“Kotsonis”

Κανέλα Κεϋλάνης & Κασσία: Ιδιότητες, Οφέλη, Διατροφική Αξία, Συνταγές

Κανέλα Κεϋλάνης & Κασσία: Ιδιότητες, Οφέλη, Διατροφική Αξία, Συνταγές

Κανέλα – Ιστορία, Προέλευση & Παράδοση

Η κανέλα (cinnamon στα αγγλικά) είναι δημοφιλές μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο κανέλα. Τα στελέχη του δέντρου κανέλα κόβονται και στη συνέχεια πετάμε τα περιβλήματα έχοντας αφαιρέσει το εσωτερικό. Στη συνέχεια όταν ξεραθεί,  μπορούμε να πάρουμε τα σχηματισμένα στικ κανέλας, να τα ξύσουμε και να τα κάνουμε σκόνη.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση και άρωμα που το οφείλει στην ουσία κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ) – συνδέθηκε διαχρονικά με κουλτούρες χωρών και αποτέλεσε αναπόσπαστη διατροφική συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα.

Η κανέλα αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές μπαχαρικό μετά το μαύρο πιπέρι στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Kotsonis

Η κατανάλωσή της ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, όταν 2000 χρόνια πριν καταναλωνόταν στην Αίγυπτο με ιστορικές αναφορές να περιγράφουν τη χρήση της ακόμα και σε παλαιότερες εποχές.

Πλέον, η κανέλα συναντάται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, με τους περισσότερους ανθρώπους να δείχνουν προτίμηση στην κανέλα Κεϋλάνης.

Η κανέλα θεωρούταν πολύτιμο φάρμακο για πολλές ασθένειες, ενώ δινόταν σε πολλούς βασιλιάδες ως επίσημο δώρο καθώς η εύρεση της δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Στην αρχαιότητα, η κανέλα χρησιμοποιούταν ως βασικό συστατικό σε αλοιφές, ενώ το άρωμά της θεωρούταν ακριβό και υψηλής ποιότητας. Στην Αρχαία Αίγυπτο χαρακτηριζόταν ως ένα “δώρο από τους θεούς”.

Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η δυσπεψία, ο πονόλαιμος, όπως και μία πλειάδα ενοχλητικών σωματικών συμπτωμάτων.

Η κανέλα υπήρξε ακόμα και αντικείμενο διένεξης μεταξύ λαών. Ο γνωστός Πόλεμος της κανέλας συνέβη το 1640, όταν Ολλανδοί κατέλαβαν την Κεϋλάνη και ανέλαβαν το εμπόριο της ίδιας, όπως και τα κέρδη. Όμως αυτό θα άλλαζε όταν οι Άγγλοι το 1796 κατάφεραν να πάρουν εκείνοι το εμπόριο της κανέλας στα χέρια τους.

Η κανέλα που κυριαρχεί πλέον και στη δική μας κουζίνα και που οι περισσότεροι γνωρίζουν από τη γεύση που έχει δώσει σε διάφορα γλυκίσματα και μπισκότα, έχει ακόμα περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες που αξίζει να δούμε αναλυτικότερα.

Είδη Κανέλας

Κανέλα Κεϋλάνης (γνήσια) – Cinnanomum Ceylanicum

Η κανέλα χωρίζεται γενικά σε δύο είδη με την κανέλα Κεϋλάνης να θεωρείται η γνήσια και να προτιμάται από τους περισσότερους ανθρώπους. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολλές στρώσεις με μακριά και λεπτά ξυλαράκια, έχει γλυκό άρωμα και χρώμα ανοικτό μπεζ ή καφέ.

Κανέλα Κασσία – Cinnanomum Cassia (Κινεζική Κανέλα)

Η κανέλα κασσία έχει σκουρότερο χρώμα, έχει εντονότερη και πιο πικάντικη γεύση, ενώ το ξύλο της είναι σκληρότερο. Η κασσία βρίσκεται σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία.

