“Kotsonis”

Βιταμίνη Β12: Έλλειψη / Φυσιολογικές Τιμές, Παρενέργειες, Συμπλήρωμα, Τροφές

Βιταμίνη Β12: Έλλειψη / Φυσιολογικές Τιμές, Παρενέργειες, Συμπλήρωμα, Τροφές

Είναι γνωστό πως οι βιταμίνες κατέχουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σωστή και ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Μεγάλος είναι και ο ρόλος της βιταμίνης Β12, καθώς είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη διατήρηση των οστών και όχι μόνο.

Ας την γνωρίσουμε!

Kotsonis

Τι είναι Βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη 12, ή αλλιώς η κοβαλαμίνη, είναι από τις βιταμίνες που είναι δομικά μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη, αφού εξυπηρετεί τις λειτουργίες όλου του συμπλέγματος Β, και τη βρίσκουμε κυρίως στις ζωικές πρωτεΐνες.

Η Β12 είναι καθοριστική στη φυσιολογική και σωστή λειτουργία κυρίως του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών, καθώς ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ως προς την πρόληψη της αναιμίας.

Βιταμίνη Β12 Ιδιότητες / Που βοηθάει

Όπως προαναφέρθηκε, η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για διάφορες βιολογικές διεργασίες, πράγμα που την καθιστά απαραίτητη για την σωστή και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Ας δούμε συγκεκριμένα γιατί μας είναι πολύτιμη:

Νευρικό σύστημα

Ο ρόλος της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σημαντικός για το νευρικό σύστημα, καθώς είναι η βιταμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την σύνθεση της μυελίνης στον οργανισμό, δηλαδή της ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα.

Ανανέωση των κυττάρων

Χάρη στη βιταμίνη Β12, υπάρχει όχι μόνο ανανέωση αλλά και παραγωγή νέων κυττάρων του οργανισμού. Από αυτό, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ανανέωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη τροφοδοσία οξυγόνου σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Καλή διάθεση

Η βιταμίνη Β12, λόγω της συμβολής της στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος έχει αποδειχθεί πως μειώνει το άγχος και καταπολεμά την κατάθλιψη. Επομένως, η ύπαρξη της Β12 στον οργανισμό μας συνδέεται άμεσα με την καλή διάθεση!

Παροχή ενέργειας

Χάρη στην ιδιότητά της να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, δίνει ενέργεια στον οργανισμό, ενώ συμβάλει και στη μείωση της αίσθησης της κόπωσης. Άλλωστε, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως «βιταμίνη της ενέργειας».

«Ασπίδα» της καρδιάς

Η βιταμίνη Β12 χαρακτηρίζεται και ως «ασπίδα προστασίας» της καρδιάς, πράγμα που καθιστά αυτήν την ιδιότητας της από τις πλέον σημαντικές, αφού τα καρδιακά επεισόδια στην κορυφή των αιτίων θανάτου παγκοσμίως. Η συμβολή της ενάντια στα καρδιακά επεισόδια οφείλεται στη μείωση της ομοκυστεΐνης που προκαλεί, τα επίπεδα της οποίας εξαρτώνται από την ύπαρξη των επιπέδων της βιταμίνης Β12.

Γερά οστά

Σε περιπτώσεις όπου άνθρωποι πάσχουν από οστεοπόρωση, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και χαμηλά επίπεδα ύπαρξης βιταμίνης Β12. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν στους πάσχοντες να πραγματοποιούν αιματολογικούς ελέγχους, μέσω των οποίων θα ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους.

