“Kotsonis”

Βασιλικός Πολτός: Ιδιότητες, Δοσολογία, Οφέλη, Παρενέργειες, Τιμή

Βασιλικός Πολτός: Ιδιότητες, Δοσολογία, Οφέλη, Παρενέργειες, Τιμή

Ο βασιλικός πολτός δικαίως θεωρείται η πεμπτουσία της νεότητας και της ευεξίας, αφού σε αυτόν αναμετράται πλήθος από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με μοναδικές ιδιότητες.

Τι είναι, λοιπόν, ο βασιλικός πολτός, ποιο είναι το διατροφικό του προφίλ, σε τι δοσολογία είναι καλό να λαμβάνεται και ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές του;

Διάβασε κι εσύ παρακάτω τα πάντα σχετικά με τον βασιλικό πολτό. Και πού ξέρεις; Μπορεί κι εσύ να τον λατρέψεις!

Kotsonis

Τί είναι ο Βασιλικός Πολτός;

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί μια λευκή ουσία με κρεμώδη υφή, η οποία προκύπτει από τους ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών.

Προορίζεται ως τροφή για την ανάπτυξη των προνυμφών μελισσών, οι οποίες χάρη στην επίρροια του πολτού αυτού μετεξελίσσονται σε βασίλισσες μέλισσες.

Ο βασιλικός πολτός δεν συγχέεται με το μέλι, αφού αυτό δεν παράγεται από το σώμα των μελισσών σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό.

Βασιλικός Πολτός Ιδιότητες

Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες που υπάρχουν στον πλούτο των βιβλιογραφικών δεδομένων, ο βασιλικός πολτός έχει γενικά έναν συνδυασμό ιδιοτήτων που αφορούν σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης υγείας.

Κατ’ αρχάς, ο βασιλικός πολτός φημίζετα ιδιαίτερα για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία το 1985, η οποία εφαρμόστηκε σε αρουραίους, ανακοινώθηκε το συμπέρασμα ότι ο βασιλικός πολτός δρα ανασταλτικά στους όγκους που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, όχι όμως στους καλπάζοντες όγκους.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα παιδιά που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου και ενέταξαν τον βασιλικό πολτό στο διατροφολόγιό τους, είδαν θετικά αποτελέσματα σχετικά με την καλυτέρευση της κατάστασής τους και την αύξηση της όρεξης τους, αλλά και βελτιστοποιήθηκε η αντοχή τους σε ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες.

Εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, ο βασιλικός πολτός έχει αγγειοπλαστικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντιιικές, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει τις εποχιακές ιώσεις και δρα κατά του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και των βακτηρίων E-coli και bacilli coli.

Τέλος, όντας ένα ισχυρό εληξίριο της νεότητας που χαρίζει λάμψη και ομορφιά στα γηρατειά, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, όπως και αντιαλλεργικές, επειδή καταπραΰνει μερικά αλλεργικά συμπτώματα.

Βασιλικός Πολτός Συστατικά

Η μέλισσα, που τρέφεται με το μέλι και τη γύρη, εισπράττει κάθε ένα από τα θρεπτικά συστατικά αυτών. Στην συνέχεια, παράγει από τους αδένες του φάρυγγά της τον βασιλικό πολτό, ο οποίος εύλογα έχει πολλά περισσότερα συστατικά με απίστευτες ιδιότητες και θεραπευτικά οφέλη.

Αναλυτικότερα, μερικά από τα κυριότερα συστατικά του θαυματουργού αυτού πολτού είναι τα εξής:

  • Υγρασία (55-65%)
  • Σάκχαρα (18%): Τα βασικά φυσικά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε αναλογία όμοια με αυτή του μελιού. Άλλα σάκχαρα που υπάρχουν στον βασιλικό πολτό είναι η σακχαρόζη, η μαλτόζη και η μελοβιόζη.
  • Πρωτεΐνες (17%): Οι πρωτείνες παρέχουν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, σε ένα σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, με πιο γνωστά το ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ
  • Λιπίδια (4%): Η αναλογία των λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή και σε αυτά οφείλονται οι περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Ο βασιλικός πολτός περιέχει 47 λιπίδια. Κυριότερο λιπαρό οξύ είναι 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο αποτελεί το 70% των λιπιδίων του βασιλικού πολτού και θεωρείται ένας αντικαρκινικός παράγοντας.
  • Μεταλλικά άλατα (2%): Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι : Κάλιο (K), Ασβέστιο (Ca), Νάτριο (Na), Ψευδάργυρο (Zn),  Σίδηρο (Fe), Ορείχαλκο (Cu),  Μαγγάνιο (Mn) με μεγάλη επικράτηση του καλίου.
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (3%): Χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι και η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες. Περιέχει τις βιταμίνες B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, και σε μικρότερες ποσότητες  C, D,  A και Ε.
  • Ένζυμα: με κυριότερα την γλυκόζη, οξειδάση, φωσφατάση & χολινεστεράση
  • Ορμόνες: ο φρέσκος βασιλικός πολτός περιέχει ποσότητες γενετησίων ορμονών. Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και των χαρακτηριστικών. Η προγεστερόνη είναι η γυναικεία ορμόνη για την ανάπτυξη της μήτρας και των μαστών. Η οιστραδιόλη είναι  γυναικεία ορμόνη για την ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτηριστικών.
  • Ακετυλοχολίνη: που έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών.

