“Kotsonis”

Πάνες Μωρού: Μίας ή Πολλαπλών Χρήσεων

Πάνες Μωρού: Μίας ή Πολλαπλών Χρήσεων

Μπορούμε, με ασφάλεια, να συμπεράνουμε ότι η εφεύρεση της πάνας μιας χρήσης και των πλυντηρίων αποτέλεσαν επανάσταση και έχουν ποιοτικό αντίκτυπο στη μητρότητα, γενικότερα. Οι σημερινές μητέρες, αντί να ξοδεύουν το χρόνο τους πλένοντας και να σιδερώνοντας, μπορούν να περνούν περισσότερη ώρα με το παιδί τους.

Όσον αφορά όμως στις πάνες μιας χρήσης, υπάρχει, ως συνήθως, ένα «αλλά». Δύο για την ακρίβεια. Πρώτον, η τιμή τους δεν είναι καθόλου χαμηλή και δεδομένης της μεγάλης ποσότητας που χρησιμοποιεί το μωρό, η επιθυμία των μανάδων να αναζητήσουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνοντας αυτό το έξοδο, είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Δεύτερον, οι πάνες μολύνουν πραγματικά το περιβάλλον: ο χρόνος αποσύνθεσης ενός χρησιμοποιημένου και απορριφθέντος προϊόντος είναι πάνω από 200 χρόνια! Δεδομένου ότι ένα παιδί χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 4.000 πάνες στη ζωή του (1 τόνος), το τίμημα της ευκολίας και της άνεσης για τους γονείς είναι πολύ υψηλό!

Kotsonis

Και έτσι – ποιο “αλλά” να επιλέξει?

Πάνες Μωρού: Μίας ή Πολλαπλών Χρήσεων
Πάνες Μωρού: Μίας ή Πολλαπλών Χρήσεων

Πάνες μιας χρήσης: υπέρ και κατά

Οι πολυστρωματικές πάνες μιας χρήσης απορροφούν και διατηρούν την υγρασία καλά, με μέγιστο όγκο 200-270 ml. Εσωτερικά, η πάνα παραμένει σχεδόν στεγνή – δεν απελευθερώνονται περισσότερα από 5-10 ml υγρού.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τους κινδύνους που προκαλούν αυτές οι πάνες στην υγεία των παιδιών. Μεταξύ των συνηθέστερων λόγων “εναντίον” τους είναι ο κίνδυνος ανδρικής υπογονιμότητας, λόγω της συνεχούς υπερθέρμανσης των όρχεων. Στην πραγματικότητα, οι πάνες δεν παρουσιάζουν το “φαινόμενο θερμοκηπίου”, επειδή δεν εφαρμόζουν πολύ σφιχτά στο δέρμα και το εξωτερικό  στρώμα είναι από υλικό «που αναπνέει», άρα καλό στη διαπερατότητα του αέρα.

Μια άλλη ανησυχία των γονέων σχετίζεται με τη σύνθεση των απορροφητικών στρωμάτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς οργανικές ουσίες. Μελέτες δείχνουν ότι οι κορυφαίες μάρκες έχουν χαμηλό δείκτη τοξικότητας, ο οποίος βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Πλεονεκτήματα στις πάνες μιας χρήσης

 • Προσωπική υγιεινή – απορροφά γρήγορα την υγρασία και δεν απαιτεί επαναχρησιμοποίηση.
 • Ευκολία – εύκολα στερεώνεται, δεν χρειάζεται να φασκιώσετε το παιδί.
 • Άνεση για το παιδί – η στεγνή εσωτερική επιφάνεια δεν προκαλεί εξανθήματα και η συγκράτησή της με velcro δεν επηρεάζει την κίνηση.
 • Ελεύθερος χρόνος για τη μαμά – τα προϊόντα δεν πρέπει να πλένονται.
 • Μεγάλη ποικιλία μοντέλων και εύκολη αγορά σε ηλεκτρονικά καταστήματα (για παράδειγμα στον ιστότοπο kidsbox.gr).

Μειονεκτήματα στις πάνες μιας χρήσης

 • Σημαντικό κόστος – οι πάνες αλλάζονται κάθε 3-4 ώρες και 7-10 κομμάτια κυριολεκτικά “εξαφανίζονται” την ημέρα.
 • Περιβαλλοντική επιβάρυνση – οι πάνες χρειάζονται περισσότερα από 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.
 • Υπάρχει πιθανότητα αλλεργιών – τα φθηνά αρωματισμένα προϊόντα είναι τα πιο επικίνδυνα.
 • Είναι δύσκολο να διδάξετε στο παιδί το γιογιό – το μωρό δεν αισθάνεται δυσφορία καθώς το υλικό παραμένει στεγνό.

Πάνες επαναχρησιμοποιήσιμες: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο σχεδιασμός της επαναχρησιμοποιήσιμης πάνας δε διαφέρει, πρακτικά, από αυτόν της μίας χρήσης: έχει απορροφητική ενίσχυση και δύο στρώματα υλικού – εσωτερικό “αναπνέον” και αδιάβροχο εξωτερικό μέρος. Η διαφορά έγκειται στο υλικό – η πάνα πλένεται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Τα ενισχυμένα στρώματα της πάνας είναι κατασκευασμένα από μικροΐνες, βαμβάκι ή μπαμπού. Εισάγονται σε ειδικές θήκες ή προσαρμόζονται στο βρακάκι με τη βοήθεια κουμπιών. Τα εν λόγω ενθέματα πρέπει να αλλάζονται με την ίδια συχνότητα με τις πάνες μιας χρήσης. Μετά από 2 κενώσεις, το μωρό χρειάζεται καθαρή πάνα.

Τα ενθέματα και το ύφασμα της πάνας μπορούν να πλυθούν εύκολα σε ζεστό νερό με την προσθήκη απορρυπαντικού για μωρά. Συνιστάται τα προϊόντα να στεγνώνουν φυσικά χωρίς στύψιμο.

Πλεονεκτήματα

 • Ασφαλής σύνθεση – μαλλί, βαμβάκι, μικροΐνες.
 • Ευελιξία – η πάνα “προσαρμόζεται” στο μωρό που συνεχώς αναπτύσσεται, χάρη στα ρυθμιζόμενα κουμπώματα.
 • Οικονομικό – μια πάνα μπορεί να πλυθεί απεριόριστες φορές, έτσι θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Μειονεκτήματα

 • Υγραίνεται γρήγορα – το φυσικό υπόστρωμα απορροφά λιγότερο και απελευθερώνει περισσότερη υγρασία.
 • Προκαλεί ταλαιπωρία  –  είναι απαραίτητο να πλένεται συνεχώς.

Τι να διαλέξω;

Μπορείτε να επιλέξετε έναν ή να συνδυάσετε και τους δύο τύπους προϊόντων. Στη δεύτερη περίπτωση, οι επαναχρησιμοποιήσιμες πάνες θα παρέχουν τη μέγιστη άνεση στο σπίτι και αυτές της μίας χρήσης θα είναι ιδανικές κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά το περπάτημα.

Όποια εναλλακτική κι αν επιλέξετε για το μικρό σας, ο ιστότοπος του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος για παιδικά είδη https://kidsbox.gr/ είναι στη διάθεσή σας, με μια ποικιλία απαραίτητων ειδών για το παιδί.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Jade Roller & Gua Sha: Τα Οφέλη στο Δέρμα και Πώς να τα Χρησιμοποιήσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ

V1CE NFC BUSINESS CARD: Η Τελευταία Επαγγελματική Κάρτα που θα Χρειαστείτε

Μην χάσετε...