Φασκόμηλο: Ιδιότητες, Παρενέργεις, Οφέλη, Συνταγές, Αγορά

Φασκόμηλο: Ιδιότητες, Παρενέργεις, Οφέλη, Συνταγές, Αγορά

Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?

Πώς γίνεται να πεθάνει κάποιος, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;

Ξεκινάμε το άρθρο μας με τη συγκεκριμένη ρήση των Αράβων, θέλοντας να αναδείξουμε εξαρχής τη σημασία του συγκεκριμένου φυτού.

Kotsonis

Φασκόμηλο φυτό

Το φασκόμηλο είναι ένας θάμνος ή δενδρόθαμνος, που αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και αυτοφύεται ή ημιαυτοφύεται και σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.

Η φασκομηλιά έχει και άλλες ονομασίες, όπως αλιφασκιά, φάσκος, σφάκα, αγριοφασκιά, Salvia officinalis. Η τελευταία προέρχεται από το λατινικό ρήμα salvare, που σημαίνει «θεραπεύω» ή «σώζω».

Επίσης, τα πιο κοινά του ονόματα του φασκόμηλου στα αγγλικά είναι sage, garden sage ή common sage. Έχει έντονο άρωμα και χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή καρύκευμα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Προτιμά άγονα και πετρώδη εδάφη καθώς και περιοχές με πολύ ήλιο.

Τα φύλλα του συλλέγονται το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά. Το μήκος τους είναι 3-10 εκατοστά και το πλάτος τους δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Είναι μεγάλα και επιμήκη, με γκριζοπράσινο χρώμα.

Το φασκόμηλο περιέχει πτητικό έλαιο, που περιλαμβάνει 30% θουγιόνη, 5% κινεόλη, λιναλόλη, βορνεόλη, καμφορά, σαλβένιο και πινένιο, ένα πικρό στοιχείο, τανίνες, τριτερπενοειδή, φλαβονοειδή, οιστρογόνες ουσίες και ρητίνη.

Φασκόμηλο ιδιότητες

Η φήμη του φασκόμηλου για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ξεκινά, ήδη, από τα πολύ αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο θεό Δία.

Ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Θεόφραστος ήταν μερικοί από εκείνους, που εκθείαζαν το συγκεκριμένο φυτό. Συγκεκριμένα, για το Θεόφραστο, το φασκόμηλο είναι κορυφαίο βότανο, επειδή «ξεπλένει την ασθένεια από το σώμα».

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν, κυρίως, για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, την αύξηση της γυναικείας γονιμότητας και για να διώξουν τα κακά πνεύματα….

Επιπλέον, και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν χρήση του φασκόμηλου για την αύξηση της γονιμότητας. Οι Γάλλοι το θεωρούν «ελληνικό τσάι», ενώ για τους Κινέζους είναι καλύτερο και από το τσάι και το ονομάζουν «ελληνικό βλαστάρι».

Οι Λατίνοι αποκαλούσαν τη φασκομηλιά ιερό φυτό (herba sacra), επειδή για εκείνους ήταν το ιερό φυτό της αθανασίας και τη χρησιμοποιούσαν σε τελετές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μεγάλη επιδημία πανούκλας, που ξέσπασε στην Τουλούζη το 1630, κάποιοι κλέφτες λεηλατούσαν τα πτώματα, χωρίς να νοσήσουν εκείνοι. Στη δίκη, που ακολούθησε, προκειμένου να γλυτώσουν την τιμωρία και το θάνατο, αποκάλυψαν το μυστικό της ανοσοποίησης τους, το οποίο ήταν μία αλοιφή, που κατασκεύασαν από φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα και δεντρολίβανο.

Στο Άγιο Όρος το φασκόμηλο είναι φυτεμένο σε όλες τις αυλές των κελιών και των μοναστηριών, καθώς αποτελεί απαραίτητο γιατρικό, αλλά και εξαίρετο αφέψημα για όλο το χειμώνα.

