Κινόα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Θερμίδες & Συνταγές

    Τι είναι η κινόα; Ποιες Ιδιότητες και ποια οφέλη έχει; Ποια είναι η διατροφική της ταυτότητα; Και πώς μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και γρήγορα;

    Κινόα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Θερμίδες & Συνταγές
    Κινόα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Θερμίδες & Συνταγές
    5 (100%) 48 votes

    Έχετε ποτέ ακούσει για τον πολύτιμο αυτό σπόρο, την Κινόα, που έχει δικαίως χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως superfood και έχει κάνει πραγματικά θραύση;

    Ήρθε η στιγμή να μάθετε τα πάντα γι’ αυτήν!

    Τι είναι, λοιπόν, η Κινόα; Ποιες Ιδιότητες και ποια Οφέλη φέρει; Ποια είναι η διατροφική της ταυτότητα; Και πώς μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και γρήγορα;

    Τι Είναι η Κινόα

    Η Κινόα (Quinoa) είναι ένας θάμνος προερχόμενος από την Νότια Αμερική, του οποίου οι σπόροι προορίζονται προς βρώση και αποτελεί ψευδο-δημητριακό.

    Το “δημητριακό” αυτό χωρίς γλουτένη, αν και περισσότερο συγγενικό με το σπανάκι και το παντζάρι, παρόλα ρύζι, καθώς παράγει σπόρους πλούσιους σε άμυλο.

    Με μια πρώτη όψη μοιάζει πολύ με το γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά, και κυκλοφορεί σε ένα εύρος χρωμάτων (λευκό, κόκκινο, μαύρο, μπλε).

    Σήμερα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των superfoods.

    Κινόα Ιδιότητες

    Η Κινόα, ως η διάσημη “μητέρα των σπόρων”, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μερικές χρήσιμες ιδιότητες που ο καθένας μας χρειάζεται να γνωρίζει.

    Στην Κινόα, αναλυτικότερα, εμπεριέχονται μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης και της καμφερόλης.

    Αυτές μάλιστα λέγεται ότι έχουν όχι μόνο αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

    Κινόα Οφέλη για την Υγεία

    Η Κινόα φαίνεται ως υπερτροφή να συνεισφέρει πλεονεκτικά στην ανθρώπινη υγεία.

    Εξάλλου μέχρι και η NASA την συμπεριλαμβάνει ως τρόφιμο στις προμήθειες των διαστημικών αποστολών της.

    Μερικά από τα ευεργετικά οφέλη της Κινόα σε σχέση με την υγεία του οργανισμού μας είναι:

    • Έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
    • Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου.
    • Ελαττώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
    • Δρα ως σύμμαχος κατά την παχυσαρκίας και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
    • Συμβάλλει στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα.
    • Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών.
    • Μετριάζει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας χάρη στις φυτικές ίνες που διαθέτει.
    • Λόγω των βιταμινών και των μετάλλων, είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών και των μυών.

    Κινόα Θερμίδες / Διατροφική Αξία

    Όχι άδικα η Κινόα θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές επιλογές με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

    Πιο συγκεκριμένα, το διατροφικό προφίλ της Κινόα σε ποσότητα 100 γραμμαρίων είναι το παρακάτω:

    • Θερμίδες 374Kcal
    • Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g
    • Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg
    • Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg
    • Χοληστερόλη 0g
    • Υδατάνθρακες 69g
    • Φυτικές ίνες 6g
    • Σάκχαρα 0g
    • Πρωτεΐνες(Αμινοξέα) 13g
    • Φαινυλαλανίνη 537mg
    • Λευκίνη 786mg
    • Μεθειονίνη 262mg
    • Λυσίνη 734mg
    • Ισολευκίνη 472mg
    • Βαλίνη 589mg
    • Θρεονίνη 459mg
    • Τρυπτοφάνη 140mg
    • Ιστιδίνη 314mg
    • Βιταμίνη Α 0 IU
    • Βιταμίνη C 0mg
    • Βιταμίνη Ε 0mg
    • Βιταμίνη Κ 0mg
    • Βιταμίνη Β1 0,198mg
    • Βιταμίνη Β2 0,396mg
    • Νιασίνη 2,93mg
    • Βιταμίνη Β6 0,223mg
    • Βιταμίνη Β12 0mg
    • Φυλλικό οξύ 49mcg
    • Παντοθενικό οξύ 1,047mcg
    • Ασβέστιο 60mg
    • Σίδηρος 9,25mg
    • Μαγνήσιο 210mg
    • Φώσφορος 410mg
    • Κάλιο 740mg
    • Νάτριο 21mg
    • Ψευδάργυρος 3,3mg
    • Χαλκός 0,82mg
    • Μαγγάνιο 2,26mg
    • Σελήνιο 0mcg

