Νύχια: Όλα τα Nail Trends για το 2024 Όπως Αυτά Διαμορφώνονται από τους Διεθνείς Οίκους Μόδας

Νύχια: Όλα τα Nail Trends για το 2020 Όπως Αυτά Διαμορφώνονται από τους Διεθνείς Οίκους Μόδας

Περιποιημένα άκρα

Πριν αναφερθούμε στις επικρατείς τάσεις για το manicure του 2023, τόσο σε χρώματα, όσο και σε σχήμα, θα ήταν καλό να πούμε λίγα λόγια για τα περιποιημένα άκρα γενικότερα.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο κολακευτικό από τα περιποιημένα άκρα.

Περιποιημένα άκρα φυσικά δεν σημαίνει αναγκαστικά και βαμμένα – μπορούμε να έχουμε όμορφα χέρια και νύχια χωρίς να τα έχουμε βάψει, αν αυτό δεν μας αρέσει.

Kotsonis

Αρκεί να έχουμε απλά κάνει manicure, δηλαδή να έχουμε περιποιηθεί τα νύχια μας έτσι ώστε να είναι καθαρά, αλλά και την περιοχή γύρω από αυτά, δηλαδή τα επονύχια ή πιο απλά “πετσάκια”.

Τα περιποιημένα άκρα είναι εξίσου σημαντικά με τα καθαρά ρούχα και το φωτεινό χαμόγελο, για μία καλή πρώτη εντύπωση.

Πώς διατηρούμε τα νύχια μας περιποιημένα;

Χρειάζονται μόνο λίγα βήματα για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε όμορφα νύχια και λίγα ακόμη, για να καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε όμορφα.

Αρχικά φροντίζουμε να κάνουμε manicure κάθε δύο με τρείς εβδομάδες, αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που έχουν τα δικά μας χέρια και επονύχια.

Το manicure μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο ειδικό χώρο / σαλόνι ομορφιάς που περιποιούνται τα άκρα, είτε μπορείτε με μερικά απλά βήματα να το κάνετε εσείς μόνοι στο σπίτι.

Στην περίπτωση που επιλέξετε το σαλόνι ομορφιάς πρέπει να προσέξετε να αποστειρώνουν πάντα τα εργαλεία τους σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούν εργαλεία μίας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Χαλαρώστε και απλά απολαύστε τη διαδικασία, απλά ζητήστε να μην κόβουν τα πετσάκια στη βάση του νυχιού, διότι έτσι δημιουργούνται πληγές και μολύνσεις – χρειάζονται απλά σπρώξιμο με το ειδικό εργαλείο και ενυδάτωση.

Σε περίπτωση που θέλετε να περιποιηθείτε τα νύχια σας μόνοι, παρακάτω θα δούμε μαζί τα βήματα.

Homemade manicure

Βάλτε να παίζει η αγαπημένη σας μουσική ή η αγαπημένη σας σειρά στο Netflix και ξεκινήστε να απολαμβάνετε τη διαδικασία.

Μην ξεχνάτε πως, αν δεν έχετε μεγάλη πείρα, καλό θα ήταν να δώσετε στον εαυτό σας τον απαιτούμενο χρόνο, για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα.

Αρχικά, σε ένα μπολ προσθέστε ζεστό νερό μαζί με μία σταγόνα από απορρυπαντικό πιάτων ή κρεμοσάπουνο – στη συνέχεια μουλιάστε μέσα τα χέρια σας με τη σειρά. Αφήστε το κάθε χέρι για οκτώ με δέκα λεπτά περίπου.

Αφού βγάλετε το χέρι σας ξεκινήστε την περιποίηση της γύρω περιοχής – αν δεν είστε πολύ έμπειρες μην χρησιμοποιήσετε το ψαλίδι για τα πετσάκια, διότι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Πάρτε τα απλά ξυλάκια και σπρώξτε τα πετσάκια σας σιγά-σιγά και χωρίς πολλή πίεση.

Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία και για τα δύο σας χέρια, βάλτε σε ένα βαμβάκι λίγο ασετόν και καθαρίστε έτσι τα νύχια σας.

Στη συνέχεια, περάστε μία προστατευτική βάση νυχιών και όταν στεγνώσει τοποθετήστε ειδικό ενυδατικό λαδάκι για την περιοχή των επονυχίων και των νυχιών – αν δεν έχετε κάποιο ειδικό λαδάκι περάστε λίγο ελαιόλαδο ή baby oil και αφήστε να απορροφηθεί.

