“Kotsonis”

Σπιρουλίνα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Δοσολογία & Παρενέργειες

Σπιρουλίνα: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Δοσολογία & Παρενέργειες

Γιατί άραγε εδώ και χρόνια γίνεται τόσος λόγος για την σπιρουλίνα; Πόσοι γνωρίζουμε τι είναι στην ουσία; Είναι αλήθειες ή ανυπόστατες φήμες όλα όσα λέγονται περί αυτής και των ιδιοτήτων της; Και είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωσή της;

Διάβασε παρακάτω, για να λύσεις όλες τις απορίες που μπορεί να σε απασχολούν!

Τι είναι η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα είναι στην ουσία ένα είδος βακτηρίου, το οποίο ονομάζεται κυανοβακτήριο και κατατάσσεται στο γένος Arthrospira. Είναι δηλαδή ένα μικροσκοπικό φύκι χρώματος πράσινου-μπλε, που καλλιεργείται όχι μόνο σε γλυκό, αλλά και σε θαλασσινό νερό. Κυρίως φύεται και διατηρείται σε αλκαλικά νερά κατάμεστα σε ανθρακικά άλατα.

Kotsonis

Το βακτήριο αυτό έλαβε μάλιστα την συγκεκριμένη ονομασία εξαιτίας της σύστασής του από τα σπειροειδή κύτταρα που σχηματίζουν αποικίες σ’ αυτό με τη μορφή νήματος, και η ιδιαίτερη απόχρωσή του οφείλεται σε δύο ουσίες, που βρίσκονται σε αυτό σε μια γενναία ποσότητα:

  • την χλωροφύλλη, η οποία χαρίζει το πράσινο χρώμα και συνιστά την κύρια ουσία των φυτών, και
  • την φυκοκυανίνη με το μπλε χρώμα της, ουσία που συναντάται σε μεγάλη ποσότητα στην σπιρουλίνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες που παράγει σπιρουλίνα και συγκεκριμένα η ανάπτυξη του βακτηρίου γίνεται στα Θέρμα Νιγρίτας του νομού Σερρών λόγω των ευνοϊκών συνθηκών της περιοχής, που συμβάλλουν σημαντικά στην καλλιέργειά του.

Ακόμη, στην Ευρώπη και την Αφρική συνηθίζεται να καλλιεργείται το είδος Spirulina maxima, μεταξύ των αμέτρητων ειδών που υπάρχουν, ενώ στην Αμερική κυριαρχεί το είδος Spirulina platensis.

Θρεπτικά συστατικά σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι ένα φυσικό προϊόν, που περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αναγκαίων για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που την καθιστά μια από τις υπερτροφές, ως ένα τρόφιμο με ακατάπαυστη δύναμη.

Ενδεικτικά, η διατροφική αξία που εμπεριέχεται σε δόση 3gr της αποξηραμένης σε σκόνη Spirulina Platensis είναι η εξής:

  • Ενέργεια: 9,6 kcal / 40 KJ
  • Πρωτεΐνη: 1,947 g
  • Ολικά Λιπαρά: 0,103 g
  • Πολυακόρεστα Λιπαρά: 0,031 g
  • Μονοακόρεστα Λιπαρά: 0,072 g
  • Υδατάνθρακες: 0,252 g
  • Σάκχαρα: <0,015 g
  • Εδώδιμες Ίνες: 0,207 g

Γενικά, θα λέγαμε πως είναι μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (55-70%) μαζί με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ικανοποιητική ποσότητα και 10 από τα 12 μη βασικά αμινοξέα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η πρωτεΐνη που διατίθεται μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα αυγά ή το γάλα.

Ταυτόχρονα, περιέχει μια ποικιλία στοιχείων όπως: βιταμίνες (β-καροτένιο [βιταμίνη συμπλέγματος Α], Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β8, φολικό οξύ [βιταμίνες συμπλέγματος Β], βιταμίνη Ε, ινοσιτόλη, βιταμίνη Κ), μέταλλα/ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, χρώμιο, σελήνιο, κ.τλ.), πολυακόρεστα κυρίως λιπαρά οξέα (γ-λινολενικό οξύ, α-λινολεϊκό οξύ, σουλφολιπίδια) με την μορφή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικές ουσίες και θειούχους πολυσακχαρίτες (σπιρουλάνη).

