Planet Physics

ΒΟΡΑΚΑΣ: Χρήσεις, Ιδιότητες, Τιμή, Παρενέργειες/Αντενδείξεις

Βόρακας

Τι Είναι ο Βόρακας;

Ο βόρακας ή βορικό νάτριο (γνωστός ως Borax, Sodium borate, sodium tetraborate ή disodium tetraborate) αποτελεί ένα λευκό ορυκτό στοιχείο, που βρίσκεται κυρίως σε αλμυρές λίμνες, οι οποίες δεν έχουν νερό όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ξηραίνονται μετά το πέρας της περιόδου των βροχών.

Μόλις επέλθει η ξηρασία, το νερό εξατμίζεται και σχηματίζεται ο βόρακας με μορφή κρυσταλλική.

Η βασική του δομή είναι τριγωνικά συμπλέγματα BO2(OH) και τετράεδρα BO3(OH), τα οποία συνδέονται με αλυσίδες νατρίου και οκτάεδρα κρυσταλλικού νερού.

Το όνομα του οφείλεται στο λευκό χρώμα του και έχει αραβική προέλευση (burqa στα αραβικά σημαίνει λευκό).

Ο βόρακας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε αποξηραμένες λίμνες στο Θιβέτ, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του στις ΗΠΑ.

Επίσης, μπορούμε να το βρούμε στη Τουρκία, Βολιβία, Μεξικό και σε πολλές περιοχές της Καλιφόρνια.

Λόγω της αλκαλικής του φύσης, ο βόρακας έχει πολύ ισχυρές καθαριστικές, απολυμαντικές και αποσμητικές ιδιότητες, που εκτός των άλλων δημιουργούν και μία αίσθηση φρεσκάδας.

Βόρακας Χρήσεις

  • Αφαιρεί λεκέδες και σημάδια από λάδι

Ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι βόρακα σε περίπου 4μιση λίτρα νερού και αφήνουμε τα ρούχα μας να μουλιάσουν για μισή ώρα. Έπειτα, βάζουμε το απορρυπαντικό και πλένουμε ως συνήθως τα ρούχα μας.

  • Καθαρίζει γενικά όλες τις επιφάνειες

Πασπαλίζουμε λίγο βόρακα σε ένα πανί και περνάμε όλες τις επιφάνειες. Στο τέλος ξεπλένουμε καλά.

  • Ενισχύει το απορρυπαντικό πιάτων

Αρχικά, πασπαλίζουμε 1-2 φλιτζάνια βόρακα στη λεκάνη του πλυντηρίου πιάτων. Στη συνέχεια, προσθέτουμε απορρυπαντικό και εκτελούμε το συνηθισμένο μας πρόγραμμα.

  • Εξουδετερώνει τις οσμές

Σε ένα δοχείο ψεκασμού βάζουμε 1,5 φλιτζάνι ζεστού νερού και  μισό φλιτζάνι βόρακα. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε 5-10 σταγόνες από το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα φρέσκο άρωμα.

  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση έλλειψης βορίου στον κήπο

Φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα αχλάδια, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα μήλα, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και το λάχανο έχουν μεγάλη ανάγκη από βόριο. Για να αποτρέψουμε την έλλειψη αυτού, ρίχνουμε στα φύλλα τους ένα μείγμα ως σπρέι, 5 κουταλιών σούπας βόρακα σε περίπου 20 λίτρα νερό με αρκετές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

  • Εξαλείφει τα παράσιτα 

Το βόριο στο βόρακα αποτελεί θανατηφόρα απειλή για ψύλλους, σκαθάρια, κατσαρίδες και μυρμήγκια. Τοποθετούμε βόρακα στα προβληματικά μέρη του σπιτιού μας.

  • Αντιμετωπίζει τη σκουριά

Δημιουργούμε μία πάστα από βόρακα και χυμό λεμονιού και την τοποθετούμε σε σκουριασμένα αντικείμενα. Αφήνουμε την πάστα μισή ώρα να δράσει και στη συνέχεια τρίβουμε με μία βούρτσα καθαρισμού. Όταν τελειώσουμε, ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πάστα όσες φορές θέλουμε, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Αποφράσσει τις αποχετεύσεις

Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι βόρακα στην αποχέτευση μαζί με 2 φλιτζάνια βραστό νερό και το αφήνουμε να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εισπνοή των ατμών.

  • Καθαρίζει γυαλιά, παράθυρα και καθρέφτες

Ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια ζεστού νερού με 2 κουταλιές βόρακα και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να διαλυθεί τελείως. Βυθίζουμε ένα καθαρό πανί στο μείγμα και σκουπίζουμε καθρέφτες, παράθυρα και γυάλινες πόρτες.

  • Σκοτώνει τα ζιζάνια

Σε έναν ψεκαστήρα ζιζανίων βάζουμε 10 λίτρα νερού και 1 ¼ φλιτζανιού βόρακα. Ψεκάζουμε προσεκτικά τα φύλλα των ανεπιθύμητων φυτών και αποφεύγουμε να ψεκάσουμε αυτά που θέλουμε να διατηρήσουμε. ΔΕΝ ψεκάζουμε ποτέ το χώμα.

