“Kotsonis”

Bubble Tea ή Boba Tea: Τι Είναι και Πώς να το Φτιάξετε στο Σπίτι

Bubble Tea ή Boba Tea: Τι Είναι και Πώς να το Φτιάξετε στο Σπίτι

Τι είναι το Bubble Tea (ή Boba Tea);

Το Bubble Tea είναι ένα ρόφημα με βάση το τσάι. Προσφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 στην Ταιβάν. Με την πάροδο του χρόνου έγινε ευρέως γνωστό και δημοφιλές παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα και έχει γίνει αρκετά γνωστό και δημοφιλές. Το όνομα του προέρχεται από τις ζελατινώδεις μπάλες ταπιόκα που βρίσκονται μέσα στο ποτό εξού και bubble αλλά και από το τσάι που περιέχει ως βάση.

Σερβίρεται συνήθως κρύο και με φαρδύ καλαμάκι για να μπορείς να απολαύσεις τις μπάλες ταπιόκα που βρίσκονται στον πάτο του ποτηριού. Θα βρεις να το ονομάζουν ως Bubble Tea ή και ως Boba Tea.

Kotsonis

Διατροφική αξία Bubble Tea;

Η βάση σε αυτό το ποτό είναι το τσάι και εξαρτάται από τον τύπο τσαγιού που επιλέγετε κάθε φορά. Συνήθως η βάση του Bubble Tea είναι μαύρο, πράσινο ή oolong τσάι με τις μπάλες ταπιόκας. Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν. Μπορεί είτε να προστεθεί γάλα είτε όχι.

Οι πιο κοινές επιλογές γάλακτος που μπορούν να προστεθούν είναι τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης όπως γάλα ή γιαούρτι αλλά και φυτικής προέλευσης όπως είναι το γάλα βρώμης, καρύδας και σόγιας. Το τελευταίο συστατικό που προστίθεται είναι τα γλυκαντικά.

Καθώς είναι ένα γλυκό ρόφημα επιλέγεται το μέλι, η καστανή ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις όπως η στέβια. Μπορείς να το απολαύσεις είτε ζεστό είτε κρύο με πάγο.

Ένα ποτήρι (240ml) Bubble Tea περιέχουν 120kcal, 0gr πρωτεΐνης, 1.5gr λίπος, 28gr υδατάνθρακες, 0gr φυτικές ίνες και 28gr ζάχαρη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αφορούν ένα απλό τσάι καθώς οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αλλάζουν από αυτά που προστίθενται μέσα.

Πώς να φτιάξω Boba Tea;

Για να φτιάξεις bubble tea στο σπίτι, ακολούθησε την παρακάτω συνταγή (πηγή: thespruceeats.com).

 • Συνολικός χρόνος: 70 λεπτά
 • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
 • Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
 • Μερίδα: 1

Για το σιρόπι

Συστατικά:

 • 90ml νερό
 • 60ml λευκή ζάχαρη
 • 30ml καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

 1. Συγκέντρωσε τα υλικά.
 2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράσε το νερό και πρόσθεσε τη ζάχαρη.
 3. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
 4. Απομάκρυνε από τη φωτιά.

Για τις πέρλες ταπιόκα

Συστατικά:

 • 120ml νερό
 • 30ml πέρλες ταπιόκα

Εκτέλεση:

 1. Συγκέντρωσε τα υλικά.
 2. Βράσε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
 3. Πρόσθεσε τα μαργαριτάρια και βράσε για 30 λεπτά.
 4. Ανακάτεψε περιστασιακά για να μην κολλήσουν οι πέρλες μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.
 5. Σβήσε τη φωτιά και άφησε τα μαργαριτάρια να μουλιάσουν στο νερό με το καπάκι για 30 λεπτά.
 6. Στράγγιξε τις πέρλες ταπιόκα και ξέπλυνε τες με κρύο νερό.
 7. Τοποθέτησε τες στο σιρόπι ζάχαρης. Βεβαιώσου ότι τα μαργαριτάρια καλύπτονται από το σιρόπι και ανακάτεψε καλά.