Στην αγορά είναι συνηθέστερο να την εντοπίσει κάποιος, επειδή είναι πιο οικονομική, ενώ το έντονο άρωμά της οφείλεται στην ουσία κουμαρίνη η οποία μπορεί να γίνει τοξική, με συνέπεια η κανέλα Κεϋλάνης να αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση, καλύτερη επιλογή.

Κανέλα Ιδιότητες

Η κανέλα δικαίως χαρακτηρίζεται ως “superfood“. Η ίδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, καταπολεμώντας δραστικά τις βλάβες που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες.

Μπαχαρικό πολύτιμο, όπως η ρίγανη και το σκόρδο, ανήκει στον κατάλογο των πιο ισχυρών τροφών με σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κανέλα Οφέλη

Η κανέλα εκτός από γοητευτικό άρωμα, έχει πλήθος ωφελειών για την ανθρώπινη υγεία. Ας τις δούμε αναλυτικά.

 • Προστατεύει από καρδιοπάθειες: Η κανέλα δρα προστατευτικά απέναντι στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Βοηθάει στη διατήρηση της “καλής” LDL χοληστερόλης και διατηρεί την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να καταναλώνουν ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα. Αυτό την καθιστά μία τροφή που προστατεύει από καρδιολογικές παθήσεις.
 • Προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μία βασική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος, η οποία δίνει ενέργεια και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μεταφέρει επίσης το σάκχαρο ευκολότερα μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Η κανέλα βοηθάει τους ανθρώπους με ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στην ορμόνη να παράγεται δίχως να υπάρχει αύξηση του σακχάρου.
 • Μειώνει το ζάχαρο στο αίμα: Η κανέλα συμβάλλει δραστικά στη μείωση του ζαχάρου στο αίμα. Έχει αντιδιαβητική δράση, μειώνει τη γλυκόζη μετά από το γεύμα και βοηθάει στη χώνεψη της τροφής με καλύτερη διάσπαση των υδατανθράκων. Η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29% και μπορεί να καταναλώνεται με ποσότητα 1-6 γραμμάρια κάθε μέρα.
 • Προστατεύει από τον καρκίνο: Η κανέλα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, οι οποίες ευνοούν τη γέννηση καρκινικών κυττάρων. Η κανέλα εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία τους. Έρευνες μελετούν την κατανάλωση κανέλας με την πρόληψη του καρκίνου και τώρα, ώστε να αποκομίσουν ακόμα πιο έγκυρα συμπεράσματα.
 • Προστατεύει από τον ιό HIV: Η κανέλα κάσσια δρα προστατευτικά απέναντι στον ιό HIV, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS και να εξασθενήσει εντελώς τον οργανισμό. Η κανέλα αποδείχθηκε η πιο σημαντική τροφή για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας ανάμεσα σε 69 άλλα φυτά.
 • Προστατεύει την υγεία του στόματος: Η χρήση της κανέλας καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και χαρίζει δροσερή αναπνοή.
 • Έχει αντιβακτηριδιακή δράση: Η κανέλα με την κινναμική αλδεϋδη που περιέχει, καταπολεμά διάφορες μολύνσεις. Το έλαιο κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ καταπολεμά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.
 • Προστατεύει το δέρμα: Η κανέλα καταπολεμά την ακμή και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

Κανέλα Διατροφική Αξία / Θερμίδες

Η κανέλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες και μέταλλα, όπως και φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμα ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε σε μικρότερη ποσότητα, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Μπορούμε να δούμε τι περιέχει ακριβώς η κανέλα σε ένα κουταλάκι του γλυκού – 2.6gr:

ΣυστατικόΚανέλα Κεϋλάνης
Υδατάνθρακες (gr)2
Πρωτεΐνεςίχνη
Λιπαράίχνη
Διαιτητικές Ίνες (gr)1
Θερμίδες6
Ζάχαρη (gr)0
Ασβέστιο (mg)26
Ποτάσσιο (mg)11
Μαγνήσιο (mg)2
Φώσφορος (mg)2
Βιταμίνη Κ (mcg)1
Βιταμίνη Α (IU)8
Σίδηρο (mg)0.3

Κανέλα & Ουρικό Οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες.

