“Kotsonis”

Βότανα και Μπαχαρικά: Οι Ιαματικές Ευεργεσίες της Φύσης για το “Εὖ Ζῆν”

Βότανα και Μπαχαρικά: Οι Ιαματικές Ευεργεσίες της Φύσης για το "Εὖ Ζῆν"

Η μαγειρική δεν πρέπει να προσεγγίζεται μόνο ως καταναγκαστική δραστηριότητα που οδηγεί στην κάλυψη της πρωτόγονης ζωώδους ανάγκης της λήψης τροφής με μοναδικό σκοπό την επιβίωση και του κορεσμού.

Η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου με τα υπόλοιπα ζώα είναι ότι αποτελεί έλλογο όν, δηλαδή έχει την δυνατότητα εγκεφαλικής αντίληψης και περαιτέρω επεξεργασίας σύνθετων μηνυμάτων.

Άρα, ο άνθρωπος ως μια κατ’ εξοχήν οντότητα συνδεδεμένη με την λέξη «εξέλιξη», δεν έχει ως μοναδικό στόχο του την πλήρωση των προς το ζην αναγκών του, αλλά έχει ανάγκη να αναζητεί πάντοτε το κάτι παραπάνω: τις αισθήσεις, το συναίσθημα, την ανάμνηση, τον πόθο, την ψυχική πλήρωση, την εντρύφηση με κάθε είδους τέχνη.

Kotsonis

Ομοίως, ένα είδους τέχνης θα λέγαμε ότι είναι και η μαγειρική, που μάλιστα είναι μια σύνθετη τέχνη με κινητήριο δύναμη τη φαντασία και προξενεί την αφύπνιση των αισθήσεων. Συνδυάζει χιλιάδες βότανα και μπαχαρικά και καθένα από αυτά έχουν κυρίαρχο ρόλο στο πιάτο, έτσι ώστε ο συγκερασμός όλων αυτών να δημιουργεί ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα.

Το πιάτο δεν είναι πια το ίδιο, εάν δεν υπάρχουν καρυκεύματα να το κοσμούν, να του δίνουν μοναδικό άρωμα, απόχρωση και συναίσθημα και κατ’ επέκταση το πιο σημαντικό: να εξοπλίζουν όλους εμάς με υγεία χάρη στις θεραπευτικές τους μαγευτικές ιδιότητες.

Συνεπώς, η χρήση των μπαχαρικών και των βοτάνων είναι πολυτροπική και όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις και συνεχίζει να ερευνάται από επιστήμονες, η συμβολή τους στον τομέα της υγείας είναι σημαντική.

Αρκεί πάντα να διατηρούνται τα όρια του μέτρου και να μην γίνεται κατάχρηση σε υπερβολικές ποσότητες. Γιατί κάτι τέτοιο σίγουρα επιφέρει τα αντίθετα επώδυνα αποτελέσματα.

Διάβασε, παρακάτω, κάποια σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τις θεραπευτικές ιδιότητες που κρύβουν μερικά από αυτά τα θαυματουργά φυσικά βότανα και μπαχαρικά που πραγματικά αξίζει να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου!

Κανέλα

Η κανέλα είναι από τα αρχαιότερα αρωματικά μπαχαρικά με καθηλωτική γεύση και άρωμα, το οποίο ευημερεί στην Νοτιοδυτική Ινδία και την Σρι Λάνκα. Πηγάζει από το δέντρο Cinnamomum (Κιννάμωμον) και διακρίνεται σε πολλές ποικιλίες εκ των οποίων οι πιο κοινές είναι η Cinnamomum verum, γνωστή και ως Κανέλα Κεϋλάνης ή αλλιώς «η γνήσια κανέλα», και η Cinnamomum Cassia, η πιο συνηθισμένη στην αγορά ποικιλία.

Όμως λόγω της σημαντικής περιεκτικότητας της δεύτερης σε κουμαρίνη, ουσία τοξική για το συκώτι, καλό είναι να προτιμάται αυτή της Κεϋλάνης, η πιο αρωματική και υψηλότερη σε ποιότητα.

Αυτό το πασίγνωστο, λοιπόν, αντιοξειδωτικό μπαχαρικό, πέρα από την εδραίωσή του στη μαγειρική και όχι μόνο, έχει αρκετές κρυμμένες θεραπευτικές ιδιότητες.

