“Kotsonis”

Γιόγκα για Αρχάριους στο Σπίτι: Ο Πλήρης Οδηγός για το 2024

Γιόγκα για Αρχάριους στο Σπίτι: Ο Πλήρης Οδηγός για το 2021

Τι ακριβώς είναι η γιόγκα για την οποία όλοι μιλάνε; Είναι απλώς μια γυμναστική; Είναι φιλοσοφία;

Μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του για τη γιόγκα, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα.

Θα δούμε σε τι κοινό απευθύνεται, πώς μπορεί κάποιος να κάνει ασκήσεις γιόγκα από την άνεση του σπιτιού του αλλά και σε ποιους μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά ευεργετική.

Kotsonis

Με λίγα λόγια, αν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω από τη γιόγκα τότε ο παρακάτω οδηγός, περιέχει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτή.

Τι Είναι η Γιόγκα – Ιστορική Αναδρομή

Η γιόγκα, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, είναι ένα σύστημα εκγύμνασης που δυναμώνει σώμα και πνεύμα. Εκείνο όμως που πολλοί αγνοούν, είναι ότι πρόκειται και για μία αρχαία φιλοσοφία ζωής η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5000 χρόνια στην Αρχαία Ινδία.

Βέβαια άλλοι λένε ότι η γιόγκα είναι πολύ πιο παλιά και άρχισε πριν καν καταλάβουν οι άνθρωποι βασικές έννοιες. Μάλιστα σύμφωνα με τον θρύλο, ο Shiva υπήρξε ο πρώτος γιόγκι στην ιστορία της γιόγκα.

Η πρώτη αναφορά για τη γιόγκα γίνεται στο Rig Veda, μια αρχαία συλλογή Ινδικών κειμένων, τις γνωστές Βέδες. Παρόλα αυτά, αν κάποιος θέλει να κατανοήσει καλύτερα τη γιόγκα και να ανακαλύψει την ιστορία της, μπορεί να διαβάσει το Bhagavad Gita, ένα επικό ποίημα που περιλαμβάνει όλη τη φιλοσοφία της γιόγκα και το οποίο γράφτηκε μεταξύ 400 π.Χ. – 200μ.Χ.

Ο δυτικός κόσμος όμως έρχεται σε επαφή με τη γιόγκα μόλις στα τέλη του 1890, όπου Ινδοί μοναχοί άρχισαν να τη διαδίδουν. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η γιόγκα όχι μόνο έγινε αποδεκτή από τη Δύση, αλλά και ιδιαιτέρως δημοφιλής, εξαιτίας των πολλαπλών θετικών εφαρμογών της.

Η ετυμολογία της λέξης γιόγκα, προέρχεται από τη λέξη «yug», όπου στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση». Μία ένωση που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πρακτικά, στοχεύει στη δημιουργία ένωσης μεταξύ σώματος και νου – πνεύματος.

Δηλαδή, στην ένωση του εαυτού μας με την καθολική μας συνείδηση. Πρωταρχικός στόχος της γιόγκα δεν είναι άλλος από αυτό που αποκαλούμε σήμερα «ευζωία» («wellbeing»).

Για τη προώθηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας, η γιόγκα χρησιμοποιεί τεχνικές κίνησης, διαλογισμού και αναπνοής. Υπάρχουν συνολικά 6 κλάδοι γιόγκα. Κάθε τομέας αντιπροσωπεύει και επικεντρώνεται σ’ ένα διαφορετικό σύνολο χαρακτηριστικών.

Οι 6 κλάδοι είναι:

 • Hatha Yoga: Η Hatha yoga συνδυάζει σώμα και πνεύμα και στοχεύει στην ανύψωσή τους. Πρόκειται ίσως και για τον πιο γνωστό κλάδο.
 • Raja Yoga: Η Raja Yoga περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και προσήλωσης και βασίζεται στη πειθαρχία.
 • Tantra Yoga: Η Tandra Yoga, δεν επικεντρώνεται στην πειθαρχία αλλά αντίθετα επιλέγει το μονοπάτι της απόλυτης απελευθέρωσης και της συνένωσης του ατόμου με το θείο.
 • Bhakti Yoga: Η Bhakti Yoga έχει στόχο να διοχετεύσει όλα τα συναισθήματα του ατόμου με έναν θετικό τρόπο και να οδηγήσει στην αποδοχή του εαυτού μας.
 • Jnana Yoga: Η Jnana Yoga, αφοσιώνεται στη μελέτη. Σκοπός είναι, μέσω της άσκησης της να οδηγήσει σε μία βαθύτερη σοφία.
 • Karma Yoga: Η Karma Yoga, στοχεύει να δημιουργήσει ένα μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος θα είναι απαλλαγμένος από εγωισμό και αρνητικές σκέψεις.

