“Kotsonis”

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετώπιση, Συμπτώματα, Διατροφή & Τρόπος Ζωής

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετώπιση, Συμπτώματα, Διατροφή & Τρόπος Ζωής

Πίνακας Περιεχομένων

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος, MSc

Δυσκολεύεσαι να πας στην τουαλέτα; Αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου ή μόλις αλλάζεις περιβάλλον (π.χ. στις διακοπές); Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζουν σχεδόν 2 στα 10 άτομα στην Ελλάδα (15%), αλλά και παγκοσμίως (16%)

Kotsonis

Μάλιστα, ο ίδιος συναντώ αρκετούς ανθρώπους στο γραφείο μου, που μου αναφέρουν ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μου περιγράφουν την αδιαθεσία, τα φουσκώματα και τη δυσκολία τους να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το έντερο τους.

Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών με δυσκοιλιότητα έχει κάποιο πιο σοβαρό υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εκτενείς εξετάσεις για να διαγνωστεί η δυσκοιλιότητα. Συνήθως, σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ο γιατρός το μόνο που χρειάζεται για να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είναι το ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση. Θα σου ζητήσει να περιγράψεις τα συμπτώματα σου αναλυτικά, θα σε ρωτήσει αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αν έχεις κάποιο άλλο νόσημα. Η φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει μια δακτυλική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάσεις αίματος και θυρεοειδή.

Πιο εκτεταμένες εξετάσεις γίνονται σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων και εξαρτώνται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας, την ηλικία του ατόμου, αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, από τις πρόσφατες αλλαγές στις κενώσεις ή από την απώλεια βάρους.

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Κολονοσκόπηση
  • Σιγμοειδοσκόπηση
  • Απεικονιστικό ακτινολογικό έλεγχο
  • Βαριούχο υποκλυσμό
  • Μελέτη διέλευσης παχέος εντέρου
  • Ορθοπρωκτική μανομετρία

Δυσκοιλιότητα και διατροφή

Όπως σου ανέφερα εξ αρχής, η διατροφή έχει άμεση σχέση με τη δυσκοιλιότητα. Μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος. Επομένως, βελτιώνοντας τις διατροφικές σου συνήθειες μπορείς να αποτρέψεις την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, αλλά και σε επόμενο στάδιο να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματά της.

Φυτικές ίνες, οι αγαπημένες του εντέρου σου!

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι οι φυτικές ίνες. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, αλλά για μια σύνθετη ομάδα πολλών ενώσεων που μπορείς να βρεις σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι ότι δεν μπορούν να διασπαστούν ή να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο και έτσι μεταφέρονται άθικτες στο παχύ έντερο.

Οι φυτικές ίνες, ανήκουν στους υδατάνθρακες και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους:

Διαλυτές φυτικές ίνες: Διαλύονται στο νερό και δημιουργούν ένα υγρό που μοιάζει με τζελ, καθώς περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια του ζουν στο παχύ έντερο, παράγοντας ορισμένα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, που με τη σειρά τους αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου σου. Επομένως, συμβάλλουν στην καλύτερη εντερική υγεία.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες: Διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της δομής τους, καθώς περνούν από το πεπτικό σύστημα. Έτσι, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συσσωρεύουν νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο παχύ έντερο και να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής τους. Η δράση τους ενισχύεται περισσότερο με την αυξημένη κατανάλωση νερού.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, κυρίως, βοηθούν στην αποβολή των κοπράνων και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα

Πού θα βρεις φυτικές ίνες;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η ημερήσια κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών ινών θεωρείται επαρκής για τους ενήλικες. Ωστόσο, η ποσότητα, αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως, το φύλο, η ηλικία κ.ά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, οι Έλληνες καταναλώνουν μόνο 5-20 γραμμάρια φυτικών ινών μέσα στη μέρα τους

Χρήσιμο Tip: Προσπάθησε να αυξήσεις τις φυτικές ίνες σταδιακά (περίπου 3 γραμμάρια επιπλέον την εβδομάδα) σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Μην το παρακάνεις με τις ποσότητες γιατί μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σου, καθώς δημιουργούν αέρια.

Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες πρέπει να περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα σερβιρίσματος. Τα τρόφιμα, αυτά, περιέχουν και τα 2 είδη ινών, δηλαδή και αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ωστόσο κάποια μπορεί να είναι πλουσιότερα σε μία από τις δύο κατηγορίες. Επιπλέον, περιέχουν πληθώρα και άλλων θρεπτικών συστατικών, που βοηθούν επίσης στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου. Συγκεκριμένα, πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φρούτα με φλούδα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Παρακάτω σου παραθέτω αναλυτικά μερικές από αυτές.

ΤρόφιμοΜερίδαΓραμμάρια Αδιάλυτων Φυτικών Ινών
Φακές (μαγειρεμένες) 1 κούπα8
Μήλο (με φλούδα)1 μέτριο3,2
Πατάτες1 μέτρια2,4
Καστανό Ρύζι (μαγειρεμένο)1 κούπα3,1
Φασόλια Κόκκινα (κονσέρβα)1 κούπα14,5
Καρότο (ωμό)1 κούπα3,9
Αχλάδι (με φλούδα)1 μέτριο4
Βρώμη1 κούπα3
Αποξηραμένα Δαμάσκηνα1 κούπα8,5
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως (μαγειρεμένα)1 κούπα3
Αμύγδαλα½ κούπα7
Χουρμάδες αποξηραμένοι1 κούπα4,3
Αβοκάντο1 μέτριο16
Ρεβίθια (μαγειρεμένα)1 κούπα9
Αρακάς1 κούπα3
Ψωμί ολικής άλεσης1 φέτα1,5

Χρήσιμο Tip: Για να αυξήσεις τις φυτικές ίνες, ξεκίνα τη μέρα σου με δημητριακά ολικής άλεσης ή με ένα τοστ με μαύρο ψωμί. Πάρε ένα μήλο με λίγους ξηρούς καρπούς για το δεκατιανό σου. Πρόσθεσε φασόλια στην πράσινη σαλάτα σου.

Μόνο οι φυτικές ίνες αρκούν;

Οι φυτικές ίνες και το νερό πάνε χέρι-χέρι. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως σου ανέφερα παραπάνω, απορροφώνται από το νερό σχηματίζοντας μια υγρή παχύρευστη μάζα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, από την άλλη, μπορεί να μη διαλύονται στο νερό, αλλά σκέψου ότι το παγιδεύουν. Αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο τον όγκο των κοπράνων και συμβάλλουν στο να μαλακώσουν, ώστε να διέρχονται πιο εύκολα από το ορθό. Επομένως, φρόντισε να πίνεις περίπου 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα, για να ενισχύσεις τις θετικές επιδράσεις των φυτικών ινών. Φρόντισε να πίνεις νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι προτιμότερο να το πιείς με χρονικά διαλείμματα, παρά να καταναλώσεις την απαιτούμενη ποσότητα, πίνοντας σε μια στιγμή 5 ποτήρια νερό. Αυτό δε θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου σου, καθώς η ποσότητα του νερού δε θα προλάβει να αφομοιωθεί και θα αποβληθεί άμεσα μέσω των ούρων σου.

Δυσκοιλιότητα και καφές

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ο πρωινός καφές δρα διεγερτικά στο έντερό σου. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά με τον καφέ; Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο ο κανονικός καφές, όσο και ο ντεκαφεϊνέ μπορούν να έχουν μικρού βαθμού καθαρτική επίδραση. Πιθανώς, λοιπόν, δεν είναι η καφεΐνη που κάνει τη διαφορά, παρά τη νευροδιεγερτική επίδρασή της. Νεότερες μελέτες απευθύνονται περισσότερο στις επιδράσεις του καφέ στην πεπτική υγεία.

