“Kotsonis”

Jade Roller & Gua Sha: Τα Οφέλη στο Δέρμα και Πώς να τα Χρησιμοποιήσεις

Jade Roller & Gua Sha: Τα Οφέλη στο Δέρμα και Πώς να τα Χρησιμοποιήσεις

Τι είναι το Jade Roller και το Gua Sha; Ποια είναι τα οφέλη τους στο δέρμα; Πως τα χρησιμοποιούμε; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα δώσει απαντήσεις ο παρακάτω οδηγός.

Τι είναι το Jade Roller και το Gua Sha;

Τα τελευταία δύο χρόνια, το jade roller και το gua sha έχουν γίνει πολύ δημοφιλή εργαλεία περιποίησης του προσώπου, κυρίως μέσω της προώθησής τους στα social media.

Και τα δύο είδη, είναι εργαλεία περιποίησης προσώπου, φτιαγμένα από διάφορους, γυαλισμένους κρυστάλλους, τα οποία συμβάλλουν σε ένα πιο όμορφο, νεανικό και λαμπερό δέρμα, όταν χρησιμοποιούνται τακτικά.

Kotsonis

Λειτουργούν ως μια μορφή μασάζ, το οποίο προωθεί τα υγρά στους λεμφαδένες του προσώπου. Εκεί επεξεργάζονται και φιλτράρονται από το σύστημά μας, επιτυγχάνοντας μία φυσική λάμψη.

Είναι μία ιδιαίτερα χαλαρωτική διαδικασία, αφού σταδιακά υποχωρεί η ένταση που υπάρχει αποθηκευμένη στο πρόσωπό μας.

Στόχος του είναι να προωθήσουν την βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.  Και τα δύο βοηθάνε στην απομάκρυνση των τοξινών, της έντασης και αντιμετωπίζουν την στάσιμη λεμφική ροή.

Ενώ στην αρχή ήταν αρκετά δυσεύρετα στην αγορά, πλέον μπορούμε να τα βρούμε αρκετά εύκολα, τόσο σε φυσικά καταστήματα, όσο και σε διαδικτυακά.

Σημαντικό, όμως, είναι να ελέγχουμε τη γνησιότητα του κρυστάλλου, πριν την αγορά οποιουδήποτε κρυστάλλινου εργαλείου, διότι διαφορετικά δεν θα εισπράξουμε τα οφέλη τα οποία θα μας παρείχε το αυθεντικό προϊόν. Μαζί με την αύξηση της δημοτικότητάς τους, αυξήθηκαν και οι απομιμήσεις τους.

Ιστορική αναδρομή των εργαλείων

Τα jade roller και gua sha, ως θεραπευτικές μέθοδοι, προέρχονται από την παραδοσιακή ιατρική της Ανατολικής Ασίας. Ξεκίνησε ως ένα είδος σπάτουλας, φτιαγμένη από κέρατο βουβαλιού, που προοριζόταν για μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Το μασάζ gua sha χρονολογείται από την αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται από τότε ως θεραπεία για όλες τις τάξεις.

Η πρώτη επιστημονική απόδειξη που έχουμε για την ύπαρξη του, ως σημαντική ιατρική θεραπεία, είναι περίπου πριν από 700 χρόνια, την περίοδο της δυναστείας Μινγκ. Τότε εμφανίζεται σε σημαντικά ιατρικά αρχεία. Αν και υποστηρίζεται ότι είναι πολύ παλαιότερο από αυτήν την καταγραφή.

Το gua sha εμφανίζεται από την παλαιολιθική εποχή ακόμα. Όταν οι άνθρωποι αρρώσταιναν, οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν πέτρες και άλλα υλικά ή τα χέρια τους, για να κάνουν μασάζ σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, έτσι ώστε να μειώσουν τα συμπτώματα και τις φλεγμονές των ασθενειών.

Το jade roller χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο, από την ελίτ της αρχαίας Κίνας. Εκτός από τους Κινέζους, έχει χρησιμοποιηθεί ως κρυστάλλινο εργαλείο μασάζ για πάνω από 5000 χρόνια και από τους Μάγια, τους Αιγύπτιους και τους Αφρικανούς.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο νεφρίτης θεωρείται ως πολύτιμος λίθος με θεραπευτικές ιδιότητες. Η κινέζικη ιατρική αναφέρεται σε αυτόν ως «Η Πέτρα του Παραδείσου».

Ποια είναι η διαφορά του Jade Roller από το Gua Sha;

Τα δύο προϊόντα έχουν αρκετές ομοιότητες ως προς τα οφέλη τους στο δέρμα. Όμως, έχουν και ορισμένες διαφορές, οι οποίες λειτουργούν καθοριστικά για την επιλογή του καταλληλότερου εργαλείου, με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας.