Βασιλικός Πολτός Δοσολογία

Η κατάλληλη δόση εξαρτάται άμεσα από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η καθημερινή δραστηριότητα, η γενικότερη υγεία, κ.α..

Τυπικά, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι μια ποσότητα 1 g μια φορά ανά ημέρα, όσο δηλαδή μπορεί να πιάσει η μύτη μιας οδοντογλυφίδας.

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια 3-6g και οι αθλητές ή όσοι ακολουθούν έντονη δραστηριότητα τριπλάσια ποσότητα.

Καλό θα ήταν να λαμβάνονται υπόψιν οι προβλεπόμενες οδηγίες σχετικά με την δοσολογία, που αναγράφονται σε κάθε προϊόν, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού.

Βασιλικός Πολτός - Βασιλοκελιά

Βασιλικός Πολτός Οφέλη

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλουσιότερη υγιεινή τροφή που χαρίζεται από την φύση και προσδίδει στο σώμα την αναγκαία του ισορροπία.

Για να κατανοήσει κανείς τον τρόπο δράσης του, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο βασιλικός πολτός λειτουργεί ως ένας καταλύτης που παρέχει στον εκάστοτε οργανισμό αυτό το οποίο ακριβώς έχει ανάγκη.

Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να επισημανθεί η εξαιρετική συμβολή και τα σημαντικότερα θεραπευτικά οφέλη του βασιλικού πολτού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι, το φυσικό αυτό συμπλήρωμα που είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος για την υγεία έχει τα παρακάτω οφέλη:

• Προλαμβάνει τις εποχιακές ιώσεις
• Μπορεί να βοηθήσει στην ανικανότητα και στην στειρότητα
• Δρα κατά της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες, ειδικά για εφήβους που προετοιμάζονται για εξετάσεις
• Είναι απόλυτος σύμμαχος της μακροζωίας
• Βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών
• Καταπολεμά στην κόπωση και τις αϋπνίες
• Λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας
• Κατευνάζει τα συμπτώματα που αφορούν στην εμμηνόπαυση
• Είναι κατά της νευρικής ανορεξίας
• Τονώνει το νευρικό σύστημα
• Αποτρέπει την ανάπτυξη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, εξασφαλίζοντας την στοματική υγιεινή
• Συμβάλλει με θετικό τρόπο στην ασθένεια του Parkinson και του Alzheimer
• Δίνει ομορφιά και νεότητα στα γηρατειά και μειώνει τις ρυτίδες
• Βοηθά στην προστασία κατά του σακχαρώδη διαβήτη
• Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καθώς και το δέρμα
• Οδηγεί στην ανάπτυξη του μυελού των οστών
• Ελαττώνει τα αρθριτικά προβλήματα
• Μειώνει την χοληστερίνη
• Λειτουργεί ευεργετικά σε όσους έχουν άσθμα
• Ενισχύει την μνήμη
• Χαρίζει ενέργεια, ισχύ και αντοχή, καθιστώντας τον ιδανικό προς κατανάλωση από αθλητές
• Μειώνει τα αλλεργικά συμπτώματα
• Εξασφαλίζει την ομορφιά και λάμψη
• Ίσως να ενδείκνυται και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και βοηθά στην χώνεψη

Βασιλικός Πολτός Πώς Τρώγεται

Όταν πρόκειται να καταναλώσουμε τον βασιλικό πολτό δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό αλλά πλαστικό κουτάλι. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα για βασιλικό πολτό κουτάλια που δίνονται μαζί με το προϊόν στα οποία μπορεί να μετρηθεί και η κατάλληλη δόση.

Ο βασιλικός πολτός λαμβάνεται κάθε πρωί, νηστικοί, και τοποθετείται κάτω από την γλώσσα, για να διαλυθεί ευκολότερα.

Σε περίπτωση που κάποιος απεχθάνεται την γεύση του, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίεργη γεύση, μπορεί να προσθέσει τον πολτό σε ένα κουταλάκι μέλι.

