“Kotsonis”

Σμέουρα: Καλλιέργεια, Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία, Γευστικές Συνταγές

Σμέουρα: Καλλιέργεια, Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία, Γευστικές Συνταγές

 

Τι είναι τα σμέουρα – Ιστορική αναδρομή

Τα σμέουρα (γνωστότερα με τη λέξη φραμπουάζ ή raspberries στα αγγλικά), τα οποία έχουν την επιστημονική ονομασία Rubus ideaus είναι ένα πολυετές φυτό το οποίο παράγει καρπούς κόκκινου χρώματος.

Οι κόκκινοι καρποί με την ιδιαίτερα δυνατή και γλυκόξινη γεύση είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο καρπός του έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη και πλέον καλλιεργείται και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επειδή η παραγωγή του επιφέρει μεγάλη οικονομικά οφέλη.

Kotsonis

Έχει στενή συγγενική σχέση με το βατόμουρο, θεωρείται φρούτο του δάσους και αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τροφές.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Χιλή είναι από τα γνωστότερα μέρη καλλιέργειας σμέουρων παγκοσμίως.

Το όνομα idaeus (Ιδιαίος – Ζεύς) οφείλει το όνομά του στο όρος Ίδη κοντά στη Τροία και τη Βορειοδυτική Τουρκία, το οποίο σύμφωνα με την Ιλιάδα πρωτοαντίκρισαν οι Αχαιοί στον Τρωικό Πόλεμο.

Μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των σμέουρων, όπως ο βασιλιάς Edward I της Αγγλίας και ο George Washington, ο οποίος πριν την έναρξη του Αμερικανικού εμφυλίου καλλιέργησε στη χώρα του ως και σαράντα διαφορετικά είδη σμέουρων.

Η διατροφική τους αξία είχε επισημανθεί ήδη από παλαιότερα χρόνια, όταν η φαρμακευτική τους χρήση είχε αναφερθεί στο βιβλίο του 1597, “Μία γενική ιστορία των φυτώ”.

Το σμέουρο χρησιμοποιούταν για την εξάλειψη εξανθημάτων στο δέρμα, για καρδιολογικά και πεπτικά προβλήματα, για τη καταπολέμηση της έλλειψης βιταμινών στον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, διότι μιλάμε για έναν πραγματικά διατροφικό θησαυρό!

Θάμνος με Σμέουρα (Raspberries)
Θάμνος με Σμέουρα (Raspberries)

Σμέουρα διατροφική αξία

Τα σμέουρα είναι καρποί με πλούσια διατροφική αξία για την ανθρώπινη υγεία. Το σμέουρο είναι πλούσιο, σε κάλιο (151 mg), ασβέστιο (25 mg), μαγνήσιο (22 mg), βιταμίνη C (26,2 mg), βιταμίνη Α (33 I.U.) και έχει ενεργειακή απόδοση 52 kcal (μέσες τιμές ανά 100γρ. ωμού φρούτου).

Αποτελούν σπουδαία πηγή φυτοχυμικών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες. Η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη έχει παρατηρηθεί πως είναι αρκετά αυξημένη.

Τα σμέουρα χαρακτηρίζονται ως καρποί με υψηλή αντιοξειδωτική αξία. Δεν επιβαρύνει με περιττά λίπη τον οργανισμό και ως μία τροφή χαμηλή σε θερμιδική αξία (αποδίδοντας μόνο 52 θερμίδες στα 100γρ), μπορεί να είναι μία διατροφική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το 16% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε φυτικές ίνες. Η υψηλή διατροφική τους αξία τα καθιστά μία τροφή απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία.

Τα σμέουρα είναι από τα κορυφαία φρούτα που περιέχουν ORAC (ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου), με την τιμή του να φτάνει στα σχεδόν 4900 μmol TE ανά 100 γραμμάρια.

Τα σμέουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η  λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η β-καροτίνη οι οποίες δρουν εναντίον των ελευθέρων ριζών που δημιουργούν τη γήρανση και πλήθος άλλων ασθενειών.

Η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι χαμηλή και καλύπτει το 50% της καθημερινής ανάγκης του ανθρώπου σε βιταμίνη C όπως και το 10% των αναγκών σε σίδηρο.

