Planet Physics

Μαύρο Διαμάντι: Συμβολισμός & Διάσημα Μαύρα Διαμάντια

Μαύρο Διαμάντι: Συμβολισμός & Διάσημα Μαύρα Διαμάντια

Τα μαύρα διαμάντια, γνωστά και ως καρμποράνδο, είναι από τους πλέον ιδιαίτερους και σπάνιους πολύτιμους λίθους που εντυπωσιάζουν με την μοναδικότητά τους. Αν και λιγότερο γνωστά από τα διάφανα διαμάντια, τα μαύρα διαμάντια έχουν κερδίσει την προσοχή πολλών λόγω της ξεχωριστής τους εμφάνισης και του μυστηριώδους χαρακτήρα τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον συμβολισμό τους, τη διαφορά τους με τα διάφανα διαμάντια, το κόστος τους, καθώς και μερικά από τα πιο διάσημα μαύρα διαμάντια στον κόσμο.

Τι Είναι το Μαύρο Διαμάντι

Τα μαύρα διαμάντια διαφέρουν από τα παραδοσιακά διάφανα διαμάντια ως προς τη χημική τους σύνθεση και την εμφάνισή τους. Είναι συνήθως μικτά με γραφίτη, αιματίτη και άλλα έγκλειστα, τα οποία τους προσδίδουν τη χαρακτηριστική μαύρη ή σκούρα γκρίζα απόχρωση. 

Τα μαύρα διαμάντια δεν λάμπουν με την παραδοσιακή έννοια. Το μαύρο διαμάντι στην πραγματικότητα απορροφά το φως αντί να το αντανακλά, πράγμα που σημαίνει ότι η ομορφιά τους προέρχεται από την στιλβωμένη επιφάνεια τους. Πιο συγκριμένα, κατά την διάρκεια της στίβλωσης, η οποία αποτελεί μια από πιο σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την κοπή ενός διαμαντιού, η κορώνα (crown – δηλαδή η κορυφή του διαμαντιού) αποκτά μια brilliant κοπή, ενώ η βάση του (cullet), αποκτά μια οκτάγωνη κοπή (eight cut), καθώς δεν χρειάζεται να έχει μια ολοκληρωμένη κοπή από τη στιγμή που αποτελεί τη βάση του διαμαντιού.

Δαχτυλίδι με Μαύρο & Λευκά Διαμάντια Ροζ Χρυσός Κ18
Δαχτυλίδι με Μαύρο & Λευκά Διαμάντια Ροζ Χρυσός Κ18

Δεδομένου ότι τα μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται κατά κόρον φυσικά διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία βελτίωσης χρώματος. Αυτές οι μέθοδοι επεξεργασίας δεν βλάπτουν τη φυσική ή χημική δομή των διαμαντιών και έχουν ως αποτέλεσμα μόνο τη μόνιμη αλλαγή του χρώματος τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει η ζήτηση σε μη συμβατικά δαχτυλίδια αρραβώνων (εναλλακτικά μονόπετρα). Τα μαύρα διαμάντια έχουν αγγίξει την κορυφή στις επιλογές της νέας αυτής κατηγορίας.

Συμβολισμός Μαύρου Διαμαντιού

Τα μαύρα διαμάντια έχουν πλούσιο συμβολισμό. Θεωρούνται σύμβολο της δύναμης, της εξουσίας και της απροσδιόριστης ομορφιάς. Η σκούρα απόχρωσή τους ενσωματώνει την αινιγματική φύση και το βάθος των ανθρώπινων συναισθημάτων, κάνοντάς τα δημοφιλή σε ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίζουν και να εκφράζουν την μοναδικότητά τους.

Μαύρο Διαμάντι VS Διάφανο Διαμάντι

Τα μαύρα διαμάντια διαφέρουν σημαντικά από τα διάφανα διαμάντια, όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στις ιδιότητες τους. Τα διάφανα διαμάντια είναι γνωστά για τη λάμψη και την καθαρότητά τους, ενώ τα μαύρα διαμάντια είναι ματ και λιγότερο αντανακλαστικά.

Παρόλα αυτά, η μοναδική υφή και ο μυστηριώδης χαρακτήρας των μαύρων διαμαντιών τα καθιστούν εξίσου ελκυστικά και επιθυμητά.

Κόστος Μαύρου Διαμαντιού

Τα μαύρα διαμάντια είναι συνήθως πιο προσιτά από τα διάφανα διαμάντια, κυρίως λόγω της διαφορετικής αγοράς και ζήτησης. Η τιμή τους καθορίζεται από το βάρος τους σε καράτια, την κοπή, την καθαρότητα και την προέλευσή τους.

Μην χάσετε: Αξιολόγηση Ποιότητας & Σχέδια Κοπής Διαμαντιών

Παρόλο που είναι σπάνια, η μειωμένη ζήτηση τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά διαμάντια κάνει το κόστος τους πιο προσβάσιμο για τους καταναλωτές.

Δαχτυλίδια με Μαύρο Διαμάντι

Τα δαχτυλίδια με μαύρα διαμάντια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί αναζητούν κοσμήματα που ξεχωρίζουν και είναι πρωτότυπα. Τα μαύρα διαμάντια συνδυάζονται συχνά με λευκό χρυσό ή πλατίνα για να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή αντίθεση που αναδεικνύει την ομορφιά τους.

