“Kotsonis”

Γύρη Μελισσών: Ιδιότητες, Οφέλη, Αλλεργίες, Παρενέργειες, Τιμή

Γύρη Μελισσών: Ιδιότητες, Οφέλη, Αλλεργίες, Παρενέργειες, Τιμή

Τι είναι η γύρη μελισσών

Η γύρη είναι το μέσο, με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό μεταφέρεται στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών, με σκοπό τη γονιμοποίηση.

Αποτελεί την ουσία, που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν.

Μεταφέρεται από άνθος σε άνθος είτε με τη βοήθεια του ανέμου (ανεμόφιλη) είτε των εντόμων (εντομόφιλη). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επικονίαση.

Kotsonis

Η ανεμόφιλη γύρη δεν περιέχει αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντας και είναι υπεύθυνη για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Αντίθετα, η εντομόφιλη γύρη μεταφέρεται από τις μέλισσες, ζυμώνεται από αυτές με το νέκταρ, προκειμένου να γίνει εύπλαστη και να αποκτήσει τη μορφή σφαιριδίου, με την οποία αποθηκεύεται στην κυψέλη.

Η γύρη περιέχει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και αποτελεί τη βασική πηγή τροφής των μελισσών, με την οποία θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, θα αναπτυχθούν οι αδένες τους και θα τραφούν οι γόνοι τους.

Οι εργάτριες μέλισσες αναζητούν τη γύρη σε χιλιάδες άνθη. Το χρώμα της γύρης ποικίλλει ανάλογα το φυτό. Το χαρακτηριστικό της Ελληνικής γύρης είναι η πολυχρωμία της.

Χημική σύσταση γύρης

Η γύρη των μελισσών διαθέτει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Η ακριβής περιεκτικότητα της γύρης σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές, η σύστασή της είναι:

  • Πρωτεΐνες: 35%
  • Υδατάνθρακες: 40%
  • Λιπίδια: 5%
  • Νερό: 5-10%
  • Άλλες ουσίες: 5-15%

Στις άλλες ουσίες περιλαμβάνονται οι βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιταμίνη Α), τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και ο σίδηρος καθώς και μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη και γλουταθειόνη.

Η περιεκτικότητα της γύρης συγκεκριμένα σε σελήνιο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 12,5 gr) αποδίδει 500% περισσότερο σελήνιο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Γύρη ιδιότητες

Η περίοδος που γίνεται συλλογή της γύρης από τους μελισσοκόμους, είναι τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Η γεύση και η σύσταση της δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται, κυρίως, από τα φυτά που συλλέγεται.

Εξαιτίας των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η γύρη δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βασικό συστατικό της διατροφής των μελισσών.

Η χρήση της είναι διαδεδομένη και στον άνθρωπο ως φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Aποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, ορμονών, υδατανθράκων, αμινοξέων και χιλιάδες ενζύμων και συνενζύμων.

Κάποια συστατικά της είναι τα εξής:

  • Βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Bιταμίνη Ε, η οποία παρουσιάζει, επίσης, αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αναπαραγωγή.
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) – Ειδικότερα είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές, πλούσιες σε βιταμίνη B12, που, όπως ξέρουμε, μαζί με το φολικό βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας.
  • Βιταμίνη R (ρουτίνη), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
  • Μέταλλα ( Ca, P, Fe, Mg, Mn,K, Zn, B, Mo, Cl, Se, Cu)
  • Γουαδοτρόπες ορμόνες, οι οποίες καθορίζουν σε σημαντικό ποσοστό την σπερματογένεση στον άνδρα, αλλά και τη φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα. Γενικότερα, η γύρη βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους που συνοδεύουν το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και βοηθά στη σταθεροποίηση του κύκλου.
  • Βιοφλαβονοειδή (Quercetin, Kaempferol), τα οποία της επιτρέπουν να αναπτύσσει υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιοφλαβονοειδή εκτελούν και άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Ορισμένα αυξάνουν την τριχοειδή αντίσταση και κάποια ωφελούν στο συκώτι, ενώ κάποια άλλα βοηθούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
  • Κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.