Σμέουρα (γνωστότερα με τη λέξη φραμπουάζ ή raspberries στα αγγλικά)

Σμέουρα ιδιότητες / Οφέλη για την υγεία

Τα σμέουρα είναι μία τροφή με χαμηλή ποσότητα σε θερμίδες και λίπος και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Λόγω της μεγάλης ποικιλίας φυτοχυμικών που περιέχουν τα σμέουρα, χαρακτηρίζονται μία τροφή με υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η επαρκής ποσότητα ελλαγικού οξέος που βρίσκεται στα σμέουρα, παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη αντιοξειδωτική δράση με ανυπολόγιστα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα.
  • Το ελλαγικό οξύ που περιέχουν τα σμέουρα, φέρεται να δρα ανασταλτικά σε παραγωγή ενζύμων τα οποία προκαλούν φλεγμονές και δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση πεπτικών διαταραχών, όπως το πεπτικό έλκος. Το ελλαγικό οξύ προστατεύει από διάφορες παθήσεις, όπως και άλλων πολλών προβλημάτων υγείας του πεπτικού συστήματος.
  • Η υψηλή αντιοξειδωτική δράση των σμέουρων καταπολεμά το έντονο άγχος το οποίο σε συνδυασμό με την παρουσία χρόνιων φλεγμονών μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη και δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Τα σμέουρα καταπολεμούν το άγχος και εμποδίζουν τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπινους ιστούς.
  • Το κάλιο το οποίο περιέχει, βοηθάει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης ώστε να βρίσκεται σε φυσιολογικό επίπεδο όπως και στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.
  • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των σμέουρων όπως και οι βιταμίνες που περιέχει, δρουν ανασταλτικά ενάντια στη γήρανση, στην εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών ενώ συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών.
  • Τα σμέουρα εμπεριέχουν ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλή θερμιδική αξία. Οι θερμίδες της ξυλιτόλης είναι συνολικά 9,6 σε σύγκριση με τις 15 θερμίδες της κανονικής ζάχαρης. Έτσι, όταν καταναλώνεται από ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το ζάχαρό τους, δεν οδηγεί στην αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη. Η κατανάλωσή τους λοιπόν, μπορεί να ελέγχει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και να τη διατηρεί σε φυσιολογικό επίπεδο.
  • Τα σμέουρα περιέχουν δύο σημαντικές ουσίες, τις κετόνες σμέουρου ή βατόμουρου και του φλαβονοειδούς τιλιροσίνη. Οι κετόνες είναι γνωστές και με το όνομα ρεοσμίνη και χρησιμοποιείται πολλές φορές ως πρόσθετο τροφίμων. Η ρεοσμίνη έχει πλέον αποδειχθεί από πλήθος επιστημονικών ερευνών πως συμβάλλει στην καύση του σωματικού λίπους και στην αύξηση του μεταβολισμού. Η ρεοσμίνη, όπως και η τιλιροσίνη ενεργοποιούν την αδιπονεκτίνη, ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λιπαρών οξέων.
  • Τα σμέουρα με τις βιταμίνες που περιέχουν, βοηθούν το σώμα στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, πως τα σμέουρα είναι μία διατροφική επιλογή που πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Η ευεργετική του προσφορά στην ανθρώπινη υγεία είναι τεράστια!

Σμέουρα ποικιλίες (Μονόφορα & Δίφορα)

Τα σμέουρα χωρίζονται σε δύο ποικιλίες. Η πρώτη είναι τα συμβατικά ή μονόφορα  σμέουρα και η δεύτερη  τα δίφορα ή φθινοπωρινά σμέουρα.

Μονόφορα σμέουρα

Στα μονόφορα σμέουρα ο βιολογικός ο κύκλος του εναέριου και παραγωγικού τμήματος από το φυτό είναι διετής και ξεκινάει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. Το πρώτο έτος αναπτύσσονται οι βλαστοί του και το δεύτερο οι καρποί του.

Δίφορα σμέουρα

Τα δίφορα σμέουρα είναι και αυτά διετή, αλλά σε αντίθεση με τα μονόφορα, παράγουν καρπούς στο πρώτο έτος της ανάπτυξής τους.

Σμέουρα καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των σμέουρων παρουσιάζει αύξηση ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Τα σμέουρα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα για καλλιέργεια στο δέντρο και το μπαλκόνι.

Ας δούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η καλλιέργεια του σμέουρου μπορεί να διαρκέσει ως και δέκα χρόνια, ενώ η πρώτη συγκομιδή γίνεται τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο. Για την καλλιέργεια απαιτείται η επαρκής γνώση ώστε να είναι επιτυχημένο αυτό το δύσκολο εγχείρημα, καθώς χρειάζονται ειδικές γνώσεις και αρκετή υπομονή.

