Καστορέλαιο: Μαλλιά, Χρήσεις, Ιδιότητες, Παρενέργειες, Τιμή

Καστορέλαιο Μαλλιά

Τι Είναι το Καστορέλαιο

Πολύ συχνά γίνεται έπαινος για το καστορέλαιο, εκείνο το πανάρχαιο πολύτιμο φυτικό έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του τροπικού φυτού Ricinus Communis (Ρίκινος ο Κοινός) της οικογένειας των Ευφορβιδών με ωχρή κίτρινη απόχρωση και με παχύρρευστη, σχεδόν άοσμη σύσταση.

Το καστορέλαιο συχνά συναντάται επίσης και με τις ονομασίες ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο.

Η πρωταρχική ονομασία του φυτού ήταν ρητινέλαιο ή κικινέλαιο, ενώ ο όρος καστορέλαιο είναι μεταγενέστερος. Μάλιστα αυτός τοποθετείται περί τον 18ο αι. λόγω των Βρετανών, οι οποίοι προμηθεύονταν εκείνη την περίοδο το έλαιο από την Τζαμάικα και είχαν τον λανθασμένο ισχυρισμό ότι παράγεται από την λυγαριά.

Kotsonis

Το καστορέλαιο απορροφάται πολύ εύκολα από τις βαθύτερες στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος. Διαθέτει περίεργη χημική σύσταση, αφού αποτελείται από 94% τριακυλογλυκερόλες, 3,4% μονογλυκερίδια και 0,6% φωσφολιπίδια. Ακόμη, είναι μεστό σε λιπαρά οξέα, με κύριο συστατικό το ρικινολεϊκό οξύ, αλλά και το ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ.

Οι χρήσεις του συγκεκριμένου ελαίου είναι πολυάριθμες, αφού συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό σε διάφορες πτυχές της εξωτερικής και εσωτερικής ευεξίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Καστορέλαιο Σπόροι
Ιστορία & Παράδοση

Η πολλαπλή χρησιμότητα και φήμη του καστορέλαιου είναι ολοφάνερη, αν κάνουμε μια αναδρομή στους προγενέστερους χρόνους. Συγκεκριμένα, μαρτυρίες προέρχονται κυρίως από την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία.

Ο ίδιος ο Ηρόδοτος, περιπλανώμενος ανά τον κόσμο, καταγράφοντας τα ταξίδια του και ψυχογραφώντας την εθιμοτυπία, τις συνήθειες και την κουλτούρα των λαών, αναφέρεται στη χρήση του καστορέλαιου στην αρχαία Αίγυπτο ως φωτιστικό λάδι και για την επάλειψη του σώματος με αυτό.

Επίσης, περί το 4000 π.Χ. έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους σπόροι από το φυτό Ρίκινος ο Κοινός.

Στην Κίνα το κικινέλαιο ήταν χρήσιμο τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική, καθώς χορηγείτο ως φάρμακο για νόσους που προσέβαλλαν τα εσωτερικά όργανα.

Ο Στράβων ο φιλόσοφος ισχυρίζεται ότι το καστορέλαιο εκδηλώνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα πάλι με τον Διοσκορίδη τον Πεδάνιο, που παραδίδει τη μέθοδο εξαγωγής του ελαίου από τους σπόρους του, το έλαιο εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στην ιατρική και όχι στον τομέα της μαγειρικής. Αναφορά στο ρητινέλαιο γίνεται και από τον Γάϊο Πλίνιο, γνωστό Ρωμαίο ιστορικό του 1ου αιώνα μ.Χ.

Γενικότερα, ιατροί και άλλοι επιστήμονες της αρχαιότητας εξυμνούν το καστορέλαιο για τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον άνθρωπο, επισημαίνοντας ότι θεραπεύει προβλήματα του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, τις αιμορροΐδες, χρησιμεύει δε και ως καθαρτικό.

Τέλος, τον 20ο αιώνα, από το 1926 μέχρι και περίπου τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (≈1945), το καστορέλαιο χρησιμοποιείται και από εταιρίες κατασκευής λιπαντικών για αυτοκίνητα, το οποίο αναμειγνύεται μαζί με άλλες χημικές ουσίες με σκοπό την δημιουργία υγρού φρένων.

