Ζούμε σε μια εποχή που κινείται με φρενήρεις ρυθμούς και που απαιτεί από εμάς, ειδικά αυτή την περίοδο, να διαθέτουμε ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες μας.
Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε έως αργά το βράδυ, το κινητό μας αποτελεί προέκταση του χεριού μας. Ενώ αδιαμφισβήτητα είναι ένα πολυεργαλείο που μας διευκολύνει σε πολλούς τομείς, ταυτόχρονα η απόλυτη καθήλωσή μας σε αυτό δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστη και χαλαρωτική.
Ακόμα και όταν έρχεται η στιγμή της ημέρας που θα αποφορτιστούμε από την καθημερινότητά μας, οι μικρές και μεγάλες οθόνες συνήθως κατέχουν εξέχουσα θέση. Για αυτό το λόγο, πολλοί άνθρωποι στρέφονται ανά διαστήματα σε ένα digital detox.
Τι είναι το digital detox;
Ως digital detox (ψηφιακό detox ή ψηφιακή αποτοξίνωση) ορίζεται η αποχή ενός ατόμου από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι το κινητό, ο υπολογιστής, το tablet και η τηλεόραση.
Το χρονικό διάστημα αυτής της αποχής ποικίλλει – μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα, μια εβδομάδα ή και περισσότερο, σύμφωνα με το ίδιο το άτομο.
Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να επιλέξει να απέχει από τις οθόνες του συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα – για παράδειγμα, μπορεί να μην έρχεται σε επαφή με αυτές για μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Γενικά, ο τρόπος εκτέλεσης του ψηφιακού detox καθορίζεται από τον άνθρωπο σύμφωνα με ό,τι κρίνει ο ίδιος ότι είναι ρεαλιστικά εφικτό για τη καθημερινότητά του.
Γιατί να κάνω ψηφιακό detox;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει, χωρίς καμία αμφιβολία, αναβαθμίσει (και εξακολουθεί να το κάνει) την ποιότητα της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικά τα μέσα επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που ανά πάσα στιγμή μπορούν να επικοινωνήσουν άνθρωποι από όλον τον κόσμο, μέσω απλών φωνητικών κλήσεων, μηνυμάτων ή ακόμα και βιντεοκλήσεων.
Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να χαθούμε μέσα σε όλη αυτή την πληροφορία και τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρονται απλόχερα.
Αυτή η συνεχής και άμεση επικοινωνία μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιο άτομο το αίσθημα της πίεσης. Νιώθοντας υποχρεωμένο να κρατά συνεχώς το κανάλι επικοινωνίας ανοιχτό για όλους, ο πειρασμός να ανανεώνει ανά λεπτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα emails (επαγγελματικά και προσωπικά) είναι μεγάλος.
Όμως, αν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να «αποσυνδεθεί», έστω και για λίγο, δεν του δίνουμε ουσιαστικά τη δυνατότητα να αποφορτιστεί ούτε εμείς διαθέτουμε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο μας. Εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο μέσα από τον οποίο αντί να χαλαρώσουμε, αποκομίζουμε ένα αυξανόμενο άγχος.
Συνυφασμένο με τα προαναφερθέντα είναι και το γεγονός ότι πολλές φορές αγνοούμε πως κάποιες καταστάσεις που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως, δεν αντικατοπτρίζουν ολόκληρη την αλήθεια.
Πιο συγκεκριμένα, όταν γινόμαστε μάρτυρες της «τέλειας ζωής» των άλλων, είτε μιλάμε για celebrities είτε για απλούς γνωστούς μας, σχεδόν αναπόφευκτα βάζουμε τον εαυτό μας σε μια διαδικασία σύγκρισης.
Η τελευταία, συνήθως, δεν είναι αναίμακτη, αλλά μας προσφέρει αισθήματα άγχους, θλίψης ακόμα και ζήλειας, ξεχνώντας πως αυτό που βλέπουμε τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια στιγμή που έχει επιλεγεί προς δημοσίευση ανάμεσα σε πάρα πολλές άλλες παρόμοιες.
Το digital detox μπορεί να μην αποτελεί ακριβώς τη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων, όμως είναι ένα καλό μέσον ώστε να αποφορτιστούμε. Απέχοντας έστω και για λίγο από τέτοιου είδους εκθέσεις, μας δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιοριστούμε ως άτομα και να προσφέρουμε στον εαυτό μας λίγη ουσιαστική χαλάρωση.