  • Εξαλείφει τη μούχλα και το ωίδιο (αρρώστια φυτών)

Αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι βόρακα σε 4,5 λίτρα νερού και ψεκάζουμε περιοχές που έχουν προσβληθεί από μούχλα και ωίδιο. Μόλις ψεκάσουμε, χρησιμοποιούμε μία παλιά οδοντόβουρτσα, για να καθαρίσουμε προσεκτικά. Όταν τελειώσουμε, δεν ξεπλένουμε. Ακόμη και μετά την πρώτη θεραπεία, ο βόρακας θα συνεχίσει να απολυμαίνει και να εμποδίσει την ανάπτυξη μυκητών.

  • Αφαιρεί υπολείμματα κόλλας

Σε ¼ φλιτζάνι ζεστού νερού διαλύουμε μισό φλιτζάνι βόρακα, για να αφαιρέσουμε κόλλα, πίσσα, κόμμι και άλλα κολλώδη σημεία.

  • Καθαρίζει τα χαλιά

Πασπαλίζουμε το βόρακα στις κουβέρτες και τα χαλιά και τον αφήνουμε να δράσει για μισή ώρα. Έπειτα, τινάζουμε. Για επίμονους λεκέδες, αναμειγνύουμε 2 φλιτζάνια ζεστού νερού και μισό φλιτζάνι βόρακα. Με ένα πανί καθαρίζουμε καλά.

  • Διατηρεί φρέσκα τα λουλούδια

Σε ένα αεροστεγές δοχείο βάζουμε λίγο μείγμα από ένα μέρος βόρακα σε δύο μέρη αλεύρι καλαμποκιού. Βάζουμε τα λουλούδια μέσα σε αυτό. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Για 2 βδομάδες τα φυλάμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

  • Καλύτερα σπιτικά φυτίλια κεριών

Βουτάμε τα φυτίλια μας σε ένα διάλυμα 2 κουταλιών σούπας βόρακα, 1 κουταλιάς αλάτι και 1 φλιτζάνι με βραστό νερό για καλύτερα σπιτικά φυτίλια κεριών, που μειώνουν τον καπνό και την τέφρα όταν καίγονται. Το αφήνουμε να στεγνώσει για 24 ώρες. Πρέπει να κρατήσουμε τα φυτίλια 2 μέρες, πριν τη χρήση, για να στεγνώσουν.

  • Αντιμετωπίζει τους μύκητες νυχιών

Παίρνουμε ίσες ποσότητες από σόδα, βόρακα και νερό και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε καλά, για να φτιάξουμε μία πάστα. Πριν από την εφαρμογή της θεραπείας, πρέπει να βρέξουμε το μολυσμένο νύχι και να τρίψουμε απαλά το μείγμα. Εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο δύο φορές την ημέρα και συνεχίζουμε για περίπου 2 εβδομάδες.

Βόρακας Ορυκτό

Βόρακας Ιδιότητες

Μία ιδιότητα του βόρακα είναι να μετατρέπει μερικά μόρια του νερού σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, δηλαδή σε οξυζενέ, κυρίως μέσα σε ζεστό νερό. Το pH του βόρακα είναι υψηλό, δημιουργεί βασικό διάλυμα με το νερό, που αυξάνει τη καθαριστική δύναμη του απορρυπαντικού που χρησιμοποιούμε.

Επιπλέον, στις μέρες μας χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς αποτελεί συστατικό απορρυπαντικών, λευκαντικών, καλλυντικών, αντιπυρικών και μεταλλουργικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, σε κάποιες χώρες αποτελεί συντηρητικό τροφίμων (λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αλάτι) και συστατικό μαγειρικής (κυρίως στην Ασιατική κουζίνα).

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι η συμβατική ιατρική δεν το θεωρεί απαραίτητο για το σώμα μας.

Βέβαια, μελέτες λένε το αντίθετο, καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι ο βόρακας έχει πολύ αποτελεσματικές αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Γερμανού ογκολόγου Dr Paul-Gerhard Seeger, η ανάπτυξη όγκων οφείλεται και στην ανεπάρκεια βορίου στο σώμα μας.

Ο βόρακας συμβάλλει στη θεραπεία αρκετών ασθενειών. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και αρκετές εργασίες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι αρθρώσεις, που επηρεάζονται από την αρθρίτιδα, έχουν σημαντική έλλειψη βόρακα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί αυτό.

Επίσης, το βόριο, όπως το μαγνήσιο, είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση  της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η καντιντίαση  μπορεί να αντιμετωπιστεί με βόρακα.

Η θεραπεία με βόρακα μπορεί να μας βοηθήσει αν υποφέρουμε από:

  • λύκο
  • ρευματοειδή αρθρίτιδα και πολλά άλλα είδη ρευματισμών
  • οστεοπόρωση
  • γενικά αρθρίτιδα
  • candida
  • διαφορετικούς τύπους όγκων
  • ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων
  • προβλήματα όρασης
  • δερματίτιδα και ψωρίαση
  • μυϊκούς πόνους και δυσκαμψία
  • προβλήματα μνήμης
  • χρόνια πνευματική ή σωματική κόπωση
  • προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και το PMS, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Βόρακας για Μυρμήγκια / Κατσαρίδες

Ο βόρακας είναι μία φυσική μεταλλική ένωση με υψηλό pH, ιδανική για να διώξει μυρμήγκια, κατσαρίδες κι άλλα έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι μείγμα βόρακα, ζάχαρη και νερό.

