“Kotsonis”

Ριγανέλαιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Παρασκευή, Παρενέργειες, Αγορά

Ριγανέλαιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Παρασκευή, Παρενέργειες, Αγορά

Tι Είναι το Ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται από την επεξεργασία της ρίγανης.

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που παράγεται στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιόταν για να προσθέσει γεύση στα πιάτα αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Και σήμερα η ρίγανη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Kotsonis

Τα τελευταία χρόνια, με τη μεταστροφή του ανθρώπου στις φυσικές θεραπείες, το ριγανέλαιο έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές  λόγω των πολλών χρήσεών του.

Ιδιότητες

Τα κύρια συστατικά του ριγανέλαιου είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο φαινόλες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση (περισσότερη από πολλά αντιοξειδωτικά), ενώ περιλαμβάνει και άλλες ουσίες όπως τερπένια, ροσμαρινικό οξύ, ναριντζίνη και βήτα καρυοφιλλίνη.

Άλλα συστατικά του ελαίου ρίγανης είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το βόριο, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες C, Α (β-καροτένιο) και η νιασίνη (βιταμίνη Β3).

Λόγω αυτών των πλούσιων χρήσιμων συστατικών του έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που το καθιστούν ένα αρκετά δυνατό σύμμαχο μας σε διάφορες ασθένειες.

Οφέλη

Συγκεκριμένα μερικά από τα οφέλη του ριγανέλαιου είναι:

 • Όπως γνωρίζουμε όλοι η ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακικές παθήσεις. Τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για την καταπολέμησή τους. Αφού λοιπόν το ριγανέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βοηθά με αυτό το τρόπο στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
 • Μελέτες έδειξαν ότι το ριγανέλαιο μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa, δύο βακτηριακών στελεχών υπεύθυνων για πολλές παθήσεις του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος.
 • Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το ριγανέλαιο προστατεύει τον άνθρωπο από ορισμένους ιούς όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και του ιού της γαστρεντερίτιδας.
 • Τέλος έχει έντονη αντιμυκητισιακή δράση σε διάφορα είδη από μύκητες όπως της Κάντιντα (Candida).

Ριγανέλαιο και Νεφρά

Ο ρόλος των νεφρών είναι να καθαρίζουν το αίμα από όλες τις περιττές και επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες όπως για παράδειγμα τα διάφορα φάρμακα και να αφαιρούν την περίσσια νερού ώστε να υπάρχει ισορροπία των υγρών του σώματος, ρυθμίζοντας παράλληλα την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D.

Επομένως καθήκον μας είναι να φροντίζουμε να είναι πάντα υγιή. Στο κομμάτι αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το ριγανέλαιο λόγω της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής του δράσης.

Ριγανέλαιο και Μύκητες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θυμόλη είναι μια ουσία που δρα ενάντια στους μήκυτες.

Συγκεκριμένα η θυμόλη έχει βρεθεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στις μηκητιάσεις που προκαλούνται από Κάντιντα (Candida).

Το ριγανέλαιο έχει μεγάλα ποσοστά αυτής της ουσίας κάτι που το καθιστά ένα ισχυρό αντιμυκητιασικό παράγοντα.

Ριγανέλαιο και Βήχας

Ο βήχας είναι ένα αρκετά ενοχλητικό και κουραστικό σύμπτωμα των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Ευτυχώς και εδώ έρχεται το ριγανέλαιο να δώσει τη λύση.

Λίγες σταγόνες την ημέρα είτε με εισπνοές είτε από το στόμα διαλυμένες σε νερό αρκούν.

Ριγανέλαιο και Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών είναι πολύ κοινή στις φλεγμονές του προστάτη.  Η προστατίτιδα μπορεί να είναι βακτηριακή (οξεία ή/και χρόνια) και μη βακτηριακή (χρόνια ή/και ασυμπτωματική).

Στη μάχη ενάντια της προστατίτιδας μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο το ριγανέλαιο γιατί σκοτώνει τα μικρόβια όπως ένα αντιβιοτικό χωρίς τις παρενέργειες των αντιβιοτικών και χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα το συνηθίσει ο οργανισμός και θα σταματήσει να δουλεύει.

Οπότε αν θέλατε μια φυσική θεραπεία με μικρό κόστος το ριγανέλαιο είναι η απάντηση.

Ριγανέλαιο και Ουρολοίμωξη

Οι λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα είναι κοινές και είναι εξαιρετικά οδυνηρές και δυσάρεστες.

Τα αντιβιοτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων, αν και μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν συχνά γιατί μπορούν να πάθουν μυκητιάσεις λόγω της καταστροφής της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού.

Σε μια μελέτη του 2012, το ριγανέλαιο μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη του Ε. Coli που είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις.

Επίσης έχει βρεθεί ότι μπορεί να καταπολεμήσει μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα κλασικά αντιβιοτικά.

Ριγανέλαιο για Πτηνά / Καναρίνια

Σύμφωνα με μελέτη, το ριγανέλαιο διαλυμένο στο νερό των πουλιών μας  μερικές φορές την εβδομάδα είναι ικανό να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα δραστηριότητας τους.

Έρευνες έχουν βρει ότι η ρίγανη είναι ένα σημαντικό διεγερτικό για την όρεξη. Οι νεοσσοί πιθανότατα θα τρέφονται και θα αναπτύσσονται γρηγορότερα καταναλώνοντάς το.

Επίσης όπως το έχουμε επαναλάβει λόγω των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών του δράσεων μπορεί να προλάβει ή και να θεραπεύσει κάποιες παθήσεις των πτηνών μας.

