“Kotsonis”

Εστραγκόν: Τί Είναι, Ιδιότητες, Θρεπτικά Συστατικά, Οφέλη & Συνταγές

Εστραγκόν: Τί Είναι, Ιδιότητες, Θρεπτικά Συστατικά, Οφέλη & Συνταγές

Εστραγκόν, το “μυρωδικό των καλοφαγάδων” κερδίζει δικαίως την πρώτη θέση στη μαγειρική και θεωρείται πλέον ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα, ιδίως στη γαλλική κουζίνα, συνοδεύοντας αρμονικά gourmet και όχι μόνον πιάτα, προσδίδοντας έντονο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση.

Τι είναι, λοιπόν, το εστραγκόν; Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες και τα οφέλη του; Η κατανάλωση του εμπεριέχει κινδύνους; Μάθε κι εσύ τα πάντα παρακάτω γι’ αυτό!

Τί Είναι το Εστραγκόν / Ιστορική Αναδρομή

Γνωστό όχι μόνο στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική με τις ονομασίες εστραγκόν, ταραγκόν, δρακόντι ή τραχούρι, η Αρτεμισία η Δρακόντειος (Αrtemisia dracunculus) με καταγωγή από τη Δυτική Ασία είναι ένας πολυετής ποώδης θάμνος της οικογένειας των Αστεροειδών με ιδιαίτερο άρωμα.

Kotsonis

Το φυτό αυτό το οποίο έχει πρωτοστατήσει στο τομέα της μαγειρικής ως βότανο για την αρωματική του φύση και στην ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς, αποτελείται από λεπτά πράσινα γυαλιστερά και διακλαδισμένα φύλλα και συναντάται συνήθως σε ποτάμια, ρυάκια και αποξηραμένα εδάφη.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι το εστραγκόν είναι γνωστό ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, και ιδίως με τις αραβικές ονομασίες τραγκόνια ή τάρχον, που σημαίνουν ένα είδος φιδιού, το Δράκο.

Εύκολα συμπεραίνουμε ότι το εσρταγκόν έλαβε το συγκεκριμένο όνομα διόλου τυχαία, λόγω του σχήματος της ρίζας του αλλά και της ρωμαϊκής πεποίθησης ότι έχει την ιδιότητα να αποκρούει φίδια και δράκους, καθώς και να θεραπεύει δαγκώματα ζώων.

Στην ιατρική, εθεωρείτο φάρμακο για την καταπολέμηση του πονόδοντου και στο Ιράν χρησιμοποιήθηκε κατά της ανορεξίας. Τέλος, στην Ινδία ο χυμός από εστραγκόν ήταν αγαπημένο ποτό για τους βασιλείς συνδυαζόμενο με μάραθο.

Ποιές είναι όμως οι ιδιότητες του εστραγκόν που το κάνουν τόσο δημοφιλές;

Εστραγκόν Ιδιότητες

Το εστραγκόν με το χαρακτηριστικό άρωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια πληθώρα ιδιοτήτων που ο κάθε ένας μας είναι χρήσιμο να γνωρίζει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το εστραγκόν μεταξύ των πολλών ευεργετικών δράσεών του φαίνεται να συνοδεύεται και από καταπραϋντικές, αντιπυρετικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, υπνωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Εστραγκόν Ιδιότητες

Εστραγκόν Θρεπτικά Συστατικά

Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης Α και C.

Το γαλλικό εστραγκόν, επίσης, περιέχει περίπου 2% αιθέριο έλαιο με βασικά συστατικά την εστραγκόλη και την ισομερή με την εστραγκόλη, ανηθόλη.

