Planet Physics

Κεφίρ: Ο Απόλυτος Σύμμαχος του Ανθρώπινου Οργανισμού

Κεφίρ: Ο Απόλυτος Σύμμαχος του Ανθρώπινου Οργανισμού

 

Τί Είναι το Κεφίρ – Προέλευση

Το κεφίρ (kefir ή kephir) ή, όπως αλλιώς αποκαλείται, κεφίρι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό όξινο ρόφημα, που προέρχεται από την νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, βασίζεται στους αμέτρητους μικροοργανισμούς οι οποίοι “κατοικούν” στους σπόρους του και εδώ και αρκετούς αιώνες οι ντόπιοι πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου το δοξάζουν εντάσσοντάς το στην καθημερινή διατροφική τους ρουτίνα.

Μάλιστα, η ονομασία του κεφίρ οφείλει τις καταβολές του στην τούρκικη λέξη “Keyif”, που σημαίνει “ευχαρίστηση“.

Κεφίρ Προβιοτικά – Παρασκευή

Το κεφίρ παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, με πρώτη και βασική του ύλη τους σπόρους κεφίρ, ένα είδος δημητριακών σπόρων, στο οποίο φιλοξενούνται πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Συγκεκριμένα, αποτελείται από τριάντα (30) στελέχη ζυμομυκήτων και βακτηρίων και έντεκα (11) είδη προβιοτικών, φιλικά βακτηρίδια και σωτήρια για την ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ρόφημα – Γιαούρτι Κεφίρ

Τα προβιοτικά, ναι μεν γεννούνται με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα, μα σε περίπτωση που θέλεις να ενισχύσεις την λειτουργία του εντέρου σου, δοκίμασε εγγυημένα το ρόφημα – γάλα κεφίρ.

Αυτό, χάρη στους κόκκους του αυξάνει τη δημιουργία περισσότερων ωφέλιμων για το έντερο και το σώμα βακτηρίων.

Αν το γιαούρτι είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε προβιοτικά, είναι αλήθεια πως το κεφίρ είναι τρείς φορές πιο ισχυρό σε βακτήρια από εκείνο.

Σπόροι Κεφίρ

Ωστόσο, λέγοντας ότι το κεφίρ αποτελείται από “σπόρους κεφίρ“, οι οποίοι είναι μικροί, ελαστικοί με λαστιχένια υφή, δεν εννοούμε πως πρόκειται επ’ ακριβώς για κόκκους, αλλά στην ουσία για μάζες από μύκητες και προβιοτικά βακτήρια που έχουν καλλιεργηθεί και πολλαπλασιαστεί στο γάλα για περίπου μια ημέρα κατά τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης των σακχάρων και μοιάζουν περισσότερο με κουνουπίδι στην όψη τους.

Κάπως έτσι, με την ζύμωση των σακχάρων στο γάλα και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών φτιάχνεται το κεφίρ, και έπειτα υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθούν οι σπόροι από το γάλα, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε ακόμα >> Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting): Η Απολύτρωση από τη Δεσμευτική Λογική του “Λίγο και Συχνά”

Περιέχει το Κεφίρ Λακτόζη;

Κατά την όλη διαδικασία της ζύμωσης, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετουσιώνουν την λακτόζη, η οποία είναι η τροφή τους, στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, σαν το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή, πλησιέστερη του γάλακτος.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο ρόφημα είναι εξαιρετικά ευκολοχώνευτο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, μια εντελώς ιδανική και ελαφριά επιλογή για τον άνθρωπο, και δίχως να τον επιβαρύνει, αφού είναι αποδεσμευμένο από την λακτόζη.

Διαθέσιμοι Τύποι Κεφίρ;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο τύποι κεφίρ· είναι το κεφίρ γάλακτος και το κεφίρ νερού.

Κεφίρ Γάλακτος

Το κεφίρ από γάλα παρασκευάζεται από γαλακτοκομικά προϊόντα κάθε είδους γάλακτος, αλλά και γάλατα από μη γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα καρύδας, σόγιας, κ.τλ.).