Ιδιότητες Καστορέλαιου

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άμετρη χρήση του καστορέλαιου σε μεγάλες δοσολογίες είναι αρκετά τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό, η ιστορία του είναι μακρόσυρτη παγκοσμίως.

Κι αυτό δίχως αμφιβολία οφείλεται αποδεδειγμένα σε ένα τεράστιο εύρος από θεραπευτικά οφέλη που χαρίζει.

Μερικά, λοιπόν, από αυτά τα πλεονεκτήματα που έχετε να κερδίσετε από τη μοναδική χρήση του καστορέλαιου είναι τα εξής:

 • Έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντιμυκητιασική δράση λόγω του ρικινελαϊκού οξέος.
 • Μιας και είναι πλούσιο σε Ω-6 λιπαρά οξέα, φροντίζει για την υγεία των μαλλιών σας, προσδίδοντάς τους απέραντη λάμψη και δύναμη. Συνεπώς, λειτουργεί και κατά της τριχόπτωσης.
 • Είναι πασίγνωστο για την αντιμετώπιση σοβαρών δερματικών προβλημάτων και μολύνσεων (ακμή, έκζεμα, ξηροδερμία, ηλιακά εγκαύματα, δερματίτιδα, τραύματα, κ.τλ.) και καθαρίζει την επιδερμίδα σε βάθος.
 • Ενυδατώνει και αναπλάθει εξαιρετικά την επιδερμίδα, εμποδίζοντας την αφυδάτωση της, και κατ’ επέκταση τη γήρανσή της, χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει.
 • Ακόμη, φημίζεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον καλλωπισμό των χειλιών.
 • Απογειώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Εμποδίζει στην πρόκληση ρωγμών στα νύχια σας.
 • Αποτελεί τη λύση για τις ραγάδες στο σώμα και τους κάλους.
 • Κατάλληλο για τη θεραπεία και τον κατευνασμό της αρθρίτιδας και των πόνων από ρευματισμούς, αλλά και για εντριβή σε περίπτωση πόνου σε μύες και αρθρώσεις.
 • Παρέχει θεραπεία σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, δυσκοιλιότητα ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.
 • Μαζί με άλλα φυσικά έλαια μπορεί να καθαρίσει την ψαλίδα στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Ενδυναμώνει, μακραίνει και προστατεύει τις βλεφαρίδες και τα φρύδια.
 • Δίνει τέλος στην αϋπνία!

Καστορέλαιο & Μαλλιά: Τί Είναι, Ιδιότητες, Χρήσεις & Εφαρμογές, Τιμή
Χρήσεις Καστορέλαιου

Το καστορέλαιο είναι εκείνο το προϊόν που πρέπει να έχει προνοήσει κανείς να διαθέτει πάντοτε στο σπίτι.

Οι χρήσεις του είναι αμέτρητες και είναι άκρως χρήσιμο, αφού δεν χρησιμοποιείται μόνο για την εξασφάλιση της ευεξίας του ατόμου.

Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα εξίσου θαυματουργά δώρα της φύσης, όπως τα αιθέρια έλαια.

Συνοπτικά, αποτελεσματικές εφαρμογές του καστορέλαιου σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, πέραν της υγείας, είναι οι εξής:

 • Για τα μαλλιά
 • Για τις βλεφαρίδες και τα φρύδια
 • Για το δέρμα
 • Για τα χείλη
 • Για την περιποίηση προσώπου
 • Για τη δυσκοιλιότητα
 • Για την ανακούφιση του πόνου
 • Για τους μύκητες στα νύχια
 • Για τη φροντίδα των πληγών των κατοικίδιων ζώων
 • Για τη λίπανση του οικιακού εξοπλισμού
 • Για τη δημιουργία φυσικής μάσκαρα
 • Ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων
 • Για την παραγωγή σαπουνιών
 • Για την προστασία τροφίμων
 • Σε φαρμακευτικά είδη και αρώματα
 • Ως συστατική για την παρασκευή χρωστικών ουσιών, βαφών, μελανιού
 • Για παραγωγή ανθεκτικών στο κρύο πλαστικών και νάιλον
 • Για ενυδάτωση μετά το καλοκαιρινό μπάνιο στην θάλασσα

Καστορέλαιο για Λαμπερά & Υγιή Μαλλιά

Ενδυνάμωση: Αν θέλετε να τονώσετε την ισχύ των μαλλιών σας, εφαρμόστε για μισή ώρα σε όλο το μήκος των μαλλιών σας ένα μείγμα από καστορέλαιο και αμυγδαλέλαιο σε ίση ποσότητα μαζί με 2 σταγόνες από έλαιο δεντρολίβανου.