Γενικές οδηγίες καλλιέργειας

Η καλλιέργεια του σμέουρου ευδοκιμεί και μπορεί να επιτευχθεί σε περιοχές με δροσερό καλοκαίρι και κρύο χειμώνα, ενώ πρέπει να προτιμώνται κυρίως περιοχές με σχετικό υψόμετρο.

Για να επιτευχθεί η καλύτερη καλλιέργειά του, συνιστάται η φύτευσή του σε βαθιά και γόνιμα εδάφη. Τα εδάφη που είναι κατάλληλα πρέπει να έχουν καλή στράγγιση και να είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες και ρΗ= 6,5.

Αν και το σμέουρο θέλει ηλιοφάνεια, καλό είναι να φυτεύεται σε περιοχές όπου δε θα το αγγίζουν ιδιαίτερα οι έντονες ακτίνες του ήλιου. Η καλλιέργεια του σμέουρου θέλει συνήθως, 4,5 κιλά / στρέμμα άζωτο, 3-4 κιλά φωσφόρο, 4-5 κιλά κάλιο.

Τα σμέουρα πρέπει να έχουν καλή υποστύλωση, ώστε να έρθει και εκείνο πιο κοντά στην υγρασία του εδάφους, αλλά και να διευκολυνθεί και να γίνει ευκολότερη η συγκομιδή του.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ επιλέγουμε αποστάσεις ενός μέτρου από τις θέσεις φύτευσης και τριών μέτρων από τις γραμμές φύτευσης.

Η καλλιέργεια του σμέουρου σε έδαφος χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος και εξοπλισμένο με περισσότερο κάλιο, 2 με 3 φορές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Σε ορισμένες χώρες που η ηλιοφάνεια είναι αρκετά υψηλή, συνίσταται η κάλυψη του φυτού με ειδικό δίχτυ προστασίας, ώστε να μη βλάψει το έντονο φως του ήλιου την ποιότητα του φυτού.

Καλλιέργεια Σμέουρων στο Έδαφος
Καλλιέργεια Σμέουρων στο Έδαφος

Προετοιμασία εδάφους

Το έδαφος στο οποίο θα καλλιεργήσουμε σμέουρο χρειάζεται συχνό πότισμα, διότι σε ξηρό περιβάλλον η καρποφορία του δε θα είναι επιτυχής. Ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού το πότισμα του σμέουρου είναι επιβεβλημένη ανάγκη τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ανάλογα με τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Η καλή γνώση για την καλλιέργεια του σμέουρου είναι επιβεβλημένη, καθώς η έλλειψη στοιχειώδους γνώσης σχετικά με την παραγωγή του, δημιούργησαν πρόβλημα στην ποιότητα του προϊόντος.

Λίπανση σμέουρου

Για τη σωστή λίπανση του σμέουρου, είναι σημαντικό πριν τη φύτευση του καρπού, να έχουμε λιπάνει το έδαφος με κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα, ώστε να ενισχυθεί η πληρότητα του ίδιου  με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Είναι καλύτερο να προτιμάται η οργανική λίπανση, επειδή αυτή έχει καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα στην καλλιέργεια του σμέουρου.

Η λίπανση βοηθάει το έδαφος να έχει σταθερή δομή, να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να εμποδίζει την καταστροφή των ανόργανων στοιχείων. Μία καλή λίπανση στο έδαφος μπορεί να είναι μία ποσότητα 3-5 τόνων το στρέμμα.

Καλλιέργεια σμέουρου σε κήπο ή γλάστρα

Αν θέλουμε να φυτέψουμε σμέουρο σε γλάστρα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γλάστρα μεγάλη σε χωρητικότητα και τρύπες που θα βοηθούν το νερό να φεύγει και να μην κατακρατείται.

Η γλάστρα πρέπει να έχει διαστάσεις 30 εκατοστών σε διάμετρο και ύψος.  Μπορούμε να προσθέσουμε και μία στρώση από χαλίκια, ώστε το νερό να αποστραγγίζεται καλύτερα.

Για καλλιέργεια σμέουρο σε κήπο, επιλέγουμε απόσταση ενός μέτρου από τις θέσεις φύτευσης και τριών μέτρων  από τις γραμμές φύτευσης.

Κλάδεμα και πολλαπλασιασμός σμέουρου

Το κλάδεμα του σμέουρου επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των διετών βλαστών από τις μονόφορες ποικιλίες, ενώ στις δίφορες ποικιλίες μπορεί να υπάρξει η αφαίρεση του τμήματος της κληματίτιδας που έχει ήδη καρποφορήσει.