Γύργ

Τα οφέλη της γύρης

Πολλές επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν τη θετική επίδραση της γύρης στον ανθρώπινο οργανισμό. Εντούτοις, χρειάζονται να γίνουν περισσότερες έρευνες, για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε περιεκτικά τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης γύρης:

  1. Στη γύρη περιέχονται περισσότερα από 5.000 ένζυμα και συνένζυμα, που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα.
  2. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
  3. Οι αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και οι φυτικές ορμόνες που περιέχει, ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων.
  4. Είναι ιδιαίτερα σημαντική τροφή για τους αθλητές και όσους γυμνάζονται. Στη γύρη βρίσκεται μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.
  5. Τη γύρη μελισσών βρίσκουμε, συχνά, σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
  6. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες της προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων.
  7. Η γύρη κάνει καλό στην εντερική χλωρίδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
  8. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
  9. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και συγκεκριμένα της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  10. Είναι ιδανική τροφή για άτομα με αναιμία, καθώς περιέχει σίδηρο που είναι πολύ σημαντικός για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης.
  11. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εποχικής τριχόπτωσης.
  12. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η γύρη μπορεί να ενισχύσει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικών δόσεων φαρμάκων.
  13. Οι άνδρες, που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, μπορούν να ανακουφιστούν με τη γύρη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  14. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη των μελισσών ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  15. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή των φυσικών αντικαταθλιπτικών του οργανισμού. Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων, που περιέχει, μειώνουν τη νευρικότητα και αυξάνουν το ηθικό.
  16. Τα θρεπτικά στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β), που περιέχει η γύρη, βοηθούν στη φυσική τόνωση του οργανισμού, ενισχύουν την αντοχή και τα επίπεδα κορεσμού.
  17. Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού και την απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα.
  18. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
  19. Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών.
  20. Η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Αν στο περιβάλλον εκλείψει η γύρη τότε η μέλισσα είναι καταδικασμένη σε αφανισμό και εν συνεχεία και ο άνθρωπος

Γύρη και νεφρά

Καθώς η γύρη είναι ιδιαίτερα διουρητική, είναι πολύ ωφέλιμη για τα νεφρά.

Ελκώδη κολίτιδα και γύρη

Αναφορικά με το πεπτικό σύστημα, η γύρη βελτιώνει τον περισταλτισμό, επουλώνει κάποια έλκη και βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Γύρη και αδυνάτισμα

Η γύρη είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα, που τονώνουν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό στη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους.

Επίσης, βελτιώνει το μεταβολισμό, αλλά και αυξάνει τη ταχύτητα του μεταβολισμού του αλκοόλ λόγω των ενεργών ουσιών που περιέχει.

Ελέγχει την όρεξη, δίνει αίσθημα κορεσμού, και ελέγχει την απόθεση λίπους στον οργανισμό λόγω της λεκιθίνης, που βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες που περιέχει (όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, πεντογάνες, δεξτρίνες, κυτταρίνη) βοηθούν στην καύση λίπους.

Γύρη και εγκέφαλος

Η γύρη είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο καθώς είναι πλούσια σε Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, βιοτίνη, φολικό οξύ και ινοσιτόλη.

Είναι φυσική πηγή ακετυλοχολίνης και περιέχει βιταμίνη Α, C, D και E, οπότε η γύρη των μελισσών αναζωογονεί και βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση.

Νωπή γύρη

Η νωπή γύρη έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Η νωπή γύρη έχει επίσης και σπουδαίο προβιοτικό ρόλο επειδή τα μικρόβια που περιέχει, είναι απαραίτητα για την εντερική χλωρίδα.

Η νωπή γύρη τέλος, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή και στην κατάψυξη.

Πώς συλλέγουμε τη γύρη

Για τη συλλογή της γύρης, ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί γυρεοπαγίδες. Υπάρχουν τρεις τύποι γυρεοπαγίδων (Εισόδου, Πυθμένα και Οροφής).

Η μέλισσα, καθώς μπαίνει από την είσοδο στην κυψέλη, δε χωράει να περάσει μαζί με το φορτίο της και έτσι η γύρη πέφτει σε ένα ειδικό συρτάρι της γυρεοπαγίδας. Το συρτάρι προστατεύει τη γύρη από τις καιρικές συνθήκες.

Τη γύρη συλλέγουμε, αργά το απόγευμα, κάθε μέρα, σε μικρές ποσότητες. Καθώς είναι νωπή, τη βάζουμε στην κατάψυξη. Απαγορεύεται να αφήνουμε τη γύρη εκτεθειμένη στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να χαθούν τα πολύτιμα συστατικά της.

Την πρώτη φορά, που θα τοποθετήσουμε γυρεοπαγίδα, πρέπει να την αφήσουμε ανοιχτή, ώστε οι μέλισσες να εξοικειωθούν μαζί της.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μελίσσια, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή, πρέπει να είναι δυνατά και υγιή. Σε συνδυασμό με μία διεγερτική τροφοδότηση (200-300 ml σιρόπι κάθε 2 με 3 ημέρες), μπορούμε να βοηθήσουμε τις μέλισσες να μαζέψουν περισσότερη γύρη.