Τόσο ο καφές, όσο και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα επιλέξεις το πρωί, διεγείρει ένα αντανακλαστικό της αφόδευσης γνωστό ως γαστροκολικό αντανακλαστικό, το οποίο βοηθά στην εκκίνηση του εντέρου σου κάθε φορά που τρως ή πίνεις. Επομένως, παραμένει ασαφής τόσο ο ρόλος του καφέ, όσο και γιατί ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζονται, ενώ άλλοι όχι. Μπορεί να οφείλεται στην ποσότητα καφέ, σε μια προϋπάρχουσα διαταραχή του εντέρου ή σε άλλες ενώσεις που διεγείρουν το πεπτικό.

Επιπλέον, ο καφές μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την πρόσληψη των υγρών μέσα στη μέρα σου. Σε αντίθεση με το αλκοόλ που παρότι είναι υγρό, δρα σαν διουρητικό, δηλαδή οδηγεί στην αποβολή των υγρών μέσω των ούρων και μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση.

Δυσκοιλιότητα και γαλακτοκομικά

Tα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να είναι από τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε μερικούς ανθρώπους. Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε όσους είναι ευαίσθητοι στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Σε μια ανασκόπηση προοπτικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα παρουσίασαν βελτιώσεις όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα. Οι μελέτες επικεντρώνονται κυρίως σε παιδιά, ωστόσο αν τρως πολλά γαλακτοκομικά και αντιμετωπίζεις δυσκοιλιότητα, δοκίμασε να τα μειώσεις για να δεις αν θα σε βοηθήσει.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ιδανικά για την υγεία του εντέρου σου. Περιέχουν προβιοτικά, για τα οποία θα σου μιλήσω αμέσως μετά. Θα τα βρεις στο παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξινόγαλο.

Τι είναι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;

Τα προβιοτικά, όπως σου ανέφερα και παραπάνω, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία του εντέρου σου. Πρόκειται κυρίως για βακτήρια των γενών Lactobacillus και Bifidobacterium. Όταν καταναλώνονται, τα προβιοτικά ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό σου σύστημα. Τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητα του εντέρου σου, αλλά συνήθως συστήνονται σαν ένα κομμάτι μιας ολοκληρωμένης θεραπείας για τη δυσκοιλιότητα.

Τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών. Είναι φυτικές ίνες, όπως η ινουλίνη και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες. Μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σαν θεραπεία για τη χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, βελτιώνουν τη σύσταση των κοπράνων, τη συχνότητα των κενώσεων και το φούσκωμα.

Τροφές με προβιοτικά Τροφές με πρεβιοτικά
Παραδοσιακό γιαούρτιΣκόρδο
ΚεφίρΒρώμη
Ξινόγαλο (αριάνι)Σπαράγγια
Τουρσιά (χωρίς ξύδι)Κριθάρι
Τραχανάς ξινόχοντροςΜήλα
Μαλακά τυριά (κατίκι, cottage, φέτα)Μέλι

Μέλι και δυσκοιλιότητα

Το μέλι, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την υπακτική του δράση, αφού λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε και ο Ιπποκράτης. Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο, με αντιμικροβιακές ιδιότητες και πρεβιοτικά. Περιέχει ολιγοσακχαρίτες,που προωθούν την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων και μαζί με τα αντιμικροβιακά συστατικά δρουν συνεργιστικά ενάντια σε ορισμένα παθογόνα, που βλάπτουν το γαστρεντερικό σου σύστημα. Επιπλέον, το μέλι, πιθανώς, να σε οδηγήσει στην τουαλέτα, εξαιτίας της φρουκτόζης, η οποία δεν απορροφάται και έχει ταχύτερο χρόνο διέλευσης από το έντερο.

Fast-food και δυσκοιλιότητα

Τα φαγητά αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες, ένας συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Όσο περισσότερο τρως από αυτά, τόσο πιο πιθανό είναι να μην καταναλώσεις άλλες πηγές φυτικών ινών στο γεύμα σου

Είναι πλούσια σε λίπος, επομένως, ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η πέψη τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Με απλά λόγια, κάθονται βαριά στο στομάχι σου, δυσχεραίνοντας τη συνολική λειτουργία του πεπτικού σου.