Σχετικά με το ρωσικό εστραγκόν, εντοπίζεται αιθέριο έλαιο σε ποσότητα 1% με κύρια συστατικά στοιχεία τη σαμπινίνη, τη μεθυλική ευγενόλη, την ελεμισίνη, την ισοελεμισίνη και την β- οκιμένη. Το γεγονός ότι δεν έχει το ιδιαίτερο άρωμα του γαλλικού εστραγκόν αλλά αντ’ αυτού έχει πιο άγρια και στυφή γεύση ευθύνεται στην απουσία εστραγκόλης και στην ύπαρξη φλαβονοειδών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας το διατροφικό προφίλ του εστραγκόν μια ποσότητα 100g του βοτάνου περιλαμβάνει τα εξής θρεπτικά συστατικά και θερμίδες:

• Θερμίδες: 295 kcal
• Λιπίδια: 7 g
• Χοληστερόλη: 0 mg
• Νάτριο: 62 mg
• Κάλιο: 3.020 mg
• Υδατάνθρακες: 50 g
• Φυτικές ίνες: 7 g
• Πρωτεΐνη: 23 g
• Ασβέστιο: 1.139 mg
• Σίδηρος: 32,3 mg
Μαγνήσιο: 347 mg
• Βιταμίνη A: 4.200 IU
• Βιταμίνη B6: 2,4 mg
• Βιταμίνη B12: 0 µg
• Βιταμίνη C: 50 mg
• Βιταμίνη D: 0 IU

Εστραγκόν Οφέλη για τον Οργανισμό

Ενώ αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για μαγειρική χρήση το εστραγκόν, ωστόσο δεν γνωρίζουν επαρκώς τα πολύτιμα οφέλη που έχει αυτό για τον οργανισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πιο αναλυτικά, τα φαρμακευτικά οφέλη του εστραγκόν είναι τα παρακάτω:
• Όντας πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά συνιστά ένα πολύ καλό συμπλήρωμα σε δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή
• Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας
• Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών
• Βοηθά το ήπαρ στη διαδικασία παραγωγής χολής
• Ως εμμηναγωγό επιφέρει γρηγορότερα την έμμηνο ρήση σε περίπτωση καθυστέρησης
• Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης της κρεατίνης με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας
• Δρα ως αντιπυρετικό ρίχονοντας τον υψηλό πυρετό
• Λέγεται ότι λειτουργεί ως ορεκτικό βότανο που ανοίγει την όρεξη – αντιμετώπιση της ανορεξίας
• Αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα όπως αρθρίτιδα και ρευματισμούς
• Εξασφαλίζει καλή όραση
• Δρα ως χωνευτικό
• Έχει τη δυνατότητα να σταματά τον λόξιγκα
• Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
• Από τους αρχαίους χρόνους το εστραγκόν ανακουφίζει από τον πονόδοντο
• Κατευνάζει το άγχος και το στρες ως φυσικό ηρεμιστικό
• Ανακουφίζει τα εντερικά και πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, εντερικά σκουλήκια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φούσκωμα, κ.α.
• Εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Προστατεύει τον οργανισμό από τα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή

Εστραγκόν Συνταγές

Εστραγκόν Συνταγές / Σως Εστραγκόν

Το εστραγκόν, ιδίως στη γαλλική του εκδοχή, είναι ευρέως διαδεδομένο στη μαγειρική χάρη στο μεθυστικό του άρωμα και τη γεύση που αποδίδει στα πιάτα.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να δούμε μερικές εξαιρετικές συνταγές με κύριο υλικό το εστραγκόν.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει μέχρι πρότινος, τώρα αξίζει να πειραματιστείτε. Θα ξετρελαθείτε!

Κοτόπουλο με μουστάρδα, μανιτάρια και εστραγκόν

Υλικά
• 4 φιλέτα κοτόπουλο
• 250 γρ. μανιτάρια λευκά
• 2 κρεμμύδια
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 3 κ.σ. μουστάρδα
• 300 ml λευκό κρασί
• 1,5 κ.σ. κονιάκ
• 1 κ.σ. εστραγκόν
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα φιλετάκια κοτόπουλο και τα τσιγαρίζουμε, ώστε να πάρουν χρώμα, αφού βέβαια τα αλατοπιπερώσουμε.

Έπειτα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το εστραγκόν και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε το κρασί και το κονιάκ.

Τέλος, ρίχνουμε μέσα τα φιλετάκια μας, για να σιγοβράσουν για 20 λεπτά και να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύεται καταπληκτικά με ρύζι μπασμάτι!