Γενικά, η γυρεοπαγίδα αφήνεται ανοιχτή τρεις μέρες και τις επόμενες τρεις κλειστή.

Όταν συλλέξουμε τη γύρη, την καθαρίζουμε από ξένα σώματα. Την απλώνουμε σε μία μεγάλη επιφάνεια και την καθαρίζουμε από πόδια, φτερά μελισσών, τμήματα φυτών κ.ά.

Πώς συντηρείται η γύρη

Για τη διατήρηση της γύρης, ο ευκολότερος και απλούστερος τρόπος είναι να τη βάλουμε μετά το καθάρισμα στον καταψύκτη στους – 18°C. Εκεί, μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέχρι και 12 μήνες.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να την αποξηράνουμε. Η φρέσκια γύρη περιέχει αρκετή υγρασία και πρέπει να την αποξηράνουμε, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση μούχλας και την ανάπτυξη μυκήτων.

Την τοποθετούμε σε ειδική συσκευή, πάνω σε συρμάτινα πλέγματα. Στη συσκευή διαχέεται ρεύμα ζεστού και ξηρού αέρα και διαπερνά τη γύρη. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η υγρασία και δεν αλλοιώνεται η γύρη. Στη συνέχεια. τη διατηρούμε σε θερμοκρασία κάτω των 4 °C.

Γύρη ή βασιλικός πολτός;

Πολλά είναι τα οφέλη τόσο της γύρης όσο και του βασιλικού πολτού. Σε αυτήν την υποενότητα θα μιλήσουμε και για το βασιλικό πολτό.

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί την ουσία που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και είναι για εκείνες η τροφή τους για τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Έπειτα, μόνο οι μέλισσες, που προορίζονται για βασίλισσες, τρέφονται με βασιλικό πολτό.

Ο πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, της υψηλής πίεσης και ρυθμίζει την έλλειψη όρεξης. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Βοηθά στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.

Αναφορικά με τη γύρη, την έχουμε αναλύσει στις προηγούμενες υποενότητες. Όπως είπαμε, τη συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από τα άνθη των φυτών και είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής της.

Περιέχει πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και άλλες ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Θεραπεύει ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες και
  • Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των ωοθηκών και στη μείωση των συμπτωμάτων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
  • Ενισχύει τη διανοητική λειτουργία.
  • Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια.

Αλλεργία στη γύρη

Όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε, η γύρη βρίσκεται σε αφθονία κυρίως τους μήνες της άνοιξης (Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο) και αποτελεί αιτία αλλεργιών.

Αναφορικά με τα δέντρα στη χώρα μας, η ελιά, η καρυδιά, ο πλάτανος, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι και το πεύκο δημιουργούν τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι οι ρύποι της ατμόσφαιρας προκαλούν μορφολογικές αλλοιώσεις στους κόκκους της γύρης, αυξάνοντας τις αναπνευστικές αλλεργίες.

Τρόποι προστασίας από τη γύρη

  • Κλείνουμε τα παράθυρα, όταν είμαστε στο αυτοκίνητο.
  • Προτιμάμε παραθαλάσσια μέρη για τις εξορμήσεις μας.
  • Αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα του σπιτιού μας μεταξύ 8-10 π.μ. και 7-9 μ.μ. Επίσης, δεν απλώνουμε τα ρούχα μας αυτές τις ώρες, γιατί μπορεί να κολλήσει γύρη πάνω τους.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, καθώς ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τα τριχίδια που βρίσκονται στη μύτη, στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα οι αλλεργικοί να γίνονται ακόμη πιο επιρρεπείς.

Αλλεργία στη Γύρη

Γύρη, πότε και πώς τρώγεται;

Τη γύρη μπορούμε να βρούμε σε τρεις μορφές. Στη νωπή, την αποξηραμένη και σε ταμπλέτες.

Για να έχουμε μία καλή φυσική σωματική και πνευματική κατάσταση, επιβάλλεται να καταναλώνουμε, καθημερινά, επαρκή ποσότητα γύρης.

Εντούτοις, δεν ενδείκνυται για άτομα που εκδηλώνουν ισχυρές αλλεργικές εκδηλώσεις σε αυτήν.

Αντίθετα, συμβάλλει να ξεπεραστούν ασθενείς αλλεργικές εκδηλώσεις από διάφορες άλλες αιτίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα.

