Planet Physics

Τσουκνίδα: Ιδιότητες, Οφέλη, Τσάι/Ρόφημα/Βότανο, Παρενέργειες, Συνταγές, Αγορά

Τσουκνίδα

Τί Είναι η Τσουκνίδα – Ιστορική Αναδρομή

Η Τσουκνίδα ή αλλιώς Κνίδη ή Ουρτίκη, ανήκει στην οικογένεια φυτών Urticaceae.

Είναι ένα πολυετές, ποώδες, αυτοφυόμενο φυτό, το οποίο έχει παντού αδενώδεις τρίχες με φορμικό οξύ. Χάρη σε αυτές οφείλεται ο κνησμός που αισθανόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με Τσουκνίδα.

Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό ‘uro’, δηλαδή κάψιμο.  Κατάγεται από την Ευρώπη, αλλά επίσης βρέθηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Έχει περίπου 40 είδη παγκοσμίως.

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Σήμερα κοινώς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αλλεργιών, του πυρετού, του λύκου και της αρθρίτιδας. Είναι επίσης φοβερά διουρητική και βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην απώλεια βάρους.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού και κάθε μέρος του συμβάλλει στη θεραπεία διαφορετικών παθήσεων. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα.

Θεωρείται φαρμακευτικό φυτό-βότανο. Ο Ιπποκράτης, πριν 2.500 χρόνια την χαρακτήρισε ‘πανάκεια΄, δηλαδή το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν την Τσουκνίδα ως διουρητικό και καθαρτικό.

Για αυτές τις ιδιότητες του βοτάνου την συνιστούσε και ο Έλληνας ιατρός Γαληνός, στο βιβλίο του ‘De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)’, όσο και για τη θεραπεία σε δαγκώματα από σκύλους, στη γάγγραινα, στην υπερβολική εμμηνόρροια, σε ασθένειες που σχετίζονται με την σπλήνα, στην πνευμονία, στο άσθμα, στο έλκος στο στόμα και στην αντιμετώπιση τριχοφυΐας.

Η τσουκνίδα στα αγγλικά ονομάζεται ‘nettle’ ή ‘stinging-nettle’.

Πώς Φυτεύουμε την Τσουκνίδα – Πότε Είναι η Εποχή της

Η Τσουκνίδα αναλόγως την περιοχή, ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Το καλοκαίρι συνήθως θα τη βρούμε στα ορεινά-βόρεια σημεία της χώρας και τον χειμώνα πιο νότια.

Συνήθως την αναζητούμε στην εξοχή, γι’αυτό πολλοί την αποκαλούν ζιζάνιο και αγριόχορτο.

Αλλά αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε, ευδοκιμεί σχεδόν σε κάθε έδαφος. Προτιμά να αυτοφύεται σε χέρσα εδάφη πλούσια σε άζωτο και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις.

Πώς Συντηρούμε / Αποθηκεύουμε Φύλλα Τσουκνίδας – Αποξηραμένη Τσουκνίδα

Συνιστάται η χρήση κυρίως δύο ειδών Τσουκνίδας, της Urtica Doica και της Urtica Urens (κνίδη της καυστικής).  Η άλλη επιλογή είναι η κνίδη σφαιροφόρος (Urtica Pilulifera).

Αν μαζέψουμε μόνο τις κορφές της Τσουκνίδας δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιο είδος ανήκει. Αν όμως μαζέψουμε και ρίζες, προτιμούμε την καυστική.

Η συλλογή της για αποθήκευση και αποξήρανση γίνεται το καλοκαίρι, που έχουν πλέον ψηλώσει αρκετά.

Πάντα φορώντας γάντια, συλλέγουμε την Τσουκνίδα κόβοντάς την 3-4 εκ. κάτω από το χώμα, την πλένουμε καλά με κρύο νερό και μετά την ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά σε καυτό νερό.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και έτσι ή να την αποξηράνουμε για μελλοντική χρήση. Μετά από την αποξήρανση ή τον βρασμό της παύει να προκαλεί κάψιμο και ενόχληση στο δέρμα, καθώς φεύγουν οι ακίδες.

Για να στεγνώσουμε μια Τσουκνίδα, την κόβουμε σε ματσάκια και με σπάγκο δένουμε το κάθε ματσάκι. Τα κρεμάμε σε ένα σκιερό μέρος ανάποδα και αφήνουμε να στεγνώσει.