Πλεονεκτήματα του ψηφιακού detox
Το ψηφιακό detox μπορεί να μοιάζει ως κάτι το ακατόρθωτο, ειδικά στις ημέρες μας, όμως δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.
Επίσης, έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ή αυστηρές οδηγίες στον τρόπο εκτέλεσής του, αλλά ότι εμείς τον καθορίζουμε, αρχίζει να φαίνεται ως κάτι το πραγματοποιήσιμο. Ειδικά αναλογιζόμενοι μερικά από τα οφέλη που προσφέρει, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Αρχικά, το βασικότερο όφελος είναι η κατάκτηση της ικανότητας να θέτουμε συνειδητά όρια. Από αυτήν προκύπτουν ακόμα πολλά οφέλη με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Ο χρόνος που θα αφιερώναμε, για παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου που έχουμε αφήσει στην άκρη καιρό, μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο ή λίγη σωματική άσκηση. Ακόμα και η εξάσκηση ενός παλιού χόμπι ή η έναρξη ενός νέου που θα διευρύνει τους ορίζοντές μας. Πράγματα που θα μας χαλαρώσουν ή/ και ψυχαγωγήσουν ουσιαστικά, επιτυγχάνοντας την επιθυμητή αποφόρτισή μας.
Συνεχίζοντας στο ψυχολογικό επίπεδο, μειώνοντας την έκθεσή μας σε πλατφόρμες που άμεσα ή έμμεσα μας προκαλούν (και) αρνητικά συναισθήματα, παίρνουμε ένα διάλειμμα και μπορούμε με καθαρή σκέψη να αφουγκραστούμε τη δική μας ζωή.
Όπως είπαμε προηγουμένως, συγκρίνοντας, άθελά μας πολλές φορές, τη ζωή μας με αυτή άλλων προσώπων, συμβάλλουμε στην αύξηση του άγχους και της πίεσης που ήδη νιώθουμε σε μεγάλο βαθμό. Η αποχή από αυτή την έκθεση μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε χωρίς περισπασμούς τη δική μας διαδρομή και να επανεστιάσουμε στα δικά μας θέλω.
Κατ’ επέκταση, απομακρύνοντας τους στρεσογόνους παράγοντες και εστιάζοντας σε εμάς, μαθαίνουμε να ζούμε πραγματικά μέσα στη κάθε στιγμή.
Να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο τόσο στα αγαπημένα μας πρόσωπα όσο και στον εαυτό μας για να αποφορτιστεί από τη γεμάτη με άγχος καθημερινότητα.
Μαθαίνουμε να μην είμαστε υποχείρια των μικρών και μεγάλων οθονών μας αλλά να τα χρησιμοποιούμε εμείς ως εργαλεία και να θέτουμε συνειδητά τα όριά μας, χωρίς να μας απορροφά ο εικονικός κόσμος.
Χτίζουμε υγιείς σχέσεις, σε πρώτο επίπεδο με τον ίδιο μας τον εαυτό και στη συνέχεια με τον περίγυρό μας, αφού η προσοχή μας δεν είναι πλέον καθηλωμένη συνεχώς σε μία οθόνη.
Digital detox tips
Εν κατακλείδι, το ψηφιακό detox είναι ένας τρόπος ώστε να πατήσουμε για λίγο φρένο και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να αποφορτιστεί.
Μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο, όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια.
Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι τρόποι δοκιμής, αν και στο τέλος, το κάθε άτομο επιλέγει τη μέθοδο που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και απομακρύνοντας τυχόν ανεπιθύμητους περισπασμούς, όλα είναι εφικτά.
Μπορούμε να το δοκιμάσουμε για μια ημέρα για αρχή, και έπειτα να πειραματιστούμε για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Ή αν δεν επιθυμούμε να απέχουμε εντελώς για ένα τέτοιο διάστημα, μπορούμε να οριοθετήσουμε το χρόνο έκθεσής μας στις οθόνες ή σε μερικές μόνο εφαρμογές, μέσα στην ημέρα μας – για παράδειγμα για μια με δύο ώρες κατά το πρωινό ή πριν τον ύπνο.
Δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στο τρόπο που θα επιλέξει ο καθένας – ό,τι θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί στη δική του καθημερινότητα.
Ό,τι και αν αποφασίσει κανείς εν τέλει, το ψηφιακό detox σίγουρα αποτελεί μια εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσει, ειδικά αν αναζητά ουσιαστικούς τρόπους για την αποφόρτιση του εαυτού του.