Σε Ποιους Απευθύνεται η Γιόγκα;

Η απάντηση είναι απλή: η γιόγκα απευθύνεται σε όλους.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που προσφέρει η γιόγκα, αρκεί να το θέλει. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ο οποίος λέει ότι η γιόγκα είναι μόνο για τους ανθρώπους που είναι ευλύγιστοι και αδύνατοι, κάτι απολύτως λανθασμένο!

Στη γιόγκα δεν υπάρχουν προδιαγραφές, όπως σωματότυπος, φύλο, ηλικία ή αντοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν την εσωτερική τους γαλήνη, κάτι που είναι και ένα από τα θεμέλια στοιχεία της γιόγκα.

Συμπερασματικά, η γιόγκα δουλεύει σε όλους αλλά στον καθένα διαφορετικά. Σέβεται τη μοναδικότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και βοηθάει στο να ανακαλύψει και ο ίδιος ο άνθρωπος αυτή του τη μοναδικότητα, μέσω τον πνευματικών και σωματικών ασκήσεων.

Ποια Είναι τα Οφέλη της Γιόγκα;

Με τη γιόγκα μπορεί να βρει κανείς σημαντικά οφέλη που αφορούν την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του.

Ο αστικός τρόπος ζωής είναι γεμάτος ευθύνες και υποχρεώσεις, μας προκαλεί άγχος. Η yoga μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και να αφήσουμε στην άκρη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Η γιόγκα μας προσδίδει ευελιξία και μας κάνει πιο ενεργητικούς, με διάθεση για ζωή. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι φέρνει πνευματική διαύγεια, ενώ βοηθάει μεταξύ άλλων και στα παρακάτω:

 • Μυοσκελετικοί πόνοι (πλάτη, αυχένας, μέση)
 • Κατάθλιψη
 • Πονοκεφάλους
 • Μείωση στρες / άγχους
 • Αρθρίτιδα
 • Υπέρταση
 • Οστεοπόρωση

Γιατί να Επιλέξω Γιόγκα ως Άσκηση στο Σπίτι;

Δεν είναι τυχαίο πως η γιόγκα τη περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε ραγδαία. Από τη μία η θέληση για άσκηση και από την άλλη η ανάγκη για εύρεση πνευματικής ηρεμίας, κατέστησαν τη γιόγκα ως τη #1 γυμναστική σε πολλά μέρη του κόσμου.

Επιπλέον,  η γιόγκα σε αντίθεση με άλλα είδη γυμναστικής, δε χρειάζεται ουσιαστικό εξοπλισμό ούτε είναι πολυέξοδη. Η επικέντρωση στην αναπνοή, μειώνει το άγχος και αρκούν ακόμη και 15 λεπτά γιόγκα ώστε να δει κάποιος οφέλη στη καθημερινότητά του.

Όσο για τα προγράμματα ασκήσεων; Το YouTube είναι γεμάτο με ασκήσεις γιόγκα για το σπίτι (θα βρείτε κάποια προτεινόμενα αργότερα σε αυτό εδώ το άρθρο), ενώ υπάρχουν και κάποιες εφαρμογές (Apps) για κινητά που αφορούν αποκλειστικά τη γιόγκα.

Σημαντικές Συμβουλές πριν Ξεκινήστε Γιόγκα στο Σπίτι

Δώστε χρόνο

Όπως με κάθε είδος γυμναστικής έτσι και με τη γιόγκα, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στο σώμα και στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί. Γι’ αυτό το πρώτο σας μέλημα είναι να κάνετε ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να αντέξετε.

Πάτε μέχρι εκεί που μπορείτε

Αν ζοριστείτε παραπάνω από όσο πρέπει μπορεί να τραυματιστείτε. Μην απογοητεύεστε αν κάποια άσκηση σας φαίνεται δύσκολη. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί θα κάνετε ασκήσεις που μέχρι πριν λίγο καιρό δε φανταζόσασταν καν ότι μπορείτε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Προτού ξεκινήσετε γιόγκα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και συμβουλευτείτε τον. Με αυτή σας την κίνηση θα γλιτώσετε να επιβαρύνετε κάποιο παλαιότερο πρόβλημα υγείας που μπορεί να είχατε. Επιπλέον, μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που δεν είναι κατάλληλες για εσάς και τα τυχόν προβλήματα που έχετε. Π.χ. αν έχετε πρόβλημα στη μέση θα αποφύγετε συγκεκριμένη ομάδα ασκήσεων κλπ.

Μη βάζετε δύναμη

Η γιόγκα δεν απαιτεί δύναμη. Μην αναγκάζετε το σώμα σας να κάνει πράγματα τα οποία ξεπερνούν τα όρια του.

Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε

Πάνω στον υπερβάλλοντα ζήλο σας για να εντυπωσιάσετε τους οικείους σας ή ακόμη και τον ίδιο σας τον εαυτό, μπορεί να κάνετε στάσεις που ακόμη δεν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε. Μία τέτοια κίνηση ίσως σας προκαλέσει τραυματισμό, γι’ αυτό καλό θα είναι να την αφήσετε.

Εστιάστε στην αναπνοή σας

Η σωστή αναπνοή είναι το άλφα και το ωμέγα στη γιόγκα. Μαθαίνοντας να αναπνέετε σωστά, θα κάνετε πιο εύκολα τις ασκήσεις αλλά ταυτόχρονα θα μάθετε να έχετε και έλεγχο της σε στιγμές άγχους, κάτι το οποίο θα σας προκαλεί ηρεμία.

Ξεκινήστε από τα χαμηλά

Μη βάζετε στον εαυτό σας δύσκολα από τη πρώτη στιγμή. Για να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία οι ασκήσεις, καλό θα είναι να έχετε τον πήχη χαμηλά. Εξασκηθείτε πολλές φορές στις στάσεις αρχαρίων πριν πάτε στα επόμενα επίπεδα και σε ασκήσεις που απαιτούν δυνατό λαιμό και ευέλικτη πλάτη.

Με τι Είδους Γιόγκα Πρέπει να Ξεκινήσω ως Αρχάριος;

Το καλύτερο είδος γιόγκα για αρχάριους είναι η Hatha Yoga. Η Hatha Yoga είναι ένας ολόκληρος τομέας όπως είδαμε και παραπάνω, που διδάσκει τις φυσικές πόζες. Τα μαθήματα Hatha είναι η βάση για όλους όσοι ξεκινούν γιόγκα και αποτελεί μία εισαγωγή πάνω στις βασικές πόζες της.

Σε κάθε άσκηση Hatha γιόγκα πρέπει να προσέχετε τις αναπνοές σας. Είναι το πρώτο στάδιο ενδυνάμωσης σώματος και πνεύματος, πριν προχωρήσετε σε άλλα είδη όπως τη Vinyasa ή η Ashtanga Yoga.

Τι Εξοπλισμό Θα Χρειαστώ για να Κάνω Γιόγκα στο Σπίτι;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της γιόγκα είναι ότι χρειάζεστε ελάχιστα πράγματα για να ξεκινήσετε στο σπίτι.

 1. Ένα στρώμα γιόγκα
 2. Αθλητική ένδυση / άνετα ρούχα
 3. Blocks / μαξιλάρια (προαιρετικά για κάποιες ασκήσεις)
 4. Χώρο με ηρεμία

Ειλικρινά, τα παραπάνω είναι αρκετά ώστε να αρχίσετε τη γυμναστική. Ξεκινήστε οικονομικά και μην επενδύσετε πολλά χρήματα μέχρι να δείτε ότι πραγματικά σας αρέσει. Αν δε θέλετε να πάρετε στρώμα για γιόγκα, αρκεί και ένας τάπητας ή κάτι μαλακό ώστε να μην έχετε προβλήματα ακουμπώντας απευθείας το σώμα σας με το πάτωμα.

Αν όμως δείτε ότι η γιόγκα σας εκφράζει, τότε η επένδυση σε ένα καλό στρώμα γιόγκα ή σε διάφορα αξεσουάρ όπως τα blocks, αξίζει.

Ποια Είναι η Καλύτερη Ώρα για Γιόγκα;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνετε γιόγκα είναι εκείνη που έχετε χρόνο και θέλετε να τον αφιερώσετε για την προσωπική σας ευεξία. Δεν υπάρχει κανόνας. Όποια ώρα θέλετε να ασκηθείτε, είναι η ώρα που πρέπει να ασκηθείτε.

Εκείνο που ίσως έχει σημασία είναι η συνέπεια. Αν κάνετε συστηματικά γιόγκα, έστω και 15  – 20 λεπτά για κάποιες ημέρες της εβδομάδας τότε είναι σίγουρο ότι θα αρχίσετε να βλέπετε πραγματικά αποτελέσματα σε σώμα και πνεύμα.

