“Kotsonis”

Τοξικοί Άνθρωποι: Η Υπέρτατη Διαφθορά των Κοινωνικών Συναναστροφών

Τοξικοί Άνθρωποι: Η Υπέρτατη Διαφθορά των Κοινωνικών Συναναστροφών

 
Οι ανθρώπινες σχέσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαπνέονται από… δαιδαλώδη πολυπλοκότητα η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας διαφορετικών προσωπικοτήτων.

Αυτές τώρα, θα μπορούσαν να καταταχθούν σε δύο κατηγορίες με εντελώς αντιδιαμετρικούς μεταξύ τους τύπους.

Αφενός, συναντά κανείς ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηριζόταν ως αυθύπαρκτες και θετικές οντότητες που αφήνουν στο πέρασμά τους αμέτρητη λάμψη. Είναι αυτοί που έχουν όραμα και λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Kotsonis

Αφετέρου, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι τείνουν ως επί το πλείστον να ζουν παρασιτικά και ετερόφωτα, δηλαδή εις βάρος των άλλων, αντλώντας ενέργεια από τους άλλους. Αυτοί είναι οι τοξικοί άνθρωποι.

Τοξικοί Άνθρωποι Χαρακτηριστικά

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε έναν τοξικό άνθρωπο, αφού θεωρούμε πως η αιτία που δεν ταιριάζουμε με αυτόν είναι η διαφορετικότητα του χαρακτήρα. Μπορεί, ακόμη, να είμαστε και εμείς οι ίδιοι τοξικοί και να μην το αντιλαμβανόμαστε καν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί μονίμως στρατηγικές και έχει αρνητική επίδραση στο πρόσωπό μας είναι χειριστικός και πρέπει να καταλάβουμε προσπάθειες για να τον διώξουμε από την ζωή μας. Βέβαια, η κατάσταση είναι χαοτική, όταν αυτό το άτομο συνυπάρχει μαζί μας στο άμεσο περιβάλλον. Έτσι κάτι τέτοιο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Οι τοξικές προσωπικότητες βρίσκονται παντού και σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας. Μπορεί να είναι το τοξικό αφεντικό που εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια ενός εργαζόμενου. Ένας τοξικός συνάδελφος που κάθε μέρα θα έχει και κάτι αρνητικό να εξιστορήσει. Κάποιος τοξικός φίλος που θα χαρεί με την δυστυχία σου και θα σε αποδοκιμάσει στις επιτυχίες σου. Ένας τοξικός συγγενής που με την πρώτη ευκαιρία δεν θα διστάσει καθόλου να σε κατακρίνει. Ή μια φθαρμένη τοξική σχέση που δεν θα έχει τίποτε καλό να σου προσφέρει παρά μόνο να ρουφάει την ψυχική ενέργεια που κουβαλάς μέσα σου.

Σε αντιδιαστολή με τα τοξικά απόβλητα που έχουν πάντοτε την ένδειξη κινδύνου ως προειδοποίηση, αυτή η κατηγορία των ανθρώπων δεν φέρει ποτέ εκ πρώτης όψεως κάποιο σημάδι καταστροφικότητας. Μάλιστα, προκειμένου να ρίξει τα δίχτυα του, ώστε να πέσουν στην παγίδα του τα υποψήφια θύματα υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί με χιλιάδες πρόσωπα, ακόμη και ως ένας αγγελικά καλοσυνάτος άνθρωπος.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα σημάδια τοξικής συμπεριφοράς, ώστε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε το προφίλ ενός επαγγελματία τοξικού ανθρώπου, να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, να μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε και κατ’ επέκταση να τον απομακρύνετε από το περιβάλλον σας!

Τοξικοί Άνθρωποι Συμπεριφορά

Τοξικοί Άνθρωποι Νο1: Ο Εγωπαθής Αλαζόνας

Ένας τέτοιος άνθρωπος παρουσιάζει λανθάνοντα ψήγματα αυτοδυναμίας, ώστε να αποκρύψει το κάθε τρωτό του σημείο. Πρόκειται για την εντελώς αρνητική σκοπιά της αυτοπεποίθησης.

