“Kotsonis”

Στέβια: Γλυκά, Θερμίδες, Οφέλη, Ιδιότητες, Παρενέργειες & Αγορά

Στέβια: Γλυκά, Θερμίδες, Οφέλη, Ιδιότητες, Παρενέργειες & Αγορά

 
Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά για τη Στέβια και την αντικατάσταση της ζάχαρης, με αυτήν. Πάμε να μάθουμε λοιπόν, τα πάντα γύρω από τη Στέβια.

Τι Είναι η Στέβια / Ιστορική Αναδρομή

Η Στέβια (βοτανικό όνομα Steviare Rebaudiana) είναι ένα πολυετές θαμνοειδές φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική.

Είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα βότανα και άνθη, όπως είναι το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα.

Kotsonis

Το γένος Στέβια αποτελείται από 240 είδη φυτών που ενδημούν στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, το Μεξικό μέχρι την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας.

Οι γλυκές ιδιότητες των φύλλων της ήταν γνωστές για αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής. Από το 1800, η κατανάλωση της Στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Τα φύλλα του φυτού, ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος και την ώρα της συγκομιδής μπορεί να φτάσουν να είναι μέχρι 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και τρόφιμα.

Το όνομα Στέβια προέρχεται από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus που την ανακάλυψε, ενώ το 1887, ο ελβετικής καταγωγής βοτανολόγος Δρ. Moises Santiago Bertoni, μελέτησε λεπτομερώς τα είδη του φυτού και έγραψε μία εκτενή αναφορά στη γλυκύτητα και τις φαρμακευτικές χρήσεις του από τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Εξαιτίας της γλυκιάς της γεύσης, η Στέβια έχει πολλά ονόματα, όπως μελόφυλλο (honeyleaf), γλυκό βότανο κ.λπ.

Στέβια Οφέλη

Η Στέβια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης οι οποίοι της προσδίδουν τη γλυκιά γεύση και μεταβολίζονται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης, λειτουργεί ως τονωτικό αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και λόγω της διουρητικής δράσης της, βοηθά σημαντικά στη μείωση της κατακράτησης των υγρών. Έτσι, απολαμβάνουμε τις γλυκές γεύσεις που μας αρέσουν αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες.

Τα οφέλη της Στέβιας για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν περιορίζονται όμως μόνο στη χαμηλή θερμιδική της αξία, αλλά επίσης στη συμβολή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης η οποία συνδέεται σε ορισμένους ασθενείς με υψηλό άγχος και ευερεθιστότητα.

Σε μία διετή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε Κινέζους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώθηκε ότι η λήψη 500mg Στέβιας τρεις φορές την ημέρα συνέβαλε καθοριστικά στη μείωσή της.

Επιπλέον, ευνοεί την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα με αποτέλεσμα τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας στη στοματική κοιλότητα, οπότε δε φθείρει τα δόντια κι ακόμη καταστρέφει το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.

Τέλος, έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες κι έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση και πρόληψη διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ακμή.

Στέβια Χρήσεις

Η Στέβια θεωρείται ιδανικό γλυκαντικό για διαβητικούς που ακολουθούν μία ελεγχόμενη διατροφή, καθώς λόγω της έλλειψής της σε υδατάνθρακες, δεν επηρεάζεται η γλυκόζη του αίματος.

Προτείνεται ένα ζεστό ή κρύο τσάι Στέβιας είτε με αποξηραμένα φύλλα του φυτού είτε με 10-15 σταγόνες υγρής μορφής του πριν από κάθε γεύμα.

Η Στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Το εκχύλισμα από το φυτό Στέβια είναι 200 φορές πιο γλυκό από ίση ποσότητα ζάχαρης.

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μπισκότα, κέικ, ακόμα και σε κοκτέιλ, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Η αναλογία Στέβια σε σχέση με τη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης εξαρτάται από το κάθε προϊόν Στέβια, αφού σε κάθε περίπτωση η γλυκύτητα ποικίλλει.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι η Στέβια δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη.

Στέβια Θερμίδες / Διατροφική Αξία

Το γλυκαντικό από εκχύλισμα του φυτού Στέβια δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν του παρέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες.