Μην ξεχνάς και τη συνιστώσα με όνομα “αλάτι”. Τα fast food, καθώς και τα επεξεργασμένα σνακ, όπως τα πατατάκια, πέρα το ότι είναι πλούσια σε θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία, περιέχουν αρκετό αλάτι, το οποίο μπορεί να μειώσει το νερό στα κόπρανα, κάνοντας τα σκληρά και δύσκολα να απομακρυνθούν από το σώμα σου.

Ρύζι και δυσκοιλιότητα

Το ρύζι από μόνο του δεν μπορεί να είναι η αιτία για τη δυσκοιλιότητά σου. Η άποψη αυτή, πιθανώς, έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι το λευκό ρύζι είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες. Μια ανισορροπία στη συνολική διατροφική σου πρόσληψη, που οδηγεί σε μειωμένα ποσά φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, αλλά όχι το ίδιο το ρύζι. Μπορείς να φας ρύζι ακόμη και αν είσαι δυσκοίλιος, ωστόσο προτίμησε το καστανό ρύζι, που περιέχει 1-3 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες.

Χρήσιμο Tip: Αντικατάστησε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί ή τα μακαρόνια, με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

Τρόπος ζωής και δυσκοιλιότητα

Μπορεί η άσκηση να νικήσει τη δυσκοιλιότητα;

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα τείνουν να υποφέρουν λιγότερο συχνά από δυσκοιλιότητα, συγκριτικά με εκείνους που έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Ο καλός μυϊκός τόνος, δηλαδή η συνεχής ελαφρά σύσπαση των μυών που φυσιολογικά υπάρχει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, είναι σημαντικός και για τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Μάλιστα, ο χαμηλός μυϊκός τόνος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα λόγω κακού συντονισμού της ακούσιας και εκούσιας λειτουργίας των μυών.

Σε σωματικά δραστήριους ανθρώπους, η άσκηση επιταχύνει το χρόνο διέλευσης των τροφίμων από το παχύ έντερο.

Θα περίμενες, λοιπόν, η άσκηση να είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, φαίνεται να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους, που τείνουν να είναι περισσότερο σωματικά δραστήριοι, από ότι σε νεότερους και δραστήριους ανθρώπους.

Παρακάτω σου παραθέτω ένα βίντεο με ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να ανακουφίσεις τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας:

Είναι το άγχος η αιτία που δεν πας τουαλέτα;

Ξέρω ότι έχεις βαρεθεί να ακούς ότι για όλα φταίει το άγχος. Φταίει και για τη δυσκοιλιότητά σου;

Το πεπτικό σου σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, το έντερό σου έχει τόσους πολλούς νευρώνες, που θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος.

Ακόμη θυμάμαι όταν είχα πάει στρατιώτης το 2001, (περνάνε τα χρόνια βλέπεις), σε ένα νέο περιβάλλον, φιλικό μεν, καθώς όλοι πάνω κάτω στο θάλαμο ήμασταν στην ίδια θέση, αλλά δεν ήμουν και σε κατασκήνωση. Ήταν μια στρεσογόνος κατάσταση για μένα. Θυμάμαι ότι στην υπηρεσία καθαριότητας στην τουαλέτα που είχαμε τις πρώτες ημέρες, οι τουαλέτες γυάλιζαν, λες και τις είχε καθαρίσει κάποιος νωρίτερα από εμάς. Μετά την πρώτη επίσκεψη των δικών μας ανθρώπων στις 17 ημέρες, οι επόμενες υπηρεσίες που έκανα ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Πλέον το πολύ στρες είχε φύγει!

Πως λειτουργεί το άγχος στη λειτουργία του εντέρου;

Όταν τρως, οι νευρώνες που καλύπτουν το πεπτικό σου διαβιβάζουν στο έντερο το μήνυμα, για να αρχίσει να συστέλλεται και να επεξεργάζεται την τροφή.