Οι πουρίνες βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και ποτά. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως το συκώτι, τις αντσούγιες, το σκουμπρί, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια και την μπύρα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και φιλτράρεται στα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα.

Αν το σώμα σας παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν απομακρύνει αρκετό μέσω των ούρων, μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία και μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, πόνο στις κλειδώσεις και φλεγμονές. Και, προσοχή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει  είναι η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια!

Κάτι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι το ουρικό οξύ επίσης αυξάνει το pH του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε διάφορα όργανα, να χαμηλώσει τις άμυνες του οργανισμού, να φέρει κόπωση, ασθένειες, οστεογένεση κ.α.

Για να περιορίσετε το ουρικό οξύ και να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα, πιείτε ένα ποτήρι νερό με κανέλα Κεϋλάνης, μέλι και λίγο χυμό λεμονιού. Θα βοηθήσει πολύ…

Κανέλα & Νεφρά

Η ουσία κουμαρίνη που περιέχει σε μεγάλο βαθμό η κανέλα κασσία είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στα νεφρά, όσο και στο συκώτι. Για αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή να προτιμάται η κανέλα Κεϋλάνης.

Κανέλα & Εγκεφαλική Λειτουργία

Η κανέλα δρα προστατευτικά στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Οι ασθένειες αυτές χαρακτηρίζονται από μία σταδιακή απώλεια της σωστής λειτουργίας των κυττάρων. Δύο από τις σοβαρότερες αυτές παθήσεις, είναι το Parkinson και τα Αλτσχάιμερ.

Η κανέλα έχει αποδειχθεί πως αναστέλλει την πρωτεϊνη T που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Η κανέλα φαίνεται να αναστέλλει ακόμα και τη δημιουργία αμυλοειδών πλακών και μπορεί να φανεί χρήσιμη ακόμα και για κάποιον ο οποίος πάσχει ήδη.

Κανέλα & Αδυνάτισμα

Η κανέλα βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, διότι ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος με συνέπεια ο οργανισμός να παράγει λιγότερη ινσουλίνη η οποία συνδέεται με το περιττό λίπος

Η κανέλα βοηθάει στην απώλεια του λίπους, ειδικά σε εκείνο το οποίο συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά. Για αυτό και είναι πάντοτε συνοδευτικό υγιεινών επιλογών διατροφής, όπως διάφορα smoothies, γιαούρτι ή δημητριακά.

Κανέλα & Εγκυμοσύνη

Ναι, η κανέλα μπορεί να καταναλώνεται από γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Η σωστή διατροφή της γυναίκας, ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης, βοηθάει πολύ και την ίδια την υγεία του εμβρύου και την προστασία της ίδιας της εγκυμονούσας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυναίκα που βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης, πρέπει να καταναλώνει την κανέλα με μέτρο, η ποσότητα της ίδιας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα ένα με έξι γραμμάρια τη μέρα.

Φυσικό Βάψιμο Μαλλιών με Κανέλα

Η κανέλα είναι ένας τρόπος για να βάψεις τα μαλλιά σου με φυσικό τρόπο. Η κανέλα, ανοίγει το χρώμα των μαλλιών και δίνει κόκκινες ή πιο ανοιχτές ανταύγειες, χαρίζοντας στα μαλλιά ένα μοναδικό χρώμα.

Αναμιγνύεις ίση ποσότητα κανέλας και μαλακτικού μαλλιών και αφού λουστείς, στη συνέχεια απλώνεις το μείγμα με βρεγμένα μαλλιά. Τρίβεις και βουρτσίζεις καλά τα μαλλιά, ώστε να πάει η κανέλα παντού και στη συνέχεια αφήνεις το μείγμα στα μαλλιά σου για δύο με τρεις ώρες.

Αν κάποια θέλει να έχει εντονότερο αποτέλεσμα, μπορεί να αφήσει το μείγμα όλο το βράδυ και να πλυθεί το πρωί – η κανέλα όσο περισσότερο μένει, τόσο εντονότερο είναι το αποτέλεσμά της.

