Τριβόλι Ιδιότητες, Παρενέργειες & Χρήσεις | Το Φυσικό Αφροδισιακό για Άνδρες & Γυναίκες

Τριβόλι Ιδιότητες, Παρενέργειες & Χρήσεις | Το Φυσικό Αφροδισιακό για Άνδρες & Γυναίκες

Τι Είναι το Τριβόλι (Tribulus Terrestis) ή Πεντάξυλο ή Κολλιτσίδα

Το τριβόλι (Tribulus Terrestis / Τρίβολος ο Χερσαίος), γνωστό και με τις ονομασίες τριόλι, πεντάξυλο και κολλιτσίδα είναι ένα αρχαίο αγκαθωτό βότανο.

Ο Τρίβολος, γένος στο οποίο συγκαταλέγεται το φυτό Tribulus Terrestis, συνιστά κατηγορία πολυετών φυτών της οικογενείας Zygophyllaceae που αναπτύσσονται σε θερμές περιοχές.

Το φυτό αποτελείται από μικρά άνθη κίτρινου χρώματος, ενώ ο στρόγγυλος αγκάθινος καρπός του βρίσκεται στη βάση των φύλλων και είναι πεντάσπορος.

Kotsonis

Το όνομα του φυτού προέρχεται ακριβώς από τα τρία αγκάθια που έχει ο κάθε ένας από τους σπόρους του και είναι έτσι “σχεδιασμένο” από τη φύση ώστε πάντοτε κάποιο από τα αγκάθια να κοιτά προς τα πάνω.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ορμώμενοι από τη δομή του φυτού κατασκεύασαν ένα σιδερένιο όπλο, το τετράεδρο ή τρίβολο, με τέσσερις αιχμηρές μύτες, εκ των οποίων η μία πάντα κινείται προς στα πάνω, με σκοπό την καταστροφή του ιππικού του αντιπάλου.
Τριβόλι

Τριβόλι Ιδιότητες

Το τριβόλι έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν στην κινέζικη και ινδική ιατρική ως αντίδοτο σε διάφορες παθήσεις.

Αν και δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί από το corpus των επιστημονικών ερευνών, το πεντάξυλο έχει τη δυνατότητα να συντελέσει ευεργετικά στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Πολλές οι ονομασίες που έχουν συνδεθεί με το τριβόλι, σημαντικές αντίστοιχα και οι θεραπευτικές ιδιότητες που το συνοδεύουν.

Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές, προκειμένου να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Έτσι λοιπόν το τριβόλι:

 • Αναζωογονεί το σώμα, παρέχοντάς του την ευεξία που χρειάζεται.
 • Καταπολεμά την σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες, αυξάνοντας με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ενισχύοντας τη γονιμότητα και την ευκινησία των σπερματοζωαρίων χάρη στη σαπωνίνη.
 • Βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία στις γυναίκες και την ωορρηξία.
 • Δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις πονοκεφάλου, δυσκοιλιότητας και ιλίγγου.
 • Ρυθμίζει την εύρυθμη κυκλοφορία στο αίμα.
 • Τονώνει τη σεξουαλική διάθεση ως φυσικό αφροδισιακό, και βοηθά στα συμπτώματα που προκαλούνται από το προεμμηνορησιακό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση.
 • Καθησυχάζει τον πλευρικό πόνο.
 • Ελαττώνει την υψηλή πίεση του αίματος.
 • Βότανο ιδανικό για την αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης είναι και ένα πολύ καλό χωνευτικό.
 • Κατάλληλο για αθλητές που επιθυμούν να τονώσουν την ενέργειά και να αυξήσουν το μυϊκό ιστό.
 • Αντιμετωπίζει παθήσεις που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα.
 • Βελτιστοποιεί τη λειτουργία του προστάτη.
 • Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
 • Φημίζεται για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας.
 • Φροντίζει για τη βελτίωση της όρασης.