Λάμψη: Αν νιώθετε τα μαλλιά σας βεβαρημένα και ταλαιπωρημένα, τότε το καστορέλαιο είναι εγγύηση για το πρόβλημά σας. Αρκεί να εφαρμόσετε καστορέλαιο έστω μια φορά την εβδομάδα τη νύχτα ως μάσκα μαλλιών.

Ξηροδερμία: Πείτε τέλος στην πιτυρίδα και στη ξηροδερμία, κάνοντας μασάζ με καστορέλαιο στις ρίζες των μαλλιών σας.

Ψαλίδα: Για να δείτε διαφορά σχετικά με την ψαλίδα απλώνετε 2-3 φορές την εβδομάδα μια μικρή ποσότητα καστορέλαιου στις άκρες των μαλλιών.

Τριχόπτωση: Σε περίπτωση που υποφέρετε από τριχόπτωση και θέλετε να ενδυναμώσετε την τρίχα σας, δοκιμάστε να αναμείξετε καστορέλαιο με λάδι ελιάς ή με 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό από πιπερόριζα. Το εφαρμόζετε στα μαλλιά σας, τα τυλίγετε με μια ζεστή πετσέτα για μισή με μία ώρα περίπου, και στη συνέχεια λούστε τα κανονικά.

Αφαίρεση Καστορέλαιου: Για να το αφαιρέσετε από τα μαλλιά σας, εξαιτίας της παχύρευστης υφής του, χρησιμοποιείστε μια μάσκα μαλλιών λίγο πριν κάνετε ντουζ και έπειτα ένα καλό σαμπουάν.

Καστερέλαιο για το Πρόσωπο

Καστορέλαιο στις Βλεφαρίδες/Φρύδια

Μια από τις χρησιμότερες εφαρμογές του ελαίου αυτού είναι φυσικά στα φρύδια. Για όσους και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φρύδια τους επειδή αυτά είναι αραιά και συνεπώς θέλουν να τους προσδώσουν ενδυνάμωση, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι το βιολογικό καστορέλαιο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλύνετε το πρόσωπό σας το απόγευμα και στη συνέχεια να εφαρμόσετε μια ελάχιστη ποσότητα από το έλαιο με τη χρήση μιας μπατονέτας.

Αν επαναλάβετε το ίδιο για περισσότερες από μία ημέρες, η διαφορά θα είναι αξιοπρόσεκτη, αφού τα φρύδια σας όχι μόνο θα πυκνώσουν αλλά και θα σκουρύνουν στο χρώμα τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις βλεφαρίδες που είναι αραιές. Τι ποιο εύκολο από το να βάλετε λίγο λάδι στα δάχτυλά σας και έπειτα να κάνετε εφαρμογή στις βλεφαρίδες σας με ελαφρύ μασάζ; Τόσο απλό και πρακτικό!

Καστορέλαιο για Ρυτίδες/Πρόσωπο/Δέρμα

Για άψογη και αποτελεσματική περιποίηση προσώπου μπορείτε να κάνετε μασάζ με καστορέλαιο διαλυμένο σε αμυγδαλέλαιο σε καθαρό πρόσωπο κάθε βράδυ για μερικά λεπτά. Προσφέρει ενυδάτωση, ανάπλαση, προστασία και βέβαια διώχνει τις ρυτίδες!

Αν η ακμή και το ξηρό δέρμα είναι το πρόβλημά σας, μουλιάστε ένα βαμβάκι με καστορέλαιο και ταμπονάρετέ το στο πρόσωπό σας πρωί και βράδυ.

Για μία μικρή περιοχή (π.χ. τοπικό σπυράκι) τοποθετείστε ένα εμποτισμένο με καστορέλαιο αυτοκόλλητο strip (γαζαπλάστ) στο συγκεκριμένο σημείο και δείτε το θεαματικό αποτέλεσμα.

Καστορέλαιο & Τριχόπτωση

Σε περίπτωση που υποφέρετε από τριχόπτωση και θέλετε να ενδυναμώσετε την τρίχα σας δοκιμάστε να αναμείξετε καστορέλαιο με λάδι ελιάς ή με 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό από πιπερόριζα.

