Χαμηλή Αυτοεκτίμηση, Συμπτώματα & Τρόποι Αντιμετώπισης / Θεραπεία

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση, Συμπτώματα & Τρόποι Αντιμετώπισης / Θεραπεία

 

Αυτοεκτίμηση Ορισμός

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στο σύνολο των θετικών ή αρνητικών σκέψεων που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας – πρόκειται δηλαδή για τη συνολική εικόνα του εαυτού μας. Την αντίληψη που έχουμε για εμάς τους ίδιους, για τις ικανότητές μας, τα ταλέντα μας, την εμφάνισή μας, τα επιτεύγματά μας, τα συναισθήματά μας!

Αυτοπεποίθηση & Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί μία αξία υψίστης σημασίας για τη ζωή, την ψυχική μας υγεία και την καλή εξέλιξη στη ζωή μας.

Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση εμφανίζουν αρνητική πρόοδο στη ζωή τους και στις προσωπικές σχέσεις τους.

Kotsonis

Επιπροσθέτως, άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση γίνονται δέσμιοι σε καταστροφικές σχέσεις, γάμους, υποχείρια σε δουλειές που τους εκμεταλλεύονται και απομυζούν την ενέργεια και τον κόπο τους.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ακριβώς επειδή δεν πιστεύουν στον εαυτό και στις ικανότητές τους – έχοντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και εμπιστισύνη στον ίδιο τους τον εαυτό – κάνουν τα πάντα προκειμένου να ευχαριστήσουν και να λάβουν λίγη εκτίμηση από τους άλλους σε μία προσπάθεια να αναπληρώσουν τα δικά τους εσωτερικά κενά.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής εκμετάλλευσης ουκ ολίγες φορές.

Αυτοεκτίμηση & Παιδική Ηλικία

Η αυτοεκτίμηση δομείται και θεμελιώνεται από τα πρώτα κιόλας παιδικά μας χρόνια, στη σχέση μας με τους γονείς μας και σε πόσο αξιόλογες και αξιομνημόνευτες είναι οι εμπειρίες που καταγράφονται στο DNA μας.

Αδιαμφισβήτητα, η σχέση με τους γονείς μας αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την ανάπτυξη ή όχι της υγιούς αυτοεκτίμησης.

Ένας γονιός ο οποίος υποτιμά διαρκώς το παιδί και τις επιτυχίες του, οδηγεί το μικρό παιδί στο να εσωτερικεύει αυτή την αμφισβήτηση του γονέα στο δικό του εγώ και αισθάνεται ανάξιο στην πορεία και της ενήλικης ζωής του.

Από την άλλη, ένα παιδί το οποίο εισπράττει αγάπη και αισθάνεται την εκτίμηση και την αποδοχή των γονιών του, έχει περισσότερες πιθανότητες να χτίσει μία υγιή προσωπικότητα στην ενήλικη ζωή του.

Αυτοεκτίμηση & Σχολικό Περιβάλλον

Ακόμα και το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν βοηθάει τα παιδιά να εδραιώσουν μία στέρεα και δυνατή αυτοεκτίμηση.

Ο ανταγωνισμός με τους άλλους μαθητές, η βαθμοθηρία, η τελειομανία την οποία μας καλλιεργούν όπως και η εμμονική προσκόλληση με την επιτυχία, καθιστούν τους μαθητές ανδρείκελα ενός συστήματος το οποίο παίζει με την ψυχή τους και δεν επιτρέπει στα ξεχωριστά τους χαρίσματα να αναδειχθούν.

Αυτοεκτίμηση: Ένα Σημαντικό Προτέρημα

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

Είναι η πίστη στην αυταξία μας, στην προσωπική μας δύναμη και ικανότητα να διαχειριζόμαστε αρνητικές και στρεσογόνες καταστάσεις.

Είναι η πίστη μας πως είμαστε όμορφοι, αγαπητοί, ικανοί, έξυπνοι και πως δεν υστερούμε από κανέναν άλλο άνθρωπο.

Είναι μία στάση ζωής η οποία καλλιεργείται και παραμένει στον άνθρωπο με τη δική του προσπάθεια – η ζωή μας φέρνει πάντοτε αντιμέτωπους με αρνητικές και δυσάρεστες καταστάσεις – το θέμα είναι πώς εμείς αντιδρούμε σε αυτές.

Φυσικά, μπορεί και οφείλει να υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας όταν το άτομο κρίνει πως δεν μπορεί να ξεπεράσει την άσχημη ψυχολογία από μόνο του.

Η εποχή μας είναι ιδιαίτερα απαιτητική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές ικανότητες του εκάστοτε ανθρώπου, δημιουργώντας αισθήματα κατωτερότητας σε ανθρώπους έναντι άλλων, ωθώντας ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους.

Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και στην καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό μας, αφού γινόμαστε μάρτυρες και θεατές στην όμορφη ζωή των άλλων.

Η αυτοεκτίμηση οφείλει να υπάρχει ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς των άλλων ή των εξωτερικών καταστάσεων.

Η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία συνηθίζουμε να καταδικάζουμε μία κακή στιγμή ή μία αποτυχία σε οριστική καταδίκη, είναι αξιοθαύμαστη.

Καμία ζωή δεν ήταν τέλεια, κανένας άνθρωπος δε γεννήθηκε ποτέ στον οποίο δεν ήρθαν προβλήματα και δυσκολίες στο δρόμο του.

Ίσως και μία άσχημη στιγμή να είναι εκείνη η οποία θα μας ωθήσει να πιστέψουμε τον εαυτό μας και να δώσουμε την ψυχή μας για τη βελτίωση του ίδιου του εαυτού μας.

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση Τρόποι Αντιμετώπισης

Ας δούμε μερικά σημαντικά βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να στερεώσουμε δυνατή και ακλόνητη αυτοεκτίμηση.

  • Αποδέχομαι τον εαυτό μου για αυτό που πραγματικά είναι, αποδέχομαι τόσο τα καλά όσο και τα λιγότερο θετικά του στοιχεία. Είμαι μοναδικός για όλο το περιεχόμενο της προσωπικότητάς μου.
  • Σταματώ να δίνω μεγάλη σημασία στη γνώμη των άλλων. Οι άλλοι είναι άνθρωποι έξω από εμένα, δεν πρέπει να τους αφήνω να με ορίζουν και να εξουσιάζουν τη ζωή μου.
  • Ανακαλύπτω τα θετικά μου στοιχεία, τις κλίσεις και τις ικανότητές μου. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα θετικά μας στοιχεία, σκοπός είναι να τα ανακαλύψουμε και να τα βοηθήσουμε να έρθουν στην επιφάνεια και να αναδειχθούν. Πρέπει να ανακαλύψω αυτό για το οποίο είμαι γεννημένος να ασχοληθώ, το δικό μου ταλέντο και ικανότητα.
  • Δε δίνουμε σημασία στην κακία των άλλων ανθρώπων. Οι τοξικοί άνθρωποι επιθυμούν να στάζουν δηλητήριο ώστε να φέρνουν εσκεμμένα τους άλλους στην ψυχική κατάσταση που είναι και εκείνοι. Απομακρύνω από τη ζωή μου τους ανθρώπους που δε με εκτιμούν και σαμποτάρουν την προσωπική μου εξέλιξη και αξία.
  • Σταματώ να δίνω τόσο μεγάλη σημασία στην εικονική ζωή των άλλων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν απλώς μία εξιδανικευμένη και εικονική ζωή. Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν είναι τέλεια, απλώς επιθυμεί να παρουσιάζει αυτή τη ζωή στους άλλους καθαρά για την εξωτερική θέαση.
  • Βάζω έναν στόχο: όσο χαμηλά και να πέφτουμε, αν έχουμε βάλει ένα στόχο, αυτό θα είναι μία υπενθύμιση πως έχουμε κάτι για να ελπίζουμε, να πιστεύουμε, να αγωνιζόμαστε.
  • Αποκτώ ανθρώπους που με αγαπούν πραγματικά και με στηρίζουν. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν, το αποδεικνύουν με τις πράξεις και όχι μόνο με τα λόγια τους.

Δεν έχει σημασία να περιμένουμε να αγαπηθούμε από τους άλλους ή να ακούσουμε τον έπαινο των άλλων.

Σημασία έχει να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας και να αφήσουμε το φως μας να βγει στην επιφάνεια.

Η αυτοεκτίμηση στην πραγματικότητα, θεμελιώνεται μέσα από τις δυσκολίες της ζωής και δυναμώνει το ψυχικό μας σθένος.

Ακόμα και η ίδια η αποτυχία, αν αξιοποιηθεί με ωφέλιμο τρόπο, μπορεί να μας προετοιμάσει για μία επιτυχία την οποία ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Η αυτοεκτίμηση δεν έγκειται στο να μην υπάρχουν προβλήματα, αλλά στην πίστη πως έχουμε την ικανότητα να τα αντιμετωπίσουμε.

Αν κάποιος έχει αισθανθεί πως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε είναι καιρός να αποτινάξει από επάνω του όλα εκείνα τα δεσμά τα οποία τον κρατάνε και δεν επιτρέπουν στην προσωπικότητά του να εξελιχθεί στον μέγιστο βαθμό.

Πίστεψε πως αξίζεις, πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εσύ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Των Πιο Ακριβοπληρωμένων Celebrities του Κόσμου

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κακάο: Ιδιότητες, Οφέλη, Θερμίδες, Παρενέργειες, Ρόφημα & Συνταγές | Βούτηρο Κακάο

Μην χάσετε...