Χαρακτηριστικά Ηγέτη: 10 Γνωρίσματα Ηγετικής Προσωπικότητας / Συμπεριφοράς

Ηγέτης: Γίνεσαι ή γεννιέσαι; Σχετίζεται με τα εκ γενετής χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου ή απαιτείται μεθοδευμένη στρατηγική που οδηγεί σταδιακά στην εκπλήρωση των στόχων;

Χαρακτηριστικά Ηγέτη

Γενικότερα, πολλοί θα θεωρούσαν ότι το “μυστικό” πίσω από έναν πραγματικά επιτυχημένο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής του άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα, είναι ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης με τον οποίο είναι καρπωμένος εγγενώς.

Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες έρευνες έχουν εξακριβώσει πλέον ότι η ευφυία ενός ατόμου δεν αποτελεί την μια και μοναδική αιτία, αλλά είναι απλώς ένας από τους πολλούς παράγοντες που συντελούν στην επίτευξη της επιτυχίας.

Πως μπορώ να γίνω κι εγώ επιτυχημένος;“, είναι ένα ερώτημα που έχει ταλανίσει κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν ανώφελα να βρουν το κλειδί της επιτυχίας, προκειμένου να κάνουν κτήμα τους όλες αυτές τις θαυματουργές συνήθειες που ακολουθεί κάθε πρόσωπο άξιο επαίνου, οραματιζόμενοι να κατορθώσουν να γίνουν κάποια στιγμή σαν κι αυτούς και να φθάσουν στην κορυφή.

Φυσικά, δεν είναι τόσο οφθαλμοφανές όλο αυτό ώστε να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς, μιας και κανένας από αυτούς δεν γράφει στο κούτελο του “Success!“. Και λοιπόν;

Είναι κάποια μεθοδευμένη στρατηγική, που οδηγεί σταδιακά στην εκπλήρωση των στόχων;

Ή τελικά σχετίζεται άμεσα με τα εκ γενετής χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, σαν να λέμε ότι “το έχει στο αίμα του.”

Σίγουρα, οι άνθρωποι με ηγετική προσωπικότητα, που έχουν κατακτήσει αριθμητικά πολλά και θυελλώδη επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, διεκπεραιώνοντας τους στόχους τους, έχουν και τελείως διαφορετική οπτική προσέγγιση των πραγμάτων, όπως και αλλιώτικες συνήθειες και χαρακτηριστικά στοιχεία στην ψυχοσύνθεσή τους από τους “κοινούς” ανθρώπους.

Ποια, λοιπόν, είναι τα πιο θεμελιώδη επιμέρους στοιχεία / χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη τα οποία λειτουργούν ως ειδοποιός διαφορά που διακρίνει τις επιτυχημένες και σθεναρές προσωπικότητες από όλους τους “απλούς κοινούς θνητούς”;

Ας τα δούμε αναλυτικά…

Χαρακτηριστικά Χαρισματικού Ηγέτη

1. Διακατέχονται από την αείροη φλόγα του πάθους: Ίσως το πάθος θεωρείται μακράν το σημαντικότερο προσόν που είναι απαραίτητο να έχει μια ηγετική προσωπικότητα για να οδηγηθεί στην επιτυχία. Πάθος για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, πάθος για τη δουλειά, για την πρόοδο και την ίδια τη ζωή!

Είναι η δύναμη που κρύβει ένας άνθρωπος, ώστε να καταλήξει όχι μόνο να αφιερώνεται πλήρως και να εξελίσσει ολοένα και πιο πολύ αυτό στο οποίο εξειδικεύεται, αλλά και να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα, την συμβολή του, που θα επιφέρει αλλαγή και θα κάνει τον κόσμο έστω και λίγο καλύτερο.

2. Είναι αντισυμβατικά πνεύματα: Για να φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένος, άρα και ευτυχισμένος (;;;), σημαίνει πως πάει κόντρα στο καθιερωμένο ρεύμα, σκεπτόμενος και δρώντας με διαφορετικό τρόπο από το πλήθος. Λαμβάνει ερεθίσματα, παρατηρεί, στοχάζεται, αμφισβητεί, φιλτράρει, δεν διστάζει να ποντάρει!

Ομολογουμένως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και πρέπει κανείς να είναι σε θέση να επωμιστεί τις ευθύνες και τους κινδύνους όσων έχει επιλέξει, αφού η κοινωνία είναι έτσι δομημένη, ώστε τα στερεότυπα και οι αξίες είναι τόσο ατσάλινα εδραιωμένες.

Γι’ αυτό, απαιτείται απεριόριστη δύναμη για να αντισταθεί κανείς και να διαχωριστεί από την κοινή γνώμη, ριψοκινδυνεύοντας και ακολουθώντας συνειδητά τη δική του πορεία χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

3. Έχουν υιοθετήσει την αυτογνωσία και την ρεαλιστική αντίληψη: Η φράση “γνώθι σαυτόν” (γνῶθι σαὐτόν) είναι μια διαχρονική αξία, που ταιριάζει πάντοτε με την προσπάθεια ενός ατόμου να πραγματοποιήσει το στόχο του.

Ένας ηγετικός χαρακτήρας που οραματίζεται να διαπρέψει πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει με όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, τις βλέψεις του, τα οράματά του και το μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να βαδίσει το αντίθετο ρεύμα, αυτό της αποτυχίας, εάν δεν βλέπει τα πράγματα ως έχουν και αν καταδυναστεύεται από οφθαλμαπάτες.

4. Δεν δαπανούν αλόγιστα τον χρόνο τους στην δραματοποίηση των καταστάσεων: Αντιθέτως, αυτοί εγκολπώνονται την άποψη ότι η ζωή και μάλιστα το παρελθόν είναι ένα μεγάλο σχολείο που τους έχει ωθήσει στο πολύτιμο τώρα.