Το εφαρμόζετε στα μαλλιά σας, τα τυλίγετε με μια ζεστή πετσέτα για μισή με μία ώρα περίπου, και στην συνέχεια λούστε τα κανονικά.

Καστορέλαιο & Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο, αφού πολλοί είναι οι πάσχοντες που υποφέρουν από αυτό, και μπορεί να είναι απόρροια πολλών παραγόντων: άστατων διατροφικών συνηθειών, άγχους και στρες, ψυχοσωματικών προβλημάτων ή φυσικής κατάστασης του εντέρου και πολλά άλλα.

Παρ’ όλα αυτά είναι ένα άκρως ενοχλητικό και ανυπόφορο πρόβλημα, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να δίνεται μια κάποια άμεση λύση σε αυτό.

Έτσι, λοιπόν, το καστορέλαιο θα δώσει τέλος στο πρόβλημά σας, αφού φημίζεται για το ότι είναι φυτικό προϊόν με καθαρτικές ιδιότητες. Μια κουταλιά καστορέλαιο θα δώσει ώθηση, διεγείροντας στο γαστρεντερικό σας σύστημα και μειώνοντας την απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών.

Βεβαίως είναι τελείως ακίνδυνο είτε για παιδιά είτε για ενήλικες. Καλό είναι να μην καταναλώνεται το βράδυ, μιας και έχει άμεση δράση σε μερικές ώρες.

Παρενέργειες Καστορέλαιου

Tο καστορέλαιο είναι εντελώς ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία πάντοτε βέβαια όταν καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση. Ενδεικτικά, η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία για έναν ενήλικα είναι 15-60 ml, ενώ για παιδιά κάτω των δύο ετών υπολογίζεται στα 1-5 ml και άνω των δύο ετών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 ml.

Το συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνεται με απόλυτη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις. Κατά καιρούς λέγεται ότι η πέραν του δέοντος και παρατεταμένη λήψη καστορέλαιου μέσω της κατάποσης είναι ικανή να προκαλέσει παρενέργειες, όπως δερματικές κι αλλεργικές αντιδράσεις, βλάβες στους ιστούς και στα νεύρα, και γαστρεντερικά προβλήματα (ατονία, υπερευαισθησία εντέρου, βλάβη μυών του εντέρου κ.τλ.).

Άλλες πιθανές επιπτώσεις είναι ο εμετός, η ναυτία, η διάρροια, οι κολικοί, η ορθοστατική υπόταση και η αφυδάτωση με ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, εφόσον το καστορέλαιο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ισχυρών καθαρτικών «φαρμάκων» δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μακροπρόθεσμα, καθότι μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να απορροφά θρεπτικές ουσίες και μερικά φάρμακα.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η χορήγηση σε εγκυμονούσες, ηλικιωμένα και καταβεβλημένα άτομα, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, στους πάσχοντες από έλκος, αιμορροΐδες, κράμπες ή σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της έμμηνου ρήσης.

Καταληκτικά, εάν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε το καστορέλαιο, τότε αν μη τι άλλο απαιτείται να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό και να το εντάξετε στην καθημερινότητάς σας μόνον υπό την καθοδήγησή του!

Καστορέλαιο Τιμή/Αγορά

Όπως προαναφέρθηκε, το καστορέλαιο μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από διαδικτυακά καταστήματα είτε από φαρμακεία και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Είναι ιδαίτερα οικονομικό, η τιμή αυτού κυμαίνεται στα 2,5-5 ευρώ στην ποσότητα των 100 ml, ενώ το κόστος για το βιολογικό καστορέλαιο ανέρχεται στα 8-10 ευρώ περίπου.

Βέβαια, το κόστος του ποικίλει ανά εταιρία. Ωστόσο, το ιδανικότερο είναι να σταθείτε στην ποιότητα και όχι στο κόστος, επιλέγοντας το βιολογικό καστορέλαιο, προκειμένου να αποκομίσετε τις ιδιότητες του θαυματουργού αυτού δώρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δοσολογία

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέγιστο όριο καθημερινής κατανάλωσης του καστορέλαιου ορίζεται στα 0.7 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ιστορίες Σεξ: Μια Νύχτα σε Τσοντάδικο για τα… Γενέθλια σου!

ΕΠΟΜΕΝΟ

Αλάτι Ιμαλαΐων: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη & Παρενέργειες

Μην χάσετε...