Συνήθως, η όλη διαδικασία παίρνει μία εβδομάδα. Θα καταλάβουμε όταν είναι έτοιμα όταν θα τρίβονται τα φύλλα.

Φυλάμε την αποξηραμένη τσουκνίδα σε βαζάκια χωρίς υγρασία. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μέχρι και ένα χρόνο αργότερα.

Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τα φύλλα σε λίγο νεράκι και έτσι μαλακώνουν και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές.

Συνήθως χρήσιμα για μαγειρική είναι τα φύλλα και οι κορφές, αλλά και το υπόλοιπο μέρος του φυτού ενδείκνυται για θεραπευτικά ροφήματα.

Τσουκνίδα Ιδιότητες – Τσουκνίδα Οφέλη / Δράσεις

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας.

Μελέτες και έρευνες διερευνούν της δράση της σε διάφορες παθήσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, οι δερματικές παθήσεις, η αναιμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η Τσουκνίδα είναι ένα τέλειο διουρητικό βότανο με αντιφλεγμονώδεις, υπογλυκαιμικές, τονωτικές, αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές ιδιότητες και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.

Επιπρόσθετα, βοηθάει στην ακμή, στις αιμορροΐδες, στην κυτταρίτιδα και στην απώλεια βάρους.

Οι ιδιότητες και τα οφέλη της τσουκνίδας είναι πάρα πολλά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5, οι οποίες κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στη βιταμίνη Ε και βοηθά στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό χάρη στη βιταμίνη C.

Παράλληλα περιέχει βιταμίνη Κ, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, καλά λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο και β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο σε μεγάλες περιεκτικότητες.

Χάρη στην ισταμίνη που έχει παρέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.

Χάρη στην σεκρετίνη βοηθά στη διατήρηση ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, καθώς διεγείρει το πάγκρεας και παράγει ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Τσουκνίδα προστατεύει από αιμορραγία και ενισχύει το έμβρυο. Επίσης, προωθεί την παραγωγή γάλακτος.

Τονώνει τα νεφρά και βοηθάει στην αντιμετώπιση κατακράτησης, καθώς είναι ιδιαίτερα διουρητική.

Τσουκνίδα Απαγόρευση

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο θέμα με την νομιμότητα της Τσουκνίδας. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και στη Γαλλία.

Το 2002 απαγορεύτηκε η πώληση χυλού Τσουκνίδας και το 2006 απαγορεύτηκε η διαφήμιση του φυτού, με πρόστιμο, ακόμα και φυλακή.

Με βάση το Γαλλικό Σύνταγμα, όσοι γράφουν κείμενα διαδίδοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας είναι παράνομοι και η πράξη τους είναι κολάσιμη.

Φυσικά μια τέτοια απόφαση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και συνδέεται εν μέρει με τη φαρμακοβιομηχανία.

Τσουκνίδα Τσάι / Ρόφημα για Αδυνάτισμα – Δοσολογία

Ο πιο εύκολος και δημοφιλής τρόπος λήψης της Τσουκνίδας είναι το τσάι. Με το ρόφημα Τσουκνίδας παίρνουμε όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του βοτάνου.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι όπως φτιάχνουμε κάθε τσάι, αλλά πιο συγκεκριμένα θα χρειαστούμε: νερό, 1 κουταλιά αποξηραμένη τσουκνίδα για κάθε κούπα νερού, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι (προαιρετικά).

Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά με καλυμμένη την κούπα.

Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

Η αναλογία των φρέσκων – αποξηραμένων βοτάνων είναι 3 προς 1 (3 κουταλάκια φρέσκο βότανο ισοδυναμεί με 1 κουταλιά αποξηραμένο βότανο).

Η Τσουκνίδα βοηθάει στην απώλεια βάρους και κυτταρίτιδας λόγω κυρίως της διουρητικής της ιδιότητας.

Παράλληλα, διευκολύνει την αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό και η περιεκτικότητα της σε σεροτονίνη και ακετυλοχολίνη δύο φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που βοηθάνε στην απώλεια βάρους.

Με την καθημερινή κατανάλωση του ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με τη δίαιτα που ακολουθείτε θα δείτε μεγάλη διαφορά στο σωματικό σας βάρος και σημαντική βελτίωση καθώς και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού σας.

Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Υλικά:

  • 2 κουταλιές φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή αποξηραμένα
  • 1 κούπα βραστό νερό
  • Χυμό από φρέσκο λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μια κούπα με βραστό νερό προσθέτουμε την τσουκνίδα. Σκεπάζουμε την κούπα για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό φρέσκου λεμονιού.

Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

Τσουκνίδα και Προστάτης

Η Τσουκνίδα συνδέεται όμως και με την αντιμετώπιση των αρχικών συμπτωμάτων του προστάτη.

Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στην Ευρώπη.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να λειτουργήσει σαν τη φιναστερίδη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΚΥΠ) στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, αν και δεν μειώνει το μέγεθος του προστάτη αδένα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πως η τσουκνίδα μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Τσουκνίδα και Μαλλιά

Ακόμα μια ιδιότητα της Τσουκνίδας είναι να μειώνει σημαντικά τη τριχόπτωση, να αναζωογονεί τα μαλλιά, να τα βοηθά να μακρύνουν γρηγορότερα και να αποκτούν όγκο και δύναμη.

Επιπλέον μπορεί να βελτιώσει την υφή των ξηρών και λιπαρών μαλλιών. Καθαρίζει χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το δέρμα και τα μαλλιά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Οι βοτανολόγοι προτείνουν λούσιμο με έγχυμα Τσουκνίδας, με τον ακόλουθο τρόπο.

Βράζουμε 1 λίτρο νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίζα Τσουκνίδας. Το σκεπάζουμε, το αφήνουμε για 15 λεπτά και λουζόμαστε με αυτό.

Τσουκνίδα Τσίμπημα / Αντίδοτο

Έχουν εμφανιστεί στο δέρμα σας κοκκινίλες, σε συνδυασμό με φαγούρα και τσούξιμο; Σας έχει τσιμπήσει Τσουκνίδα.

Ορισμένα είδη Τσουκνίδας καλύπτονται από αδενώδεις τρίχες, οι οποίες στην άκρη τους έχουν μικρές βελόνες.

Όταν το φυτό έρθει σε επαφή με το δέρμα, οι βελόνες αυτές σπάνε και απελευθερώνουν στο θύλακα της τρίχας χημικές ουσίες.

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μυρμηκικό οξύ της τσουκνίδας ήταν υπεύθυνο για το τσούξιμο που προκαλεί το φυτό, όμως αποδείχθηκε τελικά ότι η συγκέντρωση του οξέος είναι πολύ μικρή και πως άλλες ουσίες (ισταμίνη, ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη) ευθύνονται για τις ενοχλήσεις.

Αν και η σεροτονίνη θεωρείται ευεργετική για τη διάθεση, δρα ως ερεθιστικός παράγοντας όταν απελευθερώνεται στο δέρμα από την τσουκνίδα, προκαλώντας πόνο.

Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη έχει παρόμοια δράση, ενώ η ισταμίνη προκαλεί φλεγμονή και πόνο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθένα από αυτά τα συστατικά ξεχωριστά δεν είναι αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες, όμως ο συνδυασμός τους πολλαπλασιάζει την επίδρασή τους στον οργανισμό.

Αν μας τσιμπήσει, λοιπόν, Τσουκνίδα έχουμε 4 επιλογές.

Η πρώτη και η πιο συχνή, η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη είναι τα αντιισταμινικά ή οι κρέμες με κορτικοστεροειδή. Εξουδετερώνουν την επίδραση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να καταπραΰνει την φλεγμονή και τον πόνο.

Οι άλλες δύο λύσεις δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Η δεύτερη είναι η λοσιόν με καλαμίνα, ένα μείγμα ψευδαργύρου και οξειδίου του σιδήρου, η οποία υπόσχεται ότι αντιμετωπίζει την φαγούρα.

Η τρίτη λύση, η οποία παραπέμπει σε γιατροσόφι, είναι τα ούρα.

Τέλος, υπάρχει η άποψη ότι η μολόχα φυτρώνει πάντα δίπλα από μια Τσουκνίδα γιατί λειτουργεί ως αντίδοτο στον ερεθισμό του τσιμπήματος. Να διευκρινίσουμε ότι ούτε αυτό έχει αποδειχθεί.

