“Kotsonis”

Λουίζα ή Λεμονόχορτο: Το Φυσικό Καταπραϋντικό – Ιδιότητες, Οφέλη & Χρήσεις

Λουίζα ή Λεμονόχορτο: Το Φυσικό Καταπραϋντικό - Ιδιότητες, Οφέλη & Χρήσεις

Λουίζα Φυτό – Ιστορία και Παράδοση

Με το όνομα λουίζα (λεμονόχορτο, γοργογιάννη, αλουίζα, ελουίζα, ομορφόχορτο ή αλουσία) αναφερόμαστε σε έναν πολυετή θάμνο ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Verbenacea και φέρει την επιστημονική ονομασία Aloysia citrodora.

12
Κοινές ΟνομασίεςΑλουίζα, αλοΐσια, αλουσία, ελοΐζα, λίππια, βερβένα, λεμονόχορτο, σταυροβότανο
Επίσημη Ελληνική ΟνομασίαΛίππια η τρίφυλλος ή Λίππια η κίτροσμος
Επιστημονική ΟνομασίαAloysia citrodora ή Aloysia triphylla ή Lippia citrodora ή Lippia triphylla ή Verbena citriodora
ΟικογένειαΒερβενίδες (Verbenaceae)
Αγγλική ΟνομασίαLemon verbena, lemon beebrush

Η λουίζα ξεκίνησε ως ένα ιθαγενές φυτό της Νότιας Αμερικής, αλλά απέκτησε μεγάλη δημοφιλία στην Ευρώπη το 17ο αιώνα όταν το εισήγαγαν σε χώρες της οι Ισπανοί.

Με άρωμα φρεσκοτριμμένου λεμονιού και λαμπερό χρώμα, η λουίζα είναι διάσημη για τις σπουδαίες φαρμακευτικές της ιδιότητες και τη χρήση της ως ένα πρόσθετο συστατικό φαγητών και εδεσμάτων.

Kotsonis

Το φυτό είναι λεπτό, έχει μακριά και ανοιχτού χρώματος φύλλα, αποτελείται από άνθη χρώματος μοβ, λευκού ή πράσινου και μυρίζει λεμόνι.

Η ευχάριστα ξινή της γεύση μπορεί να σου χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και να αποβάλλει το άγχος. Αυτό την καθιστά ένα βότανο με μεγάλη ιστορική διαδρομή κατέχοντας υψηλή θέση σε πολλές κουλτούρες λαών.

Η λουίζα βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Χιλή, το Περού, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Το 18ο αιώνα περίπου καλλιεργήθηκε στη Μεσόγειο και η φήμη της εξαπλώθηκε μέχρι τη Βόρεια Αμερική.

Η λουίζα έχει μεγάλη ιστορία και συνδέεται με πολιτιστικούς μύθους και διάφορες παραδόσεις. Ένας Αιγυπτιακός μύθος αναφέρει πως η λουίζα φύτρωσε όταν η θεά Isis δάκρυσε για το θάνατο του θεού Osiris.

Η λουίζα από πολλούς πολιτισμούς θεωρούταν ιερό φυτό, ενώ οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν  “herba sacra” (ιερό βότανο). Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν και εκείνοι στην ιερότητά της και τη χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των ναών.

Η λουίζα στη Χριστιανική παράδοση, κατέχει περίοπτη θέση, καθώς θεωρείται πως ήταν το βότανο που σταμάτησε την αιμορραγία του Ιησού Χριστού όταν ήταν σταυρωμένος. Για αυτό και συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται ως “χόρτο του σταυρού“.  Άλλοι την αποκαλούν ως το “χόρτο του Θεού“.

Λουίζα

Λουίζα Συστατικά

Η λουίζα είναι βότανο με πλούσια θρεπτικά συστατικά, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες.

Περιέχει οργανικά χημικά όπως πτητικά έλαια (κιτρονελλάλη, κιτράλη, λιναλόλη), τερπενοειδή, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή όπως η λουτεολίνη.

Επιπροσθέτως η λουίζα φημίζεται για το αιθέριο έλαιο που παράγει και λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών του ενώσεων χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων αλλά και καλλυντικών και διάφορων ειδών ομορφιάς.

Η λουίζα περιέχει δύο μόνο θερμίδες, γεγονός που την καθιστά ένα βότανο απαραίτητο για εκείνον που θέλει να χάσει βάρος.