Μειώνει την πίεση

Η βιταμίνη Β12, ακριβώς για το λόγο ότι παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό των τιμών της ομοκυστεΐνης, ρίχνει την πίεση στον οργανισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βιταμίνη Β12 Τροφές

Η βιταμίνη Β12 είναι, όπως προαναφέρθηκε, πέρα του ότι συμβάλει σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, είναι υπεύθυνη και για την ανανέωση ή και την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο ανθρώπινος, όμως, οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει από μόνος του τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό και είναι σχεδόν απαραίτητη η λήψη της βιταμίνης μέσων τροφών ζωικής προέλευσης, ή και μέσω, της εύκολης για σήμερα επιλογής, συμπληρωμάτων διατροφής που μπορεί ο καθένας μας να προμηθευτεί από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Οι τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι:

 • Αχιβάδα
 • Στρείδια
 • Μύδια
 • Καβούρια
 • Βοδινό κρέας
 • Αυγά
 • Κοτόπουλο, γαλοπούλα
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα)
 • Ψάρια (μπακαλιάρος, πέστροφες, σαρδέλες, σολομός, τόνος)

Βιταμίνη Β12 Τροφές

Βιταμίνη Β12 Όρια / Φυσιολογικές τιμές

Το γεγονός ότι η βιταμίνη Β12 προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό μας, δεν σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει άφθονη μέσα σε αυτόν.

Υπάρχουν οι τιμές των φυσιολογικών ορίων και μη, τα οποία μπορούν να διαγνωστούν μέσω των αιματολογικών εξετάσεων σε διάφορα εργαστήρια, και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερβιταμίνωσης ή και στις περιπτώσεις που παρατηρείται έλλειψη αυτής στον οργανισμό.

Οι κανονικές τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στα 200-900 pg/mL (πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), βάσει των σύγχρονων εργαστηριακών χημικών μεθόδων.

Βιταμίνη Β12 Υπερβιταμίνωση / Αυξημένη Τιμή

Σε περίπτωση υπερβιταμίνωσης, παρατηρείται μούδιασμα στο δέρμα, ευερεθιστικότητα και αλλεργικές επιδράσεις.

Συνήθως, αυξημένες τιμές (που δεν οφείλονται στην υπερβιταμίνωση μέσω συμπληρωμάτων διατροφής) είναι πιθανόν να διαγνωσθούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα του ήπατος (όπως οξεία ηπατίτιδα κ.ά), προβλήματα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, και σε περιπτώσεις λευχαιμίας ή κακοήθειας του στομάχου.

Βιταμίνη Β12 Έλλειψη / Συμπτώματα

Οι τιμές μικρότερες από 200 pg/mL υποδεικνύουν την έλλειψη της βιταμίνης στον οργανισμό.

Η έλλειψη της βιταμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό και η ανεπαρκής πρόσληψη της έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση κόπωσης, αδυναμίας, μούδιασμα στα άκρα, ανορεξία, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, μυική αδυναμία, κατάθλιψη και αδράνεια.

Στα παιδιά, η πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι πολύ σημαντική, καθώς η έλλειψη της σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία, προβλήματα κίνησης, ελλιπή ανάπτυξη.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να παρατηρηθεί, εκτός από τους χορτοφάγους, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια γαστρίτιδα, σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα θυρεοειδή, σε άτομα που είναι αντιμέτωπα με την νόσο Crown ή Zollinger- Ellison.

Επίσης, έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται και σε άτομα που πάσχουν από την κληρονομική νόσο Imerslund- Grasbeck.

Βιταμίνη Β12 Παρενέργειες

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β12 σε έναν οργανισμό, όπως είναι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται σε μία θεραπεία ανεπάρκειας, μπορεί να προκαλέσουν, ναυτία, ζάλη, εμετό και πονοκέφαλο.

Βιταμίνη Β12 & Κρίσεις Πανικού

Η βιταμίνη Β12 (όπως και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β) είναι άκρως συνδεδεμένη με τη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, γι’ αυτό το λόγω άλλωστε η σωστή πρόσληψη της, στα επίπεδα που είναι απαραίτητη για κάθε ασθενή ξεχωριστά, μπορεί να προλάβει κρίσεις πανικού, άγχους και στρες.

