“Kotsonis”

Χουρμάδες & Αδυνάτισμα – Ιδιότητες, Οφέλη, Παρενέργειες, Συνταγές, Τιμή

Χουρμάδες

Τι είναι οι χουρμάδες;

Ο χουρμάς (date στα αγγλικά) (όπως συνηθίζεται να λέγεται η χουρμαδιά), είναι οι καρποί οι οποίοι βγαίνουν από το φοίνικα Phoenix dactylifera L. ή αλλιώς χουρμαδιά (date palm).

Η χουρμαδιά είναι ένα δέντρο που συναντάται σε χώρες που έχουν κυρίως τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Οι χουρμάδες υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα ειδικά σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Από τα αρχαία χρόνια, κυρίως από λαούς της Μεσοποταμίας έχουμε ιστορική καταγραφή κατανάλωσης χουρμάδων, ειδικά σε όλους τους κοντινούς σε εκείνη λαούς. Ο χουρμάς επιστημονικά ονομάζεται φοίνικας ο δακτυλοφόρος, ενώ στην Κέρκυρα είναι γνωστός με το με την ονομασία τάταλα.

Kotsonis

Χουρμάδες θερμίδες – θρεπτική Αξία

Οι χουρμάδες είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ζάχαρη, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα και πολλές φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά μία υγιεινή επιλογή η οποία όμως πρέπει να καταναλώνεται πάντοτε με μέτρο.

Μπορούμε να δούμε πόσες θερμίδες μας δίνει η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού χουρμάδων: η κατανάλωση τριών χουρμάδων περιέχει 82 θερμίδες, ένας χουρμάς μόνος του περιέχει 27 θερμίδες, ενώ τα  100 γραμμάρια έχουν 277 θερμίδες.

Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα όπως φρουκτόζη και γλυκόζη, γεγονός που τους καθιστά μία πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Κατά 20% αποτελούνται από πρωτεϊνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπροσθέτως, εμπεριέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Θρεπτικά Συστατικάανά 100gr χουρμάδες
Ενέργεια277 Kcal
Υδατάνθρακες75gr
εκ των οποίων σάκχαρα66gr
Πρωτεΐνες1.81gr
Λιπαρά0.15gr
Φυτικές ίνες6.7gr
Κάλιο696mg
Φώσφορος62mg
Μαγνήσιο54mg

Χουρμάδες και αδυνάτισμα

Οι χουρμάδες προτιμώνται από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής επειδή θέλουν να αδυνατίσουν, αλλά δεν μπορούν παράλληλα να αποβάλλουν τελείως από τη ζωή τους τα γλυκά.

Οι χουρμάδες περιέχουν πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό και οδηγούν στην απώλεια βάρους. Παρά όμως τη μεγάλη συμβολή τους στην υγιεινή ζωή, πρέπει να καταναλώνεται και με μέτρο διότι εμπεριέχουν υψηλή ποσότητας ζάχαρης.

Διαφορετικά, το άτομο που βρίσκεται σε δίαιτα, καλό είναι να καταναλώνει μόνο αυτό ως γλυκό και να λαμβάνει την ποσότητα της ζάχαρης που χρειάζεται από αυτό τον μικρό καρπό. Επιπροσθέτως, το γεγονός πως είναι χαμηλοί σε χοληστερόλη και περιέχουν λίγα λιπαρά, το καθιστά μία ιδανική τροφή για όσους κάνουν δίαιτα.

Χουρμάδες και ζάχαρο / διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση στην οποία παρατηρείται αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο ασθενής ακολουθεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και με κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών οι οποίες δεν επιτρέπουν την αύξηση της ινσουλίνης, του κυριότερου καυσίμου για τον οργανισμό.

Ο χουρμάς ανήκει στα φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (70 και άνω), αλλά μπορεί να καταναλώνεται από τον διαβητικό με μέτρο και μέσα στα πλαίσιο μίας απόλυτα ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Επιπροσθέτως είναι χρήσιμο, φρούτα όπως οι χουρμάδες και το καρπούζι να καταναλώνονται ολόκληρα παρά σε μορφή χυμού, διότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθάνε στην αποτροπή της αύξησης του ζαχάρου και της εξισορρόπησης του στον οργανισμό.