Τι Μπορώ να Φάω Πριν και Μετά τη Γιόγκα στο Σπίτι;

Όπως σε κάθε άσκηση έτσι και στη γιόγκα, το στομάχι σας δε πρέπει να είναι γεμάτο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το να κάνετε γιόγκα με άδειο στομάχι είναι ιδανικό.

Το άδειο στομάχι, δε θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα μέγιστα από την άσκηση, καθώς θα νιώθετε νωθροί και αδύναμοι.

Το ιδανικό είναι να τρώτε κάποιο σνακ, όπως μπάρα δημητριακών, παστέλι ή φρούτο, 1 ώρα περίπου πριν κάνετε γιόγκα. Αυτό θα δώσει το boost που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Μόλις ολοκληρώσετε τη γυμναστική σας, καταναλώστε κάποιο γεύμα (κατά προτίμηση κοτόπουλο ή θαλασσινό) και πιείτε άφθονο νερό.

Μπορώ να Αδυνατίσω Κάνοντας Γιόγκα στο Σπίτι;

Στα καλά νέα της ημέρας! Η γιόγκα εκτός από την ευεξία που προσφέρει στον άνθρωπο, τον βοηθάει να χάνει και κιλά, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Με τη Hatha yoga που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί κάποιος να χάσει κιλά αλλά σε βάθος χρόνου. Μόλις όμως αποκτήσετε τις γνώσεις και προχωρήσετε σε επόμενα και πιο δύσκολα στιλ γιόγκα, τότε θα κάψετε και περισσότερες θερμίδες.

Υπάρχει όμως και ο έμμεσος τρόπος που συμβάλλει η γιόγκα στην απώλεια βάρους. Η διαύγεια που προσφέρει η γιόγκα, βοηθάει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση του βάρους.

Η ικανότητα που έχει η γιόγκα να ισορροπεί μυαλό και σώμα είναι μοναδική, ειδικά στις περιπτώσεις που το επιπλέον βάρος προκύπτει από αυτό που λέμε συναισθηματικό φαγητό (comfort food).

Αν λοιπόν σας είναι δύσκολο να κόψετε τα junk food ή να περιορίσετε τις μεγάλες ποσότητες τροφής που δέχεστε, η yoga  μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να έχει περισσότερο έλεγχο και αυτοσυγκράτηση.

Γιόγκα στο Σπίτι & Τραυματισμοί

Οι υπέρμαχοι των γυμναστηρίων επιμένουν ότι ένας λόγος που δε πρέπει κάποιος να κάνει μόνος του γιόγκα στο σπίτι χωρίς την παρουσία δασκάλου είναι γιατί θα αποφύγει τους τραυματισμούς.

Όμως, αν κάποιος ακολουθήσει τις βασικές οδηγίες που αναφέραμε παραπάνω και ακούσει ουσιαστικά το σώμα του, η πιθανότητα να τραυματιστεί είναι πραγματικά πολύ μικρή. Η λογική είναι απλή. Κάθε φορά που υπάρχει πόνος πάνω σε μία άσκηση, τότε αυτόματα θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση.

Αν παρακολουθήσετε καλά τις ασκήσεις και παρατηρήσετε τις λεπτομέρειες και τις συμβουλές των ειδικών στα video, τότε θα προστατεύσετε το σώμα σας από κάποια άβολη κατάσταση, η οποία μπορεί να σας αποθαρρύνει να συνεχίσετε.

Προτεινόμενα Video με Γιόγκα για Αρχάριους

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα βίντεο με ασκήσεις γιόγκα για αρχάριους, ώστε να ξεκινήσετε άμεσα!

Day 1 – Ease Into It – 30 Days of Yoga

Yoga For Complete Beginners – 20 Minute Home Yoga Workout!

30-Minute Yoga Sequence for Total Beginners

Yoga For Beginners – The Basics – Yoga With Adriene

15 minute Morning Yoga for Beginners  WEIGHT LOSS edition  Beginners Yoga Workout

Sun Salutation Flow for Beginners (Free Yoga Class)

Τώρα που μάθατε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το καταπληκτικό τρόπο εκγύμνασης που λέγεται γιόγκα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μαγικό αυτό ταξίδι!

Παρατηρήστε τις ευεργετικές αλλαγές στο σώμα σας και την ευεξία που θα νιώθετε μετά από κάποιες εβδομάδες γιόγκα.

Namaste!

Αν σας άρεσε ο οδηγός για την γιόγκα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε τον με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Πρόταση Γάμου: Πρωτότυπες Ιδέες για να σου Πει το “Ναι”

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ανδρικά Αξεσουάρ για το Χέρι και… Ξεχωρίστε!

Μην χάσετε...