B12 Vitamin

Βιταμίνη Β12: Ποια η Σχέση της με τον Καρκίνο

Πέρα το γεγονός ότι η βιταμίνη Β12 βοηθά σε πολλά πράγματα τον οργανισμό μας, υπάρχει, σύμφωνα με έρευνα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, κυρίως σε άνδρες που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, μαζί με την Β6.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, διαπιστώθηκαν αυξημένες πιθανότητες από 30% μέχρι 40% εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε άνδρες που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, όχι μόνο από συμπληρώματα διατροφής ή πολυβιταμίνες, αλλά και από την ίδια τους τη διατροφή.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα είναι ακόμη μεγαλύτερος σε άντρες που έχουν ως συνήθεια τους το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, μέσω της μελέτης αυτής παρατηρήθηκε:

 1. Η λήψη άνω των 55 mg την ημέρα βιταμίνης Β12, σε διάρκεια 10 χρόνων από οποιαδήποτε πηγή, αυξάνει κατά 98% τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.
 2. Ο κίνδυνος αυτός εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται κατά 3 έως 4 φορές περισσότερο όταν οι άνδρες καπνίζουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι προειδοποιήσεις για τα άτομα που λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη βιταμίνη Β12, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι πολλά.

Τα πιο σημαντικά από αυτά, όμως, είναι:

 • Κάθε ασθενής πρέπει να επισκέπτεται συχνά τους γιατρούς τους, όταν λαμβάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια ουσία, ακόμη και αν αυτή είναι μία απλή βιταμίνη.
 • Καμία ουσία, η οποία λαμβάνεται συνεχώς και για χρόνια, δεν θεωρείται ακίνδυνη.

Βιταμίνη Β12 Αδυνάτισμα

Η βιταμίνη Β12, λόγω της δυνατότητας που έχει να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος, κατέχει σημαντικό ρόλο και στο αδυνάτισμα.

Παράλληλα, χάρη στην ικανότητά της να κρατά σταθερό το νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ηρεμία του οργανισμού, και χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, βοηθά σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους.

Βιταμίνη Β12 Ενέσιμη Μορφή

Υπάρχουν, φυσικά, σε περιπτώσεις που παρατηρείται έλλειψή της στον ανθρώπινο οργανισμό και οι εναλλακτικοί τρόποι πρόσληψης της βιταμίνης Β12 μέσω της ενέσιμης μορφής, η οποία αναφέρεται σε όσα άτομα πάσχουν από τροφικές δυσανεξίες και γαστρεντερικές διαταραχές, αφού με τον συγκεκριμένο τρόπο η βιταμίνη περνά απευθείας στους μύες και απορροφάται από τον οργανισμό ευκολότερα.

Βιταμίνη Β12 Υπογλώσσια

Με το πέρασμα των χρόνων ο βαθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται όλο και πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σε άτομα άνω των 50 ετών.

Λόγω της υδατοδιαλυτότητας των βιταμινών του συμπλέγματος Β υπάρχει αντί για αποθήκευση, μεγάλη απώλεια ποσοτήτων της βιταμίνης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαρκεί αναπλήρωση.

Η βιταμίνη Β12 σε μορφή υπογλώσσιων δισκίων έχει μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό σε σχέση με τα απλά δισκία.

B12

Βιταμίνη Β12 Συμπλήρωμα / Αγορά / Τιμή

Η βιταμίνη B12 (κοβαλαμίνη) είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων ολόκληρου του οργανισμού, ειδικά αυτών του μυελού των οστών, της γαστρεντερικής οδού και του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης είναι αναγκαία για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

Η εύκολη και γρήγορη πρόσληψη είναι εφικτή, καθώς βιταμίνη Β12 μπορεί κάποιος να προμηθευτεί εύκολα από οποιοδήποτε φαρμακείο σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, και ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για τη βιταμίνη Β12, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Θέλω να Αλλάξω τη Ζωή Μου: 7 Βήματα για Άμεσα Αποτελέσματα

ΕΠΟΜΕΝΟ

Νύχια: Όλα τα Nail Trends για το 2024 Όπως Αυτά Διαμορφώνονται από τους Διεθνείς Οίκους Μόδας

Μην χάσετε...