“Kotsonis”

Αποτρίχωση: Οι 8 Δημοφιλέστερες Μέθοδοι για να Επιλέξεις την Καλύτερη

Αποτρίχωση: Οι 8 Δημοφιλέστερες Μέθοδοι για να Επιλέξεις την Καλύτερη για Εσένα

Ξύρισμα, αποτριχωτική κρέμα ή αποτρίχωση με λέιζερ; Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι αποτρίχωσης. Κάποιες με προσωρινά και κάποιες με μόνιμα αποτελέσματα. Στόχος κάθε μεθόδου είναι ο ίδιος: απαλό και λείο δέρμα χωρίς περιττές τρίχες!

Ας δούμε έναν προς έναν με ποιους τρόπους αποτρίχωσης μπορείς να απαλλαγείς από τις ανεπιθύμητες τρίχες, σε ποια σημεία του σώματος σου και ποιος είναι ο προτιμότερος για εσένα.

Μέθοδοι αποτρίχωσης

Αποτρίχωση με κερί (ζεστό – κρύο)

Η τεχνική αποτρίχωσης με κερί είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποτρίχωσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως πρώτη φορά κατά τη Βικτωριανή εποχή.

Kotsonis

Πώς λειτουργεί: Το ζεστό ή κρύο κερί εφαρμόζεται πάνω στην περιοχή του δέρματος που αναπτύσσεται η τριχοφυΐα με κατεύθυνση την ανάπτυξή της. Αφού στερεοποιηθεί, τοποθετείται μία ταινία από ύφασμα η οποία αφαιρείται με γρήγορο και απότομο τράβηγμα προς την αντίθετη κατεύθυνση της τριχοφυΐας και αφαιρούνται οι τρίχες.

Εναλλακτικά, υπάρχουν και οι έτοιμες ταινίες οι οποίες περιέχουν ήδη το κερί για μεγαλύτερη ευκολία. Με αυτό τον εναλλακτικό τρόπο μπορείς να γλιτώσεις το λιώσιμο του κεριού, οπότε σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις αποτρίχωση με κερί στο σπίτι μόνη σου, η λύση με τις έτοιμες ταινίες είναι πιο ενδεδειγμένη.

Πού εφαρμόζεται: Πόδια, μασχάλες, μπικίνι, άνω χείλος και άλλες μικροπεριοχές στο πρόσωπο όπως το πηγούνι ή τα φρύδια.

Πλεονεκτήματα: Επειδή η αποτρίχωση με κερί αφαιρεί τις τρίχες από τη ρίζα, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, είναι ασφαλής μέθοδος για να την εφαρμόσεις όποια στιγμή θέλεις, όποιον τύπο δέρματος και αν έχεις.

Μειονεκτήματα: Το τράβηγμα της ταινίας με το κερί είναι αρκετά επώδυνο. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες σε πιο ευαίσθητα δέρματα. Επίσης, για να κάνεις κερί θα πρέπει να περιμένεις αρκετά έως ότου οι τρίχες γίνουν μακρύτερες ώστε να μπορούν να βγουν με το κερί.

Ξύρισμα με ξυραφάκι

Το ξύρισμα με ξυραφάκι αποτελεί τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο να απαλλαχτείς από τις τρίχες σχεδόν σε όλα τα μέρη του σώματος.

Πώς λειτουργεί: Άπλωσε αφρό ξυρίσματος στην επιφάνεια που θέλεις να ξυρίσεις και εφάρμοσε τη λεπίδα (όσο περισσότερες λεπίδες τόσο πιο λεπτομερές ξύρισμα), αφαιρώντας με αυτό το τρόπο τις τρίχες.

Πού εφαρμόζεται: Όπως είπαμε και παραπάνω, σχεδόν παντού. Οι περισσότεροι όμως το χρησιμοποιούν σε πόδια, μασχάλες και στην περιοχή του μπικίνι.

Πλεονεκτήματα: Είναι εντελώς ανώδυνη μέθοδος, με άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Αν ξυρίσεις με προσοχή την περιοχή τότε θα πετύχεις ένα πολύ λείο αποτέλεσμα.

Μειονεκτήματα: Τα αποτελέσματα είναι μεν γρήγορα και ανώδυνα αλλά αν δεν προσέξεις μπορεί να κοπείς. Επίσης, το απαλό και λείο δέρμα δεν κρατάει για πολύ καιρό.

Ηλεκτρική αποτριχωτική μηχανή

Οι ηλεκτρικές αποτριχωτικές μηχανές χειρός είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα μας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μηχανές από διαφορετικές brands με απλές λειτουργίες μέχρι προηγμένης τεχνολογίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί: Περνάς την ηλεκτρική αποτριχωτική μηχανή πάνω από την επιφάνεια του δέρματος που έχει τρίχες και εκείνες αιχμαλωτίζονται και κόβονται.