Σύμφωνα με το USDA ένα γραμμάριο Στέβια έχει 1 θερμίδα και περίπου 1 γραμμάριο υδατάνθρακα.

Θεωρείται “μη θερμιδική”, που σημαίνει ότι περιέχει λιγότερο από πέντε γραμμάρια υδατανθράκων.

Στέβια Φυτό / Καλλιέργεια

Αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης εξάγεται από το φυτό Στέβια και συγκεκριμένα ένα είδος που ονομάζεται Steviare baudiana και το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία και την Παραγουάη, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια τόσο στη διατροφή ως γλυκαντικό όσο και για τη θεραπεία εγκαυμάτων και της δυσφορίας στο στομάχι.

Το φυτό παίρνει τη γλυκύτητα του από τις γλυκοσίδες, ουσίες που εκχυλίζονται από τα φύλλα stevia μέσα από μια διαδικασία που αρχίζει με την τοποθέτηση του φυτού σε ζεστό νερό.

Υπάρχουν 150 είδη stevia, όλα εγγενή στη Βόρεια και Νότια Αμερική με την Κίνα να είναι σήμερα ο κορυφαίος εξαγωγέας της.

Έχουν πάρει τη θέση τους σε ροφήματα, light αναψυκτικά, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα.

Στέβια Φυτό / Καλλιέργεια

Είναι αρκετά ανθεκτική στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκιά της γεύση ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες (100-120° C), γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αφού τη διαλύσουμε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξουμε την ένταση της γεύσης της.

Μπορούμε επίσης να την καλλιεργήσουμε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα σε σαλάτες ή αλεσμένα σε ροφήματα και γλυκίσματα.

Πέρα από το φυτό, μπορούμε να βρούμε τη Στέβια ως γλυκαντική ύλη συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία.

Μπορούμε ακόμα να βρούμε συσκευασμένα φύλλα Στέβιας, και όλα αυτά στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα μεγάλα σουπερμάρκετ.

Στέβια & Διαβήτης

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, τα οποία βασίστηκαν σε πειράματα σε ποντίκια, χάρη στα δύο ενεργά συστατικά της (στεβιόλη και στεβιοσίδη) η Στέβια ενεργοποιεί μια πολύτιμη πρωτεΐνη, την TRPM5, που συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Συγκεκριμένα, η TRPM5 εξασφαλίζει ότι το πάγκρεας θα απελευθερώσει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα ώστε να διατηρηθεί το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα.

Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες και επομένως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, καθιστούν το φυσικό γλυκαντικό όχι απλώς κατάλληλο αλλά ιδανικό για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη συμβατική ζάχαρη για ιατρικούς λόγους.

Στέβια & Καρκίνος

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προέβη σε αξιολόγηση της ασφάλειας των γλυκοζιτών στεβιόλης και καθόρισε μια Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη για την ασφαλή χρήση τους στα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Το συμπέρασμα που είχαν καταλήξει μετά από διάφορες έρευνες, ήταν ότι η κατανάλωση γλυκοζιτών στεβιόλης σύμφωνα με την πιο πάνω Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη έχει ασφαλής χρήση και δεν προκαλούν καρκινογένεση, γενοτοξικότητα αλλά ούτε τοξική επίδραση στην αναπαραγωγή/ανάπτυξη.

Η σχέση της ζάχαρης με τον καρκίνο έχει μελετηθεί επισταμένα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική μελέτη που να την συνδέει αιτιολογικά με τον καρκίνο.

Το ίδιο ισχύει για τις γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η Στέβια. Αυτά όλα βέβαια ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούμε ένα ιδανικό σωματικό βάρος.

Στέβια & Εγκυμοσύνη

Εάν πριν από την εγκυμοσύνη καταναλώνατε γλυκαντικές ουσίες είναι εύλογο να αναρωτιέστε, εάν μπορείτε και τώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε είτε απευθείας στα ροφήματά σας είτε να επιλέγετε τροφές που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες.

Οι πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η Στέβια.

Ωστόσο, εάν πάσχετε από φαινυλκετονουρία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.