Φασκόμηλο Καλλιέργεια

Φασκόμηλο οφέλη

Τα οφέλη του φασκόμηλου πολλά, τα σπουδαιότερα από τα οποία είναι:

  • Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση.
  • Έχει καρδιοτονωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
  • Είναι ιδανικό για τους τραυματισμούς και τις νόσους του στόματος, όπως είναι η ουλίτιδα και οι άφτρες. Επίσης, βοηθάει στη θεραπεία της φαρυγγίτιδας.
  • Η πιο σημαντική του δράση είναι ότι εμποδίζει την εφίδρωση, η οποία ξεκινά 2 ώρες μετά την πρόσληψη του αφεψήματος.
  • Αναστέλλει την αγγειογένεση, που είναι σημαντική για την απρόσκοπτη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, συστατικά του φασκόμηλου όπως είναι τα διτερπενοειδή, α-humulene και trans-caryophyllene θεωρούνται ότι έχουν κυτταροτοξική δράση σε ανθρώπινα κύτταρα καρκινώματος κόλου, ανθρώπινα κύτταρα ηπατώματος, ανθρώπινα κύτταρα καρκινώματος προστάτη, νεφρικά κύτταρα αδενοκαρκινώματος.
  • Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο, χρήσιμο και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις.
  • Αυξάνει τη μνήμη, οξύνει τη διάνοια και δρα κατά του Alzheimer.
  • Σταματά την παραγωγή γάλακτος.
  • Διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί διούρηση και επιταχύνει την κυκλοφορία.
  • Έχει πολλά αντιοξειδωτικά, που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται στον άνθρωπο από διάφορους μηχανισμούς και είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις.
  • Τονώνει τους κουρασμένους μύες και ανακουφίζει από τις κράμπες.
  • Θεραπεύει διάρροιες, ρευματισμούς και δρα κατά του σακχάρου και της ουρικής αρθρίτιδας.
  • Δρα κατά του βήχα και της ιγμορίτιδας.
  • Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το εντερικό σύστημα και αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας
  • Το έλαιο από φασκόμηλο βοηθάει στην ανανέωση των δερματικών κυττάρων, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση και την καθυστέρηση εμφάνισης των ρυτίδων του προσώπου. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και των συμπτωμάτων από έκζεμα και ψωρίαση.
  • Είναι ευεργετικό για τα μαλλιά, αν το χρησιμοποιούμε στο ξέβγαλμα.
  • Το φασκόμηλο είναι από τα πλέον εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα το βασιλικό, ιδανικό για να διώχνει κουνούπια και μύγες.

Φασκόμηλο καλλιέργεια

Το φασκόμηλο έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα, για να ριζώσει καλύτερα.

Στη συνέχεια, το φασκόμηλο θα χρειαστεί λιγότερα και πιο αραιά ποτίσματα, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε να αντέξει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, απαιτείται αυστηρό κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, στις αρχές φθινοπώρου, για να βλαστήσει ξανά.

Ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

Φασκόμηλο δοσολογία

Σύμφωνα με Έλληνες μελετητές, στο φασκόμηλο περιέχεται θουγιόνη, η οποία στη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε ότι δρα όπως τα κανναβινοειδή.

Θεωρείται, πλέον, μία ψυχοτροπική νευροτοξίνη, και επομένως πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Η θουγιόνη εμφανίζεται στη φύση σε α-θουγιόνη και β-θουγιόνη. Και οι 2 αυτές μορφές είναι τοξικές για τον άνθρωπο, όταν ξεπερνιέται η επιτρεπόμενη συγκέντρωση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές Π. Ταραντίλη και Ν.Σ. Σωτηροπούλου, ο μέσος όρος α- και β-θουγιόνης, που περιέχεται σε μία κούπα ροφήματος φασκόμηλου (περίπου 200 mL) είναι 1,16 μιλιγκράμ. Συνεπώς, διατείνονται ότι η ασφαλής ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε αφεψήματα την ημέρα.

Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο είναι αρκετά τοξικό και θα πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες (0,1- 0,3 gr/ημέρα). Έως 6gr είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Σε περίπτωση υπέρβασης της δοσολογίας, συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι ταχυκαρδία, αίσθημα ζέστης, ζάλης και επιληπτικοί σπασμοί.

Φασκόμηλο και πίεση

Το φασκόμηλο, λόγω των αντιιδρωτικών και αιμοστατικών του ιδιοτήτων του, μπορεί να ρυθμίσει την πίεση και να βοηθήσει εκείνους, που υποφέρουν από υπόταση.