Πού εφαρμόζεται: Πόδια, χέρια, μασχάλες και μπικίνι.

Πλεονεκτήματα: Έχει σχεδιαστεί για οικιακή χρήση, οπότε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις κάθε στιγμή. Οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα και αν μάλιστα γίνει συστηματική χρήση της αποτριχωτικής μηχανής τότε μπορεί να αποδυναμωθούν οι θύλακες και να μειωθεί σταδιακά η τριχοφυΐα. Δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις κάτι πάνω στο δέρμα, όπως κερί ή αφρό, οπότε είναι εύκολο να κάνεις χρήση της οπουδήποτε.

Μειονεκτήματα: Αν θέλεις πραγματικά καλά αποτελέσματα τότε θα πρέπει να αγοράσεις μία πιο ακριβή μηχανή. Επίσης, χρειάζεται τακτικό καθαρισμό και αλλαγή της λεπίδας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αποτρίχωση με κλωστή

Μία από τις αρχαιότερες μεθόδους αφαίρεσης ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είναι και η αποτρίχωση με κλωστή.

Οι αρχαίοι Άραβες ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν το λεγόμενο threading. Τότε οι γυναίκες τύλιγαν βαμβακερές κλωστές στα δάχτυλά τους και τα περνούσαν με γρήγορο τρόπο από τα πόδια τους.

Μόλις, τα τελευταία χρόνια ήρθε ξανά στην επιφάνεια αυτή η τόσο απλή αλλά μοναδικά αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης.

Πώς λειτουργεί: Πρώτα καθαρίζεται η περιοχή με οινόπνευμα από την αισθητικό (μπορείς να την κάνεις και μόνη σου αλλά μην το επιχειρήσεις αν δεν το έχεις ξανακάνει). Έπειτα η αισθητικός κρατάει και στριφογυρίζει και με τα δυο της χέρια τη κλωστή, δημιουργώντας ένα μικρό «λάσο», το οποίο στο πέρασμά του τραβάει και βγάζει τις τρίχες από τη ρίζα.

Πού εφαρμόζεται: Τριχοφυΐα προσώπου και ειδικά φρύδια.

Πλεονεκτήματα: Οι ανεπιθύμητες τρίχες βγαίνουν από τη ρίζα. Τα αποτελέσματα διαρκούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Επιπλέον, η μη χρήση χημικών καθιστά την αποτρίχωση με κλωστή υγιεινή και ασφαλής.

Μειονεκτήματα: Επειδή οι τρίχες βγαίνουν μία – μία, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ ώρα αν η επιφάνεια είναι μεγάλη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν ενδείκνυται για άλλο μέρος πλην του προσώπου. Τέλος, η αποτρίχωση με κλωστή μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη.

Αποτρίχωση με λέιζερ

Αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης, είναι από τις πιο σύγχρονες που υπάρχουν και πολλές γυναίκες την έχουν πρώτη στις προτιμήσεις όταν σκέφτονται να κάνουν αποτρίχωση. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αποτρίχωσης με πιο γνωστά τα εξής: Διοδικό, Αλεξανδρίτης, ND-YAG.

Πώς λειτουργεί: Το λέιζερ στοχεύει μέσω της θερμότητας τους θύλακες της τρίχας με αποτέλεσμα να τις αφαιρεί μόνιμα. Για να έχεις απαλό και βελούδινο δέρμα χρειάζεται να κάνεις αρκετές συνεδρίες (το πόσες εξαρτάται από την πυκνότητα τριχοφυΐας).

Πού εφαρμόζεται: Πόδια, χέρια, πρόσωπο, πλάτη, μπικίνι.

Πλεονεκτήματα: Ανώδυνη μέθοδος με μόνιμα αποτελέσματα. Αν θέλεις να αποχαιρετήσεις μια και καλή τις τρίχες από κάποιο σημείο του σώματός σου, τότε είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Μειονεκτήματα: Πρόκειται για ακριβότερη λύση σε σχέση με τις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης. Χρειάζεται χρόνος ώστε να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Επίσης, δε μπορεί να εφαρμοστεί όλες τις εποχές όπως π.χ. σε περίοδο έντονης ηλιοφάνειας.

Αποτριχωτική κρέμα

Η αποτριχωτική κρέμα είναι η χημική λύση για να γλιτώσεις από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Μαζί με το ξύρισμα με ξυραφάκι πρόκειται για τις πιο ανώδυνες και εύκολες μεθόδους αποτρίχωσης.