Κεφίρ Νερού

Το κεφίρ από νερό ζυμώνεται σε νερό με ζάχαρη, νερό καρύδας, χυμούς φρούτων ή και άλλα γλυκά υγρά. Το κεφίρ από νερό δεν είναι παχύ όπως το κεφίρ από γάλα και όπως είναι λογικό δεν έχει την ίδια διατροφική αξία με τα προϊόντα που έχουν ως θεμέλιο το συνηθισμένο γάλα.

Παρόλα αυτά, το κεφίρ από νερό αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για όσους επιθυμούν να προσκομίσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν να τους δώσουν τα προβιοτικά βακτήρια στο κεφίρ, μα έχουν δυσανεξία στα προϊόντα του γάλακτος.

Το κεφίρ είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού σήμερα. Μπορεί να βρεθεί είτε στα περισσότερα κοινά supermarket, είτε σε καταστήματα που εξειδικεύονται με τα βιολογικά προϊόντα.

Απλώς χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές φορές τα προϊόντα του εμπορίου ίσως να έχουν πρόσθετη ζάχαρη, και να κρύβουν περίσσιες, ανεπιθύμητες θερμίδες.

Σπιτικό Ρόφημα Κεφίρ

Όμως, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να φτιάξει σπιτικό ρόφημα κεφίρ με μερικά μόνο συστατικά, με απλά βήματα και προσέχοντας τα σκεύη, στα οποία θα φτιαχτεί το κεφίρ.

Καλύτερα το σκεύος για την παρασκευή του να είναι γυάλινο, μιας και το γυαλί δεν αντιδρά με την οξύτητα του κεφίρ και δεν περιέχει χημικές ουσίες.

Επίσης το πλαστικό κουτάλι ή το πλαστικό σουρωτήρι προτείνονται για την επεξεργασία του, αλλά όχι για την αποθήκευση και την παρασκευή του.

Τέλος, τα σκεύη θα μπορούσαν να είναι κεραμικά ή από πορσελάνη, και είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα μεταλλικά ή κρυστάλλινα.

Κεφίρ Διατροφική Αξία

Μία μερίδα ροφήματος κεφίρ (ένα ποτήρι 240 ml) από αγελαδινό γάλα 1,5% φέρει την εξής θρεπτική αξία:

– Πρωτεΐνη: 14 g
– Υδατάνθρακες: 14 g
– Λίπη: 3,6 g
– Φυτικές ίνες: 0 g
– Ασβέστιο: 350 mg
– Κάλιο: 367 mg
Μαγνήσιο: 26,7 mg
– Νάτριο: 120 mg
– Βιταμίνη C: 2,7 mg
– Βιταμίνη Α: 180 IU
– Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,5 mg
– Φυλλικό οξύ (B9): 12,3 mcg
– Βιταμίνη Κ: 0,5 mcg
– Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
– Περίπου 144 θερμίδες

Διαβάστε ακόμα >> Αποτοξίνωση Οργανισμού: Πώς να Επανακτήσεις τη Χαμένη σου Ευεξία

Κεφίρ Οφέλη –  Υγεία – Θεραπευτικές Ιδιότητες

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει για το κεφίρ έστω και μια φορά στην ζωή σας, αλλά ίσως δεν έχετε ακούσει για το πόσο θαυματουργικό κι ωφέλιμο είναι ως υπερτροφή.

Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές από τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που μάλιστα το κατατάσσουν στα superfoods:

– Αποτελεί πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να χρειάζεται το άτομο να καταφύγει στο κρέας για να την λάβει, και κρατάει σε κορεσμό τον οργανισμό για περισσότερη ώρα. Σαφώς, είναι χρήσιμο για την αύξηση της μυϊκής μάζας και της διατήρησης φυσιολογικής κατάστασης στα οστά.

– Χάρη στην βιταμίνη Β που διαθέτει, συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, φορτίζει τον οργανισμό με ενέργεια και είναι σύμμαχος της μακροζωίας.

– Εξαιτίας της τρυπτοφάνης, ενός βασικού αμινοξέος του κεφίρ, ασκείται χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

– Ως καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, εγγυάται γερά κόκκαλα και δόντια, αλλά και ένα υγιές νευρικό σύστημα.