Μονόπετρα με Μαύρο Διαμάντι

Τα μονόπετρα με μαύρο διαμάντι είναι μια τολμηρή και μοντέρνα επιλογή για προτάσεις γάμου. Η μοναδική εμφάνισή τους τα καθιστά ιδανικά για ζευγάρια που θέλουν να αποφύγουν τα παραδοσιακά πρότυπα και να επιλέξουν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό.

Διάσημα Μαύρα Διαμάντια

The Spirit of De Grisogono

Το σπάνιο και μοναδικό αυτό μαύρο διαμάντι πήρε το όνομα του από τον διάσημο Ελβετό κοσμηματοπώλη και κόπτη διαμαντιών De Grisogono. Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στο μαύρο διαμάντι ήταν υπεύθυνος για την κοπή του διαμαντιού στο στυλ Moghul.

Προς τιμήν του, το διαμάντι ονομάστηκε “Το πνεύμα του Grisogono (The Spirit of De Grisogono)“.  Ο De Grisogono μεταμόρφωσε μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς το μαύρο διαμάντι 587 καρατίων, σε ένα κωνικό διαμάντι 312,24 καρατίων το οποίο έχει δεθεί σε λευκόχρυσο δαχτυλίδι μαζί με 702 μικρότερα λευκά διαμάντια συνολικού βάρους 36,69 καρατιών.

Το ακατέργαστο διαμάντι όταν ανακαλύφθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 1950 είχε βάρος 587 καρατίων, κατατάσσοντας το στην 18 θέση με τα πιο μεγάλα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν στον κόσμο.

The Spirit of De Grisogono
Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)

Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)

Το Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ, γνωστό και ως το “Μάτι του Brahma” ανακαλύφθηκε στην Ινδία στις αρχές του 19ου αιώνα και ζυγίζει σήμερα 67.5 καράτια, ενώ άκοπο έφτανε τα 195 καράτια.

Το μαύρο αυτό διαμάντι στόλιζε το άγαλμα του Ινδού Θεού Βράχμα, έως ότου το αφαίρεσε ένας μοναχός, γεγονός που οδήγησε στην “Κατάρα του Μαύρου Διαμαντιού Ορλόφ.

Η Κατάρα του Μαύρου Διαμαντιού Ορλόφ έχει συνδεθεί με τις αυτοκτονίες τριών, τουλάχιστον, εκ των ιδιοκτητών του τις δεκαετίες 1930 και 1940. Μία από τις ιδιοκτήτριες του που αυτοκτόνησαν, ήταν και  η Ρωσίδα πριγκίπισσα Νάντια Βυγκίν – Ορλόφ, από την οποία και πήρε το όνομα του.

Black Amsterdam Diamond

Όταν έγινε η εξόρυξη του Black Amsterdam Diamond στην Νότια Αφρική το 1972, ήταν ένα μαύρο διαμάντι περίπου 55,85 καρατίων.

Πήρε την ονομασία του από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, για δυο λόγους:

  1. Αρχικά γιατί στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε η κοπή του διαμαντιού και
  2. Δευτερευόντως, για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο η 700στη επέτειος της πόλης η οποία είναι γνωστή ευρέως και ως “Η πόλη των διαμαντιών”.

Ύστερα από τη διαδικασία κοπής, το φημισμένο πλέον Black Amsterdam Diamond είναι ένα μαύρο διαμάντι 33,74 καρατίων σε κοπή pear και διακοσμεί ένα κολιέ το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 έναντι $352,000 δολαρίων. Το εν λόγω κολιέ, είναι επίσης διακοσμημένο με 15 μικρότερα διαμάντια σε κοπή brilliant.

Black Amsterdam Diamond
Μαύρο Διαμάντι Gruosi

Μαύρο Διαμάντι Gruosi

Το Μαύρο Διαμάντι Gruosi  θεωρείται το πέμπτο μεγαλύτερο κομμένο, μαύρο διαμάντι στον πλανήτη και το μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι σε σχήμα καρδιάς με μέγεθος 115.34 καράτια.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το διαμάντι Gruosi θα κοβόταν σε οβάλ σχήμα. Επειδή, όμως, το πετράδι ήταν εξαιρετικά εύθραυστο, ο κόπτης υποχρεώθηκε να αλλάξει το σχέδιο του μαύρου διαμαντιού, από οβάλ σε καρδιά. 

Η διαδικασία κοπής διήρκησε τρία χρόνια και μείωσε το βάρος του κατά 184.75 καράτια. 

Το διαμάντι Gruosi είναι δεμένο σε κολιέ από λευκό χρυσό μαζί με 378 άχρωμα διαμάντια, μικρά μαύρα διαμάντια συνολικού βάρους 58.77 και τσαβορίτες βάρους 14.10 καρατίων.

Κόσμημα Κοτσώνης & Μαύρα Διαμάντια

Στο Κόσμημα Κοτσώνης θα βρείτε μαύρα διαμάντια που θα σας δώσουν την ομορφιά και την διαφορετικότητα που επιθυμείτε κάνοντας την επιλογή σας μέσα από την μεγάλη γκάμα σχεδίων των κοσμημάτων μας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Εντυπωσιακά Μακριά Σκουλαρίκια για να Μην Περνάτε Ποτέ Απαρατήρητη

ΕΠΟΜΕΝΟ

Ευχές για Αγίου Βαλεντίνου – Πρωτότυπες, Ρομαντικές, Φιλικές, Αστείες

Μην χάσετε...