    Κινόα Πώς Τρώγεται – Συνταγές

    Ας δούμε παρακάτω μερικές εναλλακτικές, μα εξίσου πεντανόστιμες συνταγές με βάση το κινόα, που μάλιστα δεν υστερούν καθόλου από τον τυποποιημένο τρόπο παρασκευής.

    Πολλές απ’ αυτές συνιστώνται για χορτοφάγους ή vegans και είναι ό,τι πρέπει για μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

    Επίσης, μπορείτε άνετα να πειραματιστείτε πάνω στα υλικά τους και να τα τροποποιήσετε ανάλογα με το γούστο σας.

    Απλώς αφήστε την φαντασία σας να σας ταξιδεύσει!

    Γεμιστές ντομάτες με κινόα

    Υλικά

    • 8 μέτριες ντομάτες
    • ¾ φλυτζάνες του τσαγιού κινόα (λευκή ή με ποικιλία χρωμάτων)
    • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    • 1½ φλυτζάνα τσαγιού ζωμό λαχανικών
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 2 κολοκυθάκια τριμμένα
    • 2 καρότα μέτρια τριμμένα
    • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια
    • αλατοπίπερο
    • ½ φλυτζάνα του τσαγιού ελαιόλαδο
    • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 1 κ.σ. ντοματοπελτές
    • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
    • ½ κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. ρίγανη
    • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνουμε τα καπάκια σε ένα μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους μέρος και το ψιλοκόβουμε.

    Έπειτα πλένουμε την κινόα, τρίβοντάς την με τα χέρια για να φύγει η γεύση από το περίβλημά της.

    Την στραγγίζουμε, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών και την βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

    Στην συνέχεια τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τον ζωμό.

    Σε ένα μεγάλου μεγέθους αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει. Εκεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.

    Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στο τηγάνι το εσωτερικό από τις ντομάτες που ψιλοκόψαμε, ανακατεύοντας.

    Αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε αλατοπίπερο, την κινόα, τα μπαχαρικά (πάπρικα, ρίγανη, κύμινο) και τον μαϊντανό.

    Ανακατεύουμε καλά. Τέλος, γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα που κάναμε, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.

    Υπερπρωινό με κινόα, μέλι και καρύδια

    Υλικά

    • 1 φλ. κινόα
    • 1 1/2 φλ. νερό
    • 1 ξύλο κανέλας
    • 1/4 κ.γ. αλάτι

    Εκτέλεση

    Ξεπλένουμε πολλές φορές την κινόα μέσα σε ένα μπολ και αλλάζουμε συνεχώς το νερό μέχρι να είναι καθαρό.

    Έπειτα την σουρώνουμε και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό, την κανέλα και το αλάτι.

    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου  20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει εντελώς η κινόα.

    Τέλος, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να γίνει αφράτη, αφαιρούμε την κανέλα και κρατάμε την κινόα σκεπασμένη για να μείνει ζέστη μέχρι να την σερβίρουμε.

    Την μοιράζουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγο μέλι και καρύδια ή άλλα συνοδευτικά για ένα τέλειο πρωινό!

