“Kotsonis”

Ταραξάκο: Τί Είναι, Ιδιότητες, Χρήσεις, Δοσολογία, Παρενέργειες

Ταραξάκο: Τί Είναι, Ιδιότητες, Χρήσεις, Δοσολογία, Παρενέργειες

 

Tί Είναι το Ταραξάκο (Πικραλίδα)

Το ταραξάκο, με την επιστημονική ονομασία Taraxacum Officinale (Ταράξακος ο φαρμακευτικός), είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Αστερίδων – οι χρήσεις του δε ποικίλλουν και ακολούθως θα εξετάσουμε μερικές από αυτές.

Το ταραξάκο έχει ένα γαλακτώδη χυμό στις ρίζες του, τα φύλλα του έχουν οδοντωτό σχήμα και τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν τις βραδινές ώρες.

Kotsonis

Το εν λόγω φυτό είναι γνωστό και με άλλες πολλές ονομασίες, άλλες ξακουστές και άλλες λιγότερο γνωστές. Μερικές από αυτές είναι: δανδελίων, ταράξακος, πικραλίδα, ραδίκι του βουνού, μαρουλίδα, αγριομάρουλο, αγριοράδικο και πικραφάκη.

Από ετυμολογικής σκοπιάς, η λέξη “ταραξάκο” κατά πάσα πιθανότητα έχει αραβικές ρίζες με καταβολές από την λέξη “Tharakhchakon” είτε ελληνικές από το αρχαίο “Ταρραξός“, που σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.

Μάλιστα το εξαιρετικό αυτό φυτό φύεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο. Στη χώρα μας, είναι ευρέως διαδεδομένο και φυτρώνει παντού σε λιβάδια και βουνά.

Ταραξάκο Ιδιότητες / Οφέλη

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι επιστήμονες αναγνώρισαν από πολύ νωρίς τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ταραξάκο στην ανθρώπινη υγεία.

Πιο συγκεκριμένα το ταραξάκο:

  • Συμβάλλει στην πιο ομαλή λειτουργία του ήπατος.
  • Ως ρόφημα, διευκολύνει τη διαδικασία της αποτοξίνωσης αποβάλλοντας τις τοξίνες.
  • Είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα, επιφέροντας τη διάσπαση λιπαρών και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Συμβάλλει θετικά στην καταπολέμιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και αυτή της χοληδόχου κύστης, εξαιτίας της λεκιθίνης.
  • Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Παρεμποδίζει τον οργανισμό να προσβληθεί από κολπικές μυκητιάσεις.
  • Κατευνάζει συμπτώματα που αφορούν σε ασθένειες των πνευμόνων (βρογχίτιδα, πνευμονία, μολύνσεις του αναπνευστικού).
  • Φημίζεται για τη διουρητική του δράση, καθώς συμβάλλει στην απομάκρυνση των βλαβερών βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Οξύνει τη διαύγεια του νου.
  • Αντιμετωπίζει την υπέρταση και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
  • Γιατρεύει δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα, το έκζεμα, η ακμή κ.α.
  • Ανακουφίζει από τον πόνο σε οστά και αρθρώσεις.
  • Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
  • Δίνει τέλος στις αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Λειτουργεί ως θεραπεία για την ουρολοίμωξη.
  • Είναι βάλσαμο για την ανάρρωση από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
  • Χρησιμοποιείται και ως χωνευτικό και τονωτικό αφέψημα.
  • Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα.
  • Καθαρίζει τα νεφρά.

Ταραξάκο Πώς Πίνεται

Το ταραξάκο, ένα βότανο που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, πίνεται αποξηραμένο ή φρέσκο ως αφέψημα, χρησιμοποιώντας τις ρίζες του, και ως έγχυμα, χρησιμοποιώντας τα φύλλα και τα άνθη του φυτού, ως βάμμα, ως χυμός και ως κρύο ρόφημα με χειροποίητο σιρόπι από πικραλίδα.

Μάλιστα, οι ρίζες του αλεσμένες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό της γεύσης του καφέ.

Κι αν δεν γνωρίζετε πώς να προετοιμάσετε το ταραξάκο, προκειμένου να αποξηραθεί, μην ανησυχείτε καθόλου γι’ αυτό!

Το πρώτο που χρειάζεται είναι να πλύνετε καλά το βότανό σας. Αφού το στραγγίσετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το μέρος του φυτού που επιθυμείτε να αποξηράνετε, και το αφήνετε στον ήλιο να ξεραθεί για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Έπειτα τα φυλάσσετε σε ένα βάζο σε σκιερό και ξηρό μέρος. Ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί είναι έως ένα έτος.