Επίσης, δεν περιλαμβάνεται καθόλου χοληστερόλη και τα λιπαρά ανέρχονται κατά προσέγγιση σε ποσοστό μόνον 5%. Όλα αυτά τα συστατικά της σπιρουλίνας είναι σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και απορροφούνται στο μέγιστο από το ανθρώπινο σύστημα.

Πολλές φορές έχει υποστηριχθεί ότι η σπιρουλίνα είναι καλή πηγή πρόσληψης της βιταμίνης Β12, ενώ κάτι τέτοιο είναι λανθασμένο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αφού στην προκειμένη υπάρχει ψευδοβιταμίνη Β12, που δεν είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο.

Σπιρουλίνα οφέλη / ιδιότητες

Η σπιρουλίνα ως ένα πολύ αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής με μοναδικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καλή υγεία και πιο συγκεκριμένα:

  • Συμβάλλει στην μείωση της όρεξης πριν από κάθε γεύμα και κατ’ επέκταση στον έλεγχο της πείνας και του σωματικού βάρους.
  • Θέτει σε επιτάχυνση τον μεταβολισμό και τις καύσεις.
  • Κατευνάζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
  • Δρα ευεργετικά κατά της κατάθλιψης.
  • Μειώνει την χοληστερίνη, την χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο στο αίμα.
  • Προστατεύει την καρδιά από το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου και κατεβάζει την αρτηριακή πίεση.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά έπειτα από περιόδους ασθένειας, κόπωσης, ευαισθησίας, αλλά και έντονης δραστηριότητας.
  • Είναι ιδανική για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Φέρει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.
  • Ενισχύει την μνήμη και την λειτουργικότητα του εγκεφάλου.
  • Ενδυναμώνει τα οστά.
  • Μάχεται τον διαβήτη, το άσθμα και την αναιμία.

Πού μπορώ να βρω σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και είναι διαθέσιμη σε φαρμακεία, μεγάλες αλυσίδες super market και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι διαθέσιμη σε ποικιλία μορφών: σκόνη, σε σιρόπι, με την μορφή ταμπλέτας, σε νιφάδες.

Επίσης, δύναται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μάσκας προσώπου ή σώματος, αλλά και να προστεθεί σε φαγητά και ροφήματα (χυμοί, smoothies, γάλα, παγωτό, γιαούρτι, σαλάτες, σάλτσες, κρέμες, γλυκά, κ.α.).

Ωστόσο, είναι προτιμότερο η προσθήκη της σπιρουλίνας να πραγματοποιείται στο τέλος, για να μην γίνεται απώλεια μεγάλου μέρους από τα θρεπτικά συστατικά της, αν τυχόν έλθει σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες στην κουζίνα.

Συνταγές με σπιρουλίνα

Ας δούμε μερικές συνταγές με επιπλέον συστατικό την σπιρουλίνα. Γιατί πραγματικά αν την εντάξετε στην μαγειρική σας, θα αποκομίσετε κάθε ένα από τα θαυματουργά της οφέλη που έχει να σας χαρίσει απλόχερα!

Κόκκινη Σάλτσα με Σπιρουλίνα (Συνοδεύει αρμονικά με ζυμαρικά, σαλάτες, ψάρια ή ψάρια)

Yλικά που θα χρειαστείτε (Για 4 μερίδες):

  • 5 πολτοποιημένες στον τρίφτη ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • μισό ματσάκι μάραθο
  • 1 κ.γ. σπιρουλίνα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα.

Υγιεινό Ρόφημα με Φράουλα και Σπιρουλίνα

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού φράουλες (ή όποιο άλλο φρούτο της αρεσκείας σας, ή συνδυασμός φρούτων)
  • μισό κ.σ. σπιρουλίνα σε σκόνη
  • μισό φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι 0%
  • 1 κ.γ. λιναρόσπορο
  • μισό φλυτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση:

Η διαδικασία είναι πολύ απλή! Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα multi, χτυπώντας τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το πολύ θρεπτικό ρόφημά μας!