Για το τσάι

Συστατικά:

 • ½ κούπα πέρλες ταπιόκα
 • 1 φλιτζάνι βρασμένου τσαγιού (κρύο)
 • 1 φλιτζάνι γάλα
 • 4 παγάκια

Εκτέλεση:

 1. Συγκέντρωσε τα υλικά.
 2. Τοποθέτησε ½ κούπα περλών ταπιόκα σε ένα μεγάλο ποτήρι.
 3. Σε ένα cocktail shaker, ανάμειξε το τσάι, το γάλα και τα παγάκια. Ανακίνησε καλά.
 4. Ρίξε το μείγμα μέσα στο ποτήρι, πάνω από τις πέρλες.
 5. Σέρβιρε με ένα παχύ καλαμάκι.
Bubble ή Boba Tea - Το Απολαυστικό Ρόφημα
Bubble ή Boba Tea – Το Απολαυστικό Ρόφημα

Ποια τα οφέλη του Boba Tea;

Το Bubble Tea έχει ως βασικό συστατικό το τσάι. Το πράσινο τσάι που είναι επίσης μια κοινή επιλογή για αυτό το ποτό παρέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μακροζωία μας. Δρα κατά τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και παρέχει προστασία στα κύτταρα του σώματος. Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης γεγονός που βοηθά στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου – οι πολυφαινόλες του τσαγιού, ιδιαίτερα το EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική). Οι κατεχίνες οι οποίες είναι οι κύριες πολυφαινολικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού, έχουν αποτελέσει το επίκεντρο της έρευνας λόγω των πολλαπλών προστατευτικών τους επιδράσεων έναντι του καρκίνου και άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών και κλινικών μελετών έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι έχει σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι χρόνιων ασθενειών.

Οι μπάλες ταπιόκας στο ποτό boba είναι φτιαγμένες από ρίζες μανιόκας που είναι γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο που συμβάλει στη ρύθμιση του πεπτικού μας συστήματος. Το άμυλο ενθαρρύνει την καλλιέργεια καλών βακτηρίων του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για το πεπτικό μας σύστημα.

Μειονεκτήματα / πιθανοί κίνδυνοι του Bubble Tea

Ενώ υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού σε ορισμένα μείγματα ομάδων φούσκας, οι περισσότερες μορφές τσαγιού boba περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται μαζί με το τσάι boba μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετη ζάχαρη προάγουν την ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Άμεσα, επηρεάζεται από τη φρουκτόζη στη ζάχαρη που απορρυθμίζει το μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Ενώ έμμεσα, η ζάχαρη προάγει το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, άρα την αύξηση του σωματικού βάρους και του λίπους, τα οποία επίσης απορρυθμίζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων.

Εν ολίγοις όταν η πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνεται σε ένα διαιτολόγιο όπου είναι αυξημένα τα λιπαρά που καταναλώνονται θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τότε ο κίνδυνος για μεταβολική νόσο επιδεινώνεται.

Επίσης η ταπιόκα από την οποία είναι φτιαγμένες οι μπάλες στο τσάι, είναι από άμυλο που εξάγεται από την ρίζα της κασάβα. Η κασάβα είναι γνωστή και ως μανιόκα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε αλλεργική αντίδραση σε κάποιους που την κατανάλωσαν.

Παρατηρήθηκε λοιπών πως αυτοί που εμφάνισαν αλλεργία είχαν αλλεργία και στο λάτεξ. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι μπάλες ταπιόκας αν είστε αλλεργικοί στο λατέξ.

Εναλλακτικές λύσεις για πιο υγιεινό Bubble Tea

Όπως πολλά ζαχαρούχα ποτά, έτσι και το Bubble Tea είναι προτιμότερο να απολαμβάνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές που μπορούν να κάνουν το bubble tea πιο υγιεινό. Μπορείς να προτιμήσεις το τσάι με την λιγότερη ζάχαρη. Θα είναι βέβαια λιγότερο γλυκό αλλά θα έχει εξίσου ωραία γεύση.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι, σιρόπι αγαύης, στέβια και άλλα γλυκαντικά. Αντικατέστησε το πλήρες γάλα με γάλα άπαχο ή φυτικό. Το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας έχουν και αυτά εξαιρετική γεύση και τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Τέλος επίλεξε λιγότερες γαρνιτούρες. Οι μπάλες ταπιόκας περιέχουν και αυτές ζάχαρη, οπότε μπορείς να ζητήσεις να σου προσθέσουν λιγότερες. Σε κάποια μαγαζιά θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές όπως να προσθέσετε ζελέ, πουτίγκα κ.α.

Όσο λιγότερα έξτρα θα προσθέσετε στο ποτό σας τόσο λιγότερες θα κρατήσετε και τις θερμίδες κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλή και την πρόσληψη σε ζάχαρη.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: mednutrition.gr

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Φριτέζα Αέρος – Air Fryer: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

ΕΠΟΜΕΝΟ

Σοκολάτα: Διατροφικά Οφέλη & Μειονεκτήματα | Τι Δείχνουν τα Νέα Δεδομένα

Μην χάσετε...