Μπράβο σας, το manicure σας είναι έτοιμο!

Σχήμα και χρώμα νυχιών

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του manicure σας θέλετε να αλλάξετε το μήκος, το σχήμα ή να τα βάψετε θα ακολουθήσετε κάποια επιπλέον βήματα.

Για να αλλάξετε το σχήμα τους χρησιμοποιήστε μία λίμα – επίσης για να αλλάξετε το μήκος τους χρησιμοποιήστε και πάλι μία λίμα και όχι ψαλίδι ή νυχοκόπτη.

Στο εμπόριο θα βρείτε τις κατάλληλες λίμες για κάθε χρήση, αλλά και για κάθε τύπο νυχιών (χρησιμοποιήστε άλλη λίμα για τεχνητά και άλλη λίμα για φυσικά νύχια).

Λίμα Νυχιών

Να θυμάστε να κρατάτε σταθερά τη λίμα και να κινείτε εκείνη και όχι τα νύχια πάνω στη λίμα, διότι έτσι το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τα καταστρέψετε και να τα αποδυναμώσετε.

Να θυμάστε επίσης, όταν λιμάρετε τα νύχια σας να είναι πάντα στεγνά και όχι νωπά.

Αφού τους δώσετε το σχήμα και το μήκος που θέλετε, τότε μπορείτε να τα πλύνετε για να φύγει η σκόνη και στη συνέχεια να μπορέσετε να τα βάψετε.

Πριν περάσετε το βερνίκι με το χρώμα της αρεσκείας σας μην ξεχάσετε να εφαρμόστε το ειδικό βερνίκι (βάση νυχιών) το οποίο θα προστατεύσει τα νύχια σας από το βερνίκι και από τις χρωστικές του – επίσης θα βοηθήσει το χρώμα να διατηρηθεί περισσότερο.

Περάστε δύο στρώσεις από το βερνίκι σας για πιο πλούσιο και σταθερό χρώμα. Προκειμένου να έχετε σίγουρη επιτυχία από την μία στρώση ως την άλλη δώστε δύο με τρία λεπτά για να προλάβει να στεγνώσει και να πετύχετε όμορφο αποτέλεσμα.

Δύο μυστικά για υπέροχα βαμμένα νύχια είναι τα παρακάτω:

 • μην βάζετε υπερβολική ποσότητα στο πινέλο – να πιάνετε τόσο όσο αρκεί για να βάψετε ένα νύχι κάθε φορά (διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πασαλειφτείτε)
 • να βάφετε το ελεύθερο άκρο του νυχιού σας με μία λεπτή στρώση χρώματος σαν να κάνατε γαλλικό – έτσι θα αποφύγετε το αντιαισθητικό λευκό κενό που μπορεί να δημιουργηθεί

Για το τέλος μην ξεχάσετε να περάσετε μία στρώση από ένα top coat βερνίκι, το οποίο θα σας χαρίσει ειδική λάμψη και διάρκεια. Κάθε δύο με τρεις μέρες να περνάτε από μία στρώση top coat για να ανανεώσετε και να δώσετε και περισσότερη διάρκεια στο manicure σας.

Για το τέλος μην ξεχάσετε να περάσετε μία στρώση από ένα top coat βερνίκι, το οποίο θα σας χαρίσει ειδική λάμψη και διάρκεια. Κάθε δύο με τρεις μέρες να περνάτε από μία στρώση top coat για να ανανεώσετε και να δώσετε και περισσότερη διάρκεια στο manicure σας.

Υγιή νύχια

Κανένα από τα παραπάνω δεν έχει σημασία αν τα νύχια σας δεν είναι υγιή.

Να θυμάστε ότι το βάψιμο απλά καλύπτει, δεν δίνει υγεία σε κατεστραμμένα νύχια.

Επίσης, υγιή νύχια δεν σημαίνει αναγκαστικά και μακριά νύχια. Μπορεί στα χέρια σας να ταιριάζουν τα νύχια με μικρό μήκος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ή δεν θα πρέπει να είναι υγιή.