Προτεινόμενο άρθρο: Φαρυγγίτιδα: Συμπτώματα, Διάρκεια & Μέθοδοι Αντιμετώπισης / Θεραπεία

Βασιλικός Πολτός Διάρκεια Χρήσης

Η διάρκεια λήψης του βασιλικού πολτού είναι συγκεκριμένη και ποικίλει ανάλογα με το λόγο κατανάλωσής του.

Εάν πρόκειται για ενδυνάμωση και πρόληψη, τότε παίρνουμε τον βασιλικό πολτό για 20 ημέρες και έπειτα ακολουθεί παύση 10 ημερών. Η αγωγή αυτή έχει διάρκεια 3 μηνών το λιγότερο.

Εάν ο σκοπός μας είναι να καταπολεμήσουμε κάποια ασθένεια, τότε το ιδανικότερο είναι να συμβουλευτούμε τον μελισσοθεραπευτή ή ακόμα καλύτερα τον προσωπικό μας ιατρό για την συνιστώμενη δόση και διάρκεια χρήσης που θα μας προτείνει.

Βασιλικός Πολτός Θερμίδες

Ο βασιλικός πολτός ως υπερτροφή εκτός από θησαυρός για την υγεία του ανθρώπου, έχει επίσης και μηδαμινές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 1 g βασιλικού πολτού περιέχει περίπου 2,8 θερμίδες.

Βασιλικός Πολτός - Βασίλισσα

Βασιλικός Πολτός & Γονιμότητα

Μέχρι στιγμής έχει διατυπωθεί ότι ο βασιλικός πολτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διαδικασία της γονιμότητας και της κινητικότητας του σπέρματος των ανδρών, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανικανότητας και της στειρότητας.

Κάποιοι μελετητές βέβαια εξηγούν ότι η δράση του πολτού στην γονιμότητα οφείλεται στην ροιαλακτίνη, μια πρωτεϊνικής ουσία που βοηθά τη βασίλισσα μέλισσα να είναι σεξουαλικά ενεργή.

Βασιλικός Πολτός για Παιδιά

Λέγεται ότι ο βασιλικός πολτός δρα ευεργετικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη των μικρών παιδιών, δίνει ώθηση παρέχοντας ενέργεια και καταπολεμώντας το άγχος και την κούραση σε περιόδους εξετάσεων.

Ωστόσο, για παιδιά που δεν έχουν περάσει την εφηβεία, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κανείς έναν παιδίατρο, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γενικότερα, δεν μπορεί να προκύψει κάποια παρενέργεια από τη λήψη βασιλικού πολτού σε παιδιά, όμως η κατάλωσή του προϋποθέτει την ύπαρξη σύνεσης και μέτρου για παν ενδεχόμενο.

Βασιλικός Πολτός Παρενέργειες

Κατά βάση η λήψη βασιλικού πολτού δεν είναι συνδεδεμένη με τυχόν εθισμό, παρενέργειες και αντενδείξεις, επομένως κρίνεται αβλαβές και χορηγείται άφοβα.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πάντοτε σημαντική η διατήριση του μέτρου, χωρίς την υπέρβαση των προβλεπόμενων οδηγιών ή την αλόγιστη κατανάλωσή του.

Παρά ταύτα, έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι ο βασιλικός πολτός έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων (κνίδωση, άσθμα μέχρι και θανατηφόρο σοκ).

Μάλιστα οι πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων από την κατανάλωση βασιλικού πολτού είναι μεγαλύτερες στα άτομα που έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν αλλεργικές αντιδράσεις οποιασδήποτε μορφής. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη του από αλλεργικούς ασθενείς.

Δεν υπάρχουν έρευνες που σχετίζονται με την ασφάλεια της λήψης του πολτού σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επαρκών πληροφοριών καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση του στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως ναυτία, διάρροια, εξάνθημα θα πρέπει να σταματήσει η λήψη του και κατόπιν χρειάζεται να συμβουλευτούμε κάποιον αλλεργιολόγο.

Βασιλικός Πολτός Τιμή

Η τιμή λιανικής πώλησης για τον ελληνικό βασιλικό πολτό κυμαίνεται μεταξύ 20-30 ευρώ ανά 10 g, ενώ ο εισαγόμενος κυκλοφορεί στην μισή τιμή περίπου.

Σε αυτό το σημείο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, για να μην εξαπατηθεί και πληρώσει το εισαγόμενο προϊόν για ελληνικό, αφού η παραγωγή ελληνικού βασιλικού πολτού είναι πολύ μικρή ετησίως.

Αν σας άρεσε το άρθρο για τον βασιλικό πολτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting): Η Απολύτρωση από τη Δεσμευτική Λογική του “Λίγο και Συχνά”

ΕΠΟΜΕΝΟ

Φυστικοβούτυρο: Θερμίδες, Οφέλη, Ιδιότητες, Διατροφική Αξία, Γλυκά, Τιμή

Μην χάσετε...