Σπιρουλίνα δοσολογία

Η ποσότητα που εντάσσεται στο πλαίσιο του λογικού για την πρόσληψη της σπιρουλίνας είναι από 1- 5g ανά ημέρα, δηλαδή μισό κουταλάκι περίπου σκόνης ή 6 κάψουλες των 500 mg, για διάστημα 3-4 μηνών.

Καλό θα ήταν να αρχίσετε με μια μικρή ποσότητα, την οποία στην πορεία θα αυξάνετε μέχρι να φτάσετε στο όριο της συνιστώμενης δοσολογίας, για να την συνηθίσει ο οργανισμός.

Η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα μια φυσικά παραγόμενη και υγιεινή επιλογή, γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος – εάν τύχει και λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον προσωπικό σας γιατρό.

Πότε να παίρνω σπιρουλίνα

Αναρωτιέστε πότε είναι η ιδανικότερη στιγμή στην μέρα για να πάρετε την σπιρουλίνα; Μπορείτε να την πάρετε όποτε επιθυμείτε είτε πριν, είτε μετά, είτε κατά την διάρκεια των γευμάτων σας, ή όποτε νιώθετε αδύναμοι. Ακόμη, έχετε την δυνατότητα να πάρετε εξ ολοκλήρου μια φορά μέσα στην μέρα την προτεινόμενη ποσότητα (π.χ. το πρωί, ή πριν από την γυμναστική, για περισσότερη ζωτικότητα) ή να την μοιράσετε μέσα στην ημέρα.

Τέλος, επειδή η σπιρουλίνα έχει την ιδιότητα να δίνει ενέργεια και εγρήγορση, είναι σημαντικό να περάσουν τουλάχιστον 5 ώρες πριν κοιμηθείτε, ώστε να μην σας δημιουργήσει προβλήματα με τον ύπνο σας.

Είναι υγιές να καταναλώνετε από όλους; Από ποιους θα πρέπει να αποφεύγεται;

Η σπιρουλίνα είναι ένα απόσταγμα της φύσης εντελώς ασφαλές για όλους, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, αρκεί, όπως ειπώθηκε, να μην υπερβαίνεται η συνιστώμενη δοσολογία.

Μπορεί, αναμφίβολα, να καταναλώνετε άφοβα από:

  • Χορτοφάγους και Vegans.
  • Άτομα που ακολουθούν άστατες διατροφικές συνήθειες, με τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.
  • Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Άτομα με μειωμένη διάθεση, άγχος, κούραση και ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (μετά από κρυολόγημα).
  • Άτομα που ακολουθούν έντονους ρυθμούς και δραστηριότητες, ειδικά για αθλητές, που χρειάζονται ενέργεια.
  • Πάσχοντες από θυροειδή, μόνο αν βεβαιωθούν ότι στο προϊόν δεν υπάρχει ιώδιο.

Σπιρουλίνα παρενέργειες και προφυλάξεις

Πριν ενσωματώσετε την σπιρουλίνα στην καθημερινότητά σας, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:

  • Σε περίπτωση που λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή ή όταν πρόκειται για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες θα ήταν σημαντικό να ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού, πριν αρχίσει η οποιαδήποτε χρήση, ή καλύτερα να αποφευχθεί.
  • Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται από τους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα), γιατί η σπιρουλίνα θέτει σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα επιδεινώνει το πρόβλημά, αλλά και από όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν την φαινυλαλανίνη (αμινοξύ).
  • Πρέπει να δίνεται πάντα η μέγιστη προσοχή στην προέλευση και στα συστατικά του προϊόντος, ώστε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για πιστοποιημένα και μη μολυσμένα σκευάσματα δίχως να εγκυμονεί κίνδυνος από τοξικές ουσίες.
  • Ενίοτε γίνονται έκδηλα μερικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ιδρώτας και ναυτία, αλλεργία, πεπτικά προβλήματα.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μουρουνέλαιο: Τί Είναι, Ιδιότητες, Οφέλη, Δοσολογία & Παρενέργειες / Αντενδείξεις

ΕΠΟΜΕΝΟ

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – BMI)

Μην χάσετε...