Όσον αφορά την κατανάλωση της ασπαρτάμης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι έρευνες δείχνουν την ασφαλή κατανάλωσή της. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0-40mg/kg ΣΒ/ημέρα.

Η πιο πρόσφατη ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό μέσο είναι η Στέβια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη Στέβια ασφαλή για την κατανάλωση από εγκύους.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης ούτε την υγεία του εμβρύου.

Τέλος σημειώνεται ότι η ασφάλειά της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει επιβεβαιωθεί οπότε εάν είστε έγκυος καλύτερα να την καταναλώνετε με μέτρο.

Κορτιζόνη & Στέβια

Η χρήση της κορτιζόνης φαρμακευτικά είναι διαδεδομένη στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, έχει συχνά παρενέργειες στις οποίες μπορεί να βοηθήσουν μικρές αλλαγές στην διατροφή μας.

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ακόμα πιθανή συνέπεια της λήψης κορτιζόνης.

Γι΄αυτό, περιόρισε τα απλά σάκχαρα που προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου, με Στέβια.

Στέβια & Διάρροια

Σε μερικούς ανθρώπους η Στέβια προκαλεί διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια. Σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσής της, ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια ή τυμπανισμό.

Υγρή Στέβια

Ο σκοπός αυτού του προϊόντος είναι να αντικαθιστά την ζάχαρη σε γλυκύτητα και να μη προσθέτει θερμίδες και γλυκαιμικό φορτίο στα ροφήματα ζεστά ή κρύα, βελτιώνοντας την γεύση τους. Μεταφέρετε εύκολα σε τσάντα και τσέπη.

Ιδανικό για άτομα υπέρβαρα, σε διαιτητική και υγιεινή διατροφή.

Διαλύεται αμέσως σε καφέ, τσάι, σοκολάτα, χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι, γλυκά, παγωτά, αλκοολούχα ποτά, τσίχλες…

Διατίθεται σε φιαλίδιο σταγονομετρικό 60 ml όπου 4 σταγόνες αντιστοιχούν σε γλυκύτητα με 1 κουταλάκι ζάχαρη (4,5 gr) (Φιαλίδιο = 400 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη).

Αναψυκτικά με Στέβια

Το χαμηλό περιεχόμενο σε θερμίδες είναι το κλειδί των υγιεινών αναψυκτικών, αλλά οι καταναλωτές φαίνεται ότι απαιτούν πολύ περισσότερα και όχι μόνο λιγότερες θερμίδες.

Τα αναψυκτικά με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη παραμένουν δημοφιλή, αλλά το αγοραστικό κοινό τα συνδέει όλο και πιο πολύ με τα τεχνητά συστατικά.

Η έγκριση της χρήσης της Στέβια έδωσε στην κατηγορία των πιο υγιεινών φυσικών προϊόντων την απαραίτητη ώθηση σε όλο τον κόσμο.

Η τάση για φυσικά συστατικά στα αναψυκτικά και στα ροφήματα αποτέλεσε τεράστιο μοχλό καινοτομίας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ανοδική πορεία της ζήτησης χρήσης της Στέβια θα είναι ανοδική.

Η πορεία αυτή παρουσιάζει και τη δική της πρόκληση που εστιάζει με τη σειρά της στην εξεύρεση της σωστής γλυκιάς ισορροπίας.

Οι κατασκευαστές αναγκάζονται να αναρωτηθούν ποιος είναι τελικά ο καταναλωτής τους: αυτός που πίνει αναψυκτικά διαίτης τύπου cola, ο οπαδός της κανονικής ζάχαρης, ή μήπως εκείνος που προτιμά τα φυσικά και «καθαρά» προϊόντα;

Επιπλέον, καλούνται να εξισορροπήσουν τη δημόσια ζήτηση για τη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων, με τη δημιουργία απολαυστικών ροφημάτων και την ταυτόχρονη παρουσίαση προϊόντων που στις ετικέτες τους εμφανίζονται μόνο φυσικά και υγιεινά συστατικά.