Σιρόπι από Ταραξάκο (Πικραλίδα) / Συνταγή

Υλικά

  • 200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας
  • 800 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα σκόνη από γαρύφαλλα

Παρασκευή

Πρώτα απ’ όλα, βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι αυτή να διαλυθεί. Έπειτα τοποθετούμε και τα άνθη πικραλίδας, το κομμένο σε φέτες λεμόνι και το γαρύφαλλο.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά το σιρόπι μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, στη συνέχεια τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με ένα καπάκι.

Το αφήνουμε ως έχει μέχρι το επόμενο πρωί. Την επόμενη ημέρα βάζουμε και πάλι το σιρόπι να ζεσταθεί αλλά δεν το αφήνουμε να βράσει.

Χρησιμοποιούμε ένα σουρωτήρι για να φιλτράρουμε το σιρόπι και να αφαιρέσουμε τις φέτες λεμονιού και τα άνθη του φυτού.

Ρίχνουμε το σιρόπι σε γυάλινο μπουκάλι, κλείνουμε με καπάκι καλά και αεροστεγώς και το αφήνουμε για 24 ώρες σκεπάζοντας το καλά με μια χοντρή κουβέρτα.

Πριν μεταφέρουμε το σιρόπι στο μπουκάλι είναι σημαντικό να το στραγγίξουμε καλά.

Συνοδεύεται άψογα με κρύο νερό ή σόδα για την παρασκευή ενός δροσιστικού και απολαυστικού ροφήματος.

Ταραξάκο

Ταραξάκο Ρόφημα / Βότανο / Τσάι / Αφέψημα

Το τσάι από ταραξάκο είναι εύγευστο και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, κι αυτό χάρη στα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε αφθονία σ’ αυτό.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και έχει χαρακτηριστεί ως βότανο υπερτροφή. Ένα βότανο με υψηλά επίπεδα σε βιταμίνης Β6, C, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου, με φοβερές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, το οποίο αν το εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα θα σας δώσει στο μέγιστο όλα όσα υπόσχεται.

Ταραξάκο Δοσολογία

Για την παρασκευή εγχύματος η δοσολογία είναι 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή άνθη του βοτάνου σε 1 μεγάλο φλιτζάνι βραστό νερό. Καταναλώνεται πριν από το μεσημεριανό ή πριν από το βραδινό ύπνο με την προσθήκη ή μη, λεμονιού.

Για την παρασκευή αφεψήματος η δοσολογία είναι 2-3 κουταλιές της σούπας από τη ρίζα του βοτάνου σε 1 φλιτζάνι νερό, το οποίο σιγοβράζουμε για 10-15 περίπου λεπτά – αν όμως είναι ψιλοκομμένη τότε αρκούν μόνο 5 λεπτά βρασμού. Το πίνουμε 3 φορές την μέρα. Το μείγμα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 12 ώρες.

Για το βάμμα από το ταραξάκο η συνιστώμενη δοσολογία είναι 5 έως 10 ml βάμματος, 3 φορές την ημέρα.

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: Φτιάχνουμε έγχυμα από το φυτό και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια την ημέρα.

Για αποτελεσματικότερη αποτοξίνωση: Πίνουμε το χυμό από τα φύλλα του ταραξάκου, περνώντας τα ωμά από το multi. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με τσουκνίδα για καλύτερα αποτελέσματα!

Για την καταπολέμηση της δυσπεψίας: Καταναλώνουμε πριν από το φαγητό 15 με 20 περίπου σταγόνες από το βάμμα.

Πώς Φτιάχνουμε Τσάι με Ταραξάκο

Το θαυματουργό τσάι από ταράξακο δεν παρουσιάζει μόνο μοναδικά οφέλη αλλά και είναι πανεύκολο στην παρασκευή του. Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε ρόφημα από ταραξάκο σε ελάχιστο χρόνο.

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό για να βράσει. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε 2 κουταλάκια του γλυκού από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού, και αφού βράσει το νερό τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 5 με 10 λεπτά.

Τέλος, σουρώνουμε το μείγμα με το σουρωτήρι, και το τσάι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!

Ταραξάκο Χρήση

Οι συνηθέστεροι τρόποι χρήσης του ταραξάκου είναι οι εξής:

  • Ως έγχυμα: Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο στις αναλογίες που προαναφέραμε.
  • Ως αφέψημα: Βράζουμε ως συνήθως τα σκληρά τμήματα του φυτού μαζί με το νερό.
  • Ως βάμμα για εξωτερική και εσωτερική χρήση.
  • Ως υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό της γεύσης του καφέ.
  • Ως λοσιόν: Παρασκευάζεται όπως το έγχυμα ή το αφέψημα για εξωτερική χρήση σε σημείο του σώματος που χρειάζεται θεραπεία με απαλό μασάζ στην περιοχή. Θεραπεύει δερματικές παθήσεις και το τριχωτό του κεφαλιού.
  • Ως σαλάτα: Τα φρέσκα φύλλα του σε συνδυασμό με ζοχούς συνιστούν μια πολύ γευστική και θρεπτική σαλάτα, της οποίας η περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι σαφώς υψηλότερη από το σπανάκι.
  • Σε μορφή σκόνης.
  • Σε μορφή κάψουλας ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ταραξάκο & Χοληστερίνη

Το ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα, όπως προαναφέρθηκε, βοηθά στον έλεγχο των σακχάρων και των λιπών, γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένων φύλλων και ρίζας από το ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το οποίο το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 περίπου λεπτά, και τέλος το σουρώνουμε. Καταναλώνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα σε ένα διάστημα μέχρι 2 μήνες.

Ειδάλλως, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε αφέψημα, βράζοντας 15 γραμμάρια από τη ρίζα του βοτάνου για 15 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Ταραξάκο & Καρκίνος

Έρευνες (όπως αυτή) που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς για τη συμβολή του ταραξάκου στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνων, έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα πολύ αισόδοξα για την αποτελεσματικότητα του.

Οι έρευνες αυτές απέδειξαν ότι το βότανο, υπό συκεκριμένες συνθήκες και μορφή είναι τόσο ισχυρό όσο και η χημειοθεραπεία. Παρόλα αυτά, στην περίπτωσή του το ταραξάκο βλάπτει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς όμως να εξοντώνει και τα υγιή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μιας χημειοθεραπείας.

Ταραξάκο Παρενέργειες

Το ταραξάκο είναι από τα πιο ασφαλή βότανα δίχως παρενέργειες. Ωστόσο, όπως και σχεδόν για κάθε φυτό ή βότανο, έχουν παρατηρηθεί και σε αυτό ελάχιστες περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα κατά τη λήψη του.

Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί στα αγριόχορτα, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό για να σας καθοδηγήσει ορθά σχετικά με τη λήψη του.

Ακόμη, δεν συνιστάται η κατανάλωσή του από άτομα που υποφέρουν από κολικό νεφρού και λοιπά προβλήματα με τη νεφρική τους λειτουργία, αλλά και από τους λαμβάνοντες φαρμακευτική αγωγή, από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες (για προληπτικούς λόγους).

Ταραξάκο Πότε το Μαζεύουμε

Επειδή το ταραξάκο φυτρώνει σε πάρα πολλές περιοχές, είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μάζεμά του.

Γι’ αυτό προτείνεται η συλλογή του από τόπους με περιορισμένη ή μηδενική τοξικότητα και στη συνέχεια η πολύ καλή πλύση του με ξύδι.

Επιπρόσθετα, τα φύλλα του μπορεί κανείς να τα συλλέξει όλες τις εποχές, ενώ τα άνθη του αργά την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο – τη ρίζα του κατά τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

Πού θα βρω Ταραξάκο / Αγορά

Το ταραξάκο, πέρα από το να το συλλέξετε εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές του στην αγορά σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα όπως σε επιλεγμένα super markets, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, τσάι και βότανα και σε φαρμακεία.

Ταραξάκο Κάψουλες / Συμπλήρωμα / Χάπι

Το ταραξάκο διατίθεται και σε μορφή φυτικής κάψουλας, ακόμη και για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Λαμβάνετε καθημερινά από 1 έως 3 κάψουλες, κι έτσι αποκομίζετε με τον πιο εύκολο τρόπο κάθε ένα από τα οφέλη του συγκεκριμένου βοτάνου.

Ταραξάκο Τιμή

Στην αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε το ταραξάκο στις διάφορες μορφές του και με εύρος τιμών. Συγκεκριμένα, το τσάι του συγκεκριμένου βοτάνου (20 φακελάκια) κοστίζει κατά προσέγγιση 5 ευρώ, ενώ τα 45 γραμμάρια συσκευασμένου αποξηραμένου ταραξάκου αντιστοιχούν σε περίπου 2-3 ευρώ.

Στα καταστήματα με βότανα μπορείτε να αγοράσετε τους σπόρους του, τα φύλλα του και τις ρίζες του σε αρκετά προσιτές τιμές, που διαφοροποιούνται από παραγωγό σε παραγωγό.

Σαφώς ακριβότερο κυκλοφορεί σε μορφή κάψουλας και βάμματος, καθώς τα προϊόντα αυτά ανέρχονται στην τιμή των 8 ευρώ και άνω, και πάλι ανάλογα τον κατασκευαστή.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το ταραξάκο που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εστραγκόν: Τί Είναι, Ιδιότητες, Θρεπτικά Συστατικά, Οφέλη & Συνταγές

ΕΠΟΜΕΝΟ

Τριβόλι Ιδιότητες, Παρενέργειες & Χρήσεις | Το Φυσικό Αφροδισιακό για Άνδρες & Γυναίκες

Μην χάσετε...