ΚΑΝΕΛΑ

Συγκεκριμένα:

 • Διακρίνεται κυρίως για την ισχυρή αντιδιαβητική της δράση. Επειδή ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης, μειώνει τις τιμές γλυκόζης, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο σακχάρου, της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
 • Βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος ή της γρίπης, καθώς ρίχνει τον πυρετό.
 • Εντάσσοντας την κανέλα στην καθημερινότητα, και ειδικά σε μορφή τσαγιού μπορεί να γίνει επαναφορά της ορθής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αποφεύγοντας το φούσκωμα, τον στομαχόπονο και διαλύοντας τοπικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
 • Βοηθά στον κατευνασμό της ναυτίας, πονοκεφάλων , πόνων περιόδου και εμετού.
 • Φημίζεται για την αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, αφού εμποδίζει την είσοδο μικροβίων και βακτηρίων στον οργανισμό.
 • Έχει, εκτός από αντισηπτικές και αντιρυτιδικές ιδιότητες, και θερμαντικές και γι΄ αυτό εξάλλου θεωρείται κατάλληλο για εντριβές ή μασάζ.
 • Συνιστά εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου, ειδικά όταν συνοδεύεται από φρούτα, όπως μήλο και πορτοκάλι, που έχουν βιταμίνη C.

Κάρυ ή Μασάλ

Στην ουσία το κάρυ δεν είναι μπαχαρικό, αλλά μείγμα μπαχαρικών, το οποίο ανάλογα την ποσότητα του κάθε καρυκεύματος που ποικίλει ανά περιοχή, έχουμε και μια διαφορετική εκδοχή του κάρυ.

Μερικά από αυτά τα συστατικά είναι το τέρμινθο, το τζίντζερ, τα διάφορα είδη πιπεριού, ο κουρκουμάς, η κανέλα, το γαρίφαλο και το κύμινο.

Το μπαχαρικό αποδίδει το κιτρινωπό του χρώμα στον κουρκουμά, όπως και με βάση την ποσότητα του πιπεριού που εμπεριέχεται, μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαλό, μέτριο και καυτερό.

Αν κάποιος θέλει, μπορεί να φτιάξει ο ίδιος κάρυ και αυτό γίνεται αν σοτάρουμε τα μπαχαρικά και στην συνέχεια τα πολτοποιήσουμε σε ένα μπλέντερ, αρκεί να μην τα κάψουμε και αλλοιωθεί η γεύση του.

Κάρυ ή Μασάλ

Έτσι, σύμφωνα με έρευνες, η διατροφή που έχει ως συστατικό της το κάρυ, παρέχει κάποια θετικά οφέλη, τα οποία είναι:

 • Η σημαντική ποσότητα κουρκουμίνης που εμπεριέχεται στο μπαχαρικό αυτό λέγεται ότι φέρει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ειδικότερα, καταστέλλει τη βλάβη του ύπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε κίρρωση.
 • Συνδέεται με την προστασία ενάντια στην γήρανση του εγκεφάλου και την καταπράυνση της άνοιας σε μέτριο βαθμό. Τα άτομα που καταναλώνουν κάρυ έχουν λιγότερες πιθανότητες για εξασθένηση της γνωστικής τους επίδοσης, άρα και προλαμβάνονται από την νόσο Alzheimer.
 • Χαρακτηρίζεται ως φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, κάτι δηλαδή σαν την ασπιρίνη.
 • Ενισχύει, επίσης, τις άμυνες του κυκλοφορικού συστήματος, αποκαθιστά τις βλάβες που προέρχονται από καρδιακά επεισόδια και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Δάφνη

Κατεξοχήν σύμβολο της σοφίας και της ποίησης, ιδιαίτερα γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια ως φυτό, αφιερωμένο στο Θεό Απόλλωνα. Συνυφασμένο με τη δόξα και την υπεροχή κι αυτό είναι ο λόγος που οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στεφανώνονταν με στεφάνια από φύλλα δάφνης.

Παλιά ήταν ευρέως γνωστό τόσο για τις θεραπευτικές ιδιότητες, αφού εκτός από τον Απόλλωνα ήταν και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θεό Ασκληπιό, στον οποίο αυτές αποδίδονται, όσο και για τις βασκανικές.

ΔΑΦΝΗ

Σήμερα μπορούμε να προσδώσουμε στο συγκεκριμένο μπαχαρικό κάποια από τα εξής ευεργετικά χαρίσματα:

 • Σημαντική η συμβολή της στην χώνεψη, την τόνωση του στομάχου, την αύξηση της όρεξης και την καταπολέμηση στομαχικών διαταραχών, όπως η γαστρίτιδα, το στομαχικό έλκος κ.τλ. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που προστίθεται από πολλούς στις φακές ή στα φασόλια.
 • Το αφέψημα παρασκευασμένο από δάφνη είναι ικανοποιητικό για πλύσεις σε στοματικές μολύνσεις και πονόλαιμο.
 • Οι κομπρέσες από ζουμί δάφνης κατευνάζουν τον πόνο σε αποστήματα και νευραλγίες.
 • Συντηρητικό για συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκα και σταφίδες.
 • Το λούσιμο με δαφνόζουμο συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την λάμψη των μαλλιών και εμποδίζει στην τριχόπτωση.
 • Έντονη δράση κατά των κρυολογημάτων και της βρογχίτιδας.
 • Καταπολεμά τους ρευματικούς πόνους και την αρθρίτιδα, με εξωτερική χρήση του μπαχαρικού.
 • Ενδυνάμωση του οργανισμού με την εισπνοή του ελαίου δάφνης σε ελάχιστες ποσότητες. Η εισπνοή σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα (αυπνία, υπερένταση, κ.α.) .
 • Προσοχή: Είναι σημαντικό να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.