Όταν όμως είσαι υπό πίεση, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των κοπράνων. Προσοχή, αν το άγχος σου είναι έντονο ή μακροχρόνιο, συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι και η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνουν χρόνια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό σου σύστημα, αυξάνοντας τη δυσκοιλιότητα και επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες φλεγμονώδεις καταστάσεις που μπορεί να έχεις.

Χρήσιμο Tip: Αν νιώθεις ότι το άγχος σου σε κυριεύει, κάνε μια παύση. Το σώμα σου, σου μιλάει, μην το αγνοείς. Δοκίμασε να κάνεις γυμναστική, να διαλογιστείς ή να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο.

Μετράει η στάση σου στην τουαλέτα;

Η αφόδευση σε τούρκικη τουαλέτα θεωρείται σε γενικές γραμμές πιο φυσιολογική στάση σε σχέση με το κάθισμα στη λεκάνη τουαλέτας δυτικού τύπου. Επειδή μια καλή στάση στην τουαλέτα μπορεί να σου φανεί χρήσιμη, σου παραθέτω 4 βασικά βήματα για να σε διευκολύνουν.

  1. Κράτησε τα γόνατά σου ψηλότερα από τους γοφούς σου. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα υποπόδιο ,για να σε βοηθήσει.
  2. Γείρε προς τα εμπρός και βάλε τους αγκώνες στα γόνατά σου
  3. Φούσκωσε την κοιλιά σου
  4. Ίσιωσε τη σπονδυλική σου στήλη

Αν το έντερο σου λειτουργεί φυσιολογικά, αλλά δυσκολεύεσαι κατά τη διαδικασία της κένωσης, μάλλον έχεις δυσχεσία. Η δυσχεσία ή αποφρακτικό σύνδρομο, είναι μια διαταραχή αφόδευσης, κατά την οποία μπορεί το έντερο να συσπάται κανονικά, αλλά ο ασθενής δεν μπορεί να ενεργηθεί, λόγω μηχανικών ή λειτουργικών αιτιών, όπως η αδυναμία των μυών του ορθού. Ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλεύσει κατάλληλα τόσο για τη στάση αφόδευσης, όσο και για περαιτέρω τρόπους αντιμετώπισης.

Επιπλέον, περισσότερες πληροφορίες σχετικά τόσο με τη δυσκοιλιότητα όσο και με θέματα γαστρεντερολογίας μπορείς να βρεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Δυσκοιλιότητα φάρμακα

Σε περίπτωση που υιοθετήσεις μια διατροφή και έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το έντερό σου, αλλά δε δεις αποτελέσματα, στο φαρμακείο μπορείς να βρεις σκευάσματα που θα σε βοηθήσουν να ενεργηθείς άμεσα. Η γκάμα των καθαρτικών, όπως ονομάζονται, είναι μεγάλη και κάθε κατηγορία δρα με διαφορετικό τρόπο στον οργανισμό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, για αυτό και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Συμπληρώματα ινών

Οι φυτικές ίνες και με τη μορφή κάποιου σκευάσματος αποτελούν την πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα συμπληρώματα ινών προσθέτουν όγκο, απορροφώντας νερό και σχηματίζουν μαλακά κόπρανα που περνούν πιο εύκολα. Περιέχουν ,επίσης, και άλλα συστατικά, όπως η σιμεθικόνη, που συμβάλλει στη μείωση των αερίων. Τα συμπληρώματα ινών είναι τα πιο ασφαλή για μακροχρόνια χρήση (Psyllium Husks Fibre, Benefibra, Effecol Fiber κ.ά.).

Διεγερτικά

Διεγείρουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου ή του ορθού (Dulcolax, καστορέλαιο, Ex-Lax, X-prep). Τα διεγερτικά του εντέρου είναι τα πιο δυσμενή για τον οργανισμό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο περιστασιακά και όχι σε τακτική βάση, καθώς μπορεί να γίνουν συνήθεια και το έντερό σου “να τεμπελιάσει”, δημιουργώντας δυσάρεστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

Αλατούχα και ωσμωτικώς δρώντα

Βοηθούν τα κόπρανα να κινούνται μέσω του παχέος εντέρου, αυξάνοντας την έκκριση υγρού από το έντερο και βοηθώντας στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου (Γάλα μαγνησίας, υπόθετα γλυκερίνης, Duphalac, Importal, Tanilas).