Μέλι & Κανέλα

Φαίνεται πως οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού φτάνουν στο απόγειο, όταν αυτό συνδυαστεί με κανέλα. Ο συνδυασμός αυτός εκτός από γευστική απόλαυση, ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου κάποιος έχει υψηλό ζάχαρο ή χοληστερόλη.

Αν κάποιος μάλιστα υπολογίσει πως και τα δύο αυτά τρόφιμα είναι εύκολο να βρεθούν στην αγορά και είναι και σχετικά φθηνά, μπορούμε να τα βάλουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Αξίζει, πραγματικά, αν αναλογιστούμε πως:

 • Αν αλείφουμε στο ψωμί αντί για μαρμελάδα, μέλι και κανέλα, μπορούμε να βοηθήσουμε τη χοληστερόλη να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και να αποκτήσουμε έναν σύμμαχο στην καλύτερη λειτουργία αρτηριών και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Σε περίπτωση κρυολογήματος, μία κουταλιά μέλι με ένα ¼ κουταλιά της σούπας κανέλα, καταπολεμά το κρύωμα.
 • Για όποιον θέλει να χάσει βάρος, μπορεί να προσθέτει μέλι και κανέλα σε ένα ποτήρι βραστό νερό κάθε πρωί και αυτό θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα και σύντομα.
 • Ο συνδυασμός μέλι και κανέλα μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα και να καταπολεμήσει έλκη και δυσπεψίες.
 • Ένα διάλυμα κανέλας και μελιού, καταπολεμά την άσχημη αναπνοή.
 • Η συχνή κατανάλωση μελιού και κανέλας σε σκόνη, προστατεύει από ιούς και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας και έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Ο συνδυασμός λοιπόν μελιού και κανέλας μπορεί να αποβεί σωτήρια για πολλά προβλήματα υγείας και να χαρίσει στιγμές γευστικής απόλαυσης.

Κανέλα Παρενέργειες / Αντενδείξεις

Η λήψη κανέλας θα πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται με προσοχή. Η κατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους με διαβήτη, καθώς η κανέλα ενδέχεται να ρίξει το ζάχαρο του αίματος αρκετά χαμηλά

Η κατανάλωση κανέλας κασσία πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η κουμαρίνη που περιέχει μπορεί να αποβεί βλαπτική για τα νεφρά και το συκώτι (ειδικά αν κάποιος λαμβάνει φάρμακα για προβλήματα που αφορούν τα συγκεκριμένα όργανα).

Η αδιάλυτη σκόνη που πολλοί θέλουν να καταναλώνουν μπορεί να δημιουργήσει επίμονο βήχα, ερεθισμό του λαιμού ακόμα και ζημιά των πνευμόνων. Ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώνει κανέλα κασσία μέχρι ένα κουταλάκι του γλυκού και λιγότερη δόση στα παιδιά.

Συνταγές με Κανέλα

Από την Ανατολίτικη κουζίνα που η κανέλα κυριαρχεί, το μπαχαρικό αυτό πλέον έχει κυριαρχήσει και την Ελληνική κουζίνα. Χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, γλυκών, μπισκότων και διάφορων εδεσμάτων.

Ας δούμε μερικές συνταγές με κανέλα.

Νηστίσιμο κέικ με κανέλα και σταφίδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε:

 • 1/2 φλ. σπορέλαιο
 • 3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
 • 1/4 φλ. νερό
 • 2 κ.σ. κονιάκ
 • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
 • 1 κ.γλ. κανέλα
 • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
 • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
 • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
 • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
 • 1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας
 • 1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο

προαιρετικά

 • 1 φλ. αποξηραμένα φρούτα
 • σταφίδες-cranberries κλπ
Νηστίσιμο κέικ με κανέλα και σταφίδες
Νηστίσιμο κέικ με κανέλα και σταφίδες

Για τη συγκεκριμένη συνταγή ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά. Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε κουβερτούρα, καρύδια, cranberries και σταφίδες.

Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη μικρή μακρόστενη φόρμα ή σε τετράγωνο ταψάκι 24 εκ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου. Ελέγχουμε με το μαχαίρι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε αν έχει ψηθεί.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45′ γιατί θα κάτσει ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρεται δύσκολα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμo.

Μπισκότα / Κουλουράκια με κανέλα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε:

 • 210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
 • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 • 1 κ.σ. κανέλα
 • 120 γρ. βούτυρο
 • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
 • 120 γρ. ζάχαρη καστανή
 • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
 • 1 αβγό, μεσαίο
 • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

 • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
 • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη συνταγή ακολουθώ τα εξής βήματα:

 • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
 • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
 • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις ζάχαρες, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψει η ζάχαρη.
 • Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε το αυγό.
 • Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το αλάτι και τα στερεά υλικά.
 • Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας η οποία θα είναι αρκετά μαλακή.
 • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 18 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Θέλουμε το κάθε μπαλάκι να είναι περίπου 30 γρ.
 • Σε ένα μπολάκι βάζουμε 2 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.γ. κανέλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
 • Βουτάμε όλα τα μπαλάκια στο μπολάκι με το μείγμα της κανέλας με τη ζάχαρη, μόνο από τη μία πλευρά, και τα βάζουμε σε δύο ταψιά που έχουμε στρώσει από μία λαδόκολλα.
 • Πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας για να πλατύνουν και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
 • Αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Λικέρ κανέλας

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε:

 • 1 λίτρο νερό
 • 800 γρ ζάχαρη
 • 1 μπουκάλι βότκα
 • 4 ξυλάκια κανέλα
 • 2 κουτ. της σούπας κανέλα σε σκόνη
Λικέρ κανέλας
Λικέρ κανέλας

Για τη συνταγή ακολουθώ τα εξής βήματα:

Βάζουμε το νερό με τις κανέλες και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός θα τα αφήνουμε  για 5 λεπτά.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Στραγγίζουμε το σιρόπι πάρα πολύ καλά ώστε να φύγει όλη η σκόνη της κανέλας. Τέλος ρίχνουμε τη βότκα και είναι έτοιμο να το καταναλώσουμε.

Τηγανίτες με μέλι και κανέλα

Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε:

 • 2 κούπες αλεύρι
 • 2 κουταλάκια baking powder
 • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
 • 1/2 κούπα νερό χλιαρό
 • 2 κουταλιές ζάχαρη
 • 1/2 κουταλιά αλάτι
 • Κανέλα και μέλι
Τηγανίτες με μέλι και κανέλα
Τηγανίτες με μέλι και κανέλα

Για τη συνταγή ακολουθώ τα εξής βήματα:

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το baking powder και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Βάζουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με λίγο βούτυρο και αρχίζουμε να βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά απ’το χυλό για να φτιάξουμε μια τηγανίτα.

Προσθέτουμε κανέλα, μέλι, ζάχαρη και τις απολαμβάνουμε!

Κανέλα Τιμή /Αγορά

Κανέλα μπορούμε να βρούμε σε μέρη που πουλάνε μπαχαρικά, μίνι μάρκετ ή σούπερ μάρκετ. Η κανέλα Κεϋλάνης σε 100 γραμμάρια και αλεσμένη κοστίζει γύρω στα 3 με 4 ευρώ. Η Κανέλα Κεϋλάνης Βιολογική Σε Σκόνη Greenbay (50 gr) κοστίζει γύρω στα 2 ευρώ. Η τιμή κιλού μπορεί να κυμαίνεται από 6 ως 10 ευρώ.

Η κανέλα είναι μία μοναδική τροφή και αξίζει να συμπεριληφθεί στην καθημερινότητά μας. Είναι, πραγματικά, ένα θείο δώρο..

Αν σας άρεσε το άρθρο για την κανέλα που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Λουίζα ή Λεμονόχορτο: Το Φυσικό Καταπραϋντικό – Ιδιότητες, Οφέλη & Χρήσεις

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κοσμήματα με Ρουμπίνι: Ιδανικό Δώρο για την 15η και την 40η Επέτειο Γάμου ενός Ζευγαριού

Μην χάσετε...