Η μέση απόδοση μίας καλλιέργειας μπορεί να είναι 800-1.000 κιλά ανά στρέμμα. Τα σμέουρα μαζεύονται με τα χέρια και η συγκομιδή είναι αργή και σταδιακή.

Σμέουρα: ασθένειες και έντομα

Τα σμέουρα είναι επιρρεπή σε διάφορες ασθένειες αλλά και επιθέσεις εντόμων. Η καλλιέργεια του σμέουρου μπορεί να προσβληθεί από ένα έντομο που έχει το όνομα “σκαθάρι του σμέουρου” και προκαλεί μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες.

Είναι επιρρεπές σε μυκητολογικές ασθένειες που επηρεάζουν την ποιότητα και τη σύστασή του, ειδικά όταν βρίσκεται σε υγροθερμικές περιοχές.

Για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων, ψεκάζουμε με ειδικό οικολογικό σκεύασμα το οποίο περιέχει χαλκό, θειάφι και θερινό πολτό.

Ακόμα ένα πρόβλημα μπορεί να είναι τα πουλιά που τρώνε τους καρπούς, ειδικά όταν ωριμάζουν το καλοκαίρι και την περίοδο του φθινοπώρου.

Σμέουρα: επιλογή και τρόπος κατανάλωσης

Τα σμέουρα καταναλώνονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μπορεί να τα καταναλώσει κάποιος ως ωμή τροφή με τη χαρακτηριστική τους υπέροχη γεύση, αλλά παράλληλα, αποτελούν βασικό συστατικό εξαιρετικά γευστικών γλυκών, φαγητών, αλλά και κοκτέιλ.

Αποτελούν βασικό συστατικό πολλών γλυκισμάτων, όπως οι ζελέδες και οι μαρμελάδες, χρησιμοποιούνται σε πολλές συσκευασίες δημητριακών, ενώ αποτελούν το κύριο υλικό πολλών μαγειρικών συνταγών.

Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες φρούτων αλλά και λαχανικών, σε χυμούς και smoothies, σε παγωτά, στο γιαούρτι, σε μπάρες δημητριακών.

Με όποιο τρόπο και να τα καταναλώσεις, η γλυκόξινη γεύση τους και η σπουδαία διατροφική τους αξία αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό που θα σου χαρίσει μία αξέχαστη στιγμή απόλαυσης!

Σμέουρα: τρόποι προετοιμασίας και σερβίρισμα

Για να πλύνουμε τα σμέουρα, τα τοποθετούμε στο κρύο νερό σε ένα μεγάλο μπολ για λίγα λεπτά. Τα τρίβουμε πολύ απαλά, ώστε να αφαιρέσουμε τα τυχόν υπολείμματα από εντομοκτόνο ή άμμου που μπορεί να υπάρχουν.

Αφού τα στεγνώνουμε πάλι πολύ απαλά με μία (χαρτο)πετσέτα, αφαιρούμε τα στελέχη και τα καπάκια (αν αυτά υπάρχουν). Μπορούμε να τα καταναλώσουμε όπως είναι ή να τα κόψουμε σε κομμάτια και να τα προσθέσουμε σε πλήθος γλυκών, φαγητών ή σαλάτες.

Συνταγές με σμέουρα

Τα σμέουρα είναι ένας καρπός που χρησιμοποιείται σε πλήθος μαγειρικών συνταγών και γλυκισμάτων, αποτελεί το κύριο υλικό πολλών συνταγών.

Ας δούμε ορισμένες συνταγές:

Τάρτα σοκολάτας με σμέουρα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

  • 2 πακετάκια σμέουρα
  • 1 έτοιμο φύλο για τάρτες
  • 400 γρ κουβερτούρα
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ cream cheese
  • 3 κγ λικέρ τριαντάφυλλο ή φρούτων του δάσους-προαιρετικά.
  • λίγη άχνη ζάχαρη
Τάρτα Σοκολάτας με Σμέουρα
Τάρτα Σοκολάτας με Σμέουρα