Μαλακτικά κοπράνων

Τα μαλακτικά κοπράνων ενυδατώνουν τα κόπρανα αντλώντας νερό από το έντερο (Παραφίνη ή παραφινέλαιο, Nujol)

Με συνδυασμό δράσεων

Τα περισσότερα προϊόντα συνδυασμού περιέχουν μαλακτικό κοπράνων και διεγερτικό καθαρτικό (Cooper enema, Fleet Phospho-Soda, Fortrans, Klean-prep, Eziclen).

Λιπαντικά

Επιτρέπουν στα κόπρανα να κινούνται πιο εύκολα μέσω του παχέος εντέρου.

Χρήσιμο Tip: Πιες 1 κουταλιά ελαιόλαδο και έπειτα 1 ποτήρι χλιαρό νερό για να έχεις με φυσικό τρόπο τη λιπαντική δράση.

Αν ούτε τα σκευάσματα που προμηθεύεσαι από το φαρμακείο δε βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα, μίλησε με το γιατρό σου, για να σου συστήσει μια ειδική θεραπεία.

Συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Εκτός από τα συμπληρώματα ινών, μπορείς να βρεις και άλλα συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα.

Μαγνήσιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το οξείδιο του μαγνησίου, το κιτρικό μαγνήσιο και το θειικό μαγνήσιο βελτιώνουν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, όπως τη σύσταση των κοπράνων και το χρόνο διέλευσης της τροφής από το έντερο. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και με τη συμβουλή ειδικού, καθώς μπορεί να σου προκαλέσουν παρενέργειες. Δε συνιστώνται για άτομα που έχουν νεφρική νόσο.

Προβιοτικά

Εκτός των τροφών, για τις οποίες σου ανέφερα παραπάνω, μπορείς να λάβεις τα προβιοτικά, μέσω συμπληρωμάτων. Τα προβιοτικά δύναται να σε βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, κυρίως επειδή συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η άμεση σχέση τους με τη δυσκοιλιότητα είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, καθώς οι έρευνες είναι περιορισμένες.

Αλόη

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει την απέκκριση της βλέννας από το παχύ έντερο και έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σέννα

Πρόκειται για έναν θάμνο που καλλιεργείται στην Ινδία. Θα συναντήσεις τα συστατικά της σε διάφορες μορφές στην αγορά, όπως μαρμελάδα φρούτων για τη δυσκοιλιότητα. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται σεννοσίδες, οι οποίες προάγουν τη διέλευση από το έντερο και την έκκριση νερού από το έντερο, βοηθώντας στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καρπός του ταμάρινδου

Πρόκειται για ένα εξωτικό δέντρο από την Αφρική. Ανάμεσα στις ιδιότητες του συμπεριλαμβάνεται και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, λόγω των υψηλών ποσοτήτων τρυγικού και μηλικού οξέος και οξέος του καλίου.

Κορίανδρος

Ο γνωστός κόλιανδρος χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό, ωστόσο η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση που προσθέτει στα φαγητά. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις δράσεις του φαίνεται να είναι και η ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, όταν συνδυάζεται με συστατικά, όπως αυτά που περιέχει η σέννα.

Συμπλήρωμα Βιταμινών

Επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας κάποιας βιταμίνης, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12, ένα συμπλήρωμα βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β-12 επηρεάζει την πεπτική οδό. Μάλιστα, μια σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να παραλύσει τον μυϊκό ιστό στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, εμποδίζοντας την εντερική λειτουργία.