Μαστίχα

Ένα αποκλειστικά Ελληνικό φυσικό προϊόν, από τον Μαστιχοφόρο Σχίνο, γνωστό τόσο για τον τόπο προέλευσης, τα νότια μαστιχοχώρια της Χίου, όσο και για την φαρμακευτική της χρήση.

Είναι βασικό συστατικό πολλών προϊόντων περιποίησης και γλυκών, που τους προσδίδει ένα χαρακτηριστικό μεθυστικό άρωμα, όπως και αρωματίζει ποτά, ιδίως το ούζο και την ρακή. Έχουν καταβληθεί υπεράριθμες μάταιες, φυσικά, προσπάθειες για παραγωγή μαστίχας σε άλλες περιοχές του κόσμου, γεγονός που βασίζεται στο ιδιόμορφο κλίμα του νησιού της Χίου.

Μαστίχα

Ας σημειωθούν, λοιπόν, κάποιες από τις ιαματικές ωφέλειες αυτού του φυσικού φαρμάκου:

 • Η μαστίχα χρησιμεύει ως γιατρικό για προβλήματα σχετιζόμενα με το στομάχι.
 • Επουλώνει τις δερματικές πληγές και φλεγμονές και αναπλάθει την επιδερμίδα.
 • Ισχυρίζεται οδοντιατρική δράση: Συμβάλλει στη διατήρηση λευκών δοντιών, την πρόληψη της τερηδόνας και άλλων παθήσεων του στόματος και των ούλων και παρεμποδίζει την κακοσμία.
 • Καταπολέμηση μερικών παθογόνων βακτηρίων (Εσερίχια Κόλι, Σταφυλόκοκκος κ.α.) και μυκήτων (τα είδη της Candida).
 • Φέρει αντικαρκινική δράση έναντι κάποιων μορφών καρκίνου, λόγου χάρη ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου ή του πνεύμονα.
 • Μειώνει το αίσθημα της πείνας και ελαχιστοποιεί την επιθυμία για γλυκό.

Κολίανδρος

Ένα από τα παλαιότερα αρωματικά φυτά, ο κολίανδρος, που μοιάζει αρκετά στην όψη με τον μαϊντανό και προσδιορίζεται και με τις ονομασίες κουτβαράς ή κοριός, για τους Κινέζους είναι συνώνυμο με την εξασφάλιση της αθανασίας της ψυχής.

Έχει τις καταβολές του στην Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική και τα μέρη που χρησιμοποιούνται από αυτόν είναι τα φύλλα και ο καρπός του. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας ενδέχεται να ωθήσει σε μέθη ή αλλεργική κρίση.

Κολίανδρος

Οι θεραπευτικές ικανότητες που παρουσιάζει ο κολίανδρος είναι οι παρακάτω:

 • Οι καρποί του είναι ευεργετικοί σε εξωτερική χρήση κατά των πόνων στις αρθρώσεις και στους ρευματισμούς.
 • Προκαλεί έκκριση των γαστρικών υγρών και έτσι καθαρίζει το έντερο από τυχόν φούσκωμα ή δυσπεψία.
 • Ανακουφίζει τον άνθρωπο από τις ναυτίες, τις κράμπες και τους σπασμούς, τους πόνους στην κοιλία.
 • Συνιστάται ως φυσικό ηρεμιστικό στην καταπολέμηση του άγχους, της κόπωσης, των ημικρανιών, της έντασης και της αδυναμίας του ύπνου και ψυχολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού.
 • Συνεισφέρει στην καταπολέμηση διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική ανορεξία, μιας και διεγείρει την όρεξη.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε για την ευεργετική δράση των 5 αυτών βοτάνων & μπαχαρικών, μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας… θα σήμαινε πολλά για την ομάδα μας!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Γαμπριάτικα Κοστούμια: Hot Trends για να Eίσαι Chic στο Γάμο σου!

ΕΠΟΜΕΝΟ

Εγκέφαλος & Συμπεριφορά: Από την Όψη της Μεθοδευμένης Λογικής στην Πλευρά της Δημιουργικής Έκφρασης!

Μην χάσετε...