Τοματόσουπα με σάλτσα εστραγκόν

Υλικά για την ντοματόσουπα
• 6 μεγάλες φρέσκιες τομάτες ή 10 μέτριες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

Υλικά για την σάλτσα εστραγκόν
• 3 κλαδάκια εστραγκόν φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
• αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τα σπόρια και τις περνάμε από το μπλέντερ.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις τομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά περίπου.

Ύστερα, παρασκευάζουμε τη σως αναμειγνύοντας όλα τα υλικά και σερβίρουμε με μια κουταλιά από τη σως στο κέντρο της σούπας.

Σως Εστραγκόν με γιαούρτι

Υλικά
• 3 κ.σ. γιαούρτι
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• χυμός από μισό λεμόνι
• 3-4 κ.σ. φύλλα εστραγκόν ψιλοκομμένο
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μας σε ένα μπολ ή ακόμα καλύτερα χτυπάμε καλά με ένα μίξερ.

Ακολούθως βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον. Ταιριάζει απίστευτα ως σως σε ψάρια, τηγανητά ή ψητά, και αντικαθιστά το καθιερωμένο λαδολέμονο.

Εστραγκόν Φυτό / Καλλιέργεια

Το εστραγκόν είναι ένα φυτό με μαλακό κορμό από 80 έως περίπου 120 εκατοστά. Αναπτύσσεται, όντας ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές, σε εύφορα μέρη χωρίς πολλή ηλιοφάνεια.

Μάλιστα τον χειμώνα επιβιώνει μόνο το ριζικό του σύστημα. Ιδανικότερη εποχή για την συγκομιδή του είναι όταν το φυτό αρχίζει να ανθίζει.

Στην κατηγορία του συγκεκριμένου φυτού συμπεριλαμβάνονται διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται κάτω από διαφορετικές συνθήκες και για διαφορετική χρήση το καθένα.

Κάποια από αυτά χαρίζουν πλούσιο άρωμα, άλλα όχι, μερικά είναι ιδανικά για την εφαρμογή τους στην μαγειρική, ενώ κάποια άλλα εξειδικεύονται για άλλες περιπτώσεις (άγριο εστραγκόν).

Υπάρχουν δύο επικρατέστερες υπο-κατηγορίες: το γαλλικό και το ρωσικό εστραγκόν.

Γαλλικό Εστραγκόν

Το γαλλικό εστραγκόν θεωρείται ποιοτικά ανώτερο σε γεύση και άρωμα όσον αφορά στην μαγειρική, αφού έχει εντονότερη οξύτητα.

Επιπλέον, αντίθετα με το ρωσικό, το γαλλικό εστραγκόν δεν καλλιεργείται από τον σπόρο εξαιτίας των στείρων ανθών και πολλαπλασιάζεται με την διαίρεση της ρίζας κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Είναι πολυετές φυτό και πέφτει σε νάρκη τους χειμερινούς μήνες – επίσης του αρέσει το ηλιόλουστο και ζεστό περιβάλλον χωρίς πολύ πότισμα.

Ρωσικό Εστραγκόν

Το ρωσικό εστραγκόν θεωρείται προγενέστερο του γαλλικού. Μπορεί να καλλιεργηθεί από σπόρο αλλά δεν έχει τόσο έντονη γεύση όσο το γαλλικό.

Ακριβώς ια το λόγο ότι χάνει τη γεύση του με το πέρασμα του χρόνου δεν είναι χρήσιμο στη μαγειρική, μα είναι πιο ανθεκτικό στο ξηρό κλίμα και στην έλλειψη φροντίδας.

Συστήνεται μάλιστα η καλλιέργεια του ρωσικού εστραγκόν σε εσωτερικούς χώρους από το σκόρπισμα σπόρων για να βλαστήσουν, για να είναι φυτεμένο το καλοκαίρι. Έτσι, το φυτό μπορεί να διαιρεθεί εύκολα.

Σε περίπτωση όμως που θέλουμε κάτι εξίσου έντονο όσο και το γαλλικό εστραγκόν, υπάρχει και το μεξικάνικο, που έχει σαφώς ισχυρότερη γεύση από το ρωσικό, η οποία δεν χάνεται με την πάροδο του χρόνου όπως αυτό.