Χουρμάδες ιδιότητες / οφέλη για την υγεία

Οι χουρμάδες είναι χωρίς υπερβολή, μία σπουδαία τροφή με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Η κατανάλωση δύο χουρμάδων την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα, καθώς ο μικρός αυτός καρπός εφοδιάζει το σώμα με πλούσια θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του για την υγεία μας:

  • Είναι ιδανική επιλογή για όσους υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς έχουν ελάχιστη ποσότητα νατρίου.
  • Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην καλή όραση και τις παθήσεις των ματιών.
  • Προστατεύουν τα κύτταρα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Για αυτό το λόγο, η συμβολή του στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου είναι σημαντική.
  • Αποτρέπουν τη γήρανση του δέρματος, εμποδίζοντας τη συσσώρευση της μελανίνης στο δέρμα.
  • Εμπεριέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη καθώς επίσης και φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, γεγονός που τον καθιστά σύμμαχο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Έχουν υψηλή ποσότητα φυσικών σακχάρων και δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για την ημέρα.

Οι χουρμάδες όπως είδαμε παραπάνω έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εύλογα λοιπόν αξίζουν και με το παραπάνω να γίνουν μέρος της καθημερινής μας διατροφής, αλλά πάντα με μέτρο!

Βασιλικοί χουρμάδες

Οι βασιλικοί χουρμάδες είναι μεγάλοι σε μέγεθος, σαρκώδεις με έντονη γεύση και μαλακή σάρκα. Αποτελεί εξαίσιο συμπλήρωμα σε σαλάτες, γλυκά και φαγητά και είναι μία γλυκιά γεύση που αντικαθιστά τα λιπαρά και πιο πλούσια σε θερμίδες γλυκά.

Οι δε βασιλικοί χουρμάδες ποικιλίας Medjool είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, C, καροτενοειδή, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο και χαλκό.

Η συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνουν τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, ενώ συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην αντιμετώπιση πεπτικών και γαστρεντερικών προβλημάτων.

Η κατανάλωσή τους καλό είναι να περιορίζεται στους 2-3 την ημέρα και μπορούν να μετριάσουν την επιθυμία για γλυκό, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά. Επιπροσθέτως, οι βασιλικοί χουρμάδες χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα σε πολλά γλυκά και κέικ δίνοντας στα ίδια μοναδική γεύση!

Βασιλικοί Χουρμάδες

Συνταγές με χουρμάδες

Οι χουρμάδες χρησιμοποιούνται σε πλήθος μαγειρικών συνταγών, ειδικότερα δε σε πολλά γλυκά. Ας δούμε μερικές.

Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε: 200 γρ. βρώμης, 150 γρ. δαμάσκηνα και χουρμάδες, 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα, 100 γρ. μέλι, 100 γρ. ταχίνι.

Για την εκτέλεση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.

Απλώνουμε τη βρώμη και τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Όταν ψηθούν τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με ένα μαχαίρι.

Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και σπρώχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα με τα χέρια μας. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα διατηρούμε τις μπάρες σε ένα ψυγείο.

Σοκολατάκια με χουρμάδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε: 150 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι, 2 κουβερτούρες σοκολάτας, 80 γραμμάρια βούτυρο, 50 γραμμάρια καρύδια (δεν είναι υποχρεωτικό), αλουμινόχαρτο.

Για την εκτέλεση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Σε ένα ευρύχωρο μπολ, κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα. Αφού βγάλουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τοποθετούμε τους χουρμάδες τους οποίους κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας όποιον άλλο ξηρό καρπό επιθυμούμε και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα με μικρές κουταλιές σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αλουμινόχαρτο. Εκτός ψυγείου μπορούμε να τα αφήσουμε για δέκα λεπτά και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μία-δύο ώρες.

Τρουφάκια με χουρμάδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε: ταψί, αντικολλητικό χαρτί, μία κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, μία κούπα αμύγδαλα ή καρύδια, ¾ κούπας ινδοκάρυδο και μία πρέζα αλάτι.

Για την εκτέλεση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Βάζουμε το αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια μικρά και το τοποθετούμε στο ταψί.

Τοποθετούμε το ταψί για 15-30 λεπτά στο ψυγείο. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε άμεσα ή να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Εύκολη τούρτα με χουρμάδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε: 300 γρ. χουρμάδες (και για το σερβίρισμα), 180 ml βραστό νερό, τέσσερα αυγά, 370 γρ. βούτυρο αμυγδάλου, 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας, ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. baking powder.

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε: 350 ml κρέμα γάλακτος, 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη.

Για την εκτέλεση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ τους χουρμάδες και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν οι πρώτοι (οι χουρμάδες).

Μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας το μείγμα παράλληλα.

Ρίχνουμε ξανά στο πολυκοπτικό το μείγμα και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες κέικ διαμέτρου 20 εκ. στα οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.

Αφαιρούμε τα παντεσπάνια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί.

Προσθέτουμε με αργές κινήσεις τη σοκολάτα και την ανακατεύουμε μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής με αργές και κυκλικές κινήσεις. Όταν ετοιμαστεί, αδειάζουμε την επικάλυψη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.

Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στο σκεύος που επιθυμούμε και το καλύπτουμε με την επικάλυψη. Σκεπάζουμε και το άλλο παντεσπάνι, το καλύπτουμε με επικάλυψη και χουρμάδες.

Κέικ με χουρμάδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε:

  • 240 ml γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 300 γρ. χουρμάδες κομμένοι σε κομμάτια μικρά
  • 100 ml λάδι

Για την εκτέλεση ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και μόλις αφρίσουν προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα δύο τρία λεπτά.

Προσθέτουμε λάδι, κονιάκ, βανίλια και ανακατεύουμε ξανά μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε παράλληλα το μίγμα στα υπόλοιπα υλικά εναλλάξ με το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέτουμε και τους χουρμάδες και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Ρίχνουμε τη ζύμη σε φόρμα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντιστάσεις), στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου για μία ώρα ή μέχρι να δούμε πως είναι έτοιμο το κέικ.

Χουρμαδιά

Πώς αποξηραίνω χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι ένας καρπός ο οποίος αποξεραίνεται πολύ συχνά. Ας δούμε πώς μπορούμε να τον αποξηράνουμε.

Οι αποξηραμένοι καρποί θέλουν μεν κόπο, αλλά είναι μία διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσεις αν θέλεις να φας κάτι πραγματικά ποιοτικό.

Θα χρειαστούμε έναν δίσκο ξήρανσης, αντιμικροβιακό διάλυμα και γυάλινα δοχεία ώστε να τα τοποθετήσουμε.

Πριν τα αποξηράνουμε, πλένουμε τα φρούτα πολύ καλά, ειδικά όσα έχουν μαύρο στο εξωτερικό τους διότι μπορούν να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα.

Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα αντιμικροβιακό διάλυμα (είτε σκορβικό οξύ (βιταμίνη C), είτε Κιτρικό οξύ ή χυμό λεμονιού).

Στα περισσότερα φρούτα πρέπει να ανοιχθεί η φλούδα τους. Κάποια από αυτά μπορούν να ξεφλουδιστούν με το χέρι, ενώ άλλα πρέπει να τα βουτήξουμε για τριάντα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό σε βραστό και μετά σε κρύο νερό.

Για αυτά που μπορούμε να κόψουμε με το χέρι, χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακό διάλυμα αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα ξεφλουδίσουμε πολύ καλά. Τα αφήνουμε να ποτίσουν για δέκα περίπου λεπτά και μετά τα στεγνώνουμε με μία ειδική πετσέτα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους καρπούς σε δίσκο ξήρανσης και τα βάζουμε στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου, φροντίζοντας να φεύγουν και οι υδρατμοί. Καλό είναι να αναποδογυρίζουμε το φρούτο που αποξηραίνουμε κάθε τρεις-τέσσερις ώρες.

Φροντίζουμε μία ώρα τουλάχιστον πριν βγάλουμε τα φρούτα να έχουμε ανοίξει την πόρτα του φούρνου, ώστε οι καρποί να μην καψαλίζονται εύκολα. Βλέπουμε αν έγιναν ευλύγιστοι και αν μπορούμε να τα ζουλήξουμε εύκολα.

Τέλος, τα τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία χωρίς να τα γεμίζουμε ασφυκτικά σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, όπως το ψυγείο και ο καταψύκτης. Αν εμφανίσουν μούχλα ή άσχημη μυρωδιά, τα πετάμε αμέσως.

Χουρμάδες Παρενέργειες

Επειδή οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο (ειδικά από τους διαβητικούς). Πρέπει να προσέχουμε να αφαιρούμε τη φλούδα του χουρμά διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού και να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για το αν υπάρχει η πιθανότητα να είμαστε αλλεργικοί στο συγκεκριμένο καρπό.

Χουρμάδες Τιμή Κιλού / Αγορά

Η τιμή κιλού για τους χουρμάδες κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα ευρώ. Οι βασιλικοί χουρμάδες χωρίς ζάχαρη και οι χουρμάδες στην τιμή κιλού κυμαίνονται γύρω στα 15 ευρώ. Μπορούμε να τους βρούμε σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και μανάβικα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι χουρμάδες είναι απαραίτητη τροφή για την υγεία μας. Αξίζει να τους εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τους χουρμάδες που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Αφέψημα: Τί Είναι, Ποια τα Δημοφιλέστερα Αφεψήματα στην Ελλάδα και οι Ευεργετικές τους Ιδιότητες

ΕΠΟΜΕΝΟ

Γυναικείος Οργασμός: Όλα Όσα Θέλετε να Μάθετε για Αυτόν!

Μην χάσετε...