“Kotsonis”

Συμπληρώματα Διατροφής και Ανοσοποιητικό Σύστημα: Είναι Απαραίτητα;

Συμπληρώματα Διατροφής και Ανοσοποιητικό Σύστημα: Είναι Απαραίτητα;

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Σίγουρα έχεις ακούσει για το ανοσοποιητικό σύστημα και πόσο σημαντικό είναι να είναι ενισχυμένο. Τι ακριβώς, όμως είναι;

Το ανοσοποιητικό σύστημα στην ουσία σε προστατεύει, μέσω των λεμφοκυττάρων, τα οποία αντιδρούν στο σώμα σου, όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιο ξένο σώμα έχει εισβάλει στον οργανισμό σου.

Kotsonis

Πώς όμως μπορείς εσύ να το ενισχύσεις; Μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό η διατροφή σου;

Θρεπτικά συστατικά για το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σώμα σου για να έχει γερό ανοσοποιητικό χρειάζεται ενέργεια. Σε καμία περίπτωση, οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να το βοηθήσουν.

Αντίθετα, κάνουν τον οργανισμό σου ευάλωτο σε ιούς και λοιμώξεις. Μέσα από έρευνες, τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου είναι τα αμινοξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες.

Ποιες βιταμίνες συμβάλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό;

βιταμίνη C είναι από τα παλαιότερα χρόνια γνωστό ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

-Οι βιταμίνες Α & Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρά σου.

βιταμίνη Β6 η οποία λειτουργεί σαν ένζυμο και συμβάλει σε πολλές αντιδράσεις για την άμυνα του οργανισμού σου.

βιταμίνη D. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη του αναπνευστικού.

βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή λευκοκυττάρων τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι ρόλο παίζουν τα συμπληρώματα διατροφής;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ). Σύμφωνα με αυτή ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσα στην ημέρα, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, το τόπο κατοικίας κ.α.

Λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων ή εξαιτίας μιας μη ισορροπημένης διατροφής, ο οργανισμός σου μπορεί να μην λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών.

Τότε μπορείς να προσλάβεις κάποιο συμπλήρωμα ελεγμένο από το γιατρό ή το διατροφολόγο σου, ώστε να φτάσεις στη ΣΗΠ. Σε περίπτωση που προσλαμβάνεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα ή ιχνοστοιχεία μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στον οργανισμό σου και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Αρκεί μόνο η διατροφή για ένα δυνατό ανοσοποιητικό;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου να είναι δυνατό και ικανό να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και ιούς. Εκτός από τη διατροφή σου που πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να υπάρχει επάρκεια βιταμινών, θα πρέπει να υιοθετήσεις και άλλες συνήθειες:

  • Προσπάθησε να διακόψεις το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό.
  • Προσπάθησε να διαχειρίζεσαι το stress: Το χρόνιο stress παράγει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σου. Η κορτιζόλη καταστρέφει τα λεμφοκύτταρα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να είναι ευάλωτος.
  • Γυμνάσου τακτικά: Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη της άσκησης, συμβάλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
  • Μην χάνεις τον ύπνο σου: Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός σου παράγει ορισμένες ουσίες, οι οποίες έχουν βοηθητικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.
  • Περιόρισε το αλκοόλ. Οι υψηλές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό μπορούν να καταστείλουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον οργανισμό.

Συμπληρώματα διατροφής και ανοσοποιητικό – Εν κατακλείδι

Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για ένα γερό και δυνατό ανοσοποιητικό. Οι ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που δεν λαμβάνονται από τη διατροφή μπορούν να ληφθούν με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Όμως χρειάζεται προσοχή στην υπερφόρτωση του οργανισμού, η οποία είναι δυνητικά τοξική. Εκτός από τη διατροφή άλλοι παράγοντες που χρήζουν προσοχή είναι η άσκηση, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο ύπνος και το χρόνιο stress.

Βιβλιογραφία

  1. Nipith Charoenngam 1 2, Michael F Holick. Immunologic Effects of Vitamin D on Human Health and Disease. 2020 Jul.
  2. Minkyung Bae 1, Hyeyoung Kim. Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. 2020 Nov.
  3. Anitra C Carr 1, Silvia Maggini 2. Vitamin C and Immune Function. 2017 Nov.
  4. Silvia Maggini 1, Adeline Pierre 2, Philip C Calder 3 4. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. 2018 Oct.
  5. Francesco Pecora 1, Federica Persico 1, Alberto Argentiero 1, Cosimo Neglia 1, Susanna Esposito 1. The Role of Micronutrients in Support of the Immune Response against Viral Infections. 2020 Oct.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Πειράζει ο Στιγμιαίος Καφές το Έντερο / Στομάχι;

ΕΠΟΜΕΝΟ

Άγχος & Διατροφή: 10 Τροφές – Σύμμαχοι στην Καταπολέμηση του Άγχους

Μην χάσετε...