Αρχικά, το σχήμα του jade roller διαφέρει πολύ από αυτό του gua sha. Άρα διαφέρει και ο τρόπος χρήσης τους. Το jade roller αποτελείται από μία λαβή, στις δύο άκρες της οποίας, υπάρχουν δύο κυλινδρικοί κρύσταλλοι, ένας μεγαλύτερος και ένας μικρότερος, με σκοπό να κυλάει απαλά πάνω στο δέρμα.

Το gua sha αποτελείται ολόκληρο από έναν λεπτό, επίπεδο κρύσταλλο σε ακανόνιστό σχήμα, με καμπύλες γωνίες, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να το κρατάμε στο χέρι μας, όσο κάνουμε μασάζ με αυτό, κατά μήκος της επιφάνειας του δέρματος.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των δύο εργαλείων, η διαφορά είναι ότι το jade roller χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για όλο το πρόσωπο και συμβάλλει στη γρήγορη μείωση του πρηξίματος και στη τόνωση της ροής του αίματος, αφού κυρίως είναι ένα μασάζ λεμφικής αποστράγγισης (Lymphatic Drainage Massage).

Αντίθετα, το gua sha απαιτεί περισσότερο χρόνο ως τελετουργικό, καθώς εμβαθύνει περισσότερο στους ιστούς του δέρματος, αφού κυρίως είναι ένα μασάζ απελευθέρωσης της περιτονίας (Fascial Release Massage).

Ποια είναι τα οφέλη του Jade Roller;

Το jade roller είναι πολύ εύκολο στη χρήση του και οι οδηγίες του είναι πολύ απλές. Ο χρόνος που απαιτεί είναι ελάχιστος, ενώ τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά:

 • Καλύτερη λεμφική κυκλοφορία. Το jade roller βοηθάει στην μικροκυκλοφορία του υγρού ή λέμφου του προσώπου, με αποτέλεσμα να μειώνει το πρήξιμο.
 • Καλύτερη απορρόφηση προϊόντων περιποίησης. Αφού απλώσουμε την κρέμα ή το λάδι προσώπου, στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το jade roller για μασάζ, το οποίο γλιστράει εύκολα πάνω στο πρόσωπό μας. Με αυτόν το τρόπο, βοηθάμε τα συστατικά να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα.
 • Ανακούφιση από κοκκινίλες, εξάψεις και εξανθήματα. Η ικανότητα του για συχνή χρήση χωρίς ερεθισμό, μπορεί να ανακουφίσει περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με προβλήματα του δέρματος λόγω θερμότητας. Η ψυκτική του ικανότητα είναι κατάλληλη για να καταπραΰνει το πρόσωπο.
 • Χαλαρωτική αίσθηση. Η επαφή με τον κρύσταλλο, από οποιοδήποτε υλικό, δημιουργεί μια γαλήνια αίσθηση τόσο στο δέρμα μας, όσο και στην ψυχική μας διάθεση. Αποτελεί μια πολυτελή προθήκη στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Ποια είναι τα οφέλη του Gua Sha;

To gua sha χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και περισσότερη εξάσκηση για να επιτευχθούν οι σωστές κινήσεις, αλλά τα οφέλη στο πρόσωπό μας αξίζουν τον επιπλέον κόπο:

 • Βελτίωση ολικής κυκλοφορίας. Το gua sha βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος και της ενέργεια του προσώπου.
 • Καλύτερη απορρόφηση προϊόντων περιποίησης. Όπως και το jade roller, ενισχύει την απορρόφηση των ενυδατικών προϊόντων μας, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
 • Βελτίωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και της υφής. Λόγω του πολυμορφικού σχήματός του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και να εμβαθύνει σε πολλά σημεία. Αυτό, καθιστά το gua sha αποτελεσματικότερο από το jade roller στη μείωση των ρυτίδων.
 • Επίτευξη σμίλευσης, contouring και καλύτερου σχήματος. Οι καμπύλες του εργαλείου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε καμπύλη του προσώπου μας, να το σμιλεύουν και να σχηματίζουν το περίγραμμά του. Οι κινήσεις του gua sha πιέζουν και τεντώνουν το δέρμα ταυτόχρονα. Έτσι, είναι ιδανικό στις περιπτώσεις που επιθυμούμε την εντονότερη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών μας, όπως την γραμμή του σαγονιού και τα ζυγωματικά.
 • Απελευθέρωση έντασης. Με τις σωστές κινήσεις του εργαλείου, επιτυγχάνεται η χαλάρωση της έντασης του προσώπου και του λαιμού, όπως λειτουργεί και το σωματικό μασάζ. Μειώνει την ένταση του προσώπου από τις εκφράσεις που παίρνουμε μέσα στην ημέρα και χαλαρώνει τους ενεργούς μυς.
 • Γαλήνια αίσθηση και μείωση πονοκεφάλων. Η εξωτερική και εσωτερική ηρεμία που προκαλεί αυτό το τελετουργικό, αναζωογονεί σε πολύ υψηλό επίπεδο το δέρμα, αλλά και τις εσωτερικές λειτουργίες κάτω από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να βοηθάει ακόμα και στους πονοκεφάλους.

