Φοινικέλαιο Ιδιότητες, Χρήσεις, Παρενέργειες, Κίνδυνοι, Αγορά

Φοινικέλαιο Ιδιότητες, Χρήσεις, Παρενέργειες, Κίνδυνοι, Αγορά

Τι είναι το φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο είναι ένα εδώδιμο φυτικό έλαιο που προέρχεται από το μεσοκάρπιο (κοκκινωπό πολφό ή κουκούτσι) των φρούτων ελαιοφοίνικων, κυρίως του Αφρικάνικου ελαιοφοίνικα (Ααβόρα ή Ελαΐς η Γουϊνήσια, Elais guineensis), του Αμερικανικού ελαιοφοίνικα (Ελαΐς η ελαιοφόρος) και του φοίνικα μαρίπα (Attalea maripa).

Εξ ου και  παράγεται κατά κύριο λόγο στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς επίσης και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Φοινικέλαιο & υγεία

Θρεπτική αξία φοινικέλαιου

Το φοινικέλαιο είναι βρώσιμο και χρησιμοποιείται ως τροφή για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Σχετικά με τα διατροφικά του στοιχεία:

Kotsonis

Θερμίδες (kcal) ανά 100 gr: 884

Λιπίδια ανά 100gr :

  • Κορεσμένα λιπαρά: 49 g
  • Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ: 9 g
  • Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ: 37 g

Χοληστερόλη: 0 mg

Υδατάνθρακες: 0 g

Πρωτεΐνη: 0 g

Βιταμίνες: δεν περιέχει οποιαδήποτε από τις Α, C, B6, B12, ούτε σίδηρο, μαγνήσιο ή ασβέστιο.

Περιέχει,όμως μεγάλη ποσσότητα από αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως το α και β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τουλάχιστον άλλα 10 ακόμα καροτένια, τοκοφερόλες, τοκοτριενόλες, βιταμίνη Ε και συνένζυμο Q10.

Φοινικέλαιο ως Vegan υποκατάστατο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, η σύνθεση του φοινικελαίου μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με τη σύνθεση του φυτικού ελαίου, καθώς περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%.

Περιέχει, επίσης και υψηλό ποσοστό (37%) του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος. Όλα αυτά καθιστούν τη μαργαρίνη με ηλιέλαιο ένα αντάξιο υποκατάστατο του βουτύρου.

Palm Oil Fruits

Φοινικέλαιο επιπτώσεις στην υγεία μας

Το φυσικό χρώμα του φοινικέλαιου είναι σκούρο πορτοκαλί. Για να φτάσει στον καταναλωτή όμως, δυστυχώς, υφίσταται έντονη επεξεργασία, όπως βρασμός, επηρεάζοντας έτσι την ασφάλεια και ποιότητα του τροφίμου.

Αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι η απώλεια πολλών από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό και ιδιαίτερα των καροτενοειδών του σε ποσοστό άνω του 70%.

Συγκριτικά με τα άλλα γνωστά φυτικά έλαια, το φοινικέλαιο περιέχει περίπου 50% κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με το γνωστό μας ελαιόλαδο που περιέχει πολύ μικρή περιεκτικότητα (περίπου 13%).

Φοινικέλαιο και καρδιοπάθειες

Το υψηλό ποσοστό του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος έχει την ίδια επιβλαβή επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (η «κακή» χοληστερόλη) με τα τρανς λιπαρά, κάτι το οποίο είναι ευρέως γνωστό πως επιβαρύνει τις καρδιοπάθειες.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ινστιτούτο “The National Heart, Lung and Blood Institute”, καθώς και άλλες διεθνείς υγειονομικές αρχές πιέζουν για την ελάττωση της κατανάλωσης φοινικέλαιου, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία περί αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, κοιλιακή μαρμαρυγή, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κ.α).

Φοινικέλαιο και καρκίνος

Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια έρευνα με την οποία ενημέρωνε ότι ο κύριος κίνδυνος για καρκίνο αφορά στους γλυκιδυλεστέρες (είδος λιπαρών οξέων) που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ή όταν το φοινικέλαιο διυλίζεται σε θερμοκρασίες πάνω από 200 °C.

Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις”, ότι οι γλυκιδυλεστέρες ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, δήλωσε τον Μάιο του 2016 η Helle Knutsen, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της EFSA για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα.

Φοινικέλαιο στη βιομηχανία

Το χαμηλό του κόστος, οι πολλαπλές του χρήσεις, η υψηλή ανθεκτικότητά του απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και κατά το τηγάνισμα, έχει ως αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους.

Από το 2007, αυτό το εδώδιμο έλαιο είναι το πρώτο σε κατανάλωση αυτήν τη στιγμή στον κόσμο.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και σε καλλυντικά, ακόμη και ως καύσιμο! (βιοντίζελ στην Ευρώπη προέρχεται μέχρι και 25% από φοινικέλαιο).

Ορισμένα προϊόντα όπου θα βρείτε φοινικέλαιο είναι κραγιόν, ζύμες για πίτσα, σαμπουάν, παγωτά, απορρυπαντικά, μαργαρίνη, σοκολάτα, μπισκότα, σαπούνια, συσκευασμένα προϊόντα άρτου.

Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων έχουν απαγορεύσει το φοινικέλαιο, εταιρίες όπως η Oreo και ο ιταλικός γίγαντας Ferrero υπερασπίζεται τη χρήση του φοινικελαίου στα προϊόντα του και ειδικά στη Nutella, λέγοντας ότι “εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων Ferrero στους καταναλωτές”.

Πώς το φοινικέλαιο σκοτώνει τον πλανήτη

Το φοινικέλαιο ως συστατικό δεν μολύνει το περιβάλλον. Η βιομηχανία όμως παραγωγής του, με κυριότερο τον κολοσσό Wilmar, θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.

Από το 1990, η αύξηση της χρησιμοποιούμενης γης για την καλλιέργεια φοινικέλαιου έχει αυξηθεί κατά 50%, με ετήσια παραγωγή 45 εκατομμύρια τόνους.

Το 90% εξ αυτών  παράγεται στη Μαλαισία και την Ινδονησία! Η βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου με τον τεράστιο ρυθμό αποψίλωσης δασικών εκτάσεων θα οδηγήσει σε λιγότερο από 3 χρόνια στην εξαφάνιση της Τίγρης της Σουμάτρας και στα επόμενα 5 με 10 χρόνια στην εξαφάνιση των ουρακοτάγκων.

Κάθε χρόνο καίγονται τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινίκων για την παραγωγή φοινικέλαιου. Οι εμπρησμοί γίνονται από εταιρίες αλλά και μικρότερους γεωργούς για να επεκτείνουν τις φυτείες τους.

Υπάρχουν πάνω από 300.000 διαφορετικά είδη ζώων που βρίσκονται στις ζούγκλες του Βόρνεο και της Σουμάτρα. Όσο καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης τους, τόσο μειώνεται η διαθέσιμη τροφή για αυτά τα ζώα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασιτία.

Πολλά από αυτά τα ζώα, καθώς αναζητούν τροφή στα αποψιλωμένα δάση δολοφονούνται, εκτοπίζονται ή αιχμαλωτίζονται και πωλούνται ως “κατοικίδια”, ως πειραματόζωα ή σε οίκους ανοχής.

Η βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου δεν καταστρέφει μόνο τα ζώα – δολοφονεί το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.

Στην Ινδονησία αλλά και στη γειτονική Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, και πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, χιλιάδες άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι ρύποι στην ατμόσφαιρα πολλές φορές ξεπερνούν κατά 10 φορές τα επιτρεπτά όρια.

Φοινικέλαιο για μαλλιά

Το φοινικέλαιο επανορθώνει τα μαλλιά δίνοντας τους λάμψη και ελαφρότητα. Είναι ένα λάδι τροφής και αναδόμησης για τα κατεστραμμένα από χημικές παρεμβάσεις μαλλιά, ιδιαίτερα τα ξηρά.

Το φοινικέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε στεγνά όσο και σε υγρά μαλλιά καθώς και αμέσως μετά ή πριν από το λούσιμο των μαλλιών.

Η ποσότητα του προϊόντος που πρέπει να εφαρμοστεί εξαρτάται από τον τύπο του πορώδους της τρίχας, την ευαισθησία στην απορρόφηση των καλλυντικών και το πόσο γρήγορα χρειάζεται γίνεται λιπαρό το τριχωτό της κεφαλής.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τον τρόπο εργασίας του ελαίου και να κάνουμε τη θεραπεία να έχει καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να βάλουμε ένα σκουφάκι και να τυλίξουμε τα μαλλιά μας με μια πετσέτα.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται θερμότητα που επιταχύνει τη διείσδυση των θρεπτικών ουσιών βαθιά στις ρίζες των μαλλιών.

Η καλύτερη ιδέα είναι να εφαρμόσετε το φοινικέλαιο μέχρι το ύψος των αυτιών στα μαλλιά. Στη συνέχεια, συνιστάται να πιάσετε τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού και να αφήσετε το καλλυντικό όλη τη νύχτα. Το πρωί, τα μαλλιά πρέπει να πλυθούν με σαμπουάν.

Υπάρχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε όταν χρησιμοποιούμε το έλαιο. Δυστυχώς, το φοινικέλαιο λερώνει τα ρούχα, τα σκεπάσματα και το δέρμα. Ως εκ τούτου, κατά την εφαρμογή, προτείνεται να προσπαθήσετε να παραλείψετε την περιοχή του δέρματος του προσώπου και του λαιμού.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παλιά πετσέτα ή ένα μπλουζάκι. Το φοινικέλαιο είναι κατάλληλο ακόμα και για λιπαρά μαλλιά. Με την τακτική εφαρμογής, η τρίχα γίνεται μαλακή, ομαλή και λαμπερή.

Η εφαρμογή πρέπει να διεξάγεται δύο φορές την εβδομάδα έως ότου τα μαλλιά να γίνουν αισθητά ισχυρότερα και να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θέλετε. Έτσι έχετε ένα φυσικό και low waste μαλακτικό μαλλιών!

Φοινικέλαιο τιμή / αγορά

Το εξευγενισμένο φοινικέλαιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε τόσο online όσο και στο φαρμακείο, κοστίζει περίπου 5,5 ευρώ ανά 100gr.

Συμπερασματικά, το φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό και φυσικό έλαιο με πολλές εφαρμογές σε καλλυντικά και στην περιποίηση μαλλιών, όμως είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε στο μαγείρεμα όπως και να προτιμήσουμε στις αγορές μας τρόφιμα με συστατικό το ελαιόλαδο και όχι το φοινικέλαιο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ριγανέλαιο: Ιδιότητες, Οφέλη, Παρασκευή, Παρενέργειες, Αγορά

ΕΠΟΜΕΝΟ

Νήματα Ανόρθωσης Προσώπου – Μη Χειρουργικό/Επεμβατικό Λίφτινγκ Προσώπου & Σώματος

Μην χάσετε...