“Kotsonis”

Κοσμήματα με Φίλντισι για Δυναμικές Εμφανίσεις που Ξεχωρίζουν

Κοσμήματα με Φίλντισι για Δυναμικές Εμφανίσεις που Ξεχωρίζουν

[lwptoc]

Το φίλντισι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά για τη δημιουργία εκπληκτικών κοσμημάτων. Η ιστορία του ξεκινάει πολύ πίσω στο χρόνο και συνδέεται με πολιτισμούς και κουλτούρες σε κάθε γωνιά της γης.

Η λέξη φίλντισι, προέρχεται από την τούρκικη λέξη “fildişi” – “fil” σημαίνει ελέφαντας και “dis” δόντι, για αυτό και η ακριβής σημασία της λέξης φίλντισι είναι το ελεφαντόδοντο.

Kotsonis

Πολλοί όμως ταυτίζουν το φίλντισι με το μαργαριτοφόρο όστρακο από το οποίο προέρχεται το μάργαρο, ένα στρώμα ανθρακικού ασβεστίου που εκκρίνουν ορισμένα όστρακα στο εσωτερικό τους, και το οποίο όστρακο αποκαλείται σεντέφι ή mother of pearl.

Χαρακτηριστικά Φίλντισι

Για χιλιάδες χρόνια, το φίλντισι θαυμαζόταν τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους καθώς αποτελούσε ένα υλικό πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό από το ξύλο το οποίο δεν θρυμματιζόταν, δεν έσπαγε εύκολα κατά τη χρήση και φθειρόταν ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά το έκαναν ιδανικό υλικό για τον πρώιμο άνθρωπο, ο οποίος το χρησιμοποίησε για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, ειδικά πριν από την ανακάλυψη της μεταλλουργίας. 

Τόσο ο ελληνικός όσο και ο ρωμαϊκός πολιτισμός εξασκούσαν την τέχνη της  γλυπτικής του ελεφαντόδοντου για την κατασκευή εκπληκτικών έργων τέχνης υψηλής αξίας, πολύτιμων θρησκευτικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της χρήσης αλλά και της πολύτιμης φύσης του συγκεκριμένου υλικού κατά την αρχαιότητα αποτελούν  το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία καθώς και ο χρυσελεφάντινος θρόνος του Βασιλιά Σολομώντα.

Κοσμήματα με Φίλντισι

Τα κοσμήματα από ελεφαντόδοντο γνώρισαν δημοτικότητα κατά τη βικτοριανή εποχή, μια χρονική περίοδο που πήρε το όνομα της από τη βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλάμβανε τα χρόνια της βασιλείας της (1837-1901).

Οι καλλιτέχνες κοσμημάτων χρησιμοποιούσαν ελεφαντόδοντο και κοράλλια  για να φτιάξουν δευτερεύοντα κοσμήματα, δηλαδή κομμάτια λιγότερο ακριβά σε σχέση με αυτά που κατασκευάζονταν από πολύτιμα μέταλλα και πέτρες.

Πλέον, από το 1989 η περιβαλλοντική σύμβαση CITES απαγόρευσε το εμπόριο αφρικανικού ελεφαντόδοντου ενώ η διακίνηση του είναι απαγορευμένη από τον Ο.Η.Ε. από το 2002, σε κατεργασμένη ή ακατέργαστη μορφή.

Στις μέρες μας, πολλά κοσμήματα από φίλντισι φτιάχνονται από υποκατάστατα όπως οστά και κέρατα ενώ πλέον σε πολλές περιπτώσεις έχει επέλθει πλήρη ταύτιση της λέξη φίλντισι με το υλικό που προέρχεται από το εσωτερικό των οστράκων.

Τα κοσμήματα που φέρουν φίλντισι στο στολισμό τους, αποτελούν πλέον μια διαχρονική επιλογή κομψότητας και στυλ. Η λευκή ιριδίζουσα λάμψη του συγκεκριμένου υλικού, σε συνδυασμό με ιδιαίτερους σχεδιασμούς και άρτιες κατασκευαστικές τεχνικές, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κοσμημάτων που ξεχωρίζουν, συνδυάζοντας μοναδικά τη κλασική φινέτσα με τη σύγχρονη αισθητική.

Τα βραχιόλια που φέρουν διακριτικά μοτίβο από φίλντισι στο στολισμό τους αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή κοσμήματος για όσους επιθυμούν να εντάξουν το ευεργετικό αυτό υλικό στη συλλογή τους, καθώς και τα σκουλαρίκια με τους υπέροχους σχεδιασμούς, σε minimal και καθαρές γραμμές.

Συμβολίζοντας τον πλούτο, το θάρρος και τις ηγετικές ικανότητες, το φίλντισι κοσμεί επίσης κοσμήματα που απευθύνονται σε έντονες και δυναμικές εμφανίσεις που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους.

Εκπληκτικά δαχτυλίδια και κολιέ με statement αλλά και πιο διακριτικά χαρακτηριστικά, αποτελούν κάποιες από τις επιλογές που ξεχωρίζουν και μπορούν να αναδείξουν κάθε εμπνευσμένη και στιλάτη εμφάνιση.

Φίλντισι & Kotsonis Jeweler

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, μέσα από μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων στολισμένα με φίλντισι, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς, ικανοποιώντας κάθε σας επιθυμία και αισθητική απαίτηση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μπάρες Δημητριακών & Πρωτεΐνης: Ο Απόλυτος Οδηγός [2024]

ΕΠΟΜΕΝΟ

Αμύγδαλα Οφέλη: 11 Λόγοι για να Εντάξετε στη Καθημερινή σας Διατροφή

Μην χάσετε...