“Kotsonis”

Λεβάντα: Αιθέριο Έλαιο, Καλλιέργεια, Ιδιότητες, Χρήσεις, Παρενέργειες, Τιμή

Λεβάντα: Αιθέριο Έλαιο, Καλλιέργεια, Ιδιότητες, Χρήσεις, Παρενέργειες, Τιμή

Λεβάντα η Στενόφυλλος

Λεβάντα η Στενόφυλλος… Επιστημονική ονομασία για τη γνωστή σε όλους μας λεβάντα (lavender στα αγγλικά).

Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα “lavare”, που σημαίνει πλένω, καθαρίζω.

Πρόκειται για έναν πολυετή θάμνο, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και χρήσεις.

Kotsonis

Δεν ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο με φύλλωμα γκριζοπράσινο και μεγάλα μωβ αρωματικά λουλούδια.

Η λεβάντα η στενόφυλλος ανθοφορεί την περίοδο του καλοκαιριού σε ελαφρύ, κυρίως, χαλικώδες έδαφος.

Βέβαια, αν και πρόκειται για μεσογειακό φυτό, αντέχει και σε χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -15 0C.

Όχι μόνο τα άνθη της αλλά και τα φύλλα της είναι αρωματικά, επειδή περιέχουν αιθέριο έλαιο, το οποίο αποστάζεται. Εντούτοις, το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τις κορυφές των ανθέων της είναι καλύτερης ποιότητας.

Η λεβάντα συμβολίζει τη ζωή και το θάνατο, την αφοσίωση, την αγάπη, τον έρωτα, τη στοργή, την αγνότητα, την καθαρότητα, την προστασία, τη μακροζωία, την αναγνώριση, την επιμονή και την ειρήνη.

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορικά, η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους μεσογειακούς λαούς περισσότερα από 2.500 χρόνια. Αποτελούσε το τοπικό φυτό του Ιράκ, ενώ οι Άραβες ήταν ο πρώτος λαός που έκανε χρήση αυτού του φυτού.

Επίσης, η λεβάντα χρησίμευε για τις ταριχεύσεις, αρωματικές αλοιφές, έλαια για μασάζ και στα λουτρά.

Επιπρόσθετα, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, πολύ γνωστοί ιατροί της αρχαιότητας, γνώριζαν τις ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι, πρώτοι οι Έλληνες ανακάλυψαν ότι αν τα άνθη της λεβάντας καούν, τότε ο καπνός τους είναι χαλαρωτικός.

Μέσω της χώρας μας εξαπλώθηκε η λεβάντα σε όλη την Ευρώπη γύρω στο 600 π.Χ.

Λαϊκές παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Αδάμ και η Εύα πήραν τη λεβάντα από τον κήπο της Εδέμ.

Τότε, η λεβάντα δεν είχε μυρωδιά, αλλά περίμενε μέχρι τη στιγμή, που η Παναγία άπλωσε τα φασκιά του βρέφους Ιησού πάνω σε ένα θάμνο της.

Από θαύμα, όταν τα μετακίνησε από το θάμνο, η λεβάντα απέκτησε αυτό το ωραίο άρωμά της! Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η Παναγία έπλενε τα φασκιά του Ιησού με νερό, αρωματισμένο με λεβάντα.

Οι Χριστιανοί πίστευαν πως η λεβάντα αποτρέπει το «κακό μάτι» και για αυτό γέμιζαν τις κλειδαρότρυπες με λεβάντα, για να κρατήσουν έξω από το σπίτι την κακή ενέργεια.

Καλλιέργειες με Λεβάντα

Άλλα Γνωστά Είδη Λεβάντας / Ποικιλίες

Εκτός από τη λεβάντα τη στενόφυλλο, υπάρχουν και άλλα γνωστά είδη της. Σας τα αναφέρουμε παρακάτω:

  • Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia)
  • Λεβάντα η εριώδης (Lavandula lanata)
  • Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
  • Λεβάντα η πολυσχιδής (Lavandula multifida)
  • Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas)
  • Λεβάντα η στρογγυλόφυλλος (Lavandula rotundifolia)
  • Λεβάντα η θαλερή (Lavandula viridis)
  • Λεβάντα η πτερωτή (Lavandula pinnata)
  • Λεβάντα η κανάριος (Lavandula canariensis)

Άξιο αναφοράς αποτελεί ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτιάχτηκε και η λεβαντίνη, που προήλθε από τη διασταύρωση της λεβάντας των Γαλλικών βουνών και της ισπανικής «Lavandula latifolia».