Εστραγκόν Ποτό

Εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι κατεξοχήν εντομοαπωθητικό φυτό. Μια γλάστρα με εστραγκόν θα κρατήσει μακριά μύγες, κουνούπια και λοιπά έντομα, τα οποία είναι άκρως ενοχλητικά.

Οικολογικό, ανθεκτικό, χωρίς πολλές απαιτήσεις για φροντίδα! Καλό θα ήταν βέβαια να στηριχθεί, αφού καθώς αναπτύσσεται ψηλώνει αρκετά.

Εστραγκόν Αποξηραμένο

Η ξήρανση του εστραγκόν πραγματοποιείται αργά κάτω από ηλιακό φώς ή με ήπια ζέστη.

Χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα αποξηραμένου εστραγκόν για κάθε ποσότητα του αντίστοιχου φρέσκου και προστίθεται στο τέλος του φαγητού, προκειμένου να μην χαθεί το μοναδικό του άρωμα και για να μην πάρει πικρή γεύση.

Μπορεί να συνδυαστεί άψογα σε πιάτα πουλερικών ή ψαρικών.

Όσον αφορά στη φύλαξη, το αποξηραμένο εστραγκόν είναι αναγκαίο να αποθηκεύεται σε κάποιο αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες.

Βέβαια τα αποξηραμένα προϊόντα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φρέσκα.

Εστραγκόν Παρενέργειες / Αντενδείξεις / Προφυλάξεις

• Το εστραγκόν θεωρείται ασφαλές όταν καταναλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και όχι παραπάνω από 4 εβδομάδες. Η μακροχρόνια χρήση του δεν ενδείκνυται, αφού περιέχει μια ουσία, την εστραγκόλη, που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου.
• Απαγορεύεται η χρήση του σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Το εστραγκόν διαταράσει την εμμηνορησία και ενδέχεται να ωθήσει σε κίνδυνο την κύηση.
• Σε υπερβολικές ποσότητες επιβραδύνει την πήξη του αίματος.
• Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, σε αυτούς που αντιμετωπίζουν διαταραχές αιμορραγίας ή σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και υπογλυκαιμία.
• Υπάρχει περίπτωση να επιφέρει υπνηλία.
• Σε άτομα με αλλεργικές ευαισθησίες υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει δερματίτιδα ή άλλες αλλεργικές συνέπειες, αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την έναρξη της λήψης του ή σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος επιβάλλεται να ενημερώνετε τον προσωπικό σας ιατρό.

Εστραγκόν Πού θα το Βρω

Το εστραγκόν και τα παράγωγα αυτού μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε φρέσκια, αποξηραμένη μορφή, ως αιθέριο έλαιο ή σε μορφή σπόρων για καλλιέργεια στον κήπο σας σε καταστήματα με βότανα, μπαχαρικά και αιθέρια έλαια, σε βιολογικά καταστήματα, σε επιλεγμένα super market, καθώς και σε φυτώρια και σε γεωπονικές επιχειρήσεις.

Εστραγκόν Τιμή / Αγορά

Η τιμή του συγκεκριμένου βοτάνου ποικίλει ανά παραγωγό και μορφή αλλά δεν είναι καθόλου δαπανηρό προϊόν για αγορά.

Το κόστος των σπόρων εστραγκόν σε ποσότητα 30 γραμμαρίων κυμαίνεται περίπου στα 1 με 2 ευρώ, ενώ η αποξηραμένη του μορφή κοστίζει 2,50 ευρώ κατά προσέγγιση.

Το αιθέριο έλαιο εστραγκόν είναι σαφώς ακριβότερο και συγκεκριμένα τα 10 ml είναι διαθέσιμα στην τιμή των 10 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το εστραγκόν που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Φυστικοβούτυρο: Θερμίδες, Οφέλη, Ιδιότητες, Διατροφική Αξία, Γλυκά, Τιμή

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ταραξάκο: Τί Είναι, Ιδιότητες, Χρήσεις, Δοσολογία, Παρενέργειες

Μην χάσετε...