Για την παρασκευή, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Πλένουμε απαλά τα σμέουρα, τα σουρώνουμε και με μία τρυπούλα προς τα κάτω, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Πρέπει να έχουν στεγνώσει πολύ καλά, ενώ κάποια που θα είναι λιωμένα είναι καλύτερο να τα αφήσουμε για τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ελαφρά, και στρώνουμε το φύλο, ενώ φροντίζουμε να κόψουμε και τις άκρες που έχουν περισσέψει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε τακτά διαστήματα, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά η βάση μας. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ενώνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, με την κρέμα γάλακτος, ενώ το τοποθετούμε το μείγμα που έχει δημιουργηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων για τρία περίπου λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ζεστάνουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι, και να περιχύσουμε με αυτήν την κουβερτούρα μας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή ganache. Αφήνουμε το μείγμα μέχρι αυτό να κρυώσει αρκετά.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε για ένα λεπτό το cream cheese μαζί με το λικέρ – εάν χρησιμοποιούμε – και όσα σμέουρα μας έλιωσαν από το πλύσιμο (1-2 κουταλιές της σούπας). Προσθέτουμε την ganache, και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Γεμίζουμε την τάρτα μας με το μείγμα, ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζοντας κυκλικά – όλα τα σμέουρα πάνω στην σοκολάτα.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, και πριν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε τα σμέουρα με λίγη άχνη ζάχαρη.

Τσιζκέικ με σμέουρα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 150γρ. μπισκότα τύπου πτιμπερ ή digestive
  • 60γρ. ανάλατο βούτυρο

Για την κρέμα θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 500γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. άχνη ζάχαρη
  • 200γρ. φρέσκα σμέουρα
  • λίγη μαρμελάδα φρούτα του δάσους ή μαρμελάδα σμέουρο
Τσιζκέικ με σμέουρα
Τσιζκέικ με σμέουρα

Για την παρασκευή, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, ενώ λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε παράλληλα με τα μπισκότα. Στρώνουμε σε μία φόρμα ζαχαροπλαστικής (22 εκατοστών) μία λαδόκολλα και εκεί απλώνουμε το μείγμα. Πιέζουμε και δημιουργούμε τη βάση την οποία και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε απαλά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη. Αφού η κρέμα γίνει απαλή, γεμίζουμε τη φόρμα ζαχαροπλαστικής και τοποθετούμε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ώρες.

Απλώνουμε στο κέντρο του τσιζκέικ τη μαρμελάδα και τοποθετούμε τα σμέουρα πάνω και γύρω από το γλύκισμα. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγη ακόμα άχνη ζάχαρη.

Smoothie με σμέουρα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 300 γρ. σμέουρα κατεψυγμένα
  • 200 ml χυμό “Φρούτα του δάσους”
  • 100 ml γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτάλι σούπας ζάχαρη
Smoothie με σμέουρα
Smoothie με σμέουρα

Για την παρασκευή, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Ξεπαγώνουμε τα σμέουρα, τα τοποθετούμε όλα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε πολύ καλά.

Δοκιμάζουμε και αν το κρίνουμε απαραίτητο, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.

Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για να παγώσει και μετά το σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια.

Τούρτα με σμέουρα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • παντεσπάνι (μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. κρέμα βανίλιας
  • τριμμένη σοκολάτα για το γαρνίρισμα με γεύση σμέουρα αλλιώς ότι προτιμάει ο καθένας
Τούρτα με σμέουρα
Τούρτα με σμέουρα

Για την παρασκευή, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Τοποθετούμε την πρώτη βάση από το παντεσπάνι και βάζουμε την πρώτη στρώση από μαρμελάδα από σμέουρα.

Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά την περνάμε πάνω από τη μαρμελάδα σμέουρα που μόλις τοποθετήσαμε.

Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και στρώνουμε τη δεύτερη γέμιση από κρύα βανίλια.

Τέλος, βάζουμε το τελευταίο παντεσπάνι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με κρέμα γάλακτος. Στρώνουμε με οτιδήποτε άλλο θέλουμε.

Σμέουρα πού θα τα βρω / Αγορά / Τιμή

Τα σμέουρα βρίσκονται σε λαϊκές αγορές, σε σούπερ μάρκετ, σε οπωροπωλεία. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα ευρώ, ενώ η τιμή για τα σμέουρα του κιλού γύρω στα δέκα.

Τα σμέουρα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας, αξίζει και πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τα σμέουρα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Σεξ στην Παραλία 🏖️ Ποιοι Κίνδυνοι Ελλοχεύουν και Tips για να το Απολαύσεις αν το Επιχειρήσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ

Μαργαριτάρια: Ένα Σύμβολο Αγνότητας & Αρετής που Κοσμεί Πλήθος Κοσμημάτων

Μην χάσετε...