Πώς λειτουργεί: Άπλωσε την κρέμα στη συνολική επιφάνεια του δέρματος που θέλεις να αποτριχώσεις και ακολούθησε τις οδηγίες για το χρόνο που πρέπει να μείνει στο δέρμα. Αφαίρεσε την κρέμα πλένοντας το δέρμα. Οι τρίχες που υπήρχαν στην περιοχή, εφόσον ακολούθησες τις οδηγίες, θα πρέπει να έχουν βγει.

Πού εφαρμόζεται: Σε όλο το σώμα, αλλά είναι πιο αποτελεσματική σε μικρές περιοχές.

Πλεονεκτήματα: Είναι η πιο οικονομική μέθοδος αποτρίχωσης. Δεν προκαλεί πόνο και έχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα από το ξυραφάκι.

Μειονεκτήματα: Μην τη προτιμάς αν έχεις ευαίσθητο δέρμα γιατί μπορεί να σου προκαλέσει ερεθισμούς. Επίσης, δεν αφαιρεί τις τρίχες από τη ρίζα με αποτέλεσμα να μην προσφέρει αποτελέσματα που διαρκούν.

Φωτόλυση

Η φωτόλυση είναι μία προηγμένη τεχνολογικά μέθοδος με IPL. Η εφαρμογή της γίνεται αποκλειστικά από ειδικούς.

Πώς λειτουργεί: Ένας κρύσταλλος ακουμπάει την επιδερμίδα και απελευθερώνει πολυχρωματικό παλμικό φως με στόχο να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας. Ο κρύσταλλος έχει σύστημα ψύξης με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ότι παγώνεις στο σημείο που σε ακουμπάει.

Αυτό γίνεται ώστε να προστατεύεται το δέρμα. Με αυτή τη μέθοδο η τριχοφυΐα ελαττώνεται αισθητά με αποτέλεσμα να αφήνει πίσω της μόνο το χνούδι.

Πού εφαρμόζεται: Πόδια, πρόσωπο, μασχάλες, μπικίνι.

Πλεονεκτήματα: Ανώδυνη μέθοδος. Χάρη στην αποδυνάμωση της τρίχας από τη ρίζα της, τα αποτελέσματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, μειώνει τις κοκκινίλες από το γύρισμα των τριχών στην επιδερμίδα.

Μειονεκτήματα: Όπως και η μέθοδος αποτρίχωσης με laser, έτσι και η φωτόλυση πρέπει να αποφεύγεται σε καλοκαιρινή περίοδο που το δέρμα μαυρίζει. Επιπλέον απαιτείται ξύρισμα πριν την εφαρμογή. Τέλος, η φωτόλυση δεν είναι για κάθε τύπο δέρματος.

Sugaring

Το sugaring, είναι μία εναλλακτική μέθοδος αποτρίχωσης η οποία έχει ως βάση τη ζάχαρη. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρονολογείται από το 1900 π.Χ. και έχει γίνει ξανά μόδα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Πώς λειτουργεί: Πρόσθεσε ζάχαρη, χυμό λεμόνι και νερό και δημιούργησε μία πάστα. Άπλωσε αυτή τη πάστα στο δέρμα και ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία που θα ακολουθούσες με το κερί.

Πού εφαρμόζεται: Όπως και στο κερί έτσι και εδώ, η αποτρίχωση με πάστα ζάχαρης μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές, όπως πόδια, πρόσωπο, μπικίνι κλπ.

Πλεονεκτήματα: Με σωστή εφαρμογή τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου τέσσερις εβδομάδες. Δεν μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή ερυθρότητα στο δέρμα. Επιπλέον, είναι πιο ήπια στο δέρμα από την αποτρίχωση με κερί.

Μειονεκτήματα: Οι τρίχες για να εφαρμοστεί το sugaring χρειάζεται να έχουν ένα εύλογο μήκος διαφορετικά αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης δεν θα φέρει αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να την ετοιμάσεις μόνη σου για να την εφαρμόσεις.

Ποια μέθοδο αποτρίχωσης να διαλέξω;

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης, δεν υπάρχει σωστή απάντηση και αυτό γιατί έχει να κάνει με τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες που έχει ο καθένας.

Σκέψου αν θες μόνιμα αποτελέσματα ή ψάχνεις για μία προσωρινή λύση. Δες τι τύπο δέρματος έχεις, ποια εποχή θες να την ξεκινήσεις, σε πόσο διάστημα θέλεις αποτελέσματα κλπ.

Τέλος, υπολόγισε το budget που έχεις να διαθέσεις για αποτρίχωση και σίγουρα θα βρεις την ιδανική λύση για εσένα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Σπαθόλαδο, Βαλσαμόχορτο ή Υπερικόν: Το Βάλσαμο των Αρχαίων Σπαρτιατών

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ονόματα για Αγόρια: Αρχαιοελληνικά, από τη Μυθολογία, Σπάνια ή Σύνθετα

Μην χάσετε...