Πώς χρησιμοποιούμε το Jade Roller και ποιες είναι οι σωστές κινήσεις;

Το jade roller έχει μία πολύ απλή και εύκολη τεχνική, η οποία ασκεί πίεση στο δέρμα και στον ιστό κάτω από αυτό, με τον κυλινδρικό κρύσταλλο. Δημιουργεί έτσι, κίνηση και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να έχουμε καθαρίσει το πρόσωπό μας και να έχουμε απλώσει μία ενυδατική κρέμα ή ένα λαδάκι προσώπου, έτσι ώστε να μπορεί να γλιστράει το jade roller πάνω στο δέρμα.

Ουσιαστικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυλήσουμε τον κρύσταλλο στην επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να ασκούμε πολύ μεγάλη πίεση σε αυτό. Προσπαθούμε να καλύψουμε όση περισσότερη επιφάνεια γίνεται.

Σημαντικό είναι να κυλάμε τον κρύσταλλο προς μία κατεύθυνση, από κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω, όχι πάνω κάτω.

Κάθε σημείο του προσώπου το περνάμε από 3 με 5 φορές και όχι παραπάνω, για να μην ερεθιστεί το δέρμα. Επίσης, καλό είναι να ξεκινάμε πρώτα από τον λαιμό και μετά να προχωράμε στο υπόλοιπο πρόσωπο, με σκοπό να καθαρίσουμε πρώτα τις λεμφικές διόδους που βρίσκονται στον λαιμό.

Ο μικρότερος κύλινδρος, χρησιμεύει για τις μικρότερες επιφάνειες, όπως την περιοχή κάτω από τα μάτια και το άνω χείλος. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή μας ρουτίνα, αλλιώς και μία φορά την μέρα είναι αρκετό.

Χρησιμοποιούμε το jade roller μόνο όταν το πρόσωπό μας είναι καθαρό και πλυμένο με σαπούνι προσώπου και νερό ή απολυμασμένο με οινόπνευμα.

Για ακόμα πιο έντονα αποτελέσματα, μπορούμε να αποθηκεύουμε τα εργαλεία μας στο ψυγείο, με σκοπό να παγώσουν και να «ξυπνάνε» το δέρμα. Όμως, οι κρύσταλλοι από φυσικού τους είναι αρκετά κρύοι, οπότε αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο.

Στα παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε αναλυτικά τις οδηγίες και τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται για  καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς χρησιμοποιούμε το Gua Sha και ποιες είναι οι σωστές κινήσεις;

Το gua sha είναι μια τεχνική που προέρχεται από την επίσημη κινέζικη ιατρική. Οι κινήσεις του είναι αργές και απαλές, με αποτέλεσμα τη βαθιά χαλάρωση των μυών του προσώπου.

Ασκούμε πίεση στο δέρμα και στους ιστούς με σκοπό την ενίσχυση της εσωτερικής κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, όμως, τεντώνει το δέρμα και τους ιστούς.

Όπως και με το jade roller, ξεκινάμε με καθαρό και πλυμένο εργαλείο, καθαρό και ενυδατωμένο δέρμα. Και εδώ, μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο για πιο παγωμένη αίσθηση.

Είναι πολύ σημαντικό οι κινήσεις του gua sha να γίνονται σωστά και με ακρίβεια για να επιτευχθεί η αισθητή, μυοφασματική απελευθέρωση.

Χρειάζεται ακόμα πιο ενυδατωμένο δέρμα από ότι το jade roller. Ιδανική επιλογή θα ήταν ένα λαδάκι ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου μας.

Και εδώ, ξεκινάμε από τον λαιμό και πηγαίνουμε προς τα πάνω, για να καθαρίσουμε τις λεμφικές διόδους. Γλιστράμε το εργαλείο από την μία πλευρά του προσώπου στην απέναντι και προς τα κάτω, καλύπτοντας την γραμμή της γνάθου, τα μάγουλα και το μέτωπο.

Στη συνέχεια, με τις ταιριαστές, μικρότερες καμπύλες, περνάμε τις γραμμές του χαμόγελου και γύρω από το στόμα. Για αναλυτικότερες οδηγίες, συμβουλευόμαστε τα παρακάτω βίντεο.

Κάθε κίνηση σε κάθε σημείο του προσώπου θα πρέπει να γίνεται 3 φορές. Ανάλογα με το σημείο, γυρνάμε το gua sha στην πλευρά που η καμπύλη ταιριάζει περισσότερο με την καμπύλη του προσώπου. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χρησιμοποιούμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Στα παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον τρόπο χρήσης και τις συγκεκριμένες κινήσεις του gua sha.