Τσουκνίδα Συνταγές

Πίτα νηστίσιμη με σπανάκι και Τσουκνίδες

Υλικά

  • 1200 γρ σπανάκι
  • 200 γρ τσουκνίδα
  • 450 γρ κρεμμύδι ξερό (2 μεγάλα)
  • 200 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια (4-5)
  • 100 γρ ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα
  • ελαιόλαδο
  • μάραθο ή άνηθο
  • 3-4 κ.γ αλάτι

Για το φύλλο

  • 700 γρ αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 2-3 κ.γ αλάτι
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 310 γρ νερό
  • 20 γρ ξύδι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
  • Καθαρίζουμε το σπανάκι. Κόβουμε τα κοτσάνια, πετάμε τυχόν φύλλα που έχουν χαλάσει και ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φύλλα ένα προς ένα. Ρίχνουμε ξύδι και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε να πλένουμε τα φύλλα. Θα χρειαστεί να τα πλύνουμε 3 με 4 φορές (ανάλογα με το χώμα που έχουν). Το ίδιο κάνουμε και για την τσουκνίδα.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια πολύ βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το ρύζι. Αλατίζουμε και σοτάρουμε.
  • Μετά από 3-4 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και την τσουκνίδα. Προσοχή! Δεν το κόβουμε με μαχαίρι για να μην πικρίσει. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά καλά να μαραθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Μετά από λίγο και αφού έχει πιει το ζουμάκι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε. Όσο κρυώνει και βγαίνουν και άλλα ζουμιά, θα τα πετάμε, δεν θέλουμε να τα βάλουμε στην πίτα μας.
  • Πλένουμε τον άνηθο και ότι άλλα μυρωδικά έχουμε και τα ψιλικόβουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί, το χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο πιο μικρό και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
  • Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε το σπανάκι πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Να ξέρετε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα πάρετε το σίδηρο που έχει το σπανάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο.
  • Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το σπανάκι.
  • Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο.
  • Χαράζουμε όπως κόβουμε την πίτσα και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 – 50 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε).

Βελουτέ Τσουκνίδας

Υλικά

  • 1 μάτσο τσουκνίδες
  • 1 μάτσο μολόχα
  • 2-3 πατάτες
  • 6 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γάλα ή γάλα σόγιας
  • αλάτι, πιπέρι

Τσουκνίδα Σούπα

Εκτέλεση

  • Κόβουμε προσεκτικά τα κοτσάνια των τσουκνίδων, και τις πλένουμε μέσα σε άφθονο νερό. Κάνουμε το ίδιο με την μολόχα. Τις χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και ‘πατάμε’ το σκόρδο με την λάμα του μαχαιριού μας, να σπάσει.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις πατάτες για 2-3 λεπτά (μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, απλώς τοποθετώντας τα μέσα στο νερό κατευθείαν).
  • Παράλληλα, έχουμε βράσει περίπου 1.5 λίτρο νερού. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ξανά, αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τις τσουκνίδες, τη μολόχα, αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το στάδιο εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και έναν κύβο λαχανικών.
  • Βράζουμε για ακόμα ένα τέταρτο της ώρας. Θέλουμε στο χρόνο αυτό, να έχουν μαλακώσει εντελώς οι πατάτες.
  • Όταν είναι έτοιμες, σβήνουμε την φωτιά, και με το ειδικό ραβδί, πολτοποιούμε τα λαχανικά, κάνοντας την σούπα βελουτέ.
  • Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε. Σερβίρουμε με ένα πικάντικο λευκό τυρί, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κεφτεδάκια Τσουκνίδας

Υλικά

  • 200 γρ. κορφές φρέσκιας τσουκνίδας
  • 200 γρ. σπανάκι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμέννο
  • 1/2  πιπεριά φλωρίνης ψημένη ψιλοκομμένη
  • άνιθο
  • δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
  • αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Για τις τσουκνίδες φοράμε πάντα γάντια.
  • Τα βάζουμε όλα σε ένα μπωλ και προθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί (ανάλογα με τον τύπο του αλευριού), ώστε να μπορούμε να παίρνουμε κουταλιές χωρίς να τρέχει το μίγμα από το κουτάλι.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο στη φωτιά και μόλις κάψει, παίρνουμε με βρεγμένο κουτάλι μια κουταλιά από το μίγμα και το βάζουμε στο καυτό λάδι.
  • Προσέχουμε τη θερμοκρασία να μην είναι πολύ δυνατή και δεν προλαβαίνουν να ψηθούν από μέσα.
  • Βουτάμε πριν από κάθε κουταλιά το κουτάλι σε ένα ποτήρι με νερό για να πέφτει όμορφα στο λάδι.
  • Μόλις ροδίσουν τα γυρίζουμε από την άλλη και όταν πάρουν χρώμα τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα σερβίρουμε.