Ωστόσο, πριν προβείς στη χρήση συμπληρωμάτων, να συμβουλευτείς το γιατρό ή διαιτολόγο σου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, αν δε γνωρίζεις την ποσότητα και τη συχνότητα που πρέπει να τα παίρνεις.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα;

Η απάντηση είναι ναι, όπως υπάρχουν συμπληρώματα που βοηθούν στην ευκολότερη κένωση, έτσι υπάρχουν και συμπληρώματα που τη δυσχεραίνουν.

Συμπληρώματα Ασβεστίου

Τα συμπληρώματα ασβεστίου, ιδίως το ανθρακικό ασβέστιο, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Πώς; Αν λαμβάνεις μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, ο μυϊκός ιστός στα τοιχώματα του παχέος εντέρου συστέλλεται, καθιστώντας δυσκολότερη τη διέλευση των κοπράνων. Όσο περισσότερο τα κόπρανά παραμένουν στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο νερό αφαιρείται από αυτά, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν, κάνοντας την αφόδευση δύσκολη και επώδυνη. Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει τόσο η επιλογή ενός διαφορετικού συμπληρώματος ασβεστίου, όπως το κιτρικό ασβέστιο. Επιπλέον, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει, καθώς έχει αντίθετη δράση, χαλαρώνοντας τους μύες.

Συμπληρώματα Σιδήρου

Ο σίδηρος σε μορφή συμπληρώματος μπορεί, επίσης, να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν απορροφάται εύκολα, ακόμη και σε αυτή τη μορφή. Μάλιστα, η ποσότητα που δεν αφομοιώνεται από το λεπτό έντερο μεταφέρεται στο παχύ, επηρεάζοντας τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί, προωθώντας μάλιστα την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, που οδηγούν σε φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα. Για να μην αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, προτίμησε συμπληρώματα με μεγαλύτερη απορρόφηση, όπως το χηλικό σύμπλοκο σιδήρου-αμινοξέων ή o δισγλυκινικός σίδηρος. Εναλλακτικά, μπορείς να βρεις και συμπληρώματα σε μορφή εισπνεόμενων.

Επομένως, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να επιδράσουν θετικά στη δυσκοιλιότητα, ενώ άλλες αρνητικά. Πρόσεχε ιδιαίτερα την ποσότητα τον συμπληρωμάτων, καθώς μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν υδαρή κόπρανα ή διάρροια, όπως το μαγνήσιο. Άλλα συμπληρώματα, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Συμπερασματικά

Αν παρουσίασες δυσκοιλιότητα, μην ανησυχείς. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια δυσλειτουργία του εντέρου, λόγω κακής διατροφής ή αλλαγής κάποιας συνήθειας, που σου προκάλεσε άγχος.

Μπορείς να την αντιμετωπίσεις άμεσα με μικρές αλλαγές στο διατροφολόγιό σου. Να θυμάσαι να πίνεις νερό, να τρως φρούτα, λαχανικά και να επιλέγεις προϊόντα ολικής αλέσεως για να αυξήσεις τις φυτικές ίνες, το σύμμαχο σου για να πηγαίνεις τουαλέτα. Φρόντισε, επίσης, να μην παραμελείς και καθυστερείς την ανάγκη σου για τουαλέτα.

Η καλή διατροφή αλλά και ένας τρόπος ζωής με προτεραιότητα τη σωματική και την ψυχική σου υγεία, μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις, καθώς και να προλάβεις τη δυσκοιλιότητα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα συμπτώματά σου είναι εντονότερα και σε ταλαιπωρούν για καιρό είναι απαραίτητο να απευθυνθείς στο γιατρό σου.

Αν δυσκολεύεσαι να αλλάξεις μόνος σου τις διατροφικές σου συνήθειες, θα είναι χαρά μου να κάνουμε μαζί μια συνεδρία, είτε δια ζώσης, είτε on line, για να σε βοηθήσω από την πλευρά μου στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ακριβά Δώρα για Μωρά: 10 Μοναδικές Επιλογές που θα Μείνουν Αξέχαστες

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ασήμωμα / Χρύσωμα Μωρού από Νονά: Μοναδικές Ιδέες Φυλαχτών

Μην χάσετε...