“Kotsonis”

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – BMI)

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ - BMI)

Τί Είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (BMI) ή Quetelet Index είναι μια μέτρηση που θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τον υπολογισμό της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος καθορίζει το ιδανικό βάρος με βάση το ύψος και τα κιλά μας εκτιμώντας το ποσοστό λίπους στο σώμα μας (δεν υπολογίζει με ακρίβεια το σωματικό λίπος αλλά αποτελεί μία ένδειξη).

Δείκτης Μάζας Σώματος Υπολογισμός

Για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αρκούν η εισαγωγή στον παρακάτω μετρητή του ύψους σας σε εκατοστά (Height – cm), του βάρους σας σε κιλά (Weight – Kg) και της ηλικίας σας σε χρόνια (Age – yrs). Πατήστε το κουμπί “Υπολογισμός” και ελέγξτε την κατηγορία βάρους στην οποία ανήκετε.

Σημείωση: Ο παρακάτω υπολογιστής αποτελεί έναν ολοκληρωμένο Diet Calories Calculator και όχι απλά έναν μετρητή του ΔΜΣ, οπότε αν το επιθυμείτε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες που σας προσφέρει.

Kotsonis

MWP Diet Calorie Calculator

ft
in
lbs
lbs
yrs
days
%
%
%
in

Basal Metabolic Rate

Total Daily Energy Expenditure

--

BMR

--

TDEE

--

LBM

--

FBM

--

BMI

--

Waist to Height

--

MFM

--

MRDC

--

Workout Calories

--

Rest Calories

--

Weeks To Goal

--

Final Weight

--

Obesity

Before using the data obtained using this calculator, please consult with doctor.

ΔΜΣ &  Κατηγορία Βάρους για Ενήλικες

Με βάση τα αποτελέσματα του παραπάνω υπολογισμού ανήκετε σε μία από τις ακόλουθες 8 κατηγορίες βάρους όπως αυτές προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO):

Λιποβαρής – Severe Thinness (ΔΜΣ < 16): Ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ΔΜΣ είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από προβλήματα υγείας όπως ανίσχυρο ανοσοποιητικό, οστικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας που πιθανόν να προκύψουν από μη επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Λιποβαρής – Moderate Thinness (16 < ΔΜΣ < 17): Πολύ χαμηλές τιμές ΔΜΣ είναι αρκετά πιθανό να συνοδεύονται από προβλήματα υγείας όπως ανίσχυρο ανοσοποιητικό, οστικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας που πιθανόν να προκύψουν από μη επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Λιποβαρής – Mild Thinness (17 < ΔΜΣ < 18.5):  Χαμηλές τιμές ΔΜΣ μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα υγείας όπως ανίσχυρο ανοσοποιητικό, οστικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας που πιθανόν να προκύψουν από μη επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Φυσιολογικός – Normal (18.5 < ΔΜΣ < 25): Φυσιολογικές τιμές ΔΜΣ συσχετίζονται με μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Υπέρβαρος – Overweight (25 < ΔΜΣ < 30): Υψηλές τιμές ΔΜΣ χρήζουν προσοχής καθώς συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων θεμάτων άμεσα σχετικών με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Καλό θα είναι να προσέξετε τη διατροφή σας και να αρχίσετε κάποια σωματική άσκηση.

Παχύσαρκος – Obese Class I (30 < ΔΜΣ < 35): Υψηλές τιμές ΔΜΣ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων θεμάτων άμεσα σχετικών με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Καλό θα είναι να προσέξετε τη διατροφή σας και να χάσετε βάρος αλλά και να αρχίσετε κάποια σωματική άσκηση.

Παχύσαρκος – Obese Class II (35 < ΔΜΣ < 40): Ακόμα υψηλότερες τιμές ΔΜΣ χρήζουν ακόμα μεγαλύτερης προσοχής.

Παχύσαρκος – Obese Class III (ΔΜΣ > 40): Είναι η ανώτερη κλίμακα στις προτεινόμενες κατηγορίες βάρους από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και περιτό να αναφέρουμε ότι είναι και η λιγότερο κολακευτική να ανήκετε. Άμεσες ενέργειες απαιτούνται για να αποφύγετε τα χειρότερα.

 

Κατηγορίες Βάρους Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Κατηγορίες Βάρους Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Διαβάστε επίσης: Κετογονική Δίαιτα: Εβδομαδιαίο Πλάνο, Τύποι, Επιτρεπόμενες Τροφές, Προβληματισμοί & Παρενέργειες

Επεξήγηση Συμβόλων / Παραμέτρων Πίνακα

Basal Metabolic Rate (BMR): Ο αριθμός των θερμίδων που θα καταναλώνατε αν παραμένατε ακίνητος για μια ολόκληρη ημέρα.

Total Daily Energy Expenditure (TDEE): Εκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνετε σε μία ημέρα.

Lean Body Mass (LBM): Είναι μία συνιστώσα της σύστασης σώματος και υπολογίζεται αφαιρώντας το λίπος του σώματος από το συνολικό βάρος.

Fat Body Mass (FBM): Βάρος λίπους σώματος.

Body Mass Index (BMI): Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία τιμή που υπολογίζεται από το βάρος (μάζα) και το ύψος του ατόμου.

Waist To Height (WTH): Μέση ως προς ύψος.

Maximum Fat Metabolism (MFM): Ο αριθμός των θερμίδων που μπορείτε να καταναλώνετε κάτω από το όριο του TDEE χωρίς να χάνετε μυϊκή μάζα.

Minimum Recommended Daily Calories (MRDC): Ελάχιστος προτεινόμενος αριθμός πρόσληψης ημερήσιων θερμίδων.

Workout Calories: Θερμίδες που καταναλώνονται κατά την άσκηση.

Rest Calories: Θερμίδες που καταναλώνονται κατά την ανάπαυση / ξεκούραση.

Weeks To Goal: Εβδομάδες για την επίτευξη του στόχου.

Final Weight: Τελικό βάρος.

Obesity class: Κατηγορία βάρους / παχυσαρκίας.

Δείκτης Μάζας Σώματος & Ιδανικό Βάρος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δημιουργήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet. Μετράει την αναλογία ύψους και βάρους, διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα και βρίσκει το δείκτη σωματικού λίπους, προσδιορίζοντας την κατηγορία βάρους ενός ατόμου και το ιδανικό βάρος.

ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος2) (m2) (Metric Units)

Ο ΔΜΣ αποτελεί από το 1850 ένα από το πιο διαδεδομένο εργαλεία για τον εντοπισμό της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων βάρους / υγείας.

Η τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι ανεξάρτητη της ηλικίας και φύλου αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά που βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, σε εγκύους και σε άτομα με προβλήματα υγείας.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος εξαρτάται ακόμα από τον σωματότυπο του ατόμου, καθώς τα μυώδη άτομα, οι αθλητές ή όσοι ασκούνται συχνά έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας.

Το αντίθετο ισχύει για τα ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας που έχουν χάσει μυϊκή μάζα, οπότε και εμφανίζουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν αναγκαστικά και λιγότερο λίπος.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος για Παιδιά

Ειδικότερα για τα παιδιά ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να γίνει με τη χρήση του παρακάτω εργαλείου υπολογισμού (πηγή NHS – Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Υπολογιστής Δείκτη Μάζας Σώματος ΔΜΣ (BMI) αποτελεί μία ένδειξη για το ιδανικό σας βάρος σύμφωνα με το ύψος σας. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή θέλετε να λάβετε αποφάσεις για κάποια δίαιτα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή το γιατρό σας. Οι υπολογιστές του Δείκτη Μάζας Σώματος δεν έχουν σχεδιαστεί ή προορίζονται να χρησιμεύουν ως ιατρική συμβουλή αντικαθιστώντας το γιατρό σας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Σπιρουλίνα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Δοσολογία & Παρενέργειες

ΕΠΟΜΕΝΟ

Στάσεις Ύπνου στα Ζευγάρια: Τί Μαρτυρούν για την Ερωτική σας Σχέση

Μην χάσετε...