“Kotsonis”

Ασήμωμα / Χρύσωμα Μωρού από Νονά: Μοναδικές Ιδέες Φυλαχτών

Ασήμωμα / Χρύσωμα Μωρού από Νονά: Μοναδικές Ιδέες Φυλαχτών

Το ασήμωμα ή αλλιώς χρύσωμα του μωρού είναι ένα έθιμο που εδώ και δεκαετίες αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές παραδόσεις που συντροφεύουν τη γέννηση ενός παιδιού.

Συνυφασμένο με ευχές για καλοτυχία και ευημερία, το χρύσωμα του μωρού είναι μια συνήθεια που οι ρίζες της βρίσκονται πολύ πίσω στο χρόνο.

Σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, συνηθιζόταν την ημέρα του πρώτου μπάνιου του παιδιού, οι συγγενείς και οι φίλοι να ρίχνουνε στη λεκάνη με το νερό ασημένια νομίσματα καθώς πίστευαν πως εκείνη τη στιγμή περνούσαν οι μοίρες και μύρωναν το μωρό, χαράζοντας κατά κάποιο τρόπο την τύχη του – για το λόγο αυτό έπρεπε να τις ανταμείψουν.

Με το πέρασμα των χρόνων, το έθιμο αυτό διατηρήθηκε αλλά άλλαξε η διαδικαστική μορφή του, για αυτό και πλέον στις μέρες μας, το χρύσωμα ή ασήμωμα του μωρού αναφέρεται στα δώρα, χρυσές λίρες και φυλαχτά,  που οι συγγενείς, οι φίλοι και οι νονοί φέρουν στο παιδί τις πρώτες μέρες της γέννησης του. 

Kotsonis

Ειδικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, αποτελούσε συνήθης πράξη οι παππούδες να χαρίζουν μια χρυσή λίρα στο καινούργιο εγγόνι τους, μια κίνηση που ουσιαστικά προσέφερε ένα κειμήλιο στην οικογένεια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα νομίσματα αυτά περνούσαν από γενιά σε γενιά, διατηρώντας τη συμβολική αλλά και την αντικειμενική τους αξία.

Στη σύγχρονη εποχή, το ασήμωμα ή χρύσωμα του μωρού, αποτελεί μια πράξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους νονούς του παιδιού, οι οποίοι και δωρίζουν στο πνευματικό παιδί τους, χρυσά ή ασημένια κοσμήματα, όπως φυλαχτά, Κωνσταντινάτα, παραμάνες αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κοσμήματα στολισμένα με ματάκια και άλλα συμβολικά μοτίβο.

Σε περίπτωση λοιπόν που ετοιμάζεστε να αναλάβετε τον τόσο σημαντικό και όμορφο ρόλο της νονάς, και αναρωτιέστε τι να προσφέρετε στο νεογέννητο μωρό ως ευχή για καλή τύχη και μια υπέροχη ζωή, το Kotsonis Jeweler έχει συγκεντρώσει σε αυτό εδώ το άρθρο, μερικά από τα αγαπημένα κοσμήματα της συλλογής μας, ιδανικά για ασήμωμα / χρύσωμα μωρού, που θα ακολουθούν το παιδί παντοτινά.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Δυσκοιλιότητα: Αντιμετώπιση, Συμπτώματα, Διατροφή & Τρόπος Ζωής

ΕΠΟΜΕΝΟ

Φαρυγγίτιδα: Συμπτώματα, Διάρκεια & Μέθοδοι Αντιμετώπισης / Θεραπεία

Μην χάσετε...