Βέβαια, πριν καταφύγουμε στη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου, συμβουλευόμαστε, πάντοτε, το θεράποντα ιατρό μας και δεν καταφεύγουμε μόνοι μας σε τέτοιες λύσεις.

Φασκόμηλο και κάπνισμα

Ένα τέλειο νέο για τους καπνιστές!

Η μίξη φασκόμηλου, πεντάνευρου, νταμιάνας και βύχιου είναι η συνταγή που θα αλλάξει τη θεωρία μας ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Το στριφτό αυτό τσιγάρο θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποβολή των διάφορων εκκρίσεων από τους βρόγχους και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, καθαρίζει και δυναμώνει τους πνεύμονές μας.

Φασκόμηλο και στομάχι

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στομαχόπονου και των συμπτωμάτων της γαστρίτιδας μπορούμε να καταναλώνουμε ρόφημα φασκόμηλου.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη αναφερθεί, το φασκόμηλο διευκολύνει τη χώνεψη, προκαλεί διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία και βοηθά και στην αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού μας συστήματος.

Φασκόμηλο και μαλλιά

Το φασκόμηλο έχει σημαντική δράση στα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά, καθώς βοηθά το σώμα να ελέγξει καλύτερα τις εκκρίσεις φυσικών ελαίων (σμήγματος), τα οποία ευθύνονται για τη λιπαρότητα στα μαλλιά.

Επιπρόσθετα, με το φασκόμηλο μπορούμε να σκουρύνουμε τα γκρίζα μαλλιά μας.

Βάζουμε μισό φλιτζάνι αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε 2 φλιτζάνια νερό για 2 ώρες. Αφού σουρώσουμε το νερό, το ρίχνουμε στα μαλλιά μας και το αφήνουμε για 30’. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα.

Αύξηση στήθους με φασκόμηλο

Οι γυναίκες, που επιθυμούν μεγαλύτερο στήθος, μπορούν να κάνουν μασάζ στο στήθος τους με έλαιο φασκόμηλου και γρήγορα θα δουν αποτελέσματα, καθώς το βότανο αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των αδένων του στήθους.

Επίσης, μπορούν να πίνουν αφέψημα φασκόμηλου μία φορά την ημέρα.

Πώς φτιάχνεται το φασκόμηλο – Τσάι / ρόφημα

Ο απλούστερος τρόπος να απολαύσουμε το φασκόμηλο είναι να το φτιάξουμε τσάι.

Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας φύλλα φασκόμηλου και τα αφήνουμε να μουλιάσουν, μέχρι να γίνει το τσάι όσο δυνατό επιθυμούμε.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα φύλλα.

Ρόφημα με φασκόμηλο και λεμόνι

Υλικά:

  • 14 γραμμάρια φρέσκα φύλλα φασκόμηλου (περίπου 45 φύλλα)
  • Γλυκαντικό της επιθυμίας μας. Προτείνουμε στέβια, ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου.
  • 7 γραμμάρια τριμμένη ή λεπτοκομμένη φλούδα λεμονιού (περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ή 1 κουταλιά της σούπας λεπτοκομμένη ή τη φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού)
  • Χυμός από ένα λεμόνι (περίπου 3 κουταλιές της σούπας)
  • 4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε το νερό, καθώς προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Καθώς σιγοβράζει το νερό, προσθέτουμε τα υλικά.
  3. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20’ έως 30΄, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  4. Στραγγίζουμε τα φύλλα φασκόμηλου και σερβίρουμε το τσάι είτε ζεστό είτε κρύο.

Αδυνάτισμα με φασκόμηλο

Υλικά (για 2 – άτομα)

  • 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο πράσινο τσάι
  • 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο
  • Φλούδα από ένα κόκκινο μήλο
  • 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένος μάραθος
  • 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένος άνηθος.

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι.
  3. Αφήνουμε για 1 ώρα στη κατσαρόλα.
  4. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύοντας καλά.
  5. Πίνουμε μισό φλιτζάνι από το ρόφημα 3 φορές την ημέρα, μισή ώρα πριν το φαγητό.