Στέβια σε Σκόνη

Στέβια Γλυκά /Συνταγές

Κέικ με Στέβια

Συστατικά

  • 180γρ. καρότο τριμμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 60γρ. σπορέλαιο
  • 5γρ. baking powder
  • λίγο αλάτι
  • 60 γρ. αυγά
  • 200γρ. αλεύρι
  • 130γρ. στέβια

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέτουμε τα λάδια.
  • Σειρά έχουν το αλεύρι με το baking powder και το καρότο.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και αδειάζουμε σε μια μικρή φόρμα κέϊκ.
  • Ψήνουμε στους 180 για 45-60 λεπτά.

Μελομακάρονα με Στέβια

Συστατικά

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml σπορέλαιο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • 35 γρ. μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia
  • ½ κ. γλ. κανέλα
  • 50 ml κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι

  • 180 ml νερό
  • 65 γρ.μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia
  • 2 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φέτα πορτοκαλιού
  • καρύδια κοπανισμένα

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia, το μέλι και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, το μίγμα με μαύρη ζάχαρη και με γλυκαντικό από το φυτό stevia, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  • Πλάθουμε μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 30-35 λεπτά.
  • Όσο είναι ζεστά τα περνάμε για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.
  • Τα πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα καρύδια.

Μαρμελάδα Φράουλα με Στέβια

Συστατικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • 130 γρ. Στέβια
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη μαρμελάδα φράουλα, πλένοντας πρώτα σχολαστικά τις φράουλες. Αφαιρούμε το κοτσανάκι. Με το χέρι τις λιώνουμε ζουλώντας τες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση.
  • Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα και να λιώσει η ζάχαρη από την υγρασία της φράουλας. Πότε πότε τις ανακατεύουμε. Με τον τρόπο αυτό θα λιώσει πολύ γρήγορα η ζάχαρη όταν μπει στη φωτιά.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για σύνολο περίπου 25′. Ανακατεύουμε τακτικά πάντα με ξύλινη κουτάλα.
  • Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα. Τότε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Πρέπει να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα.
  • Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.

Μαρμελάδα Βερίκοκο και Ροδάκινο με Στέβια

Συστατικά

  • 6 βερίκοκα
  • 2 ροδάκινα
  • 10 κεράσια
  • 3/4 φλ. κρυσταλλική Στέβια
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε τα φρούτα και τη Στέβια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  • Η μαρμελάδα με Στέβια είναι έτοιμη όταν αφήνει παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας. Δύο λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Όπως είναι ζεστή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα καυτά βάζα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Κυδώνι με Στέβια

Συστατικά

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό μανταρίνια
  • 100 gr stevia
  • 1 ξύλο κανέλας
  • χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Αρχίζουμε από τα μανταρίνια. Τα πλένουμε και με ένα ελαφρό τρίφτη χειρός ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 15 λεπτά και στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Σε νερό που βράζει προσθέτουμε τα κομμάτια των κυδωνιών και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε, το υγρό το κρατάμε θα βράσουμε σε αυτό στη συνέχεια τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα κυδώνια και θα φτιάξουμε με αυτά ζελέ κυδωνιού.
  • Μόλις κρυώσουν τα μανταρίνια τα κόβουμε σε κομμάτια ελέγχοντας για τυχόν κουκούτσια και ίνες.
  • Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια και τα κομμάτια των μανταρινιών. Με ραβδομπλέντερ τα λιώνουμε και προσθέτουμε τη Στέβια.
  • Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας περιοδικά (προσοχή μπορεί να κολλήσει στον πάτο) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 101 βαθμοί Κελσίου.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Χαλβάς με Στέβια

Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού Stevia κρυσταλική
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
  • 150 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 150 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη Stevia, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού να πάρουν βράση για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτω το μέλι.
  • Αφήνουμε 15’ το σιρόπι να κρυώσει, βγάζουμε το ξύλο της κανέλας και τις φλούδες από το σιρόπι μας.
  • Βάζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο να πάρουν χρώμα.
  • Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το λάδι και το μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρώμα. Προσοχή να μην κάψει πολύ.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι σιγά σιγά το σιρόπι μας, ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα, το αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει το τοποθετούμε σε μεγάλη φόρμα ή ατομικά φορμάκια της αρεσκείας μας.
  • Τέλος, αν επιθυμούμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα πριν το σερβίρουμε.

