“Kotsonis”

Διατροφή για Γράμμωση – Βάζοντας Στόχο Ένα Νέο Τρόπο Ζωής

Διατροφή για Γράμμωση

Η λέξη γράμμωση είναι μία λέξη που ακούς πολύ συχνά. Είτε είσαι στο γυμναστήριο είτε στη δουλειά, όλοι ασχολούνται με τη γράμμωση και προετοιμάζονται για την πρώτη τους μέρα στην παραλία.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της γράμμωσης;

Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε για γράμμωση εννοούμε την απώλεια σωματικού λίπους και την αντικατάσταση του με μυϊκή μάζα. Με απλά λόγια, αποκτάς περισσότερους μύες.

Kotsonis

Η γράμμωση είναι το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο σώμα μας έπειτα από προσεγμένη διατροφή και συστηματική άσκηση.

Γιατί είναι όμως σημαντική;

Το ποσοστό της μυϊκής μάζας του σώματος μας έχει άμεση σχέση με διάφορες πτυχές της λειτουργίας του οργανισμού μας όπως η κίνηση, η ισορροπία και η πέψη.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας ξέρουμε πάνω κάτω τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δούμε γράμμωση. Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς θα… λυγίσουμε μπροστά σε δύο μπάλες παγωτό ή ένα λαχταριστό μπέργκερ.

Το μυστικό είναι λοιπόν το να ξεπεράσουμε την πρώτη στιγμή της λιγούρας και να παραμείνουμε πιστοί στην διατροφή μας.

Σωστή Διατροφή για Γράμμωση

Η διατροφή για γράμμωση δεν θα πρέπει να σημαίνει αυτομάτως “περιορισμό” ή “πείνα”.

[bctt tweet=”Διατροφή για γράμμωση δεν σημαίνει αυτομάτως περιορισμός ή πείνα” via=”no”]

Αντιθέτως, σημαίνει πως έχουμε κάνει επιλογές οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι και ταυτόχρονα είναι μέσα στο όριο των θερμίδων που θα πρέπει να καταναλώσουμε.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι κάτι που επιτυγχάνεται εύκολα μέσα στην καθημερινότητα και δεν μας κοστίζει μία περιουσία.

Ένας βασικός κανόνας που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να χωρίσουμε νοητά το πιάτο μας σε τέσσερα μέρη. Τα δύο από τα τέσσερα θα πρέπει να γεμίσουν με τους υδατάνθρακες. Το ένα τέταρτο με την πρωτεΐνη και το άλλο τέταρτο με το λίπος.

Ένας άλλος κανόνας που είναι πολύ εύκολος να θυμόμαστε είναι πως όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι η τροφή μας τόσο το καλύτερο για την υγεία μας αλλά και για την γράμμωση που θέλουμε να πετύχουμε.

Σωστή Διατροφή για Γράμμωση

Επιλογή Τροφίμων για Γράμμωση

Οι επιλογές των τροφίμων που θα μας βοηθήσουν στη γράμμωση είναι πολλές.

Πρωϊνό

Για πρωινό, θα μπορούσες να ετοιμάσεις γιαούρτι με βρώμη και ένα φρούτο ή πολύσπορο ψωμί με μέλι και ταχίνι ή μία ομελέτα με μαύρο ψωμί δίπλα.

Να θυμάσαι πως τα συχνά γεύματα βοηθούν στη γράμμωση. Μην επιχειρήσεις να “κόψεις” γεύματα καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια μυϊκής μάζας και όχι στην αύξηση της.

Snack / Δεκατιανό

Δύο με τρεις ώρες μετά το πρωινό, μην ξεχάσεις να φας ένα μικρό σνακ όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο ή μία φρυγανιά με λίγο τυρί cottage.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις ενέργεια μέχρι το μεσημεριανό και δεν θα λιγουρεύεσαι οτιδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά σου.

Μεσημεριανό

Όταν ο στόχος σου είναι η γράμμωση, το μεσημεριανό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ευτυχώς, οι επιλογές που έχεις είναι πολλές!

Το ψητό κοτόπουλο, το φιλέτο γαλοπούλας ή το ψητό ψάρι είναι από τα πρώτα που πρέπει να σου έρθουν στο μυαλό. Μπορείς να τα συνδυάσεις με βραστές ή ψητές πατάτες, ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.

Τα πουλερικά μπορούν να μπουν σε μία πράσινη σαλάτα και σε συνδυασμό με ένα καλό υγιεινό dressing με ελαιόλαδο και μηλόξυδο θα σε κρατήσει μέχρι το επόμενο γεύμα.