Άγριο φασκόμηλο & Λευκό φασκόμηλο

Το άγριο φασκόμηλο το χρησιμοποιούμε κυρίως στη μαγειρική για τον αρωματισμό διάφορων ζωμών, φαγητών και ξυδιού. Έχει αρκετά πιπεράτη γεύση και ταιριάζει πολύ με λιπαρά κρέατα και τυριά.

Αντίθετα, το λευκό φασκόμηλο χρησιμοποιείται, κυρίως, για τον εξαγνισμό του χώρου, για τον καθαρισμό, δηλαδή, του χώρου μας από πιθανές τοξικές αρνητικές ενέργειες.

Το χρησιμοποιούσαν οι σαμάνοι των αυτόχθονων λαών στη Β. Αμερική για τελετές καθαρισμού. Η θεωρία πίσω από την πρακτική είναι ότι ο καπνός συνδέεται με την αρνητική ενέργεια και, καθώς εξαφανίζεται, την παίρνει μαζί του.

Πιστεύεται ότι η αρνητική ενέργεια απελευθερώνεται στη συνέχεια σε μία άλλη διάσταση, για να αλλάξει και να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο θετικό.

Επίσης, το λευκό φασκόμηλο σκοτώνει τα βακτήρια του αέρα.

Πώς καίμε το φασκόμηλο

Ο καθαρισμός του σπιτιού μας με φασκόμηλο μπορεί να είναι θεραπευτικός και συγχρόνως ευεργετικός, καθώς απομακρύνει την αρνητική ενέργεια.

Τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι τα παρακάτω:

  • Βεβαιωνόμαστε ότι ο χώρος, που καθαρίζουμε είναι, καλά αεριζόμενος.
  • Κρατάμε όλες τις πόρτες των δωματίων στο σπίτι ανοιχτές, ακόμα και τα παράθυρα.
  • Τακτοποιούμε το χώρο. Η ακαταστασία εμποδίζει τη ροή θετικής ενέργειας.
  • Δημιουργούμε ένα μάντρα, ανάλογα με τις επιθυμίες και τους στόχους μας.
  • Παίρνουμε το ματσάκι από φασκόμηλο και ανάβουμε την άκρη του.
  • Μόλις ανάψει η φλόγα, τη σβήνουμε απαλά και επιτρέπουμε στον καπνό να αναδυθεί.
  • Κρατάμε το μπολ κάτω από το φασκόμηλο, για να πέσει η στάχτη μέσα. Το μπολ δεν πρέπει να είναι πλαστικό.
  • Για να καθαριστεί το σπίτι μας, περπατάμε από την άκρη του κάθε δωματίου, βεβαιώνοντας ότι έχουμε περάσει από όλες τις γωνίες.
  • Συνεχίζουμε να λέμε το μάντρα μας.
  • Αφού ευλογήσουμε κάθε δωμάτιο, τοποθετούμε την άκρη του φασκόμηλου σε λίγο νερό, για να σταματήσουμε τον καπνό. Αν το φασκόμηλο έχει τελειώσει, το βάζουμε στον κήπο ή σε μία γλάστρα.

Φασκόμηλο αποξηραμένο / Πώς αποξηραίνω φασκόμηλο

Για την καλύτερη διατήρηση του αρώματος και του χρώματος των φύλλων του φασκόμηλου συνιστάται η αποξήρανση στον αέρα, που πρέπει να γίνεται το πρωί, αφού έχει φύγει η πρωινή υγρασία.

Αφού ξεπλύνουμε το φασκόμηλο και το αφήσουμε να στεγνώσει σε σκιερό μέρος, το δένουμε με σπάγκο και το κρεμάμε ανάποδα σε χώρο, που έχουμε επιλέξει.

Κάθε 2-3 μέρες το ελέγχουμε και παρακολουθούμε τη σταδιακή μείωση της υγρασίας.

Για να διαπιστώσουμε αν το φασκόμηλο έχει πλήρως αποξηραθεί, θα πρέπει όταν το τρίβουμε απαλά, να γίνεται μικρά κομματάκια. Αν κατά τη διάρκεια του τριψίματος γίνεται σκόνη, αυτό σημαίνει ότι η αποξήρανση κράτησε παραπάνω και έχουμε χάσει μέρος του αρώματος του.