Σπιτική Λεμονάδα με Στέβια

Συστατικά

  • 1.5 κούπα στυμμένο λεμόνι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ½ κούπα Στέβια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος.
  • Ανακατεύουμε 2-3 φορές ανά 15 λεπτά.
  • Αφήνουμε το σκεύος σκεπασμένο με ζελατίνη στο ψυγείο όλη νύχτα.
  • Σουρώνουμε.
  • Σερβίρουμε 1/3 λεμονάδα και 2/3 νερό, με φύλλα μέντας.

Ρυζόγαλο με Στέβια

Συστατικά

  • 1 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα,
  • 6-7 φλ. τσ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4-5 κ.σ. Στέβια
  • βανίλια

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το ρύζι σε νερό βρύσης και το στραγγίζουμε καλά.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει μαζί με τη Στέβια και τη βανίλια.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το κορν φλάουρ αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε λίγο γάλα ή νερό.
  • Βράζουμε σε χαμηλή ένταση ανακατεύοντας συχνά και το αφαιρούμε όταν μαλακώσει το ρύζι και έχει πήξει ελαφρώς η κρέμα.
  • Σερβίρεται ζεστό σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο με τριμμένη κανέλα.

Στέβια Αρνητικά / Παρενέργειες

Δε θα μπορούσαμε να μην επιστήσουμε την προσοχή και σε κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί μετά τη λήψη της, όπως για παράδειγμα προβλήματα πέψης.

Η Στέβια περιέχει μία ουσία που ονομάζεται στεβιοσίδη, η οποία μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα και δυσφορία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδείκνυται η άμεση διακοπή της κατανάλωσής της.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων έχει παρουσιάσει ελαφριά υπόταση μετά από λήψη Στέβιας, επομένως συνιστάται προσοχή, εάν γίνεται ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που ρίχνουν την πίεση.

Μερικά από τα συμπτώματα της υπότασης είναι: κόπωση, αδυναμία, ζάλη, θολή όραση, ναυτία, δίψα, και αναπνευστική δυσχέρεια.

Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες των επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εμβρύου και στα βρέφη, επομένως δε θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιόδους κύησης και θηλασμού.

Τέλος, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης Στέβιας σε ασθενείς με νεφρική νόσο ή διαταραχές της ροής των ούρων π.χ. πολυκιστικά νεφρά, καθώς επίσης και σε άνδρες που βρίσκονται σε περίοδο τεκνοποίησης, διότι μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο πλάσμα κάτω από το φυσιολογικό.

Μπορεί η Στέβια να είναι φυτό, αλλά ορισμένες φορές η επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται προκειμένου να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ράφι του καταστήματος και τους σπιτιού σας, κάνει το τελικό προϊόν να περιέχει πολλές επιπλέον ουσίες (πρόσθετα).

Μερικά προϊόντα περιέχουν ερυθριτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης, και ενισχυτικά γεύσης.

Επίσης, σε πολλά προϊόντα Στέβια περιέχεται δεξτρόζη, μια γλυκόζη από άμυλο, η οποία συχνά εξάγεται από το καλαμπόκι, το σιτάρι ή το ρύζι.

Στέβια Αγορά / Τιμή

Την υγρή Στέβια μπορούμε να την βρούμε με 2-4 ευρώ. Σε σκόνη και σε ταμπλέτες κοστίζει γύρω στα 4 ευρώ, ενώ τη κρυσταλλική θα την βρούμε από 5-15 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο για τη στέβια που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Παιδικά Πάρτυ Θεσσαλονίκη: 5 Πρωτότυποι & Εναλλακτικοί Χώροι που θα Ενθουσιάσουν Μικρούς και Μεγάλους

ΕΠΟΜΕΝΟ

Λευκόχρυσα Σκουλαρίκια Υψηλής Αισθητικής & Μοναδικής Ποιότητας από το Κόσμημα Κοτσώνης

Μην χάσετε...