Μία καλή πηγή πρωτεΐνης που οι περισσότεροι ξεχνάμε είναι τα όσπρια. Να η ευκαιρία λοιπόν να θυμηθείς τα κλασσικά πιάτα της γιαγιάς όπως η φακή και η φασολάδα.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτικό χούμους από ρεβύθια που θα έχεις βράσει και με λαχανικά κομμένα σε στικς μπορεί να αποτελέσει ένα καλό θρεπτικό συνοδευτικό.

Απόγευμα

Εάν είσαι άνθρωπος που προτιμάει περισσότερο το γλυκό από το αλμυρό, είναι σίγουρο πως μετά το μεσημεριανό γεύμα θα το ψάξεις στα ντουλάπια ή στο ψυγείο.

Όταν έχεις ως στόχο τη γράμμωση είναι σημαντικό να αντισταθείς σε ανθυγιεινές επιλογές!

Κάτι που μπορεί να σε καλύψει είναι μία μπανάνα. Μπορείς να την κόψεις κατά μήκος και να προσθέσεις λίγο μέλι με κανέλα. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει!

Μία άλλη εναλλακτική είναι να φας λίγο γιαούρτι με καρύδια και μέλι.

Μην υποτιμάς επίσης το πόσο πολύ μπορεί να σε καλύψει μία καλή φρουτοσαλάτα. Μπορείς να μείνεις στις κλασσικές επιλογές των φρούτων εποχής ή να βάλεις μία τροπική νότα χρησιμοποιώντας ανανά ή λίγο μάνγκο.

Υπάρχουν όμως και οι μέρες που δεν μπορείς να αντέξεις χωρίς γλυκό. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για λίγη σοκολάτα, κατά προτίμηση σοκολάτα υγείας. Με δύο τρία τετραγωνάκια μπορείς να καλύψεις την ανάγκη σου για γλυκό και να παραμείνεις εντός του ορίου θερμίδων που θέλεις για τη γράμμωση.

Βραδινό

Το βραδινό σου μπορεί να περιλαμβάνει μία ωραία σαλάτα με μαρούλι ή iceberg. Πρέπει να προσθέσεις μία καλή πηγή πρωτεΐνης για να αρχίσεις να βλέπεις γράμμωση. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος ή το αυγό είναι κάποιες από τις επιλογές σου.

Βάλε αρκετά μυρωδικά και φρέσκα λαχανικά. Πρόσεξε όμως μην ξεφύγεις στο λάδι και απόφυγε τελείως τα έτοιμα dressings που θα σου προσθέσουν περιττές θερμίδες.

Μία άλλη εναλλακτική που έχεις για βραδινό είναι να φτιάξεις μία τορτίγια με ψητά λαχανικά και λίγο cottage.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting): Η Απολύτρωση από τη Δεσμευτική Λογική του “Λίγο και Συχνά”

Το Μυστικό στη Διατροφή για Γράμμωση

Το σημαντικό στη σωστή διατροφή για γράμμωση είναι να αντικαταστήσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο φυσικές τροφές.

[bctt tweet=”Το μυστικό για γράμμωση: αντικατάστησε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο φυσικές τροφές” via=”no”]

Για παράδειγμα, αντί για μαργαρίνη και βούτυρο, να προτιμήσεις το ελαιόλαδο καθώς και το αβοκάντο.

Το φαγητό θέλει φαντασία! Αγόρασε δύο τρία καινούρια μπολ και φτιάξε τα δικά σου αυθεντικά salad bowls. Εάν κόψεις τα λαχανικά με τον σωστό τρόπο και προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή μυρωδικά, το πιάτο σου θα γίνει… Instagram friendly ενώ ταυτόχρονα θα είναι πεντανόστιμο. Να θυμάσαι πως πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι.

Τί Πρέπει να Αποφεύγεις

Κάτι που καταστρέφει συνήθως την διατροφή για γράμμωση είναι τα τσιμπολογήματα.

Το να δοκιμάζουμε κάτι από δω και από κει ή να θέλουμε να μασουλάμε όλη την ώρα είναι κάτι που σίγουρα θα μας οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του λίπους διότι οι επιλογές μας σπάνια είναι υγιεινές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προετοιμάσου για τέτοιες καταστάσεις!

Μην ψωνίζεις ανθυγιεινά σνακ τα οποία θα σου προσφέρουν κενές θερμίδες. Να έχεις τις υγιεινές επιλογές ακριβώς μπροστά σου.

Κόψε λαχανικά και άφησε τα στο ψυγείο. Ετοίμασε μία χούφτα ξηρούς καρπούς και άφησε την σε ένα μπολάκι πάνω στο τραπέζι. Η φρουτιέρα σου ας είναι πάντοτε γεμάτη με τα φρούτα της προτίμησης σου.

Με αυτόν τον τρόπο, η σωστή επιλογή θα είναι και η πιο εύκολη!

