“Kotsonis”

Πανάδες: Όσα Πρέπει να Ξέρεις και Πώς θα τις Αντιμετωπίσεις Αποτελεσματικά

Πανάδες: Όσα Πρέπει να Ξέρεις και Πώς θα τις Αντιμετωπίσεις Αποτελεσματικά

Τα σημάδια του χρόνου και του περιβάλλοντος είναι αρκετά έντονα και προκαλούν αισθητικά προβλήματα που εμφανίζονται διαρκώς στη συζήτηση περί περιποίησης. Και μπορεί συνήθως να εστιάζουμε στην αντιμετώπιση των ρυτίδων ή της χαλάρωσης, όμως υπάρχουν και εκείνα τα δερματικά ζητήματα που είναι εφιάλτης για όλες μας.  Ένα τέτοιο είναι οι διάφορες δυσχρωμίες και αποχρωματισμοί της επιδερμίδας.

Ζούμε σε μια χώρα που τη λούζει ο ήλιος και μετά από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, και μια εξίσου ζεστή άνοιξη, όσο κι αν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, είναι εύκολο να εντοπίσουμε στο δέρμα μας φακίδες, κηλίδες και φυσικά, το χειρότερο όλων, τις πανάδες.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, οι ενοχλητικές πανάδες, πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτές και πώς να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά;

Kotsonis

Τι είναι οι πανάδες;

Οι πανάδες ή μελάσματα, αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που εκδηλώνονται με τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Η εμφάνιση των πανάδων οφείλεται σε δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων, η οποία προκαλεί αυξημένη παραγωγή μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία της επιδερμίδας.

Οι πανάδες είναι καφέ ή γκρι κηλίδες, που έχουν ακαθόριστο σχήμα και δεν έχουν συγκεκριμένο όριο, γι’ αυτό μπορεί να απλωθούν σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

Οι πανάδες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ πιο επιρρεπή σε αυτές είναι τα άτομα με σκουρόχρωμα δέρμα – λόγω της ποσότητας μελανίνης που διαθέτουν.

Συνήθως, οι πανάδες κάνουν την εμφάνισή τους στο μέτωπο, στα ζυγωματικά, στη μύτη και στο άνω χείλος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως οι πανάδες δεν είναι καθόλου επώδυνες, ενώ οι λόγοι που εμφανίζονται διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Γιατί εμφανίζονται οι πανάδες;

Οι πανάδες οφείλονται σε διάφορα αίτια. Η επιστήμη, δεν έχει καταλήξει ακριβώς σε αυτό που της πυροδοτεί να εμφανιστούν, όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία μαρτυρούν πως υπάρχουν διάφορες αφορμές για τη δημιουργία τους, όπως:

 • η κληρονομικότητα,
 • η εγκυμοσύνη,
 • ο θηλασμός,
 • η έκθεση στον ήλιο,
 • οι ορμονικές διαταραχές,
 • το κερί αποτρίχωσης
 • και τα λάθος προϊόντα περιποίησης!

Πώς αντιμετωπίζονται οι πανάδες;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σε εξετάσει δερματολόγος ώστε να σου πει τι είδος μελάσματος έχεις καθώς και ποιες είναι οι επιλογές σου σε επίπεδο θεραπείας. Καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει ένα είδος πανάδας και κάθε ένα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Επιπλέον, η επίσκεψη στον δερματολόγο ίσως σε βοηθήσει να προλάβεις και την εμφάνιση νέων πανάδων, καθώς με ειδικές εξετάσεις μπορεί ο γιατρός να δει τα σημεία που είναι επιρρεπή. Οι δερματολόγοι έχουν στη διάθεσή τους, μια σειρά από σύγχρονες θεραπείες όπως laser, δερμοαπόξεση ή χημικά peeling για να μειώσουν ή να εξαφανίσουν εντελώς τις πανάδες από το πρόσωπο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέραν αυτού, αφού πρώτα μιλήσεις με τον δερματολόγο σου, υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα, όπως κρέμες και οροί, που μειώνουν ή εξαφανίζουν τις πανάδες. Η βασική διαφορά είναι πως αν επιλέξεις το δρόμο των καλλυντικών, θα χρειαστείς επιμονή και υπομονή, αφού αυτό δε θα γίνει σε μία ημέρα, αλλά θα πάρει καιρό.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχεις εμφανίσει πανάδα, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις ειδικούς ορούς, που καταπολεμούν τις πανάδες, με ενεργά συστατικά όπως βιταμίνη C, οξέα, όπως το γλυκολικό οξύ και ρετινόλη. Επιπλέον, θα χρειαστείς λευκαντικές κρέμες που προσφέρουν ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα και περιορίζουν τις πανάδες.

Πέραν των προϊόντων για την αντιμετώπιση των πανάδων, χρειάζεται να φοράς πολύ αντιηλιακό, ώστε να θωρακίσεις το δέρμα σου, να μην παραλείπεις την καθημερινή περιποίηση και τέλος να χρησιμοποιείς απολεπιστικούς ορούς που θα ανανεώνουν την επιδερμίδα και θα περιορίσουν την έκταση της πανάδας.

Τι προϊόντα μου προτείνετε;

Υπάρχουν εκατόνταδες προϊόντα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Λευκαντικές κρέμες, gel, οροί, serum, μάσκες κλπ. Πολλά τα προίόντα, πολλές και οι ποιότητες όμως. Σας προτείνουμε λοιπόν να επιλέξετε επαγγελματικά προϊόντα τα οποία είναι σαφώς πιο ασφαλή καθώς έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και έχουν πολύ καλύτερες πρώτες ύλες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία λίστα προϊόντων που προτείνει το zizel.gr:

 1. Yellow Rose Vitamin C Cream
 2. Galiniko Κρέμα Λάμψης – Νυχτός
 3. Dermagenetic BRIGHTENING FORTE GEL
 4. Dermagenetic A-MELA
 5. Juliette Armand – Brightening Cream
 6. Dermagenetic LEFKO

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μοντέρνα Κοσμήματα για τον Λαιμό by Kotsonis Jeweler

ΕΠΟΜΕΝΟ

Τι Μονόπετρο να Πάρω: Χρηστικός Οδηγός Αγοράς

Μην χάσετε...