“Kotsonis”

Εθισμός των Παιδιών στο Διαδίκτυο & τις Ηλεκτρονικές Συσκευές: Η Μάστιγα της Νέας Γενιάς

Εθισμός των Παιδιών στο Διαδίκτυο & τις Ηλεκτρονικές Συσκευές: Η Μάστιγα της Νέας Γενιάς

 
Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο & τα ηλεκτρονικά μέσα γενικότερα είναι μια σύγχρονη μορφή εξάρτησης η οποία ενδέχεται να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην ομαλή λειτουργία της οικογένειας.

Η εξάρτηση αυτή είναι που κάνει τα περισσότερα παιδιά να παραμένουν ώρες μπροστά από την οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής παραμένοντας προσκολλημένα στα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο YouTube και όλο αυτό τον ηλεκτρονικό παράλληλο κόσμο.

Ο εθισμός αυτός είναι η κύρια αιτία που τα οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην αποδυνάμωση σημαντικών δραστηριοτήτων τους, οι οποίες αποτελούνται από σημαντικές ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά παιδιά «ξεχνούν» ή παραμελούν να είναι συνεπή στο καθημερινό τους πρόγραμμα, ακόμα και στην κάλυψη βασικών τους αναγκών.

Kotsonis

Πολύ περισσότερο δε, η συχνή επαφή χωρίς χρονικό περιορισμό τα κάνει περισσότερο επιθετικά προς τα άλλα μέλη της οικογένειας και όχι μόνον.

Πιο αναλυτικά…

Εθισμός στο Διαδίκτυο Συμπτώματα

Οι ενδείξεις / συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι πολλά, μερικά από τα οποία είναι τα ακόλουθα:

    • Το παιδί ασχολείται συνεχώς με το διαδίκτυο ή με δραστηριότητες σχετικές με αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
    • Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο ή τις παιχνιδοκονσόλες και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που αναλώνει σε αυτά.
    • Προτιμά τα online παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά τους πραγματικούς και όχι εικονικούς φίλους του και να κάνει αθλοπαιδιές ή απλά να περνάει χρόνο έξω από το σπίτι, με αποτέλεσμα να απομονώνεται.
    • Ακόμα και όταν βρίσκεται με φίλους του, το διαδίκτυο και οι “επιδόσεις” τους σε αυτό μονοπωλούν τις συζητήσεις τους.
    • Οι επιδόσεις του στο σχολείο, φροντιστήριο, λοιπές δραστηριότητες ακολουθεί φθίνουσα πορεία πολλές φορές δε απουσιάζει και από αυτά.
    • Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόμα και την ώρα που θα έπρεπε να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (πχ δείπνο) ή την ώρα της μελέτης.
    • Αντιδρά πολύ νευρικά θυμωμένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
    • Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Επαναλαμβάνει διαρκώς τη φράση “ένα λεπτάκι ακόμα και το κλείνω” κάθε φορά που του ζητείται να απομακρυνθεί από την οθόνη.
    • Δείχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού, βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν βρίσκεται μπροστά από μια ηλεκτρονική συσκευή.
    • Παραπονιέται για ενοχλήσεις στα μάτια ή τη μέση του, συχνούς πονοκεφάλους ακόμα και κοιλιακά άλγη καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η συσκευή (πχ iPad) έρχεται σε απευθείας επαφή για παρατεταμένο χρόνο με την κοιλιακή χώρα, προκαλώντας πόνο.
    • Παραμελεί τη σωματική του υγιεινή.

Εθισμός στο Διαδίκτυο Αντιμετώπιση

Σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος εφόσον εντοπιστεί είναι η αντίληψη στον τρόπο διαχείρισης του. Πιο αναλυτικά:

  • Εάν το παιδί έχει “εθιστεί” θα πρέπει να το “αποκόψετε” από την ενασχόληση του σταδιακά και μεθοδικά έτσι ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Σε καμία περίπτωση η βία ή η επιθετική σας στάση δεν θα το “ταρακουνήσει”, αλλά ούτε θα το βάλει στη διαδικασία να προβληματιστεί γιατί το παιδί δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος, ότι έχει εθιστεί σε κάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να το διαχειριστείτε με διπλωματία.
  • Αρχικά, σημαντικό είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές να μην παραμένουν στο δωμάτιο του παιδιού αλλά να τοποθετηθούν σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο έτσι ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη η πρόσβαση του σε αυτές καθώς και ο χρόνος ενασχόλησης του.
  • Θα πρέπει να μπουν πολύ συγκεκριμένα χρονικά όρια παραμονής του και να ελέγχονται τακτικά από εσάς έτσι ώστε να του υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος του (και οι ημέρες πρόσβασης) είναι περιορισμένος. Αν πρόκειται για παιδί μικρότερης ηλικίας, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και χρήση των ρυθμίσεων γονικών ελέγχων (parental controls) για χρονικό περιορισμό πρόσβασης αλλά και έλεγχο των ιστότοπων που το παιδί θα έχει πρόσβαση.
  • Είναι σημαντικό να παροτρύνετε το παιδί σας σε κοινωνικές, μουσικές, αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες.
  • Προωθείστε τη χρήση εκπαιδευτικών ιστοσελίδων και apps – για παράδειγμα το IXL και το chess.com.
  • Είναι απαραίτητο επίσης ο κάθε γονιός να κατανοήσει ότι δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό του παιδιού του από το διαδίκτυο, αλλά τη σωστή διαχείριση σε ένα πιο ελεγχόμενο και κατά συνέπεια πιο προστατευμένο περιβάλλον τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχολογική του υγεία.

Αν σας άρεσε το άρθρο που μόλις διαβάσατε για τον εθισμό των παιδιών στις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!

Με τη βοήθεια της Βούλας Γκεμίση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Βιταμίνη D: Τροφές, Συμπτώματα από την Έλλειψή της & Αντιμετώπιση

ΕΠΟΜΕΝΟ

Κείμενα για Προσκλητήρια Γάμου – Στιχάκια για Προσκλητήρια Γάμου

Μην χάσετε...