Διαφορετικά είδη εργαλείων με βάση τους διαφορετικούς κρυστάλλους

Ο κάθε κρύσταλλος έχει διαφορετικές ιδιότητες. Έτσι, ο καθένας παρέχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Το jade roller, όπως λέει και το όνομά του (Jade = Νεφρίτης), είναι κατασκευασμένο συνήθως από κρύσταλλο νεφρίτη. Αλλά και αυτό και το gua sha μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορους κρυστάλλους.

 • Νεφρίτης: καταπραΰνει και καθαρίζει, απομακρύνει τις τοξίνες και το στρες, έχει ηρεμιστική δράση. Βοηθάει πολύ στη λεμφική αποστράγγιση.
 • Ροζ χαλαζίας: εκπέμπει αγάπη, τρυφερή ενέργεια, ομορφιά και ενισχύει την αγάπη για τον εαυτό μας. Κατάλληλος για την self-care ρουτίνα μας και την πρόληψη των ρυτίδων.
 • Άσπρος χαλαζίας: ανοίγει και καθαρίζει το μυαλό, καθαρίζει την αρνητική ενέργεια. Ανανεώνει και φωτίζει την επιδερμίδα.
 • Αμέθυστος: προστατεύει, καταπραΰνει και ηρεμεί την ένταση, την πίεση και τις φλεγμονές.
 • Μαύρος οψιδιανός: προστατεύει από την αρνητική ενέργεια και απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα, προσφέρει σταθερότητα. Απομακρύνει και καθαρίζει τις τοξίνες.

Ποιο από όλα τα είδη ταιριάζει περισσότερο στο lifestyle και στις ανάγκες του δέρματός μας;

Ουσιαστικά, και τα δύο εργαλεία, από όποιον κρύσταλλο και να είναι κατασκευασμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα μας. Όλες οι παραλλαγές τους βοηθάνε το δέρμα.

Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική με βάση το πρόγραμμα, το lifestyle μας, αλλά και τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, τόσο στο δέρμα του προσώπου μας, όσο και στην ψυχική μας διάθεση.

Για παράδειγμα, με βάση όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, αν κάποιος επιθυμεί σμίλευση του προσώπου και εντονότερη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του, θα προτιμήσει ένα gua sha από ένα jade roller.

Επιπλέον, αν παράλληλα, αναζητά την αποτοξίνωση του δέρματος από τοξίνες και ακαθαρσίες θα επιλέξει ένα gua sha από μαύρο οψιδιανό.

Σε περίπτωση που αναζητούμε ακόμα περισσότερη πολυτέλεια στην ρουτίνα ομορφιάς μας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα δύο εργαλεία, χωρίς όμως να υπερβάλουμε στην πίεση, για να αποφύγουμε ερεθισμούς.

Ένα tip για μέγιστα αποτελέσματα στην ολική χαλάρωση του προσώπου και του σώματος είναι, όταν πραγματοποιούμε το τελετουργικό μας, με οποιοδήποτε από τα δύο κρυσταλλικά προϊόντα, να παίρνουμε μία βαθιά ανάσα σε κάθε μας κίνηση – σαν yoga προσώπου.

Συνδυάζοντας την περιποίηση του προσώπου μας, την επαφή του δέρματός μας με τον κρύσταλλο και τη βαθιά αναπνοή, χαλαρώνουμε εξωτερικά το δέρμα μας αλλά και τον εσωτερικό μας κόσμο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να βγούμε με αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο (αν είναι πρωί) ή να  απολαύσουμε έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο που θα μας αναζωογονήσει (αν είναι βράδυ).

Προτάσεις αγοράς Jade Roller και Gua Sha

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα jade roller και gua sha που μπορούμε να αγοράσουμε. Τα συγκεκριμένα είναι υψηλής ποιότητας και είναι κατασκευασμένα από αυθεντικούς κρυστάλλους.

Τόσο το jade roller όσο και το gua sha προσφέρουν τη χαλαρωτική εμπειρία ενός πολυτελούς σπα προσώπου, από την άνεση του προσωπικού μας χώρου, χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα.

Μπορούμε να παρατηρούμε τις αλλαγές που επιφέρουν αυτά τα εργαλεία στη λάμψη του προσώπου μας, αλλά και στην εσωτερική ηρεμία που μας χαρίζει το χαλαρωτικό αυτό τελετουργικό.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Journaling: Τρόπος Έκφρασης Αλλά και Ψυχοθεραπεία

ΕΠΟΜΕΝΟ

Πάνες Μωρού: Μίας ή Πολλαπλών Χρήσεων

Μην χάσετε...