    Πρωινό με κινόα, δαμάσκηνα και μαύρη ζάχαρη

    Υλικά

    • 60 γρ. κινόα
    • 4 δαμάσκηνα φρέσκα
    • χυμό ενός πορτοκαλιού και το ξύσμα του
    • κανέλα
    • 200 ml γάλα αμυγδάλου
    • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

    Εκτέλεση

    Μουλιάζουμε την κινόα για 8 ώρες. Ύστερα ξεπλένουμε καλά, σουρώνουμε και την βράζουμε για 15 λεπτά με αναλογία 1 φλυτζάνι κινόα προς 2.5 φλυτζάνια νερό.

    Τρίβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και στύβουμε τον χυμό από 1 πορτοκάλι. Προσθέτουμε αυτά μαζί με τα δαμάσκηνα και την κανέλα στην κινόα.

    Σε ένα μπολάκι πρωινού, προσθέτουμε το μείγμα με λίγο γάλα αμυγδάλου.

    Σαλάτα με Κινόα

    Υλικά

    • 180 γρ. κινόα
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • χυμό και ξύσμα από 2 lime
    • 1 κ.σ. μέλι
    • αλατοπίπερο
    • 20 γρ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
    • 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 1 κίτρινη πιπεριά
    • 1 κόκκινη πιπεριά
    • 100 γρ. μικρά μπουκετάκια μπρόκολου
    • 2 ώριμα αβοκάντο
    • μερικά φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

    Εκτέλεση

    Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά, την ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα.

    Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Μετά βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μία γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι.

    Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, τον χυμό και το ξύσμα από τα lime, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται.

    Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με τη βινεγκρέτ.

    Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου.

    Ριζότο κινόα με μανιτάρια

    Υλικά

    • 1 φλ. τσ. κινόα
    • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    • 3/4 φλ. τσ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 σκ. σκόρδο λιωμένο
    • 3/4 φλ. τσ. λευκό κρασί
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
    • αλατοπίπερο

    Εκτέλεση

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι το κινόα με 2 φλ. τσ. νερό αλατισμένο να πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε περίπου 15′ μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει διάφανο.

    Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3′-4′.

    Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5′-6′ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει λίγα λεπτά και να πήξει σαν σάλτσα.

    Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το σκόρδο και το βρασμένο κινόα.

    Ρίχνουμε 3 κ.σ παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως, με παρμεζάνα από πάνω.

    Κινόα με φακές, αβοκάντο και χαλούμι

    Υλικά

    • 1 ½ φλ. φακές
    • 1 φλ. κινόα ανάμεικτη
    • 2 ώριμα αβοκάντο
    • 12 μακρόστενα ντοματίνια κομμένα στη μέση
    • 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • 3 κ.σ ξύδι
    • αλατοπίπερο
    • 150 γρ. τυρί χαλούμι

    Εκτέλεση

    Βράζουμε πρώτα τις φακές σε μικρή κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τις  αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.

    Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από το νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να είναι διάφανο. Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει.

    Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει. Την στραγγίζουμε καλά και την ρίχνουμε στις φακές. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι, καθώς και τα φρέσκα μυρωδικά, το χαλούμι. Ανακατεύουμε τη σαλάτα.

    Ενδεικτικά, ψήστε για λίγο το τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι, κόψτε το σε μικρά καρέ και προσθέστε το στη σαλάτα.

    Κινόα με κοτόπουλο, γιαούρτι και μουστάρδα

    Υλικά

    • 4 στήθη κοτόπουλου
    • 350 γρ. κινόα
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 50 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
    • 250 γρ γιαούρτι
    • λίγη μουστάρδα
    • 2 κ.σ. βούτυρο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ. κάρυ
    • αλατοπίπερο

    Εκτέλεση

    Μετράμε το κινόα με φλιτζάνι και βάζουμε στην άκρη 2 φορές τον όγκο του σε νερό. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και κατόπιν προσθέτουμε το κινόα, το νερό, αλάτι και το κάρυ.

    Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πιεί το υγρό περίπου 15′.

    Εν τω μεταξύ αλατίζουμε τα στήθη του κοτόπουλου και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στο προθερμασμένο γκριλ περίπου 10΄-12′.

    Όταν είναι έτοιμο το κινόα ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί, τη μουστάρδα και το γιαούρτι.

    Σερβίρουμε μερικές κουταλιές κινόα σε κάθε πιάτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο.

