“Kotsonis”

Φυτό Αρώνια – Ιδιότητες, Οφέλη, Συνταγές, Καλλιέργεια

Αρώνια Φυτό, Καλλιέργεια, Ιδιότητες, Οφέλη, Παρενέργειες, Συνταγές, Τιμή

Τι είναι η Αρώνια

Η αρώνια η μελανόκαρπη, όπως είναι η λατινική ονομασία της (Aronia Melanocarpa Black Chokeberry) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει περίπου τα 3 μέτρα και ευδοκιμεί σε μέρη με υγρασία.

Ιστορική Αναδρομή

Αν και το φυτό προήλθε από τη Βόρεια Αμερική, εκεί που καλλιεργείται εκτενώς είναι στην Ευρώπη και στην Ασία. Ανήκει στην οικογένεια των μούρων και είναι πολύτιμο φαρμακευτικό είδος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των φυτοθρεπτικών συστατικών του, καθώς είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά σε φαινολικές ουσίες, με κυριότερες την προανθοκυανίνη και την ανθοκυανίνη.

Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται από τα τέλη του 1990 στη Μακεδονία (Ταξιάρχη και Σέρρες) και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Πλέον, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένα από τα καλύτερα superfoods.

Kotsonis

Ιδιότητες Αρώνιας

Αυτή η υπερτροφή που μας χαρίζει απλόχερα η φύση, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Με μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή πρόσληψη φρέσκου καρπού αρώνιας, σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, προστατεύει τους οργανισμούς από ραδιενέργεια, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πεκτίνη. Γι’ αυτό μάλιστα χορηγείται και σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων αλλά και σε κοσμοναύτες πριν και μετά τις αποστολές τους.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της αρώνιας σε Βιταμίνη C (15-30mg στα 100gr) καθώς και σε πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, B1,B2,B3,B6,B9, E, K, P).

Αρώνια

Οφέλη Αρώνιας

Πολλές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της αρώνιας μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Πιο αναλυτικά:

Αρώνια και ανοσοποιητικό σύστημα

Η αρώνια εκτός από πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθάει στη μείωση του στρες, υπερνικώντας την κόπωση. Ένας άνθρωπος που προσθέτει την αρώνια στη διατροφή του θα παρατηρήσει να αυξάνεται η διάθεση και η ζωτικότητά του.

Αρώνια και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η αρώνια προλαμβάνει και βοηθά στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν στην καρδιά, εμποδίζοντας τη δημιουργία θρομβώσεων. Επίσης, ασθενείς που είχαν υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, κατάφεραν και μείωσαν τα επίπεδα έπειτα από λήψη συμπληρώματος αρώνιας.

Αρώνια και σακχαρώδης διαβήτης

Σε μελέτες που έγιναν, η κατανάλωση αρώνιας επέδειξε σημαντική υπογλυκαιμική δράση. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση χυμού αρώνιας επί 3 μήνες σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, μείωσε κατά 31% τη γλυκόζη αίματος και κατά 20% την γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Αρώνια και Φλεγμονές

Εκτός των άλλων, η αρώνια έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελετητές ανακάλυψαν ότι η αρώνια μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός εξαιρετικά ισχυρού προ-φλεγμονώδη παράγοντα.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η αρώνια συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποίησαν απόσταγμα από αρώνια μαζί για χημειοπροληπτική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, η αρώνια είχε ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Αρώνια και ουρολοίμωξη

Το κινικό οξύ ενός σακχάρου που υπάρχει στην αρώνια, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία ουρολοιμώξεων.

Αρώνια και βάρος

Η λήψη αρώνιας επιτυγχάνει την αποτροπή αποθήκευσης λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα γύρω από τη περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο σώμα βοηθώντας στη παραγωγή καλής χοληστερόλης.

Δοσολογία

Μία ποσότητα 25-30γρ. ημερησίως από αποξηραμένους καρπούς αρώνιας, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπου. Αν πρόκειται να καταναλωθεί σε μορφή χυμού, η προτεινόμενη δοσολογία είναι 50-70ml, 2 φορές την ημέρα.