Αυτό λειτουργεί ως «παγίδα» όπως η μαγειρική σόδα και έτσι μπορεί να δηλητηριαστεί μία ολόκληρη αποικία μυρμηγκιών μαζί με τη βασίλισσά της.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το βόρακα και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. Βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι στο υγρό και το τοποθετούμε πάνω σε αλουμινόχαρτο. Τα μυρμήγκια, μόλις μυριστούν τη ζάχαρη, θα αρχίσουν να μαζεύονται.

Αναφορικά με τις κατσαρίδες, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ανθεκτικά πλάσματα, που δύσκολα απομακρύνονται. Για να τις προσελκύσουμε και τις εξοντώσουμε, ανακατεύουμε βρασμένους κρόκους με λευκή ζάχαρη και βόρακα. Τοποθετούμε το μείγμα στα μέρη, που έχουν «εγκατασταθεί».

Βόρακας για Μυρμήγκια / Κατσαρίδες

Βόρακας Λίπασμα

Ο βόρακας, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ένα άλας Βορίου και νατρίου με 10 μόρια νερού.

Το βόριο είναι στοιχείο απαραίτητο σε μικρές ποσότητες για τη θρέψη των φυτών, γιατί:

  1. Είναι αναγκαίο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.
  2. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτά και την κανονική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
  3. Βοηθάει στην καλή ανθοφορία και καρπόδεση των περισσοτέρων δέντρων.

Αναφορικά με τη λίπανση, σε πλήρως ανεπτυγμένα δέντρα (ηλικίας άνω των 15 ετών) συνιστάται η εφαρμογή βόρακα σε ποσότητα 250-300 gr ανά δέντρο, ενώ για μικρής ηλικίας δέντρα, συνιστάται να εφαρμόζεται 10 gr βόρακα ανά χρόνο ηλικίας του δέντρου. Πρέπει να γίνονται επαναληπτικές λιπάνσεις κάθε 3 χρόνια μαζί με τα σύνθετα λιπάσματα.

Ο βόρακας πρέπει να προστίθεται πριν ή κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων το χειμώνα, ώστε να διαλύεται και να απορροφάται εύκολα από το φυτό. 

Βόρακας Τιμή – Σημεία Πώλησης

Ο βόρακας περιέχεται σε ορισμένα απορρυπαντικά ρούχων και σαπούνια. Ή και ως συστατικό σε κάποιες οδοντόκρεμες.

Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω των σούπερ μάρκετ. Για αυτό, θα ήταν προτιμότερο να τον παραγγέλνουμε διαδικτυακά.

Επίσης, μπορούμε να τον αγοράσουμε σε φαρμακεία ή μπαχαροπωλεία. Ένα κιλό φθηνού και οικολογικού βόρακα κοστίζει περίπου 3 ευρώ.

Βόρακας, Είναι επικίνδυνος;

Σε γενικές γραμμές, οι γνώμες διίστανται. Παρόλο που, όπως αναφέραμε και παραπάνω, χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων με το κωδικό Ε285 σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει κατηγορηθεί τόσο από τον FDA (US Food and Drug Administration) όσο και από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA).

Θεωρείται γενικά μη-καρκινογόνο, αλλά είναι ερεθιστικό του δέρματος, λόγω της υψηλής του αλκαλικότητας.

Ωστόσο, χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά, ως συστατικό σε κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν, πηκτώματα, άλατα μπάνιου κ.λπ.

Στα καλλυντικά, ο βόρακας χρησιμοποιείται, επειδή έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικός για τον καθαρισμό του δέρματος.

Η ομοιοπαθητική ιατρική θεωρεί ότι ο βόρακας βοηθάει στη θεραπεία του έρπητα, των ελκών του δέρματος και των προβλημάτων που οφείλονται σε ερεθισμό αυτού.

Εν κατακλείδι, ο βόρακας είναι φυσικό προϊόν, δεν προκαλεί καρκίνο, δε συσσωρεύεται στον οργανισμό και δεν απορροφάται από το δέρμα. Επίσης, δε βλάπτει το περιβάλλον.

Βόρακας Παρενέργειες / Αντενδείξεις

Εάν καταποθεί σε μικρές ποσότητες, προκαλούνται μόνο γαστρεντερολογικές διαταραχές και ναυτία. Όμως, πρέπει να δοθεί προσοχή γιατί γίνεται τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για τον βόρακα, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Νύχια: Όλα τα Nail Trends για το 2024 Όπως Αυτά Διαμορφώνονται από τους Διεθνείς Οίκους Μόδας

ΕΠΟΜΕΝΟ

Φαύλος Κύκλος: Στοχοθεσία, Προβληματικά Μοτίβα & Αυθυποβολή

Μην χάσετε...