Hellenic Divinity – Μεσογειακή διατροφή

Hellenic Divinity - Μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή διατροφή: Η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι (μεταξύ άλλων) έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Ποια είναι, όμως, τα συνολικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν;
Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο. Είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως των κατοίκων της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μεσογειακής δίαιτας, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Η τεράστια απήχηση της δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

Τα πλεονεκτήματα:

1. Χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Ένα τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα τα χόρτα που μπορούν να γίνουν σαλάτα, γέμιση για πίτα ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.
2. Απολαυστική και υγιεινή. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.α. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα νόστιμη.
3. Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά, η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου). Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών (σύνθετοι υδατάνθρακες) έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου στο κόλον, στο μαστό, στο ενδομήτριο και στον προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση, όσον αφορά στο πεπτικό σύστημα και σε άλλες μορφές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση.
4. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου) καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και τα βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα.

Δείτε την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής.

Tα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

1. Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά -ιδίως σε αυτά με φύλλα- κυρίως ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
2. Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά, παραδοσιακά φτιαγμένα, από στάρι ολικής αλέσεως.
3. Υπάρχει αφθονία σε όσπρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.
4. Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνιστάται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά.
5. Μπορούν να καταναλώνονται έως και τέσσερα αυγά την εβδομάδα.
6. Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά, σπουδαία πηγή για Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.
7. Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου το 35% των θερμίδων που λαμβάνουμε), είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος (7-8%). Αντίθετα προτιμάται το ελαιόλαδο. Η θρεπτική, διατροφική και βιολογική αξία του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.
8. Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιολάδου, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για τη μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων.Τα θεραπευτικά και υγιεινά οφέλη του ελαιόλαδου, βέβαια, πρωτοαναφέρθηκαν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, για αιώνες το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, για τη θεραπεία των εκδορών, για εντριβές, καθώς και για να απαλύνει τον πόνο από τα εγκαύματα.

Με οδηγό λοιπόν το χθες, προγραμματίζουμε τη διατροφή μας σήμερα, για να είμαστε υγιείς αύριο.

Μουλά Γαϊτανιώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Μέλος της ΕΔΔΕ (Ενωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλαδος

Hellenic Divinity

Η Hellenic Divinity ιδρύθηκε το 2013 με έδρα την Ελλάδα και βασικό αντικείμενο εργασιών της αποτελεί το εμπόριο αγροτικών αγαθών. Τα γραφεία της επιχείρησης είναι στην ελληνική περιφέρεια, εκεί όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή των προϊόντων.
Η εταιρεία συνεργάζεται με προμηθευτές, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν ως οικογενειακές επιχειρήσεις και στο πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκαν στην εγχώρια, αλλά και διεθνή αγορά.
Πλέον σε κάθε διατροφική πρόταση απαιτείται η ύπαρξη γνησιότητας, ποιότητας, πρωτοτυπίας και χρησιμότητας. Αυτό είναι και το αντικείμενο της Hellenic Divinity. Βασικό της χαρακτηριστικό η επιχειρηματική ηθική και after sales service στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών προϊόντων, που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουλτούρα.
Επομένως και οι επιλεγμένοι από εμάς προμηθευτές έχουν ξεχωρίσει όχι μόνο λόγω των ανταγωνιστικών τους τιμών, αλλά και λόγω της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων τους, τα οποία αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι:

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Προϊόντα ελιάς
  • Μπαχαρικά
  • Σάλτσες
  • Παραδοσιακά παρασκευασμένα γλυκά και μαρμελάδες
  • Καφές

Η Hellenic Divinity αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και με ενεργό επιχειρηματική δράση, τεχνογνωσία και στρατηγική, σας δίνει την ευκαιρία να νοιώσετε την Ελλάδα μέσα σας.