Φυτό Αρώνιας / Καλλιέργεια

Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες στη χώρα μας, θεωρούνται ιδανικές για τη καλλιέργεια της αρώνιας, την ίδια ώρα που το κόστος της καλλιέργειας είναι χαμηλό.

Σήμερα, αν και η ζήτηση υπερτροφών αυξάνεται συνεχώς, οι καλλιέργειες αρώνιας σε διεθνές επίπεδο δεν είναι μεγάλες. Αυτό ίσως αποτελεί και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργειά της.

Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 10 κιλά ανά φυτό, δηλαδή περίπου 1.600 κιλά/στρέμμα. Αυτή η αναλογία είναι εξαιρετική αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στη διεθνή αγορά κυμαίνονται από 4-6 ευρώ/νωποί και 5-7 κατεψυγμένοι.

Πώς Αποξηραίνω Αρώνια

Αρχικά πλένουμε καλά τους καρπούς. Στη συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε ξηραντήριο, σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 35-45 βαθμούς Κελσίου). Για να γίνει σωστά η αποξήρανση πρέπει να υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα καθώς σ’ αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες αν ο ζεστός αέρας δε μπορεί να βγει, δεν γίνεται αποξήρανση.

Αν δεν υπάρχει ξηραντήριο, μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία στο φούρνο, με το πορτάκι του φούρνου μισάνοιχτο ώστε να βγαίνει ο υγρός αέρας. Για να καταλάβετε ότι οι καρποί είναι έτοιμοι, θα πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να είναι τραγανό και σκληρό.

Αρώνια Φυτό / Καλλιέργεια

Πώς Τρώγεται η Αρώνια;

Ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει την αρώνια με ποικίλους τρόπους. Ιδανικότερος είναι η κατανάλωση φρέσκου καρπού σε νωπή μορφή.

Ωστόσο την περίοδο που δεν είναι η εποχή του, μπορεί να καταναλωθεί αποξηραμένος σε μορφή σταφίδας, κρατώντας τις ιδιότητές της αρώνιας ανέπαφες.

Επίσης είναι εξαιρετικά γευστικός χυμός, ενώ γίνεται και υπέροχη μαρμελάδα. Τέλος, μπορεί να μεταποιηθεί σε σιρόπι, λικέρ, γλυκό του κουταλιού, κρασί και ξύδι.

Συνταγές με Αρώνια

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χαρακτηριστικές συνταγές με κύριο συστατικό την αρώνια.

Μαρμελάδα με Αρώνια

ΥΛΙΚΑ:

 • 1 κιλό αρώνια
 • 3/4 του κιλού ζάχαρη άσπρη ή 1/2 του κιλού ζάχαρη καστανή
 • 1/2 λίτρο νερό
 • Χυμό από 1/2 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά την αρώνια και την βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν οι καρποί της αρώνιας.

Όταν μαλακώσουν οι καρποί, πολτοποιούμε με το μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξαναβάζουμε την μαρμελάδα στη φωτιά μέχρι να γίνει όσο πηχτή θέλουμε.

Αρώνια Μαρμελάδα

Αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα, τα γεμίζουμε με την μαρμελάδα μας όταν είναι ακόμη ζεστή και τα τοποθετούμε σε στεγνό μέρος ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) μέχρι να κρυώσει τελείως.

Την επόμενη μέρα η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη για κατανάλωση ή για αποθήκευση.

Χυμός Αρώνια

ΥΛΙΚΑ:

 • 300 γραμμ. αρώνια
 • 750 ml. νερό
 • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πολτοποιούμε την αρώνια φρέσκια ή κατεψυγμένη στο μπλέντερ. Βράζουμε τον πολτό με το νερό για 5 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα καλά, προσθέτουμε στο ζεστό υγρό τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.