Τριβόλι Καλλιέργεια

Το τριβόλι γονιμοποιείται από τα έντομα, φύεται κυρίως στις εύκρατες και τροπικές χώρες και κυρίως στη Νότια Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Συναντάται να ανθίζει αρκετά συχνά στην Ελλάδα και στη Κύπρο, μα λίγοι είναι αυτοί που έχουν αντιληφθεί την πολύτιμη χρησιμότητά του.

Η κολλιτσίδα έχει την ικανότητα να ταξιδεύει πολύ εύκολα σε διάφορες περιοχές εξαιτίας των σπόρων της που γαντζώνονται πάνω σε οτιδήποτε.

Προτεινόμενο άρθρο: Φαρυγγίτιδα: Συμπτώματα, Διάρκεια & Μέθοδοι Αντιμετώπισης / Θεραπεία

Πότε το Μαζεύουμε το Τριβόλι

Το τριβόλι ανθεί κατά τους μήνες Μάιο έως Νοέμβριο. Το μαζεύουμε όταν έχει ανθήσει πλήρως με τους σπόρους του, για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες του βοτάνου στο μέγιστο βαθμό.
Τριβόλι

Τριβόλι Τρόποι Χρήσης

Αφού μαζέψουμε το βότανό μας και το καθαρίσουμε, το αποξηραίνουμε σε σκιερό και ξηρό μέρος. Εναλλακτικά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε φρέσκο, τοποθετώντας το σε μια κατσαρόλα με νερό – το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απομείνει σχεδόν η μισή ποσότητα νερού.

Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το φυλάττουμε στο ψυγείο μέχρι τέσσερις ημέρες. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία μπορούμε να το βρούμε εύκολα και γρήγορα στην αγορά, όπως θα πληροφορηθούμε στην συνέχεια.

Οι πιο κοινότυποι τρόποι χρήσης του είναι ως έγχυμα, αφέψημα, αλοιφή, βάμμα και λοσιόν. Ευθύς αμέσως παρατίθενται οι δοσολογίες και οι συνταγές για την παρασκευή της κάθε μιας από τις χρήσεις αυτές!

– Έγχυμα

Όταν το νερό ξεκινά να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τριβόλι για 15 περίπου λεπτά σε αναλογία 1-3 κουταλάκια για ένα φλιτζάνι νερό. Έπειτα, το σουρώνουμε και απολαμβάνουμε το έγχυμά μας.

– Αφέψημα / Πώς το Πίνουμε

Παίρνουμε τα σκληρά μέρη από το βότανο (ρίζα, σπόροι, φλούδα) και τα βράζουμε μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα. Σε περίπτωση που είναι ψιλοκομμένα αρκεί να βράσουν για 5 λεπτά, ειδάλλως απαιτείται βράσιμο 15 τουλάχιστον λεπτών. Η δοσολογία είναι 3 κουταλιές της σούπας σε 2 φλιτζάνια νερό, που θα καταναλωθούν σε 12 ώρες.

– Αλοιφή

Για την παρασκευή της αλοιφής παίρνουμε το αφέψημα, το έγχυμα ή τη σκόνη του φυτού, τα οποία αναμειγνύουμε με κερί, αλεύρι ή βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο σώμα. Διατηρείται σε αποστειρωμένο βαζάκι.

– Βάμμα

Παίρνουμε το τριβόλι και το βάζουμε σε ένα βαζάκι με οινόπνευμα σε αναλογία 5 μερών λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών για κάθε μέρος του φυτού που θα έχει αλεστεί ή θα έχει κοπανιστεί σε γουδί.

Αφήνονται εκεί για 5-15 μέρες, ανακινώντας συχνά το βάζο μας. Έπειτα, το μείγμα φιλτράρεται με φίλτρο καφετιέρας σε κάποιο άλλο δοχείο. Το βάμμα προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση!

– Λοσιόν

Για τη φυσική λοσιόν από τριβόλι χρησιμοποιούμε το έγχυμα ή το αφέψημα κάνοντας απαλό μασάζ τοπικά στο σημείο που χρειάζεται να θεραπευτεί μέχρι να το απορροφήσει το δέρμα. Ιδανικό και για χρήση στο τριχωτό της κεφαλής.