    Μελιτζάνες γεμιστές με κινόα και γιαούρτι

    Υλικά

    • 4 μεγάλες μελιτζάνες
    • 300 γρ. κινόα
    • 2 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
    • 1 ματσάκι μαϊντανό
    • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
    • 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο και τις χαράζουμε σταυρωτά, σε αρκετά σημεία με ένα μαχαίρι. Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν.

    Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω, τις ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο, λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40 λεπτά.

    Στο μεταξύ, ξεπλένουμε το κινόα και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζουμε και ρίχνουμε ψιλοκκομένο μαϊντανό.

    Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες, γεμίζουμε με το κινόα και τον μαϊντανό, περιχύνουμε με γιαούρτι και καβουρδισμένο κουκουνάρι και σερβίρουμε.

    Μπιφτέκια από κινόα

    Υλικά

    • 2 φλ. βρασμένη κινόα
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 φλ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
    • 1 φλ. τριμμένο κολοκύθι
    • 1/2 φλ. τριμμένο καρότο
    • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
    • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
    • αλατοπίπερο

    Εκτέλεση

    Σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος τα μανιτάρια, το κολοκύθι, το καρότο και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5′.

    Μετά προσθέτουμε την κινόα, το αβγό, το κορν φλάουρ και το αλατοπίπερο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το ζυμώνουμε ελαφρά.

    Φτιάχνουμε μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε ζεστό, αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά περίπου 4′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

    Σπανακόρυζο λεμονάτο με κινόα

    Υλικά

    • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
    • 1 πράσο
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 1 φλ. κινόα
    • 1 χούφτα κουκουνάρι
    • 8 κ.σ. λάδι
    • χυμός ενός λεμονιού
    • αλατοπίπερο

    Εκτέλεση

    Ξεπλένουμε καλά την κινόα για 2′ κάτω από τη βρύση και τη βράζουμε σε κατσαρόλα με 2 φλυτζάνια νερό.

    Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε για 15′ ακόμα, με σκεπασμένο το καπάκι να απορροφήσει.

    Μετά πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το πράσο με το κρεμμύδι και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

    Βάζουμε το σπανάκι και​ ανακατεύουμε. Όταν μαραθεί​ το σπανάκι, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.

    Αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή φωτιά, για 10′ περίπου. Τέλος, προσθέτουμε την κινόα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3′ ακόμα.

    Κινόα Παρενέργειες

    Σε γενικές γραμμές η Κινόα κρίνεται μέχρι στιγμής ασφαλής υπερτροφή προς κατανάλωση.

    Δεν έχει διεξαχθεί κάποια έρευνα που να αποδείξει το αντίθετο ή ότι αυτό μπορεί να επιφέρει παρενέργειες και αντενδείξεις.

    Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι μια ανεπιθύμητη επίπτωση της Κινόα είναι η πεπτική δυσφορία, αφού η Κινόα περιέχει ένα συστατικό γνωστό ως σαπωνίνη.

    Αυτή όταν προσλαμβάνεται σε ποσότητες πέραν του κανονικού μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο έντερο και ιδίως στο σύνδρομο διαρροής εντέρου.

    Ακόμη, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η επίδραση που έχει η Κινόα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

    Καλύτερα να αποφύγετε τη χρήση της σε αυτό το στάδιο για παν ενδεχόμενο ή να ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε την λήψη της.

    Πού θα την Προμηθευτώ – Τιμή

    Αν θα θέλατε να την δοκιμάσετε, την Κινόα μπορείτε να την βρείτε στα διάφορα χρώματά της στα φυσικά καταστήματα όπως σε βιολογικά καταστήματα ή σε μερικά σούπερ μάρκετ, όπως και στα διαδικτυακά καταστήματα.

    Η τιμή της βιολογικής Κινόα ξεκινά από 3,50 ευρώ περίπου σε ποσότητα 500 γραμμαρίων. 

    Εσείς τι λέτε; Αξίζει να κάνετε καθημερινή διατροφική συνήθεια την Κινόα;

    Αν σας άρεσε το άρθρο για την κινόα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *