Αλάτι Ιμαλαΐων: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη & Παρενέργειες

Αλάτι Ιμαλαΐων: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη & Παρενέργειες

Κατά καιρούς λέγονται πολλά για το αλάτι Ιμαλαΐων, τόσο αλήθειες όσο και αρκετές παραφιλολογίες.

Αφενός, υπάρχουν πολλοί που εξυμνούν τις απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες που υποτίθεται ότι παρέχει η κατανάλωσή του σε σχέση με το επιτραπέζιο αλάτι.

Αφετέρου,  άλλοι υιοθετούν μία εντελώς διαφορετική στάση, θεωρώντας την ταχύτατη εξάπλωση του συγκεκριμένου είδους αλατιού στο εμπόριο ως μια “πλύση εγκεφάλου” την οποία έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος ως θύμα της παγκοσμιοποίησης.

Kotsonis

Ποιες, λοιπόν, είναι οι αλήθειες και ποιοι οι μύθοι που κρύβονται πίσω από το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων;

Ενεργεί ευεργετικά απέναντι στο ανθρώπινο σύστημα ή είναι επικίνδυνο και κάτω από ποιες συνθήκες θεωρείται επιβλαβές;

Ποιο είδος θεωρείται το πιο υγιεινό για την καθημερινή χρήση στο μαγείρεμα; Μάθε τα πάντα γύρω απ’ αυτό!

Τι Είναι το Ροζ Αλάτι Ιμαλαΐων;

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα είδος ορυκτού αλατιού που εξορύσσεται στο Πακιστάν, κοντά στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, και το οποίο διάφορες εταιρίες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν στην αγορά κατά τον 21ο αιώνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο “χρυσός” αυτός των Ιμαλαΐων είναι ένα αλάτι που ωρίμασε τα τελευταία 250 εκατομμύριο χρόνια κάτω από προσθήκες θαλασσινού νερού σε γεωλογικές κοιλότητες, ώστε τελικά η φύση το μετέτρεψε σε ορυκτό. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει ουδεμία επαφή με τοξίνες και ρύπους.

Μάλιστα, το χρώμα του εμφανίζει ποικιλία, αφού παρουσιάζεται σε κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, ενώ μερικές φορές συναντάται το υπόλευκο προς διαφανές χρώμα στους κρυστάλλους.

Το μοναδικό ανοιχτό ροζ χρώμα του οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου που διαθέτει.

Σχετικά με τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, πρόκειται για ευδιάκριτους πρισματικούς ή ρομβοεδρικούς κρυστάλλους πυραμιδοειδούς σχήματος και με υαλοειδή, κηρώδη λάμψη.

Είναι παρόμοιο από χημικής σκοπιάς με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.

Όσον αφορά στη σύστασή του αποτελείται, όπως και όλα τα άλλα αλάτια, από 98% χλωριούχο νάτριο, ενώ το υπόλοιπο 2% περιλαμβάνει 84 μέταλλα και ιχνοστοιχεία, άλλα επωφελή και άλλα βλαβερά για τον οργανισμό, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κ.τλ.

Βέβαια, η διατήρηση αυτών των στοιχείων – τα οποία στο επιτραπέζιο αλάτι έχουν εξαλειφθεί λόγω επεξεργασίας που έχουν υποστεί συν το γεγονός ότι το κοινό αλάτι περιέχει πρόσθετα και χημικές ουσίες – καθιστά το αλάτι Ιμαλαΐων πράγματι καλύτερη επιλογή, μιας και είναι πολύ λιγότερο επεξεργασμένο.

Αλάτι Ιμαλαΐων Χρήσεις

Το αλάτι Ιμαλαΐων βρίσκει πρόσφορη εφαρμογή σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, πέραν βέβαια την μαγειρικής ως καρύκευμα. Μερικές, λοιπόν, από τις υπόλοιπες χρήσεις του είναι οι εξής:

 • Για την συντήρηση τροφίμων
 • Μπλοκ ροζ αλατιού ως επιφάνειες μαγειρέματος και πιάτα για σερβίρισμα φαγητού
 • Ως άλατα μπάνιου
 • Για λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων
 • Για κεριά από αλάτι Ιμαλαΐων
 • Ως θεραπευτικό διάλυμα άλατος
 • Για πλύσεις και γαργάρες σε μορφή στοματικού διαλύματος
 • Για βαθύ καθαρισμό με ατμό
 • Για τον ιονισμό του χώρου

Λάμπα από Αλάτι Ιμαλαΐων

Αλάτι Ιμαλαΐων Οφέλη

Μέχρι στιγμής, δεν έχει πιστοποιηθεί επιστημονικά ότι το αλάτι Ιμαλαΐων διαθέτει σε σημαντικό βαθμό περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι του εμπορίου.

Αφενός το ροζ αλάτι περιλαμβάνει ένα εύρος από μέταλλα και στοιχεία, όμως επειδή αυτά εμπεριέχονται σε ελάχιστη ποσότητα δεν υπόσχονται τρομερά και αισθητά οφέλη για τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν άπειροι ανεξακρίβωτοι ισχυρισμοί για τις ωφέλιμες ιδιότητες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του ροζ αλατιού.

Αναφορικά, μερικά από τα πιθανά οφέλη για τα οποία φημίζεται το αλάτι Ιμαλαΐων είναι τα παρακάτω:

 • Έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, είναι πιο φυσικό και με λιγότερες προσθήκες
 • Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 • Έχει λιγότερη ποσότητα νατρίου
 • Εμποδίζει την αφυδάτωση του σώματος λόγω του νατρίου
 • Δρα κατά της πρόωρης γήρανσης
 • Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
 • Χαλαρώνει τους μύες
 • Ενδυναμώνει τα οστά
 • Ενδέχεται να έχει ιδιότητες κατά της κατάθλιψης
 • Ελαχιστοποιεί τις διαταραχές στον ύπνο
 • Επισπεύδει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό
 • Έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση
 • Θεραπεύει τον τυμπανισμό και την καούρα
 • Βοηθά στην πέψη και μαλακώνει το έντερο
 • Βελτιώνει την όραση

Είναι το Αλάτι Ιμαλαΐων Επικίνδυνο;

Η αλήθεια για το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ότι όντως έχει πλήθος μεταλλικών στοιχείων, συγκριτικά με το θαλασσινό αλάτι που έχει περισσότερο ιώδιο.

Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο ωφέλιμο ή επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα αλάτια.

Κι αυτό διότι όλα τα αλάτια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν γενικότερα την ίδια ποσότητα νατρίου, και συνεπώς στο μόνο πράγμα που διαφέρουν είναι στο μικρο-ποσοστό των στοιχείων που υπολείπεται.

Έτσι, λοιπόν, το αλάτι Ιμαλαΐων από μόνο του σε καμία περίπτωση δεν είναι τοξικό, και είναι εξίσου επικίνδυνο όσο και το κοινό αλάτι, αν λαμβάνεται σε υπέρογκη αναλογία.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να καταναλώνεται με σύνεση και πάντοτε στο πλαίσιο της νόρμας.

Κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο σε μικρές δοσολογίες είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο, αλλά σε υπερδοσολογία έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Συνεπώς, δεν πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψη νατρίου μόνον στην περίπτωση κατανάλωσης του ροζ αλατιού, αλλά και με κάθε άλλο αλάτι που κυκλοφορεί.

Ιδανικά, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου που πρέπει να προσλαμβάνει κανείς είναι 1500 με 2300 mg, το οποίο στα πλαίσια μιας φυσιολογικής διατροφής περιέχεται στα τρόφιμα.

Κατανάλωση ιωδίου

Επίσης, το ιώδιο είναι ένα στοιχείο αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού των κυττάρων και του θυρεοειδούς. Ναι μεν το αλάτι Ιμαλαίων περιλαμβάνει μια ποσότητα ιωδίου, αλλά είναι μικρή σε σχέση με την ποσότητα που εμπεριέχεται στο θαλασσινό αλάτι.

Συγκεκριμένα, σε ¼ του γλυκού ιωδιούχο αλάτι περιλαμβάνεται 71 μg ιώδιο, ενώ η ίδια ποσότητα σε αλάτι Ιμαλαΐων αντιστοιχεί σε 20 μg ιώδιο.

Η κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης ιωδίου είναι 150 μg για ενήλικες, ενώ ανέρχεται στα 220-290 μg για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Επομένως, όσοι καταναλώνουν αλάτι Ιμαλαΐων και πάσχουν από ανεπάρκεια ιωδίου θα πρέπει να φροντίσουν να προσλαμβάνουν επιπλέον ιώδιο και από άλλες πηγές, προκειμένου η αντικατάσταση του κοινού αλατιού με το ροζ αλάτι να μην αποβεί επικίνδυνη στη χρήση της.

Ροζ Αλάτι Ιμαλαΐων

Αλάτι Ιμαλαΐων Παρενέργειες

Με βάση τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η αλόγιστη χρήση του αλατιού Ιμαλαΐων, και γενικότερα οποιουδήποτε αλατιού, δηλαδή η υψηλή πρόσληψη νατρίου και ιωδίου είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει παρενέργειες, οδηγώντας σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να προκληθούν.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία
 • Υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λεύκη, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.τλ.)
 • Οστεοπόρωση
 • Ηπατικά προβλήματα
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Βλάβη στα νεφρά
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Αύξηση κινδύνου παχυσαρκίας
 • Έλλειψη ιωδίου από τον οργανισμό για όσους δεν το αντλούν από άλλες πηγές

Καλό θα ήταν για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά ή με την αρτηριακή τους πίεση να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους ιατρό πριν την έναρξη χρήσης του συγκεκριμένου αλατιού.

Πού θα Βρω Αλάτι Ιμαλαΐων;

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το αλάτι Ιμαλαΐων, τότε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να το βρείτε!

Έχετε την δυνατότητα να το προμηθευτείτε στα κοινά supermarkets, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, βότανα και καρυκεύματα αλλά και σε e-shops στο διαδίκτυο, και μάλιστα σε αρκετά χαμηλή τιμή.

Μαύρο Αλάτι Ιμαλαΐων

Το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα αγνό και φυσικό αλάτι, φημισμένο και ως Kala Namak. Προέρχεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν, και περιέχει αρκετό θειάφι.

Το χρώμα του στην ουσία δεν είναι μαύρο αλλά αποτελεί συνδυασμό ροζ-γκρι λόγω των μετάλλων του.

Βοηθά στην πέψη και στο έντερο, βελτιώνει την όραση, ιδανικό για όσους υποφέρουν από τριχόπτωση αλλά και για αυτούς που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς αυτό δεν αυξάνει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Διαθέτει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στο φαγητό σε μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να μειώσουν την λήψη αλατιού.

Στην Ινδία συναντάται τόσο στην ινδική κουζίνα όσο και στην Αγιουβέρδα, την αρχαία ιατρική της Ινδίας, ως καθαρκτικό και ως φάρμακο για την θεραπεία του τυμπανισμού και της καούρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο για το αλάτι Ιμαλαΐων που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Καστορέλαιο: Μαλλιά, Χρήσεις, Ιδιότητες, Παρενέργειες, Τιμή

ΕΠΟΜΕΝΟ

Νυφικά Χτενίσματα: Για Μια Γοητευτική Γαμήλια Παρουσία

Μην χάσετε...