Ριγανέλαιο για Μέλισσες

Τα ακάρεα είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των μελισσών. Επηρεάζουν την παραγωγή μελιού και την ικανότητα τους  να πραγματοποιούν επικονίαση. Το ριγανέλαιο έρχεται να βοηθήσει και σε αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με μελέτη, έχει βρεθεί ότι η χρήση ριγανέλαιου στις αποικίες των μελισσών μπορεί να εξαλείψει πλήρως την εμφάνιση ακάρεων.

Ακόμη με τη χρήση του έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η ωοτοκία των μελισσών, βελτιώνεται η εντερική τους λειτουργία και διεγείρεται η όρεξή τους.

Χρήσεις

Το ριγανέλαιο χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα φαρμάκων και καλλυντικών.

Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία – εισπνέεται το άρωμα του ρίγανου και η μυρωδιά των συναισθηματικών υποδοχέων του εγκεφάλου τονώνει το σώμα και τον εγκέφαλο. Ομοίως, μερικές σταγόνες σε ένα μαξιλάρι μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τον ύπνο πιο γρήγορα.

Τα έλαια ρίγανης μπορούν εύκολα να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα κρύου και βήχα στο καλύτερο δυνατό, όταν το έλαιο εισπνέεται βαθιά λόγω των αποφρακτικών ιδιοτήτων του.

Δοσολογία

Το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική χρήση τοπικά αναμιγνύοντας μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Για ψωρίαση, μυκητίαση και δερματοπάθειες βάζουμε 2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι.

Εισπνοές: Σε ένα μπρίκι βράστε νερό, ρίξτε μια με δύο σταγόνες ριγανέλαιο και κάντε εισπνοές για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά και αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.

Κατάποση: 2-3 σταγόνες ημερησίως διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό.

Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών με μία εβδομάδα παύση.

Παρενέργειες

Ενώ το ριγανέλαιο είναι συνήθως καλά ανεκτό, σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες.

Άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στο θυμάρι, μέντα, βασιλικό, φασκόμηλο ίσως να είναι ευαίσθητοι στο ριγανέλαιο , αφού ανήκουν όλα στη ίδια οικογένεια φυτών.

Ερεθισμοί στο δέρμα , αναφυλαξία, τάση για έμετο είναι σημάδια για να σταματήσετε την χρήση και να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό.

 • Η κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο γαστρεντερικό σωλήνα.
 • Μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο. Για αυτό χρειάζεται να μεσολαβούν 6 ώρες από την πρόσληψη συμπληρωμάτων σιδήρου από τη χρήση του ριγανέλαιου.
 • Oι γυναίκες στην εγκυμοσύνη οφείλουν να αποφεύγουν τη χρήση του διότι αποτελεί διεγερτικό της μήτρας κάτι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αποβολές.
 • Η θυμόλη που περιέχεται στο ριγανέλαιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • Άνθρωποι με προβλήματα στην πήξη του αίματος (τάση αιμορροφιλίας) δεν μπορούν να λάβουν ριγανέλαιο γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Παρόμοια, για την αποφυγή υπερβολικής αιμορραγίας σε περίπτωση χειρουργείου οφείλει να διακόψει την χρήση του ριγανέλαιου δύο εβδομάδες πριν.
 • Το ριγανέλαιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς – έτσι πρέπει η χρήση του να γίνεται με προσοχή σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε ριγανέλαιο μόνοι μας στο σπίτι με πολύ εύκολο τρόπο.

 • Σε μια καθαρή κατσαρόλα, βράζουμε νερό. Αφού κοχλάσει σβήνουμε τη φωτιά.
 • Βάζουμε τα φύλλα ρίγανης (κατά προτίμηση φρέσκια) μέσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
 • Αφήνουμε τη ρίγανη με το ελαιόλαδο μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία θερμαίνει την ρίγανη και αφήνει τα φυσικά έλαια της να απελευθερωθούν.
 • Αφού κρυώσει καλά, το βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο.
 • Βάζουμε το βάζο σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για 1-2 εβδομάδες. Κάθε λίγες μέρες, ανακινούμε το μείγμα.
 • Μετά από 2 εβδομάδες, στραγγίζουμε το λάδι και το βάζουμε σε ένα σκουρόχρωμο δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο (διατηρείται καλύτερα). Κρατάμε το λάδι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 6-8 μήνες.

Το ριγανέλαιο μπορούμε να το βρούμε στα φαρμακεία, σε καταστήματα βοτάνων, και βιολογικών προϊόντων και φυσικά μέσω διαδικτύου σε αντίστοιχου τύπου e-shop.

Τοποθετήστε 1-3 σταγόνες κάτω από τη γλώσσα, κρατήστε το για δυο λεπτά και μετά ξεπλύνετε με νερό.

Κατάποση: Μπορείτε να βάλετε 1-3 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, να γαργάρετε και στη συνέχεια να καταπιείτε.

Είναι φυσικό ισχυρό αντιβιωτικό ενάντια σε διάφορους ιούς, βακτήρια, μύκητες και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα ασθενειών που μπορούν να προκύψουν από αυτά όπως  δερματοπάθειες, εποχιακές ιώσεις, αλλεργίες, διάρροιες, κολίτιδες κ.λ.π.

Αγορά / Τιμή

Το ριγανέλαιο είναι πολύ προσιτό μπορείτε να το βρείτε σε φαρμακεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και φυσικά στο διαδίκτυο. Η τιμή του κυμαίνεται από 5-6 ευρώ μέχρι 14-15 ευρώ αναλόγως συσκευασίας, περιεκτικότητας σε ριγανέλαιο και εταιρείας παραγωγής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γύρη Μελισσών: Ιδιότητες, Οφέλη, Αλλεργίες, Παρενέργειες, Τιμή

ΕΠΟΜΕΝΟ

Φοινικέλαιο Ιδιότητες, Χρήσεις, Παρενέργειες, Κίνδυνοι, Αγορά

Μην χάσετε...