Για να αποκτήσετε υγιή νύχια λοιπόν, θα πρέπει να τα ενυδατώνετε συχνά, οπότε προμηθευτείτε μία κρέμα χεριών, ιδανική και για θρέψη/ενυδάτωση νυχιών, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζετε πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Επιπλέον, να εφαρμόζετε ειδικό λαδάκι στην περιοχή των επονυχίων κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Για έξτρα περιποίηση προμηθευτείτε από το εμπόριο ειδικές μάσκες χεριών, οι οποίες εφαρμόζονται σαν γάντια και κάνουν θαύματα!

Αν ακολουθείτε αυτή την ρουτίνα ευλαβικά και τα νύχια σας σπάνε ή ξεφλουδίζουν βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, τότε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας, για να σας χορηγήσει ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Όμορφα Χέρια / Νύχια

Όμορφα χέρια

Όταν μιλάμε για όμορφα άκρα, φυσικά δεν εννοούμε μόνο τα νύχια, αλλά και τα χέρια. Δυστυχώς τα χέρια μας είναι το μέρος του σώματός μας, το οποίο δέχεται όλες τις επιθέσεις, πρώτο.

Για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να αμελούμε την περιποίηση των χεριών μας.

Θα πρέπει να τα ενυδατώνουμε συχνά, για την ακρίβεια μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών μας, διότι το νερό τα αφυδατώνει και δημιουργεί ξηρότητα και ερεθισμούς.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ ισχυρά καθαριστικά χεριών σε όλες τις πλύσεις χεριών, διότι θα αφυδατώσουμε δραματικά, ειδικά το χειμώνα με το κρύο θα πρέπει να περιορίζεται αρκετά η χρήση τους.

Επιπρόσθετα, για όμορφα και απαλά χέρια πάντα θα πρέπει να μην ξεχνάμε να φοράμε γάντια κατά τη διάρκεια των οικιακών εργασιών, αλλά και αντιηλιακό χεριών όλο το χρόνο, για να προστατεύονται από την ακτινοβολία, η οποία προκαλεί πρόωρη γήρανση και πανάδες.

Το αντιηλιακό χεριών θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται κάθε φορά που κάνετε ημιμόνιμο manicure και χρησιμοποιείται για αυτό ειδική λάμπα για τον πολυμερισμό του βερνικιού – θα προστατεύσετε έτσι και πάλι τα χέρια σας από την ακτινοβολία.

Αν δεν έχετε ειδικό αντιηλιακό χεριών μην σας ανησυχεί καθώς μπορείτε να εφαρμόσετε οποιοδήποτε αντιηλιακό σώματος ή προσώπου.

Κάτι τελευταίο σχετικά με την προστασία των χεριών – το χειμώνα τις ημέρες με πολύ κρύο μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια.

Manicure και ειδικές περιστάσεις

Αν δεν συνηθίζετε να περιποιείστε τα νύχια σας συχνά, φροντίστε τουλάχιστον την εικόνα τους πριν από κάποιες σημαντικές περιστάσεις.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε να εμφανίζεστε σε μία συνέντευξη για μία νέα συνεργασία με βρώμικα απεριποίητα νύχια – τί εικόνα θα δώσετε στον μελλοντικό σας εργοδότη/συνεργάτη;

Από την άλλη σκεφθείτε να βρισκόσασταν εσείς στη θέση του/της – τι θα υποθέτατε για εσάς; Για αυτό λοιπόν, θα πρέπει η περιποίηση των άκρων σας να σας γίνει συνήθεια, όπως το λούσιμο ας πούμε.

Αντρικό manicure

Το έτος 2023 η συζήτηση περί αντρικού manicure, όπως και το ίδιο το αντρικό manicure δεν θα έπρεπε να αποτελεί ένα θέμα ταμπού.

Ίσα-ίσα που θα έπρεπε ως κοινωνία να ενθαρρύνουμε τους άντρες οι οποίοι έχουν την ανάγκη να κάνουν manicure σε κάποιο σαλόνι ομορφιάς, αν για τους δικούς τους λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περιποιηθούν τα άκρα τους μόνοι τους.

Είναι και αντρικό δικαίωμα τα όμορφα άκρα και θα έπρεπε κανονικά να είναι τόσο φυσιολογικό που να μην χρειάζεται να το συζητάμε αυτή τη στιγμή.