Λικέρ φασκόμηλο συνταγή

Υλικά:

  • 430 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα 95%
  • 3 φυλλαράκια φασκόμηλου
  • 3 φυλλαράκια μέντας
  • 3 φυλλαράκια λουίζας
  • 3 φύλλα βασιλικού
  • 3 φύλλα λεμονιάς
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 φύλλα δεντρολίβανου
  • 3 καρφάκια γαρύφαλλου
  • 3 λουλούδια χαμομήλι
  • 3 καρποί από αγριοκυπαρίσσι (Άρκευθος)
  • 1/2 ξυλαράκι κανέλλας
  • 1/2 ξυλαράκι βανίλιας
  • 400 γραμμ. ζάχαρη
  • 430 γραμμ. νερό
  • γυάλινο δοχείο με σκέπασμα, που να κλείνει καλά

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα βότανα με κρύο νερό.
  2. Στεγνώνουμε προσεκτικά και τα βάζουμε στο γυάλινο δοχείο.
  3. Προσθέτουμε το οινόπνευμα και κλείνουμε το δοχείο με το σκέπασμα.
  4. Το αφήνουμε για 4 μέρες.
  5. Αφού περάσουν 4 ημέρες, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
  6. Κατόπιν προσθέτουμε το σιρόπι στο αλκοόλ με τα βότανα και ανακατεύουμε.
  7. Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε μακριά από τον ήλιο για 5 ημέρες.
  8. Φιλτράρουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια.

Κοτόπουλο με φασκόμηλο συνταγή

Υλικά:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι άσπρο κρασί
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Αλάτι
  • 2 κλαδάκια φασκόμηλου

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε κομμάτια, αφαιρώντας το δέρμα.
  2. Το τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι, και αφού ροδίσει, το σβήνουμε με κρασί.
  3. Αλατίζουμε, προσθέτουμε και λίγο νερό και το βράζουμε μέχρι να ψηθεί, περίπου 1 ώρα.
  4. Ρίχνουμε το λεμόνι και το φασκόμηλο και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Φασκόμηλο παρενέργειες

Νωρίτερα στο άρθρο αναφέρθηκε ότι ότι η υπερβολική κατανάλωση αφεψήματος φασκόμηλου είναι τοξική για τον οργανισμό μας, λόγω της θουγιόνης.

Η χημική αυτή ουσία, εκτός από δηλητηρίαση, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, βλάβες στο συκώτι και το νευρικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της δηλητηρίασης από φασκόμηλο είναι οι τοπικοί ερεθισμοί του δέρματος, οι έντονοι και παρατεταμένης διάρκειας σπασμοί, η ακαμψία των άνω άκρων, ο εκφυλισμός του ήπατος και των νεφρών κ.ά.

Επιπλέον, λόγω της εμμηναγωγού δράσης του, το φασκόμηλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες, διότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Καλό θα ήταν να το αποφεύγουν και οι θηλάζουσες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, άτομα που πάσχουν από επιληψία, άτομα που έχουν διαβήτη ή νοσούν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ισπανικό φασκόμηλο μπορεί να παρουσιάσει οιστρογονική δράση και δε συνιστάται σε ορμονοευαίσθητες καταστάσεις, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα. Ωστόσο το  ισπανικό φασκόμηλο έχει μικρότερες συγκεντρώσεις θουγιόνης.

Αξίζει να αναθερφεί ότι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι μικρές και ακίνδυνες.

Εντούτοις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου, που είναι αρκετά τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες καθώς και να αποφεύγεται η χρήση του από άτομα, που ανήκουν στις προαναφερθείσες ευαίσθητες ομάδες.

Φασκόμηλο αγορά / τιμή

Το φασκόμηλο μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά, που πωλούν βότανα, μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και φαρμακεία. Επίσης, μπορούμε να το παραγγείλουμε και online.

Ένα κιλό βότανο φασκόμηλου κοστίζει περίπου 12 ευρώ, ενώ το έλαιο φασκόμηλου κοστίζει από 3 έως 30 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το φασκόμηλο που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γαϊδουράγκαθο: Ιδιότητες, Παρενέργειες, Πώς Πίνεται, Δοσολογία, Αγορά / Τιμή

ΕΠΟΜΕΝΟ

Οφέλη Μουσικής: Τί Είναι η Μουσική για τον Άνθρωπο και πώς Επηρεάζει την Υγεία μας

Μην χάσετε...