Όμως, το αιθέριο έλαιό της δεν τόσο καλής ποιότητας, καθώς δεν περιέχει τα χημικά συστατικά, που ευθύνονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της φυσικής λεβάντας.

Άγρια Λεβάντα

Η άγρια λεβάντα περιέχει υψηλή ποσότητα σε αιθέρια έλαια, όπως είναι η φενχόνη και η καμφορά. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, τις ανθοκυανίνες και κάποιες απλές φαινολικές ενώσεις.

Κοινές της ονομασίες αποτελούν οι εξής: λεβάντα η στοιχάς, αγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, αβαγιανός, γρουνάι, καραμπάχι.

Στη χώρα μας υπάρχει αρκετή, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργειά της.

Χρησιμοποιείται σε αποσμητικά χώρου, εντομοκτόνα, σαπούνια για χαλαρωτικά ντους, κρέμες, καλλυντικά, στην αρωματοθεραπεία και, τέλος, ως διακοσμητικό κήπων.

Επιπλέον, η άγρια λεβάντα είναι καλό φυτό για τις μέλισσες και αποτελεί ιδανική πηγή νέκταρ.

Η άγρια λεβάντα χρησιμοποιείται για την κακοσμία του στόματος και για την αντιμετώπιση του πόνου των δοντιών και των ούλων.

Επίσης, συνιστάται κατά των νευρασθενειών, της ναυτίας, των μυϊκών σπασμών, της αϋπνίας, του άσθματος, της γρίπης, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη και της φυματίωσης, της νευρικής εξάντλησης, των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, των κολικών και της δυσπεψίας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να πίνουμε έλαιο της άγριας λεβάντας, καθώς σε μεγάλες δόσεις αποτελεί ναρκωτικό, που οδηγεί ακόμη και σε θάνατο.

Επιπρόσθετα, και σε περιόδους κύησης πρέπει να αποφεύγεται το βότανο, σε μεγάλες ποσότητες, καθώς προκαλεί ερεθισμούς και ευαισθησίες στο στομάχι.

Ιδιότητες Λεβάντας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι πολυάριθμες. Παρακάτω θα σας τις αναφέρουμε απλά και θα τις αναλύσουμε στις χρήσεις.

  • Αντιμικροβιακή
  • Σπασμολυτική, αναλγητική
  • Ηρεμιστική, ελαφρά υπνωτική
  • Αντισηπτική, βακτηριοκτόνα, επουλωτική
  • Χωνευτική
  • Διουρητική
  • Βοηθητικό αντίδοτο σε δηλητηριάσεις, σε δαγκώματα ζώων, φιδιών ή εντόμων
  • Εντομοαπωθητικό, παρασιτοκτόνο. Τα άνθη της λεβάντας διώχνουν το σκώρο και τα έντομα.

Χρήσεις Λεβάντας

Οι χρήσεις της λεβάντας είναι ποικίλλες. Αναλυτικότερα:

  • Καταπολεμά τη νευρικότητα, την ατονία, την κατάθλιψη και την υπερδιέγερση.
  • Είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της αυπνίας, του στρες, των ημικρανιών και του πονοκεφάλου. Μπορούμε να κάνουμε μασάζ στους κροτάφους, τον αυχένα και ανάμεσα στα φρύδια με λίγες σταγόνες λεβάντας.
  • Τονώνει και ξεκουράζει τον οργανισμό.
  • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας. Βράζουμε δύο φλιτζάνια νερό, προσθέτουμε πιπέρι, το χυμό δύο λεμονιών, λίγο θαλασσινό αλάτι και λίγα φύλλα λεβάντας. Έπειτα, χωρίς να έχει κρυώσει το μείγμα, σκύβουμε πάνω από το μπολ, σκεπάζουμε το κεφάλι μας με μία πετσέτα και κάνουμε εισπνοές.
  • Ανακουφίζει από τον πονόδοντο. Κάνουμε στοματικές πλύσεις με αφέψημα (βράζουμε σε μισό λίτρο νερού 20 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα λεβάντας για 15’-20’) ή τοποθετούμε κομπρέσες στην πονεμένη περιοχή.
  • Εμποδίζει την επιμόλυνση των πληγών, λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του αιθέριου ελαίου της.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, επειδή περιέχει πολυφαινόλες, που μειώνουν το ποσοστό των «κακών» βακτηριδίων στο στομάχι μας.
  • Ανακουφίζει από τις πληγές του έρπητα. Ρίχνουμε άνθη λεβάντας σε 1 λίτρο ελαιόλαδο σε ένα βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για τρεις ημέρες. Κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία, μέχρι το λάδι να έχει δυνατή μυρωδιά λεβάντας. Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επαλείφουμε τακτικά το σημείο του έρπητα.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. Ρίχνουμε 50 γρ. λουλούδια λεβάντας σε 1 λίτρο βραστό νερό και τα αφήνουμε 15΄. Πίνουμε 3 φλιτζάνια τη μέρα από αυτό το αφέψημα με όσο μέλι επιθυμούμε.
  • Είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της ακμής.
  • Αντιμετωπίζει τον πυρετό. Προσθέτουμε σε μία πετσέτα λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και την ακουμπάμε στο μέτωπο και το λαιμό, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας.
  • Το αιθέριο έλαιο λεβάντας ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας.
  • Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών. Μία σταγόνα αιθέριου ελαίου λεβάντας, 2-3 φορές την ημέρα, στην περιοχή της καρδιάς και στην εσωτερική μεριά του αριστερού καρπού μπορεί να βοηθήσει.
  • Η λεβάντα και το έλαιο της θεωρούνται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για εγκαύματα, αλλά και για τσιμπήματα.
  • Μειώνει τη φαγούρα, τις κοκκινίλες και τα πρηξίματα στο δέρμα, καθώς είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες.
  • Μειώνει την πιτυρίδα. Ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας με αφέψημα λεβάντας.
  • Βοηθάει τους καταπονημένους μύες. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ με το συγκεκριμένο μείγμα. 30 περίπου σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 200 ml αμυγδαλέλαιο.
  • Στο σπίτι μας, για να έχουμε μία όμορφη μυρωδιά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες από έλαιο λεβάντας στο πλύσιμο των ρούχων και στο νερό σφουγγαρίσματος.
  • Και στη μαγειρική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεβάντα σε μαρμελάδες, σαλάτες, κρέμες, μπισκότα και ζελέ. Θα προσθέσει μυρωδιά και ευχάριστη γεύση.
  • Μπορούμε να γεμίσουμε πουγκάκια με τριμμένα φυλλαράκια λεβάντας και να τα τοποθετήσουμε στο συρτάρι με τα ρούχα, τα εσώρουχά μας και την παπουτσοθήκη, ώστε να μυρίζουν πολύ όμορφα.

Λεβάντα Φυτό Καλλιέργεια

Η λεβάντα καλλιεργείται κυρίως για το αιθέριο έλαιό της, το οποίο ξεχωρίζει για τις  εντομοαπωθητικές – αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.  Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών.

Αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα περισσότερα συναντάμε στη Μεσόγειο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βουλγαρία).

Πλέον μπορούμε να βρούμε καλλιέργειες λεβάντας και στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Στη χώρα μας (Αρκαδία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κεφαλληνία, Σέρρες, Κομοτηνή, Σαμοθράκη), λόγω των κατάλληλων εδαφοκλιματικών συνθηκών, αυτοφύονται και μπορούμε να καλλιεργήσουμε καλύτερα 2 είδη – το L. angustifolia και το L. stoeshas.

Το έδαφος καλλιέργειας της πρέπει να έχει πολύ ασβέστιο, επειδή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αιθέριου ελαίου και την ανάπτυξη του φυτού γενικότερα. Επιπλέον, το έδαφος πρέπει να χαλικώδες.

Η λεβάντα δε θέλει πάρα πολύ πότισμα, αλλά ούτε και ξηρασία. Παρουσιάζει ανοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εντούτοις, αναπτύσσεται σε μέρη ηλιόλουστα και εδάφη καλά αποστραγγίζομενα.

Πώς να Φυτέψω Λεβάντα

Ένας γενικός κανόνας για τη φύτευση της λεβάντας είναι ότι φυτεύεται το φθινόπωρο (Οκτώβριο) και ανθίζει την άνοιξη. Η διαδικασία φύτευσης πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους, όπως με το χέρι ή μηχανές. Η διάρκεια ζωής της είναι περίπου 12 έτη.

Αν επιθυμούμε να διακοσμήσουμε τον κήπο μας, στα φυτώρια θα βρούμε δυο ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται για τον καλλωπισμό των κήπων.

Η πιο γνωστή είναι η Lavandula Dentata, που είναι ιδιαίτερα εύκολη στη καλλιέργειά της και έχει παρατεταμένη ανθοφορία.

Μία άλλη ποικιλία είναι η Lavandula Lanata, η οποία, όμως, δεν είναι αρωματική.