Είναι εξαιρετικά τρωτό για κάποιον, όταν εμμένει στα παθήματα και στα λάθη που παρουσιάστηκαν κατά περιόδους. Μάλιστα, το χειρότερο είναι να μην έχει προσπαθήσει καν να τα επεξεργαστεί και να κρατήσει την θετική διδαχή που είχαν να του προσφέρουν.

Το άτομο που δεν κατορθώνει να ανέλθει σε κανέναν τομέα της ζωής του είναι και το ίδιο που εθελοτυφλεί για ό,τι δεν τον ικανοποιεί και συνάμα φορτώνει τα σφάλματά του σε τρίτους (λέγε με και τοξικό άνθρωπο!).

5. Πράττουν με ευελιξία: Άλλο ένα βασικό στοιχείο που διώχνει έναν άνθρωπο από την στασιμότητα είναι η προσαρμοστικότητα στον τρόπο σκέψης και δράσης.

Εννοείται πως οι ίδιοι δεν φοβούνται όταν η αλλαγή τους χτυπά την πόρτα στη ζωή τους, η οποία είναι λογικό να φανερώσει στην επιφάνεια κάποιες μερικές φοβίες και ανασφάλειες, αλλά είναι τελείως δεκτικοί σε αυτήν και προσαρμόζονται εύκολα στις ποικίλες περιστάσεις.

6. Ο προγραμματισμός και η υγεία πάνω απ’ όλα: Είναι γνωστό ότι τίποτα δεν δύναται να λειτουργήσει δίχως μεθοδευμένη λογική και οργάνωση. Και γι’ αυτό, η προσωπικότητα που έχει υψηλές βλέπεις δεν παύει να σχεδιάζει εξονυχιστικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του, για να είναι μέσα σε όλα και να μην υστερεί σε τίποτα!

Αναμφίβολα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σωματική και ψυχική του ευεξία, θέτοντάς την ως κύριο μέλημα, διότι αυτή είναι που του ανοίγει τον δρόμο, ώστε να εκπληρώσει όσα έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει.

7. Ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να τα έχει καλά με όλους: Προφανώς και όλοι αναζητούμε την αποδοχή στην ζωή μας ως έναν βαθμό, ειδάλλως δεν θα λαμβάναμε υπόψιν ποτέ την κριτική τους.

Παρόλα αυτά, ο ευφυής άνθρωπος, ο άνθρωπος με ηγετική προσωποκότητα, ποτέ δεν δρα με κύριο μέλημα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των άλλων, όπως και είναι ακατόρθωτο να ελέγξει τη συμπεριφορά ή τα λεγόμενα τους, παρά μόνο αυτήν που ο ίδιος φέρει.

Είναι καθοριστικό γι’ αυτόν να ακολουθεί την διαίσθησή του και να τολμά να εκφράζει την άρνησή του όποτε είναι αναγκαίο.

8. Είναι γεμάτοι από αισιοδοξία και ζωτικότητα: Ένα άλλο “μυστικό” για αυτούς τους ανθρώπους που εμφανίζουν ηγετική συμπεριφορά, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν προσηλώνονται με απαισιόδοξη εστίαση στις όποιες κινήσεις τους.

Ξεκινάνε κάτι με τις πιο θετικές προοπτικές και στρέφουν το βλέμμα τους προς την αισιόδοξη όψη των καταστάσεων.

Έτσι, χάρη σε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης που έχουν ενστερνιστεί, καταφέρνουν να σημειώσουν τεράστια άλματα με αποτελεσματικότητα, ενώ υπερπηδούν πολύ πιο εύκολα τα εμπόδια που προκύπτουν στη διαδρομή τους προς την κορυφή.

9. Έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη την συναισθηματική τους νοημοσύνη: Οι ηγέτες είναι συγχρόνως και συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι τόσο με έντονη αυτεπίγνωση, όσο και με ενσυναίσθηση.

Συγκεκριμένα, μαθαίνουν να κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους και να προσηλώνονται στην προσπάθεια και τα κίνητρά τους, προσπαθώντας να μην δρουν παρορμητικά και βεβιασμένα, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις διάφορες καταστάσεις που παρουσιάζονται.

Επιπλέον, έχουν το χάρισμα να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με αποτελεσματικότητα, αφού με την ενσυναίσθησή τους μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων πέρα του εαυτού τους.

10. Συνάπτει εποικοδομητικές σχέσεις: Οι δεξιότητες, οι γνώσεις και η κατάρτιση είναι βασικό asset για την επιτυχία, πόσο μάλλον στον εργασιακό τομέα.

Ωστόσο, αν δεν συνοδεύονται με τις κατάλληλες κοινωνικές συναναστροφές τότε οι πιθανότητες για την επιδίωξη στόχων φυσικά και λιγοστεύουν.

Ο άνθρωπος είναι μια κατεξοχήν κοινωνική οντότητα και η σύναψη εποικοδομητικών και ορθών σχέσεων βασιζόμενες στην εμπιστοσύνη και την αλληλοϋποστήριξη του ανοίγει απίστευτες ευκαιρίες.

Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που βλέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις από εντελώς χρησιμοθηρική σκοπιά, γεγονός αδύνατο να παραβλεφθεί και που τον οδηγεί προμελετημένα σε φιάσκο.

Αυτά λοιπόν είναι τα 10 χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι ηγετικές φυσιογνωμίες, οι προσωπικότητες εκείνες που χαρακτηρίζονται και ως χαρισματικοί ή αποτελεσματικοί ηγέτες.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!