Τσουκνιδόπιτα

Υλικά

  • 6 φυλλωτά ή φύλλο για πίτες
  • 2 κιλά τσουκνίδες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι

Τσουκνιδόπιτα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις τσουκνίδες με γάντια και τις βράζουμε σε ζεστό νερό για 6 λεπτά τουλάχιστον.
  • Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις τσουκνίδες, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρια και ανακατεύουμε για λίγο.
  • Τέλος προσθέτουμε και τον δυόσμο.
  • Βρέχουμε ελαφρά τα φυλλωτά περνώντας τα κάτω από την βρύση και από τις δύο πλευρές.
  • Αλείφουμε με λάδι το ταψί και απλώνουμε τα φύλλα. Τα περνάμε με ελαιόλαδο με το πινέλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα τα περνάμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο της γέμισης. Κλείνουμε την πίτα με τα άλλα δύο φύλλα που τα περνάμε με ελαιόλαδο ή κρόκο αυγού για να γυαλίσει
  • Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι ή συνδυασμό μαυροσούσαμου και καβουρδισμένου λευκού σουσαμιού.

Λιγκουίνι με Τσουκνίδα και Φέτα

Υλικά

  • 400 γρ. λιγκουίνι
  • 1-2 ματσάκια τσουκνίδες
  • 200-300 γρ. φέτα
  • ελαιόλαδο
  • 30 γρ. αμύγδαλα
  • 1 σκ. σκόρδο

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Δύο λεπτά πριν να είναι έτοιμα ρίχνουμε μέσα τις τσουκνίδες, αφού τις έχουμε ξεπλύνει καλά έχουμε αφαιρέσει τα χοντρά κοτσάνια τους, και τα έχουμε κόψει στα 2.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά και σουρώνουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό στην άκρη.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε κάνει τρίμμα μαζί με το σκόρδο στο μούλτι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά με τις τσουκνίδες, τη φέτα σε κομμάτια και διορθώνουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο ζωμό από το βράσιμο αν χρειάζεται. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Τσουκνίδα Παρενέργειες

Η λήψη Τσουκνίδας πρέπει να γίνεται πάντοτε με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αλλεργία, λιποθυμία, πτώση πίεσης.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε συνδυασμό με διουρητικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιυπερτασικά και ηρεμιστικά έχει δυσμενή αποτελέσματα.

Η επαφή με τα φύλλα της μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, φλύκταινες και άλλες δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η διάρροια είναι ακόμα μια παρενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει η Τσουκνίδα, όπως και ο πόνος στο στομάχι και η καούρα.

Γυναίκες που πάσχουν από αδένωμα της μήτρας πρέπει να την αποφεύγουν.

Τσουκνίδα Αγορά / Τιμή

Την Τσουκνίδα μπορούμε να την αγοράσουμε σε πολλές μορφές. Σε φακελάκια τσάι, σε αποξηραμένα φύλλα, σε βάμμα αλλά και σε ταμπλέτες.

Τα ροφήματα μπορούμε να τα βρούμε από 1,50 μέχρι 7 ευρώ.

Τα αποξηραμένα φύλλα της Τσουκνίδας τα βρίσκουμε γύρω στα 3 ευρώ τα 250gr.

Το εκχύλισμα – βάμμα κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ.

Τέλος, οι ταμπλέτες – συμπληρώματα κοστίζουν από 12 μέχρι 24 ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο για την τσουκνίδα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Χειροποίητα Εναλλακτικά Μονόπετρα για μια Ονειρεμένη Πρόταση Γάμου

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κρεμαστά Σκουλαρίκια: Για Γυναίκες με Μοναδική Αυτοπεποίθηση & Στιλ

Μην χάσετε...