Ανδρικό Μανικιουρ

Mini ιστορία των nail trends

Αφού αναλύσαμε τα πάντα γύρω από την περιποίηση των άκρων, θα περάσουμε τώρα σιγά-σιγά στην παρουσίαση των φετινών trends.

Πριν πάμε όμως στις φετινές τάσεις θα κάνουμε μία μικρή αναφορά στις πιο γνωστές τάσεις manicure από το 1900 έως και σήμερα.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να επισημάνουμε ότι όταν μιλάμε για τάσεις στα νύχια αναφερόμαστε τόσο σε τάσεις αναφορικά με το χρώμα, nail design κλπ.

Πληροφοριακά λοιπόν, οι πιο γνωστές τάσεις στα νύχια από το 1900 ως σήμερα είναι οι εξής:

 • 1920: τάση είναι το οβάλ σχήμα και ως χρώμα για βάψιμο επικρατεί το manicure “Luna”, το οποίο παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να μένει άβαφο το νύχι στο εσωτερικό του σχηματίζοντας ένα “μισοφέγγαρο”.
 • 1930: τη δεκαετία αυτή επικρατεί ως τάση το οβάλ σχήμα και το χρώμα είναι κόκκινο με λεπτή ασημένια γραμμή στην άκρη του νυχιού – πολλά χρόνια αργότερα η τάση αυτή επέστρεψε ως “μοντέρνο γαλλικό”.
 • 1940: Είναι η δεκαετία στην οποία παρατηρούνται δύο τάσεις – η μία αφορά στις σταρ του Hollywood όπου εκεί βλέπουμε μακριά αμυγδαλωτά κατακόκκινα νύχια και η άλλη είναι η τάση που επικρατεί στην πλειονότητα των γυναικών – κοντά νύχια σε οβάλ σχήμα και χρώμα σε φυσικές ροζ αποχρώσεις (θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πρόγονος των nude nails που γνωρίζουμε σήμερα).
 • 1950: τη δεκαετία αυτή και συγκεκριμένα το 1955 ανακαλύπτονται από έναν οδοντίατρο τα “ακρυλικά” νύχια, οπότε η τάση είναι μακριά αμυγδαλωτά, μα όχι πολύ μυτερά νύχια, κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό και το χρώμα είναι το έντονο πορτοκαλοκόκκινο.
 • 1960: Τη δεκαετία αυτή έχουμε την επιστροφή των φυσικών νυχιών ως τάση σε σχήμα που αρχίζει σιγά-σιγά να μεταβαίνει προς το τετράγωνο, με φυσιολογικό μήκος και χρώματα περλέ – αλήθεια ποιος δεν θυμάται τη γιαγιά ή μία θεία του με το κλασικό περλέ βερνίκι; Κι όμως η τάση αυτή ξαναέγινε hot μέσα στη δεκαετία του 2010.
 • 1970: Τη δεκαετία αυτή ανακαλύπτεται το γαλλικό manicure, το οποίο εφαρμόζεται σε κοντά τετράγωνα νύχια. Αποτελεί ίσως την πιο διαχρονική τάση manicure μέχρι και σήμερα.
 • 1980: η δεκαετία των χρωμάτων δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις τάσεις στα νύχια, όπου τα χρώματα είναι πολλά και όλα neon! Όσο για το σχήμα είναι μακρύ με στρογγυλεμένες γωνίες στις άκρες.
 • 1990: Σε αυτή τη δεκαετία επικρατούν και πάλι δύο τάσεις – η μία είναι αυτή των κοντών τετράγωνων νυχιών και σε χρώματα σκούρα, ενώ η άλλη τάση θέλει τα νύχια μακριά τεχνητά και με nail art, δηλαδή διακόσμηση. Το 1990 αποτελεί την πρώτη δεκαετία που είδαμε τόσο σκούρα βερνίκια ως επικρατέστερη τάση, αλλά και η δεκαετία, που εφαρμόστηκε το nail art.
 • 2000: Τη δεκαετία αυτή εμφανίζονται τα nail foils, μοιάζουν με αυτοκόλλητα και είναι σαν αλουμινόχαρτο που κολλάει στο νύχι, σε έντονες μεταλλικές αποχρώσεις χρυσού ή ασημί.
 • 2010: Τέλος τη δεκαετία αυτή επέστρεψε ως τάση το αμυγδαλωτό σχήμα νυχιών, το οποίο έγινε και λίγο πιο μυτερό στην άκρη, και ονομάστηκε “στιλέτο” – επίσης άρχισαν να γίνονται και πάλι τάση τα φυσικά νύχια και να μένει πίσω το υπερβολικό nail art.