Λεβάντα σε Γλάστρα / Φροντίδα – Περιποίηση

Όπως είπαμε και παραπάνω, η λεβάντα είναι ένα φυτό που δεν αγαπά τις υπερβολές. Δε θέλει πάρα πολύ πότισμα και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Προτιμούμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση, για να έχουν οι λεβάντες μας καλή ανάπτυξη και ανθοφορία.

Κλάδεμα χρειάζεται οπωσδήποτε όταν έρθει το φθινόπωρο, για να μην ξυλοποιούνται οι βλαστοί.

Ο καλύτερος τρόπος για να φυτέψουμε λεβάντα σε γλάστρα, είναι να προτιμήσουμε μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό. Εν αντιθέσει με το μόσχευμα, οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και δεν έχουν μεγάλο χρόνο βλαστικότητας.

Την τοποθετούμε σε βαθιά γλάστρα καθώς αναπτύσσεται γρήγορα και έχει δυνατό ριζικό σύστημα. Ίσως χρειαστεί να την τοποθετήσουμε, με την πάροδο του χρόνου, και σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η ιδανικότερη εποχή μεταφύτευσης αποτελεί το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Λεβάντα σε Γλάστρα

Πότισμα / Η Λεβάντα μου Ξεραίνεται

Πρέπει να ποτίζουμε τη λεβάντα μας κάθε πέντε μέρες, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ το καλοκαίρι κάθε τρεις ημέρες. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του ριζικού συστήματος.

Δυστυχώς όμως, αν παρόλη τη σωστή φροντίδα μας η λεβάντα μας ξεραθεί, θα μπορούσαμε, αρχικά, να κλαδέψουμε ελαφρά τους ξεραμένους βλαστούς και στη συνέχεια, να αυξήσουμε λίγο το πότισμα (ειδικά αν διανύουμε περίοδο καλοκαιριού) και να μετακινήσουμε τη γλάστρα μας σε ένα μέρος, που δέχεται περισσότερο φως του ήλιου.

Κλάδεμα Λεβάντας

Το κλάδεμα της λεβάντας, την περίοδο της άνοιξης, είναι απαραίτητη διαδικασία, καθώς το φυτό μας αναζωογονείται και θα μας δώσει πλούσια βλάστηση και πολλά λουλούδια το καλοκαίρι.

Μπορούμε να την κλαδέψουμε με μπορντουροψάλιδο χειρός ή κλαδευτήρι με κυρτές λεπίδες, σε σχήμα όμορφης και συμπαγούς μπάλας.

Αν έχουμε γλάστρες με λεβάντα στο σπίτι μας, το κλάδεμα της είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση, καθώς μπορούμε να το αποφύγουμε εντελώς.

Αν, όμως, θέλουμε να τη δυναμώσουμε, μπορούμε να το κάνουμε μία φορά το χρόνο. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα άνθη, μαζί με ένα μικρό κομμάτι των βλαστών.

Λεβάντα Πότε Ανθίζει / Ανθοφορία

Η λεβάντα ανθοφορεί την περίοδο του καλοκαιριού σε ελαφρύ, κυρίως, χαλικώδες έδαφος. Βέβαια, αν και πρόκειται για μεσογειακό φυτό, αντέχει και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, που αγγίζει τους -15 0C.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός της λεβάντας γίνεται εύκολα με διαίρεση του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα με ορμόνη ριζοβολίας και παραφυάδες.

Οι σπόροι του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-30 ημέρες και βλαστάνουν σε 15-20 μέρες.

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντα

Σε όλους μας είναι γνωστό το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, στην παρασκευή καλλυντικών, σαπουνιών και αρωμάτων.

Μπορούμε να κάνουμε χρήση του σε πολλές περιστάσεις (π.χ. ένα χαλαρωτικό μπάνιο, για μασάζ και σε άλλες καταστάσεις, τις οποίες αναπτύξαμε σε προηγούμενο υποκεφάλαιο).

Η ποιότητα του ελαίου εξαρτάται από το υψόμετρο. Όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το αιθέριο έλαιο. Συνήθως, το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1700 μέτρων.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ελαίου.

Αρωματικά Κεριά από Λεβάντα

Λεβάντα Τσάι / Ρόφημα / Αφέψημα

Τσάι

Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι λεβάντας σε μία κούπα με βραστό νερό και το αφήνουμε για 3’-4’.

Ρόφημα με λεβάντα και λεμόνι

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 12 φλιτζάνια  νερό
  • 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 6 λεμόνια
  • Κλωναράκια λεβάντας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πίνουμε.

Αφέψημα

Βράζουμε σε νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη για 10’ περίπου. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι και 3 κούπες την ημέρα από αυτό το αφέψημα.