Λουίζα Ιδιότητες

Η λουίζα είναι γνωστή για το πλήθος των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών της ιδιοτήτων. Όλα αυτά την καθιστούν ένα πολύτιμο φάρμακο για τον οργανισμό.

Λουίζα Οφέλη – Θεραπευτικές Δράσεις

Η λουίζα ωφελεί την ανθρώπινη υγεία ποικιλοτρόπως. Ας δούμε τα κυριότερα οφέλη της:

  • Επιφέρει την έντονη ανάγκη για ούρηση, για αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις ουρολογικών προβλημάτων και νεφρολιθιάσεων.
  • Βοηθάει στη τόνωση του μυϊκού συστήματος: Σπάνια ιδιότητα για ένα βότανο, για αυτό και μπορεί να καταναλώνεται μετά από έντονη σωματική άσκηση.
  • Βοηθάει πληγές να επουλωθούν: Το έλαιο που παράγεται από τη λουίζα, τοποθετείται σε πληγές και εγκαύματα.
  • Μείωση του πυρετού: Η λουίζα συμβάλλει στην έκχυση περισσότερου ιδρώτα, βοηθώντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος να παραμείνει σε φυσιολογικό επίπεδο.
  • Καταπολεμά την ακμή: Οι αντισηπτικές ιδιότητες της λουίζας διατηρούν το δέρμα υγιές και καταπολεμούν την ακμή.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες: Ένα ποτήρι ζεστή λουίζα, αυξάνει την ερωτική διάθεση.
  • Έχει αγχολυτική δράση: Προσφέρει πνευματική χαλάρωση και ηρεμία.
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Η λουίζα βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
  • Καθαρίζει το σώμα: Το έγχυμα του βοτάνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει το πρόσωπο.
  • Προστατεύει από τα άσχημα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, μπορούν να καταναλώνουν λουίζα, διότι τις ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Καταπολεμά τη γήρανση: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει η λουίζα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος.
  • Βελτίωση εγκεφαλικών λειτουργιών: Η λουίζα βοηθάει στη συγκέντρωση και στη βελτίωση της μνήμης. Η λουίζα μπορεί να καταναλώνεται σε περιόδους εξετάσεων στην οποία απαιτείται ιδιαίτερα καλή μνήμη, όπως και σε ιδιαίτερα στρεσογόνες περιόδους.
  • Είναι αντιφλεγμονώδης: Προστατεύει από διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως στον πόνο από αρθρίτιδα.
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και καταπολεμά διάφορα προβλήματα, όπως το φούσκωμα και τη δυσπεψία.
  • Χρησιμεύει ως αθλητικό μασάζ: Το αιθέριο έλαιο λουίζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αθλητικό μασάζ, καταπολεμώντας την καταπόνηση των μυών και μειώνοντας τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στους μύες.
  • Βοηθάει στη στοματική υγεία: Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος χαρίζοντας δροσερή αναπνοή και το τρίξιμο των δοντιών.
  • Σταματάει σωματικές διαταραχές και ενοχλήσεις: Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αιμορραγίας και της διάρροιας.
  • Τονώνει το αναπνευστικό σύστημα: Η κατανάλωση της λουίζας μπορεί να χαλαρώσει την αναπνευστική οδό, να χαρίσει καλύτερη αναπνοή και να καταπολεμήσει την ύπαρξη φλέγματος.

Λουίζα Χρήσεις

Η λουίζα χρησιμοποιείται με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως:

  • Ως εντομοκτόνο: Το αιθέριο έλαιο της λουίζας περιέχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που καθιστά το ίδιο χρήσιμο απολυμαντικό για την καθαριότητα του σώματος και διάφορων εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, όπως και του περιβάλλοντος. Η λουίζα χρησιμοποιείται από πολλά προϊόντα καθαρισμού, καθώς βοηθάει στην καθαριότητα του περιβάλλοντος διατηρώντας παράλληλα μία ευχάριστη αίσθηση καθαριότητας.
  • Χρησιμεύει στο μασάζ αθλητών: Όπως αναφέρεται και πιο πάνω στο άρθρο, η λουίζα είναι ένα βότανο ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές. Το αιθέριο έλαιο λουίζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αθλητικό μασάζ, συμβάλλοντας στην επανάκτηση της μυϊκής αντοχής και στην προστασία από μυϊκούς πόνους.
  • Παρασκευή καλλυντικών: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχουν τα αιθέρια έλαια της λουίζας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε φαρμακευτικά προϊόντα. Η αξιοποίησή της λουίζας πλέον έχει επεκταθεί και στο χώρο των καλλυντικών με πολλά προϊόντα να τη χρησιμοποιούν ως βασικό τους συστατικό.