Κάνε κάτι παρόμοιο όταν θα καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση για να δεις την αγαπημένη σου σειρά. Κόψε λίγα καρότα ή αγγούρια σε στικς και βούτα τα σε λίγο γιαούρτι. Μπορείς επίσης να φτιάξεις τα δικά σου ποπ κορν χωρίς βούτυρο, μόνο με ελάχιστο ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λιγουρεύεσαι ανθυγιεινές επιλογές όπως τα πατατάκια.

Γράμμωση & Νερό

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή για γράμμωση. Βάλε στόχο να πίνεις τουλάχιστον δύο με τρία λίτρα νερό την ημέρα.

Εάν δεν νιώθεις την ανάγκη να πίνεις τόσο πολύ νερό, ξεκίνα σιγά σιγά. Βρες τρόπους για να σου αρέσει το νερό.

Αγόρασε ένα παγούρι που σου αρέσει, βάλε νερό στο ψυγείο και αν θέλεις αρωμάτισέ το με φρούτα ή μυρωδικά. Όταν πίνεις επαρκείς ποσότητες νερού, διευκολύνεις την διαδικασία μείωσης του σωματικού σου λίπους.

Γράμμωση & Νερό

Να υπολογίζεις και το τσάι στα υγρά που καταναλώνεις κάθε μέρα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσέξεις τις ποσότητες του αλκοόλ που πίνεις. Οι υπερβολικές ποσότητες είναι πιθανόν να επιβραδύνουν την διαδικασία απώλειας σωματικού λίπους καθώς προκαλούν στον οργανισμό αφυδάτωση.

[bctt tweet=”Το μυστικό για γράμμωση: 2-3 λίτρα νερό καθημερινά, τσάι και λιγότερο… αλκοόλ!” via=”no”]

Η Διατροφή για Γράμμωση ως Τρόπος Ζωής

Η διατροφή για γράμμωση δεν είναι κάτι που θα ακολουθήσεις για λίγους μήνες και έπειτα θα είσαι έτοιμος για την παραλία.

Είναι τρόπος ζωής και πρέπει να επηρεάσει τις επιλογές σου αλλά και τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν είναι κάτι που αλλάζει μέσα σε μία μέρα. Γι΄αυτό δώσε χρόνο στον εαυτό σου.

Κάνε μικρές αλλαγές εάν θέλεις να φτάσεις στις μεγάλες. Και όντως η γράμμωση είναι μία μεγάλη αλλαγή, ειδικά αν το ποσοστό του λίπους σου είναι υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μην βιάζεσαι να τα αλλάξεις όλα μονομιάς. Οι καλύτερες αλλαγές είναι αυτές που συμβαίνουν σταδιακά, διότι συνήθως έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Να θυμάσαι όμως πως πάντα θα υπάρξουν και εκείνες οι φορές που θα θέλεις να φας fast food. Θα φας εκείνο το υπέροχο μπέργκερ που σκεφτόσουν όλη μέρα ή το προφιτερόλ από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Μην πέσεις στην παγίδα να γεμίσεις τον εαυτό σου τύψεις και να τον τιμωρήσεις με σκληρή προπόνηση. Το μόνο που ίσως πετύχεις θα είναι το να χαλάσεις τη διατροφή για τη γράμμωση τελείως.

Γιατί η αυτοτιμωρία θα σε κάνει να τα παρατήσεις. Και αυτό είναι άδικο. Διότι προσπάθησες πολύ.

Εάν το fast food είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Δεν χρειάζεσαι ούτε σκληρή γυμναστική ούτε αποτοξινώσεις. Απλώς προσπάθησε να επανέλθεις γρήγορα πίσω στο πρόγραμμα. Και να απολαύσεις κάθε μπουκιά από το αγαπημένο σου fast food.

Ξεκίνα λοιπόν άμεσα! Η διατροφή για γράμμωση είναι μέσα στις δυνατότητες σου!

Βρες το σωστό κίνητρο πριν ξεκινήσεις.

[bctt tweet=”Το μυστικό της γράμμωσης: βρες το σωστό κίνητρο πριν ξεκινήσεις!” via=”no”]

Το θέμα δεν είναι να έχεις το ιδανικό bikini body για το φετινό καλοκαίρι. Ούτε να προσπαθήσεις να μοιάσεις σε διάσημα μοντέλα των media.

Το θέμα είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σε έναν καινούριο τρόπο ζωής.

Όπως και να το κάνουμε, οι επιλογές μας μάς προσδιορίζουν. Αναπόφευκτα, αυτό ισχύει και για τη διατροφή.

Δες τι μπορείς να κάνεις και βάλε ως στόχο την γράμμωση.

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τη διατροφή για γράμμωση που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Κρίσεις Πανικού: Τί Είναι, Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία/Αντιμετώπιση

ΕΠΟΜΕΝΟ

Γλώσσα του Σώματος: Ξεκλείδωσε τις Καθημερινές σου Σχέσεις

Μην χάσετε...