Αρώνια Χυμός

Στο σημείο αυτό μπορούμε να αποθηκεύσουμε το υγρό σε αποστειρωμένα βάζα, γυρνώντας τα ανάποδα όπως είναι ζεστά, και τα αφήνουμε να σφραγίσουν χωρίς να τα κουνήσουμε για μια ημέρα. Διαφορετικά, αφήνουμε το υγρό να κρυώσει.

Για να το καταναλώσουμε, προσθέτουμε ίση ποσότητα νερού. Το αποτέλεσμα ίσως είναι λίγο στυφό, οπότε μπορείτε να αυξήσετε ίσως την ποσότητα της ζάχαρης.

Τέλος, αν θέλετε, να μην πετάξετε τον πολτό, προσθέστε λίγη ζάχαρη και κάντε τον μαρμελάδα, αφού το βράσετε κι άλλο.

Γλυκό του Κουταλιού Αρώνια

ΥΛΙΚΑ:

 • 1 κιλό αρώνια
 • 1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
 • 1 ποτήρι νερό
 • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τους καρπούς της αρώνιας και τους βάζουμε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την αρώνια με τη ζάχαρη και την αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις αρχίσει να δένει το γλυκό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αφού δέσει καλά το γλυκό, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια το γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Λικέρ από Αρώνια

ΥΛΙΚΑ:

 • 1 κιλό αρώνια
 • 3/4 του κιλού ζάχαρη άσπρη ή 1/2 κιλό ζάχαρη καστανή
 • 2 λίτρα νερό
 • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
 • Λίγη μαστίχα
 • 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
 • 750 ml κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά την αρώνια και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό, το γαρύφαλλο, τη μαστίχα και το χυμό λεμονιού.

Βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να χρωματιστεί το νερό μας και μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Λικέρ από Αρώνια

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει πλήρως και το στραγγίζουμε με ένα πυκνό τούλι πατώντας τον καρπό μέχρι να βγάλει όλο το ζουμί του.

Αφού τελειώσουμε όλη αυτή τη διαδικασία, προσθέτουμε το κονιάκ και αποθηκεύουμε το λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια ή καράφες.

Όταν είναι να την καταναλώσουμε, τη σερβίρουμε με πάγο.

Πιλάφι με Κολοκύθα & Αρώνια

ΥΛΙΚΑ:

 • 1 κιλό ρύζι νυχάκι ή μπονέτ
 • ½ κιλό κολοκύθα κόκκινη
 • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
 • ½ κούπα τσαγιού αποξηραμένη αρώνια
 • ½ κούπα τσαγιού λευκό κρασί
 • Αλάτι – Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με την ψιλοκομμένη κολοκύθα. Στη συνέχεια σβήνουμε με κρασί και περιμένουμε 10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.

Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι, το γλασάρουμε με το μείγμα και μετά προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό λαχανικών ή κρέατος.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την αποξηραμένη αρώνια και ανακατεύουμε με αργές κινήσεις.

Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, αμέσως μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε το πιάτο μας με σαφράν, πράσινα μυρωδικά και λίγες μπαλίτσες αρώνια.

Παρενέργειες Αρώνιας

Η κατανάλωση αρώνιας είναι ασφαλής και δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο χρειάζεται μακροπρόθεσμη έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό.

Επειδή μιλάμε όμως για φυτό, πάντα υπάρχει και η περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας. Επομένως καλό είναι πριν προχωρήσετε στη κατανάλωση αρώνιας, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αρώνια Τιμή / Αγορά

Η τιμή της αρώνιας, όπως και κάθε προϊόντος ποικίλλει, με βάση τη ποιότητα της ή το αν είναι βιολογική ή όχι. Μία μέση τιμή 100gr βιολογικής αρώνιας κοστίζει 3€.

Αν σας άρεσε το άρθρο για την αρώνια που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

150+ Ευχές για Γάμο ή Γάμο & Βάπτιση Μαζί για να Επιλέξετε Αυτή που σας Ταιριάζει

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ιδέες για Διακόσμηση Μικρού Διαμερίσματος (Παραλία Λουτρακίου)

Μην χάσετε...