Το δηλητηριώδες αυτό άτομο διακατέχεται από αφ’ υψηλού έπαρση και από την πεποίθηση ότι είναι ο ύψιστος όλων και πως κάθε του κίνηση είναι αντικειμενικά ορθή. Όχι μόνο δεν θα σε συγχαρεί για τα επιτεύγματα σου, αλλά και θα παραφυλά παντού για να σου επισημαίνει κάθε στιγμή κάθε λάθος στην όποια σου κίνηση.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο2: Το Θύμα

Αυτός είναι ο τύπος που ψέγει όλους τους άλλους για τα δικά του ατοπήματα και αποτυχίες. Συνήθως έχει την αντίληψη ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον του και πως κατάρες και υπερφυσικές δυνάμεις ευθύνονται για τα λάθη του.

Πάντα θα έχει κάποιον εύκαιρο για να του φορτώσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του με εργαλείο του τη θυματοποίηση, ενώ ο ίδιος δεν προσάπτει τίποτα από αυτά στον εαυτό του.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο3: Ο Λάτρης του Κουτσομπολιού

Θεωρεί το κουτσομπολιό κοινωνικό λειτούργημα. Κύριο μέλημα του να μάθει όλο και περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε έναν που γνωρίζει ή και όχι. Όλα τα θύματα του καταλήγουν φακελωμένα και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν.

Εννοείται πως δεν είναι άτομο άξιο εμπιστοσύνης, αφού με το που θα σε αντικρίσει θα σου αναφέρει όλα όσα έχει καταφέρει να μάθει για τους άλλους, προσπαθώντας έπειτα να συλλέξει και τα δικά σου προσωπικά.

Και μάντεψε… Άνθρωπος που κατηγορεί τους άλλους σε εσένα, πόσες πιθανότητες έχει να μην συζητά για εσένα στους άλλους;

Τοξικοί Άνθρωποι Νο4: Η Ανακατώστρα

Το άτομο αυτό το πάει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία τοξικού ανθρώπου. Εκτός του ότι έχει ακατάπαυστη επιθυμία να ενημερωθεί για κάθε συμβάν, αρέσκεται και στο να προκαλεί ίντριγκες.

Για έναν περίεργο λόγο, με την παρέμβαση του σε διάφορες καταστάσεις, που μπορεί και να μην τον αφορούν καν άμεσα, τα πράγματα γίνονται μακράν χειρότερα και όλοι τελικά λογομαχούν με όλους.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο5: Ο Παθολογικός Ψεύτης

Προφανώς και όλοι έχουμε πει ψέματα έστω και μια φορά στην ζωή μας. Κάποιοι, όμως, άνθρωποι είναι τόσο ανασφαλείς, που έχουν εδραιώσει το ψέμα για τα καλά σε κάθε τους λόγο.

Αρνούνται κατηγορηματικά να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως έχουν και παραμορφώνουν τόσο φυσικά και αβίαστα τις καταστάσεις, ώστε τελικά μέχρι και οι ίδιοι πιστεύουν όσα λένε.

Εξαιρετικά νοσηροί ψυχικά, σε σημείο που αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα που βιώνουν, αλλά και το Εγώ τους.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο6: Ο Δειλός

Δεν έχει καθόλου καλή σχέση με τη τόλμη, τη γενναιότητα και το σθένος. Προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να φορτώσει τις υποχρεώσεις και τα προβλήματά του στους άλλους, ενώ δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη των πραγμάτων που αφορούν τον ίδιο. Η απραξία, η εκμετάλλευση και η αναβλητικότητα είναι λέξεις που θα τον χαρακτήριζαν πλήρως.