Λουίζα Τσάι / Ρόφημα – Πώς Φτιάχνεται

Ας δούμε μία συνταγή για να φτιάξουμε ένα ρόφημα με λουίζα.

Συστατικά

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια χοντροκομμένα κοτσάνια λεμονόχορτου
  • 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη καρύδας ή στέβια
  • ροδέλες λεμονιού ή λάιμ για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Για την παρασκευή του ροφήματος ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Βράζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε υψηλή θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το λεμονόχορτο και συνεχίζουμε να βράζουμε για ακόμα πέντε λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε το ρόφημα για άλλα πέντε λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τα κοτσάνια και ανακατεύουμε τη ζάχαρη καρύδας μέχρι να διαλυθεί.
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή να το βάλουμε στο ψυγείο και να το σερβίορυμε προσθέτοντας παγάκια.

Μία πολύ καλή επιλογή ροφήματος, ειδικά για το καλοκαίρι.

Λουίζα Τσάι / Αφέψημα
Λουίζα Τσάι / Αφέψημα

Αφέψημα Λουίζας

Για να φτιάξουμε ένα αφέψημα λουίζας, βάζουμε σε βραστό νερό λίγα φύλλα αποξηραμένης λουίζας και τα αφήνουμε για λίγο, ώστε να βγάλουν το άρωμά τους. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι, αν θέλουμε να μην το καταναλώσουμε σκέτο.

Λουίζα Αδυνάτισμα

Η λουίζα είναι ένα ρόφημα ιδιαίτερα ευεργετικό για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος. Καθώς περιέχει μόνο δύο θερμίδες, συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους και στη διατήρηση μίας καλής σιλουέτας.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει η λουίζα, φαίνεται να προστατεύουν από την παχυσαρκία, βελτιώνοντας τις μεταβολικές διαταραχές του οργανισμού. Μπορεί κάποιος να καταναλώσει ως και τρία φλιτζάνια λουίζας την ημέρα.

Λουίζα το Βράδυ

Η λουίζα είναι ένα βότανο που χαρίζει πνευματική ευεξία, καταπολεμώντας την αϋπνία και την κακή διάθεση.

Παρά αυτή την ευεργετική του ιδιότητα όμως, καλό είναι να μην καταναλώνεται πριν το βράδυ, διότι έχει διουρητικές ιδιότητες και δημιουργεί έντονη την ανάγκη για τουαλέτα όλη τη νύχτα, μην επιτρέποντας έναν ξεκούραστο ύπνο.

Λουίζα Παρενέργειες

Η λουίζα δεν ενδείκνυται, όσο ευεργετική και να είναι, για όλους τους ανθρώπους. Όταν κάποιος έχει υπόταση, καλό είναι να μην καταναλώνει λουίζα, διότι η διουρητική της δράση μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στα νεφρά δεν πρέπει να την καταναλώνουν, καθώς αυτή μπορεί να χειροτερεύσει την υπάρχουσα κατάσταση.

Γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, πρέπει εξίσου να την αποφεύγουν. Μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να δημιουργήσει δερματικούς ερεθισμούς, για αυτό και να πρέπει να αποφεύγεται.

Λουίζα Αγορά / Τιμή

Τη λουίζα μπορούμε να βρούμε σε μαγαζιά με βότανα ή μυρωδικά, σε διάφορα σούπερ μάρκετ και φυσικά online. Η τιμή κιλού κυμαίνεται από 20 έως και τα 35 ευρώ! Τα 50 γραμμάρια μπορεί να έχουν 1 ευρώ, ενώ φαρμακευτικά σκευάσματα με λουίζα μέχρι 20 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λουίζα είναι ένα βότανο με ανυπολόγιστα οφέλη για τον οργανισμό μας. Ας την εντάξουμε στη ζωή μας – ίσως για πρώτη φορά… μία ξινή γεύση να κάνει τη ζωή μας τόσο γλυκιά!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τη λουίζα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μαργαριτάρια: Ένα Σύμβολο Αγνότητας & Αρετής που Κοσμεί Πλήθος Κοσμημάτων

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κανέλα Κεϋλάνης & Κασσία: Ιδιότητες, Οφέλη, Διατροφική Αξία, Συνταγές

Μην χάσετε...