– Βοηθά στον κατευνασμό διαταραχών του εντέρου, του δίνει ώθηση και κινητικότητα, προσδίδοντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Επίσης, μειώνει τα συμπτώματα μετεωρισμού και αντιμετωπίζει την έντονη δυσκοιλιότητα και διάρροια. Κι όλα αυτά γιατί το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά βακτήρια που χαρίζουν ισορροπία στο έντερο.

– Μερικά από τα προβιοτικά που περιέχονται σε αυτό, λέγεται ότι προστατεύουν το ανθρώπινο σύστημα από μολύνσεις και έχουν αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

– Το ρόφημα κεφίρ έχει, ακόμη, αντικαρκινογόνο δράση και διακόπτει την ανάπτυξη των όγκων.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις άμυνες του οργανισμού, τον επαναφέρει μετά από γρίπη, διατηρώντας προστατευτική στάση απέναντί του.

– Έχει μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πράγμα που διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την χοληστερόλη στο αίμα.

Κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, επειδή περιέχει μικρή δόση νατρίου.

Βελτιώνει ασθένειες, όπως την αναιμία, αλλεργίες, άσθμα, εντερικές διαταραχές, προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.

– Αποτοξινώνει κατάλληλα τον οργανισμό και τον επαναφέρει μετά από θεραπεία από αντιβιώσεις και άλλα φάρμακα.

Φημίζεται για τις διουρητικές του ιδιότητες.

Κεφίρ Χρήσεις & Συνδυασμοί

Οι δυνατότητες που έχει το κεφίρ για να χρησιμοποιηθεί είναι ατέλειωτες. Οι χρήσεις και οι συνδυασμοί του ποικίλουν και είναι ο παρακάτω:

– Ως υποκατάστατο, αντί για βουτυρόγαλα, γιαούρτι, ή τυρί κρέμα.
– Σε smoothies και milkshakes.
– Αντί της μαγιάς κατά την παρασκευή ψωμιού.
– Σε σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες.
– Ως συστατικό για σπιτικό φαγητό.
– Σε μαρινάδες για κρέατα και πουλερικά.
– Σε σούπες, είτε κρύες, είτε ζεστές.
– Μαζί με φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, ή χυμούς.
– Με κανέλα ή και μέλι.
– Σε συνδυασμό με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς.
– Ενδείκνυται και η προσθήκη βανίλιας ή κάποιας γλυκαντικής ουσίας για πιο απολαυστική γεύση.

Κεφίρ Παρενέργειες

Γενικά, το κεφίρ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες, και όπως αναφέρθηκε παραπάνω η συμβολή του και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ως προς τον ανθρώπινο οργανισμό το καθιστά ως τροφή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να την κάνουν ένα με την καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, η λήψη του δεν πρέπει να υπερβαίνει το διάστημα των 6 μηνών και σε παιδιά 1 έως 5 ετών τις 10 ημέρες.

Καλό είναι βέβαια να αποφεύγεται από τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, όπως και από τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ HIV, AIDS, κ.τλ.), διότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να εμφανίσουν λοιμώξεις εξαιτίας των βακτηρίων ή τους ζυγομύκητες του κεφίρ.

Τέλος, το ρόφημα κεφίρ μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, εντερικές κράμπες, τσούξιμο στο στομάχι ή και διάρροια, ειδικά κατά την περίοδο της εκκίνησης της χρήσης του, λόγω της δράσης των προβιοτικών και των ενζύμων, και ως απόδειξη της ευπάθειας του πεπτικού συστήματος.

Καταληκτικά, αν σκέφτεσαι να εντάξεις το κεφίρ στις διατροφικές σου συνήθειες, θα ήταν καλό να ξεκινήσεις αρχικά με μια μικρή ποσότητα, προκειμένου να το συνηθίσει ο οργανισμός σου σιγά-σιγά και ομαλά, ώστε εν τέλει να φτάσεις στο σημείο της κατανάλωσης μιας μερίδας κεφίρ.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Αποτοξίνωση Οργανισμού: Πώς να Επανακτήσεις τη Χαμένη σου Ευεξία

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κουρκουμάς, Κουρκουμίνη ή Κουρκούμη: Τί Είναι, Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Μην χάσετε...