Nail Art

Όπως είναι φανερό, οι τάσεις στα νύχια μεταβάλλονται, όπως και στη μόδα, παρ’ όλα αυτά όμως κάποια πράγματα είναι πάντα διαχρονικά!

Nail trends / τάσεις νυχιών 2023

Προσγειωθήκαμε με τη χρονομηχανή μας στη νέα δεκαετία και στο 2023.

Ας δούμε τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν φέτος στα νύχια και ίσως γράψουν τη δική τους ιστορία μέσα στη δεκαετία.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά το σχήμα και το μήκος όπως έχουν παρουσιασθεί διεθνώς οι τάσεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ως τώρα δεν υπάρχει κάποιο σχήμα νυχιών που να επικρατεί έναντι των άλλων – οπότε επιλέξτε το σχήμα και το μήκος που κολακεύουν περισσότερο τα χέρια σας.

Επιστρέφει όμως το σχήμα “μπαλαρίνα” ή αλλιώς coffin.

Τώρα αναφορικά με τα χρώματα που είναι στη μόδα, αλλά και το nail art που επιτάσσει το 2023, θα δούμε αρκετά: αποχρώσεις του μπλε, σκούρο πράσινο, κίτρινο, pastel χρώματα, μεταλλικές αποχρώσεις, γαλακτερό λευκό, το γαλλικό να επιστρέφει σε παραλλαγές, αλλά και το κλασσικό γαλλικό σχέδιο με πολύ λεπτή γραμμή λευκού.

Σε ότι αφορά το κομμάτι του nail art θα δούμε νύχια με μοτίβα εμπνευσμένα από το τρίχωμα των ζώων, νύχια που το βερνίκι να αλλάζει χρώμα ανάλογα με την διάθεση, διάφανα νύχια με στολίδια, όπως μικρές πετρούλες, γαλλικό πολύχρωμο, διαφορετικό σχέδιο σε κάθε νύχι, νύχια ουράνιο τόξο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρεις πολύ hot τάσεις για το 2021, οι οποίες είχαν δειλά πρωτοεμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φαίνεται πως φέτος θα εδραιωθούν:

 1. Non-toxic nails: έχει αρχίσει να επικρατεί η τάση των όσο πιο φυσικών και μη τοξικών βερνικιών και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης νυχιών. Σταδιακά αρχίζει να γίνεται τάση η επιλογή όλο και πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
 2. Φυσικά νύχια: ακόμη μία τάση είναι τα νύχια τα οποία είναι βαμμένα με τέτοια χρώματα, τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από το φυσικό χρώμα νυχιών και δίνουν απλά μία λάμψη υγείας.
 3. Περιποίηση χεριών: τις περασμένες δεκαετίες επικρατούσε η τάση το ότι manicure είναι απλά η επιλογή του βερνικιού νυχιών και πως περιποιημένα νύχια είναι τα βαμμένα. Τα πράγματα, όπως φαίνεται, αλλάζουν και φέτος η περιποίηση των χεριών γίνεται τάση και το manicure παίρνει ξανά τις πραγματικές του διαστάσεις!

Μία έξτρα συμβουλή aν δεν μπορείτε να διαλέξετε χρώμα είναι η εξής: να θυμάστε πάντα ότι σε κάθε χρώμα δέρματος ταιριάζει μία απόχρωση κόκκινου και μία απόχρωση nude – βρείτε τις δικές σας και όταν δυσκολεύεστε επιλέξτε ανάλογα.

 

Μην ξεχνάτε πως το πιο ωραίο χρώμα στον κόσμο, είναι αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας – καλά manicure!

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για την περιποίηση των νυχιών/χεριών και τις τάσεις για τη νέα χρονιά, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Βιταμίνη Β12: Έλλειψη / Φυσιολογικές Τιμές, Παρενέργειες, Συμπλήρωμα, Τροφές

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΟΡΑΚΑΣ: Χρήσεις, Ιδιότητες, Τιμή, Παρενέργειες/Αντενδείξεις

Μην χάσετε...