Λεβάντα Αποξηραμένη

Τι μπορούμε να κάνουμε με την αποξηραμένη λεβάντα και πως την αποξηραίνουμε; Σε αυτό το υποκεφάλαιο θα απαντήσουμε σε αυτά 2 ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια ανθοφορίας της λεβάντας (Ιούλιο – Αύγουστο) μπορούμε να συλλέξουμε κλαδάκια με τα λουλούδια του φυτού, να αφαιρέσουμε τα φύλλα τους, να τα χωρίσουμε σε ματσάκια και να τα δέσουμε, όχι πολύ σφιχτά, με ελαστικές ταινίες.

Στη συνέχεια, τα κρεμάμε με τα λουλούδια προς τα κάτω, σε ένα μέρος, μακριά από ήλιο και υγρασία, αλλά καλά αεριζόμενο.

Μόλις ξεραθούν, μπορούμε να τα κόψουμε σε κομματάκια ή να κρατήσουμε μόνο τα λουλούδια.

Την αποξηραμένη λεβάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εξής:

  • Αφού τη βάλουμε σε μικρά σακουλάκια, να αρωματίσουμε συρτάρια και ντουλάπες.
  • Να την προσφέρουμε ως δώρο σε μικρά πουγκάκια.
  • Να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική
  • Να τη βάλουμε σε βάζα με άλλα λουλούδια, για να διακοσμήσουμε και να αρωματίσουμε το σπίτι μας.
  • Να ράψουμε ένα κλωναράκι μέσα σε φόδρα ρούχου ή τσάντας, για να μοσχοβολούν.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε χοντρό αλάτι και αποξηραμένη λεβάντα, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα άλατα μπάνιου.

Στολισμός Γάμου με Λεβάντα

Ένας πολύ όμορφος τρόπος να στολίσουμε την εκκλησία, αλλά και το χώρο δεξίωσης του γάμου μας είναι να χρησιμοποιήσουμε άνθη λεβάντας.

Εκτός από ωραία εμφάνιση, θα έχουμε και πολύ όμορφη μυρωδιά. Μπορούμε να βάλουμε μικρά βαζάκια άνθη λεβάντας και να στολίσουμε τα τραπέζια.

Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη μέση τραπεζιού ένα μεγάλο βάζο με λεβάντα, άσπρο τραπεζομάντηλο και στο πιάτο κάθε καλεσμένου ένα άνθος λεβάντας για διακόσμηση.

Για υπέροχες ιδέες στολισμού γάμου δείτε εδώ.

Στολισμός Γάμου με Λεβάντα

Λεβάντα Παρενέργειες

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, το έλαιο από άγρια λεβάντα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς σε μεγάλες δόσεις δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Επίσης, γυναίκες σε κύηση δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτό το βότανο, καθώς προκαλεί δυσφορία και προβλήματα στο στομάχι.

Επιπρόσθετα, όσοι είναι αλλεργικοί στη λεβάντα πρέπει να την αποφεύγουν.

Τέλος, υψηλές δόσεις του ελαίου μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα, ενώ δεν πρέπει να συνδυάζεται με χρήση άλλων κατασταλτικών.

Λεβάντα Τιμή / Αγορά

Αναφορικά με την τιμή, μία γλάστρα λεβάντας μπορεί να κοστίζει 2 ευρώ και πάνω. Μπορούμε να τη βρούμε σε φυτώριο, στο διαδίκτυο ή ακόμη και στη λαϊκή αγορά.

Βέβαια, η αγορά σπόρων κοστίζει λίγο παραπάνω. Τα έτοιμα αιθέρια έλαια έχουν την υψηλότερη τιμή.

Όσον αφορά στη τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας, κυμαίνεται στα 3,5 ευρώ το κιλό.

Η αποξηραμένη λεβάντα, βιολογικής καλλιέργειας, κοστίζει στην ελληνική αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές στο εξωτερικό είναι σημαντικά υψηλότερες.

Τα αιθέρια έλαια λεβάντας βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη καλλυντικών, σε φαρμακεία, αλλά και στο διαδίκτυο.

Η τιμή τους ξεκινάει από 3 ευρώ περίπου, αλλά εξαρτάται από τον κατασκευαστή, την ποιότητα του προϊόντος, και τις πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται.

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για τη λεβάντα, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Αμυγδαλέλαιο: Μαλλιά/Πρόσωπο, Χρήσεις, Ιδιότητες, Τιμή

ΕΠΟΜΕΝΟ

Χωρισμός: 5 Αποτελεσματικοί Τρόποι για να τον Ξεπεράσετε Ανώδυνα!

Μην χάσετε...