Προσοχή! Ο δειλός άνθρωπος όχι μόνο δεν θα είναι εκεί να σε στηρίξει σε μια σημαντική στιγμή που χρειάζεσαι κάποιον, αλλά και θα σε κρεμάσει με την πρώτη δυσκολία, προκειμένου να ικανοποιήσει το συμφέρον του.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο7: Ο Πλεονέκτης

Ασφαλώς, είναι θετικό στοιχείο για ένα άτομο να θέτει στόχους και όνειρα και να κυνηγά την πραγμάτωσή τους. Η υγιής κατάσταση όμως είναι η ύπαρξη μιας νόρμας, κάτι που σίγουρα δεν έχει ένας άπληστος άνθρωπος. Διακατέχεται από μανιακή προσκόλληση σε κάποιον σκοπό που επιθυμεί να εκπληρώσει.

Βέβαια δεν αρκείται ποτέ σε αυτά που έχει και εν τέλει μένει μονίμως με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Απομάκρυνε τους πλεονέκτες από την ζωή σου, γιατί σε καμία περίπτωση δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων για να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν στο νου τους!

Τοξικοί Άνθρωποι Νο8: Ο Γκρινιάρης

Έχεις νιώσει ποτέ να βρίσκεσαι με ένα άτομο το οποίο καταβάλλεται μονίμως από αρνητικότητα, με αποτέλεσμα κι εσύ ο ίδιος να νιώθεις ψυχική κούραση και απαισιοδοξία; Τα βλέπει όλα από μία μάταια οπτική γωνία και όποτε βρει ευκαιρία θα σου εκφράσει γκρινιάζοντας ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Είναι αυτονόητο ότι δεν τον έχεις δει ποτέ να χαμογελά!

Τοξικοί Άνθρωποι Νο9: Ο Ζηλόφθονος

Είναι αυτός που σε κάθε σου απόφαση θα σου πει ότι “Δεν θα τα καταφέρεις!”. Και τότε είναι που πρέπει να πεισμώσεις και να του αποδείξεις το αντίθετο. Είναι ο άνθρωπος, ο διαποτισμένος με ζήλια, ακόμη κι αν υποστηρίζει ότι είναι φίλος σου ή οτιδήποτε άλλο.

Μπορεί να κάθεται αμέτρητες ώρες και να μεμψιμοιρεί που δεν έχει καταφέρει όσα εσύ, ειδικά εάν μοιραστείς μαζί του τη χαρά σου για μια ευτυχισμένη στιγμή ή επιτυχία σου, ακόμη κι αν είναι κάποιος τομέας με τον οποίο δεν σχετίζεται καν. Φυσικά θα αποπειραθεί με νύχια και με δόντια να κρύψει το συναίσθημά του μπροστά σου.

Τοξικοί Άνθρωποι Νο10: Ο… “Όλα τα Παραπάνω”

Η αλήθεια είναι λίγο σπάνιο ένας τοξικός άνθρωπος να ανήκει μόνο σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Συνήθως έχει μέσα του ένα κράμα πολλών εξ΄ αυτών των τοξικών συμπεριφορών. Είναι αδύνατο να μην τον αντιληφθείς, αφού δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα να μην είσαι κι εσύ ένα από τα επόμενα θηράματά του.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ όλοι μας είχαμε (οι περισσότεροι δε εξακολουθούμε να έχουμε) τοξικούς ανθρώπους στην καθημερινότητά μας οι οποίοι απλά αποτελούν τροχοπέδη στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, λειτουργώντας ως ενεργειακά… βαμπίρ!

Εντοπίστε λοιπόν τους τοξικούς ανθρώπους που σας περιβάλλουν και βγάλτε τους σήμερα κιόλας από τη ζωή σας. Το οφείλετε στον εαυτό σας!

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εγκέφαλος & Συμπεριφορά: Από την Όψη της Μεθοδευμένης Λογικής στην Πλευρά της Δημιουργικής Έκφρασης!

ΕΠΟΜΕΝΟ

Αρχαιοελληνικά Νυφικά: Μοναδικά Νυφικά με Νότα Αρχαίας Ελλάδας για Έναν Glamorous Γάμο!

Μην χάσετε...