Μπορούμε να την καταναλώνουμε είτε απευθείας από το στόμα, με γάλα και χυμούς, είτε σε σαλάτες και στο γιαούρτι μας.

Πώς να βγάλω λεκέ από γύρη;

Τώρα που πλησιάζει η άνοιξη και θα αρχίσουμε τις εξορμήσεις, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να βγάλουμε τους λεκέδες από γύρη.

Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να τρίψουμε το λεκέ, γιατί θα τον απλώσουμε. Επίσης, δεν πρέπει να τον καθαρίσουμε με το χέρι μας, καθώς το δέρμα μας περιέχει έλαια, που βοηθούν το λεκέ να εισχωρήσει στις ίνες του ρούχου μας και να σταθεροποιηθεί.

Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε λίγο να στεγνώσει η γύρη και να την αφαιρέσουμε είτε με ένα πινέλο είτε με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας (οι κίτρινοι κόκκοι θα κολλήσουν στην ταινία).

Το συντομότερο δυνατό, γεμίζουμε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με διάλυμα χλωρικού νερού και λευκαντικού οξυγόνου.

Αφήνουμε το χρωματισμένο αντικείμενο να εμποτιστεί για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Αν η κηλίδα εξακολουθεί να υπάρχει, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια νέα παρτίδα διαλύματος λευκαντικού οξυγόνου.

Η παραπάνω διαδικασία ενδείκνυται τόσο για λευκά όσο και για χρωματιστά υφάσματα. Πρέπει να την αποφύγουμε για μετάξι, μαλλί ή οποιοδήποτε ρουχισμό που είναι διακοσμημένο με δέρμα.

Τέλος, δεν πρέπει να στεγνώσουμε το ρούχο μας σε ζεστό στεγνωτήριο, μέχρι να έχει αφαιρεθεί ο λεκές.

Γύρη δοσολογία

Αναφορικά με την κατάλληλη δοσολογία για την κατανάλωση της γύρης, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές οδηγίες.

Συνιστάται να λαμβάνεται, για διάστημα όχι παραπάνω από 2 μήνες, και η ημερήσια δόση ξεκινάει από ένα κουταλάκι του γλυκού έως μία κουταλιά της σούπας.

Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, μπορούμε να λαμβάνουμε γύρη με άδειο στομάχι, καθώς επιταχύνονται οι καύσεις, χάνουμε βάρος και καίγονται τα περιττά λίπη. Όταν την καταναλώνουμε μετά το φαγητό, αυξάνεται η μυϊκή μάζα του σώματος.

Σε περιπτώσεις ειδικές (άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις), η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Μπορούμε να τη λαμβάνουμε απευθείας από το στόμα, διαλυμένη σε χυμό ή γάλα, στο γιαούρτι μας με λίγο μέλι… ακόμη και στη σαλάτα μας.

Γύρη και παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση της γύρης θεωρείται ασφαλής. Σπάνια, όμως, υπάρχουν άτομα, που παρουσιάζουν ευαισθησία.

Η γύρη των μελισσών μπορεί να πυροδοτήσει αντίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και να εμφανίσουμε αλλεργία.

Σε περίπτωση εμφάνισης φαγούρας ή άλλων δερματικών ή γαστρεντερικών αντιδράσεων (εξάνθημα, ναυτία, διάρροια) θα πρέπει να σταματήσουμε τη λήψη της.

Όταν δοκιμάζουμε γύρη για πρώτη φορά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρή ποσότητα και να είμαστε σε εγρήγορση.

Σε περίπτωση, που εμφανίσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

Επίσης, την κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγουν οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες.

Η γύρη θα πρέπει να καταναλώνεται για σύντομο χρονικό διάστημα και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού μας.

Γύρη τιμή / αγορά

Τη γύρη, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορούμε να τη βρούμε σε τρεις μορφές: σε ταμπλέτες, επεξεργασμένη και νωπή. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, άλλη μία φορά, ότι η νωπή γύρη υπερτερεί έναντι των άλλων 2 μορφών.

Εντούτοις, γύρη σε όλες τις μορφές της, μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη διατροφής, σε supermarkets, σε επιλεγμένα φαρμακεία και στο διαδίκτυο. Επίσης, μπορούμε να την προμηθευτούμε και από τοπικούς παραγωγούς.

Η τιμή της κυμαίνεται από 6-30 Ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για τη γύρη, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Χωρισμός: 5 Αποτελεσματικοί Τρόποι για να τον Ξεπεράσετε Ανώδυνα!

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ριγανέλαιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Παρασκευή, Παρενέργειες, Αγορά

Μην χάσετε...