Τριβόλι σε Σκόνη ή Τριβόλι σε Χάπια

Το τριβόλι διατίθεται τόσο σε μορφή σκόνης όσο και σε μορφή χαπιών ως συμπλήρωμα διατροφής. Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, τότε σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά.

Αναλυτικότερα:

 • Οι κάψουλες παρέχουν ευκολία στη χρήση τους και δεν έχουν γεύση – αν δεν σας αρέσει η γεύση του συγκεκριμένου βοτάνου. Μετά τη λήψη απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να διαλυθούν στην περιοχή του στομάχου.
 • Το τριβόλι σε μορφή σκόνης δε, αποτελεί μια πιο φυσική επιλογή που έχει ταχύτερη απορρόφηση και άμεσα αποτελέσματα. Το μειονέκτημά της; Η δυσάρεστη γεύση της!

Ωστόσο, δεν υπάρχει ορθή ή λανθασμένη επιλογή όσον αφορά σε αυτά τα δύο. Σχετικά με τα σκευάσματα χαπιών βεβαιωθείτε ότι προμηθεύεστε ελεγμένα προϊόντα λαμβάνοντας τη γνώμη ενός ιατρού ή φαρμακοποιού.

Τριβόλι & Τεστοστερόνη

Το τριβόλι ως φυσικό ενισχυτικό βοηθά στην καταπολέμηση προβλήματων που είναι άμεσα σχετιζόμενα με την ανδρική ορμόνη, την τεστοστερόνη, εξασφαλίζοντας βελτιωμένη σεξουαλική υγεία σε έναν άνδρα.

Αναλυτικότερα, αντιμετωπίζει την πρόωρη εκσπερμάτωση, τονώνει τη στυτική δυσλειτουργία, ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση (libido) αλλά και επισπεύδει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα 100% φυσικό αγαθό που θα δώσει ώθηση στην σεξουαλική σας ζωή αλλά και στην… αυτοπεποίθησή σας;

Tribulus Terrestis / Τρίβολος ο Χερσαίος

Τριβόλι Παρενέργειες

Οι παρενέργειες από το τριβόλι περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και ακανόνιστες περιόδους. Εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα συνδέουν το τριβόλι με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να μην λαμβάνετε τριβόλι εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για τα άτομα που έχουν αλλεργίες να εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα κατά τη λήψη του – θα πρέπει δε να αποφεύγεται για προληπτικούς λόγους από πάσχοντες από καρδιακά, ηπατικά και πεπτικά προβλήματα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Επιπροσθέτως, η κατανάλωση των αγκαθιών που καλύπτουν το καρπό του τριβολιού δεν θεωρείται ασφαλής, καθώς έχουν υπάρξει αναφορές παθήσεων των πνευμόνων που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Τέλος, θα ήταν καλό να μην λαμβάνετε το βότανο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας πριν από τη χρήση.

Τριβόλι Αγορά – Τιμή  / Πού το Βρίσκω

Το τριβόλι μπορείτε να το προμηθευτείτε στις διάφορες μορφές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και συγκεκριμένα σε καταστήματα με μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, βιολογικά προϊόντα και στα φαρμακεία.

Σε μορφή κάψουλας η τιμή του κυμαίνεται από 10 έως 35 ευρώ, κόστος που ποικίλει ανάλογα την παρασκευάστρια εταιρεία και τον αριθμό που εμπεριέχεται το προϊόν σε κάψουλες.

Η βιολογική σκόνη από τριβόλι είναι σαφώς πιο φθηνή, με κόστος από 4 έως 8 ευρώ.

Η αποξηραμένη μορφή του βοτάνου κοστίζει περίπου 1,50 με 2 ευρώ ανά 30 γραμμάρια, ενώ το βάμμα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το τριβόλι που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ταραξάκο: Τί Είναι, Ιδιότητες, Χρήσεις, Δοσολογία, Παρενέργειες

ΕΠΟΜΕΝΟ

Έίναι Άραγε Όλοι οι Άνθρωποι Γεννημένοι για Γάμο;

Μην χάσετε...