“Kotsonis”

Τι Είναι το Έξυπνο Σπίτι – Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Τι Είναι το Έξυπνο Σπίτι - Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Τι είναι το έξυπνο σπίτι;

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών επιλέγουν να κάνουν το δικό τους “έξυπνο σπίτι” (smart home). Τι ακριβώς όμως είναι αυτό;

Ένα έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές και τεχνολογία για την αυτοματοποίηση εργασιών και τη βελτίωση της ποιότητάς των κατοίκων του.

Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα χαρακτηριστικά, όπως έξυπνες κλειδαριές, έξυπνα φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες οικιακές συσκευές κλπ.

Kotsonis

Συνδέοντας αυτές τις συσκευές σε έναν κεντρικό κόμβο, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να τις ελέγχουν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή έναν φωνητικό βοηθό (π.χ. Alexa).

Επιπλέον, τα έξυπνα σπίτια συχνά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως ο αυτόματος έλεγχος φωτισμού και θερμοκρασίας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έως και 30%.

Ο σκοπός ενός έξυπνου σπιτιού είναι να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη. Πριν πάμε να δούμε τον τρόπο και τα οφέλη του, ας δούμε πως ξεκίνησαν όλα.

Ιστορική αναδρομή

Η ιδέα του έξυπνου σπιτιού έχει εξερευνηθεί στην επιστημονική φαντασία εδώ και δεκαετίες. Γνωστοί συγγραφείς, όπως ο Ray Bradbury, φαντάστηκαν ένα μέλλον όπου τα σπίτια θα ήταν διαδραστικά και φαινομενικά θα λειτουργούσαν μόνα τους. Στο διήγημά του “There Will Come Soft Rains”, ο Ray περιγράφει ένα αυτοματοποιημένο σπίτι που συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και μετά το θάνατο των κατοίκων του.

Η πρώτη όμως έξυπνη συσκευή στην ιστορία ήταν η ECHO IV, η οποία παρουσιάστηκε το 1966. Αυτή μπορούσε να δημιουργήσει λίστες αγορών, να ελέγχει τη θερμοκρασία του σπιτιού και να ανοιγοκλείσει οικιακές συσκευές. Το παράδοξο ήταν ότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο εμπόριο. Αντίθετα, η πρώτη συσκευή που πουλήθηκε ήταν ένας υπολογιστής κουζίνας ο οποίος αποθήκευε συνταγές, όμως και αυτή η έξυπνη συσκευή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις, για να φτάσουμε να μιλάμε για το έξυπνο σπίτι. Συγκεκριμένα τέλη δεκαετίας του ’90 και αρχές του 2000, ο όρος έξυπνο σπίτι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό και άρχισε να γίνεται μία πιο προσιτή επιλογή για τους καταναλωτές. Η οικιακή δικτύωση, τα gadgets και οι αυτοματισμοί σε όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές, εμφανίστηκαν στα ράφια των καταστημάτων και μπήκαν σε πολλά νοικοκυριά.

Σήμερα, ο κόσμος είναι όλο και πιο εξοικειωμένος με την έξυπνη τεχνολογία. Τα σπίτια πλέον, διαθέτουν αρκετούς αυτοματισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά πολύπλοκους, φιλικούς προς το περιβάλλον αλλά και στην τσέπη του καταναλωτή.

Αυτοματισμοί έξυπνου σπιτιού

Με την τεχνολογία αιχμής, μπορείτε να έχετε το σπίτι των ονείρων σας και να κάνετε τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Μπορείτε πλέον να αυτοματοματοποιήσετε σχεδόν όλες τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν σε ένα σπίτι: Από τον φωτισμό μέχρι και τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας.

Με ένα tablet ή ένα smartphone έχετε τον απόλυτο έλεγχο των λειτουργιών του σπιτιού σας, χωρίς να χρειάζεται να κουνήσετε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι.

Εφαρμογές έξυπνου σπιτιού

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφαρμογές έξυπνου σπιτιού φέρνουν επανάσταση στον τρόπο που ζούμε. Επιτρέποντάς μας να ελέγχουμε τα σπίτια μας εξ αποστάσεως, προσφέρουν ένα επίπεδο ευκολίας και ευελιξίας που κάποτε ήταν αδιανόητο. Αλλά τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε;

Πάμε να δούμε τις εφαρμογές που έχει ένα έξυπνο σπίτι.

Έλεγχος φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σπίτι σας. Είτε διαβάζετε στον καναπέ το βράδυ, είτε μαγειρεύετε δείπνο για τους φίλους σας είτε απολαμβάνετε το χρόνο σας με την οικογένειά σας – υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους ο διαφορετικός φωτισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε όποιον τόνο χρειάζεστε!

Έλεγχος συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αναγνωρίζουν τις ατομικές σας προτιμήσεις. Θα απολαμβάνετε απρόσκοπτη, ξέγνοιαστη άνεση με τις έξυπνες λύσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στο χώρο.

Έλεγχος μηχανισμών σκίασης

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση ταινιών στο σωστό φως μπορεί να είναι απολαυστική, χάρη στους μηχανισμούς σκίασης.

Ρυθμίστε αυτόματα τις συνθήκες σκίασης με μια προηγμένη έξυπνη συσκευή ελέγχου σκίασης και απολαύστε το κατάλληλο φως, για κάθε στιγμή της ημέρας ή και της νύχτας.

Έλεγχος εισόδου και εξόδου

Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας, οπότε γιατί να μην έχετε την πιο προηγμένη τεχνολογία αυτοματισμού; Το σύστημα ελέγχου εισόδου θα διασφαλίσει ότι δε θα χάσετε ποτέ ξανά κάποιον επισκέπτη ή καλεσμένο.

Με ένα έξυπνο σύστημα που το χειρίζεστε απλά από ένα smartphone, μπορείτε να δείτε ποιος είναι και να του ανοίξετε αν το επιθυμείτε από εκεί, χωρίς καν να χρειαστεί να κουνηθείτε!

Ανίχνευση κίνησης

Η εγκατάσταση των έξυπνων ανιχνευτών κίνησης της Raspberry Pi αποτελεί βασικό μέρος της δημιουργίας του “έξυπνου σπιτιού” που πάντα ονειρευόσασταν. Δώστε στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σας μια αίσθηση ασφάλειας με αυτή τη νέα τεχνολογία.

Έλεγχος παραθύρων

Οι αισθητήρες παραθύρων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τα παράθυρά σας. Θα σας ενημερώσουν αμέσως αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει το σπίτι σας. Μ’ αυτό το τρόπο θα αισθάνεστε αμέσως πιο ασφαλείς.

Κουμπί “πανικού”

Όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας από έναν ασυνήθιστο θόρυβο, αρκεί να πατήσετε τον διακόπτη πανικού που έχετε εγκαταστήσει. Το ισχυρό φως θα κρατήσει μακριά κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη και εσάς πιο ήσυχους από ποτέ!

Προσομοίωση ανθρώπινης παρουσίας

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές όσο λείπετε για διακοπές;

Με τις έξυπνες οικιακές λύσεις της Raspberry Pi μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται εκεί. Απλά προσομοιώνετε την παρουσία σας – με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε επίδοξος ληστής, θα διστάσει να μπει.

Συστήματα Ψυχαγωγίας

Μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας σενάριο ψυχαγωγίας, προσαρμοσμένο όπως το θέλετε. Είτε σχεδιάζετε ένα βράδυ παρακολουθώντας τηλεόραση, είτε περιμένετε καλεσμένους στην πόρτα – με το πάτημα ενός κουμπιού το “έξυπνο σπίτι” είναι εκεί για να σας χαρίσει τη μέγιστη απόλαυση!

Διαχείριση και Εξοικονόμηση Ενέργειας

Με μερικά click στα smartphones μας, μπορείτε πλέον να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη, να ανάψετε ή να κλείσετε τα φώτα ή ακόμη και να ελέγξετε αν η κουζίνα σας είναι σβηστή και αν όχι να την κλείσετε.

Έξυπνο σπίτι και IoT

Ένα έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρέχει στους ενοίκους του αυξημένη ασφάλεια, άνεση και ενεργειακή απόδοση.

Και όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία IoT (Internet of Things). Το Διαδίκτυο των πραγμάτων, ή IoT, αναφέρεται στο αυξανόμενο δίκτυο συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Με τη βοήθεια του IoT, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα λεγόμενο “έξυπνο σπίτι” – ένα σπίτι που είναι αυτοματοποιημένο και συνδεδεμένο.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν αισθητήρες και κάμερες για την παρακολούθηση της δραστηριότητας μέσα και γύρω από το σπίτι.

Μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα φωτισμού που μπορούν να ελέγχονται από απόσταση ή να ρυθμίζονται ώστε να ανάβουν και να σβήνουν αυτόματα βάσει προγράμματος ή δραστηριότητας.

Επιπλέον, οι έξυπνες συσκευές, όπως τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων, μπορούν πλέον να ελέγχονται μέσω smartphone.

Οι δυνατότητες του IoT είναι ατελείωτες και καθώς όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται, το έξυπνο σπίτι θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο και χρήσιμο.

Πώς να κάνω το σπίτι μου έξυπνο;

Πολλοί ίσως νομίζουν ότι μιλάμε για ένα σπίτι γεμάτο καλωδιώσεις και εγκαταστάσεις που περιπλέκουν την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική!

Μη σας ανησυχεί ότι περισσότερα από τα υπάρχοντα σπίτια έχουν σχεδιαστεί χωρίς να λάβουν υπόψιν τους την έξυπνη τεχνολογία. Ένα σπίτι μπορεί να γίνει έξυπνο χωρίς καθόλου καλωδιώσεις, απολύτως ασύρματα.

Συγκεκριμένα, αφού γίνει μία σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη του χώρου και των αναγκών που υπάρχουν, σχεδιάζουμε λύσεις που ταιριάζουν αποκλειστικά στο σπίτι σας.

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα κορυφαία συστήματα της εταιρείας Raspberry Pi, τα εγκαθιστούμε έτσι ώστε να επικοινωνούν ασύρματα με όλα τα περιφερειακά σας (π.χ. κάμερες, αισθητήρες κλπ.) και δημιουργούμε το έξυπνο σπίτι των ονείρων σας.

Πλεονεκτήματα έξυπνου σπιτιού

Ευκολία & ασφάλεια

Η ευκολία που προσφέρει ο οικιακός αυτοματισμός, είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορείτε να λάβετε. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν κλείσατε το πλυντήριο ή την κουζίνα όταν φύγατε από το σπίτι. Ούτε να τσακώνεστε για το αν κλείσατε ή όχι τα φώτα του σπιτιού. Όλες αυτές οι διαδικασίες, εφόσον το επιθυμείτε, μπορούν να γίνουν αυτόματα χάρη στο έξυπνο σπίτι.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι σας απενεργοποιώντας τις συσκευές όταν δε χρησιμοποιούνται. Με τις έξυπνες συσκευές, δε θα χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για τη σπατάλη πολύτιμης ενέργειας, επειδή το σύστημα θα διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Μειωμένοι λογαριασμοί ενέργειας

Χάρη στην έξυπνη κατανάλωση ενέργειας που προσφέρουν οι έξυπνες συσκευές, μπορείτε να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι κανένα μηχάνημα ή συσκευή δε μένει σε λειτουργία όταν δε χρησιμοποιείται.

Αναγνώριση βλάβης / συντήρησης

Με το έξυπνο οικιακό σας σύστημα, δε θα χρειάζεται να έχετε το νου σας πότε θα πρέπει να κάνετε συντήρηση κάποια συσκευή, γιατί το σύστημα θα σας ενημερώσει από μόνο του. Αυτή είναι μία ακόμα έξυπνη λειτουργία! Το ίδιο θα γίνει και αν υπάρχουν βλάβες, οπότε μην ανησυχείτε για την προσπάθεια διάγνωσης ή επιδιόρθωσης οποιουδήποτε προβλήματος μόνοι σας!

Μειονεκτήματα έξυπνου σπιτιού

Αδρανοποίηση των κατοίκων

Ένα από τα μειονεκτήματα των έξυπνων σπιτιών είναι ότι οι άνθρωποι που μένουν συνηθίζουν την αυτοματοποίηση εργασιών με αποτέλεσμα πολλές φορές να βαριούνται να κάνουν την παραμικρή δουλειά στο σπίτι.

Για παράδειγμα, εάν ένα έξυπνο σπίτι είναι εξοπλισμένο με ρομποτική ηλεκτρική σκούπα, ο κάτοικος μπορεί να μη χρειάζεται πλέον να σκουπίζει τα πατώματα.

Μάλιστα, αν υπάρξει κάποια βλάβη και χαλάσουν οι συσκευές μπορεί οι κάτοικοι να νιώσουν απογοητευμένοι.

Εξοικείωση με το σύστημα

Αν και τα συστήματα στο έξυπνο σπίτι έχουν γίνει πολύ απλά, για κάποιους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ίσως θα τους είναι δύσκολο στην αρχή να τα χειριστούν.

Μπορεί να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι έξυπνες συσκευές, αλλά είναι σίγουρο ότι με τον καιρό, θα προσαρμοστούν και θα απολαύσουν όλα τα οφέλη.

Κόστος εγκατάστασης έξυπνου σπιτιού

Αν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε το σπίτι σας σε έξυπνο σπίτι, ίσως αναρωτιέστε αν αξίζει το κόστος.

Τα έξυπνα οικιακά συστήματα μπορεί να είναι πιο ακριβά στην εγκατάσταση από τα παραδοσιακά οικιακά συστήματα, αλλά προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τα κάνουν να αξίζουν την επένδυση.

Πρώτον, τα έξυπνα οικιακά συστήματα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα παραδοσιακά συστήματα, οπότε θα εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.

Δεύτερον, τα έξυπνα οικιακά συστήματα μπορούν να αυξήσουν την αξία του σπιτιού σας, καθιστώντας τα μια σοφή επένδυση για το μέλλον.

Τέλος, τα έξυπνα οικιακά συστήματα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια από τα παραδοσιακά συστήματα, οπότε θα απολαμβάνετε ηρεμία και υψηλότερη ποιότητα ζωής. Αν ψάχνετε για μια έξυπνη επένδυση που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, αξίζει σίγουρα να το σκεφτείτε.

Έξυπνο σπίτι και “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”

Με το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” μπορείτε να μετατρέψετε το δικό σας σπίτι σε έξυπνο, καλύπτοντας μέρος των εξόδων.

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει κίνητρα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συσκευών σε έξυπνες συσκευές με στόχο λιγότερους ρίπους.

Αξίζει να μετατρέψω το σπίτι μου σε έξυπνο σπίτι;
Η τεχνολογία του έξυπνου σπιτιού είναι κάτι περισσότερο από έναν τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.

Το έξυπνο σπίτι μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής σας, κάνοντάς την ευκολότερη, πιο βολική και ακόμη και οικονομικά αποδοτική!

Το καλύτερο με τα έξυπνα σπίτια είναι ότι συνεχώς εξελίσσονται και πλέον υπάρχουν πολλές τεχνολογικές λύσεις, από οικονομικές μέχρι πιο ακριβές, ώστε να μπορείτε να τις απολαύσετε ασχέτως του οικονομικού σας status.

Μάλιστα, αν χρησιμοποιήσετε και τις κρατικές επιδοτήσεις, μπορεί να γλιτώσετε αρκετά χρήματα και να εγκαταστήσετε τις έξυπνες συσκευές δαπανώντας ένα μικρό ποσό από την τσέπη σας.

Πώς μπορώ να αποκτήσω το δικό μου έξυπνο σπίτι;

Αν το σπίτι σας βρίσκετε στην Κορινθία ή σε κάπιον από τους γειτονικούς νομούς και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε το δικό σας συμβατικό σπίτι σε έξυπνο, δεν έχετε παρά να επικοινωνήστε με την SmartLiving.

Ο Νίκος Ακρίβος και οι συνεργάτες του, αφού μελετήσουν το σπίτι σας, θα σχεδιάσουν την καλύτερη λύση ώστε και λάβετε τη δική μας προσφορά με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Ταχίνι: Θερμίδες, Ιδιότητες, Θρεπτικά Συστατικά & Οφέλη για την Υγεία

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κοσμήματα για Μαύρο Φόρεμα: Πώς να Επιλέξετε τα Καλύτερα

Μην χάσετε...