Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

  Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;
  Rate this post!

  Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Αυτό που είναι καλό να αποφύγουμε όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα είναι η υπερκατανάλωση.

  Σε ότι αφορά την θερμιδική τους αξία τόσο ένα μελομακάρονο όσο και ένας κουραμπιές έχουν περίπου την ίδια ενέργεια.

  Θερμιδική Αξία

  Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας προσδίδει περίπου 150 θερμίδες.

  Θρεπτική ανάλυση με το λογισμικό διατροφικής υποστήριξης Horizon®Διαιτητικό™ βασισμένη στις  συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη)

  diagram1

  Θρεπτική Αξία

  Τα λιπαρά που περιέχουν τα μελομακάρονα (από ελαιόλαδο) έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται για τους κουραμπιέδες (βούτυρο).

  Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα στα υψηλά επιθυμητά επίπεδα. Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου, βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς, στην πέψη της τροφής καθώς και στην πρόληψη της χολολιθίασης.

  Vs

  Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία αυξάνουν την LDL και την ολική χοληστερόλη στο αίμα. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

  diagram2

  Καρύδια και μέλι

  Τα καρύδια και το μέλι που περιέχουν τα μελομακάρονα αυξάνουν περαιτέρω την θρεπτική τους αξία. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε.

  Ο οργανισμός U.S. Food and Drug Administration (FDA) έχει δηλώσει πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών σαν μέρος μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
  Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από πολλά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

  diagram3

  Κανέλα

  Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί διατροφική οδηγία για τις ομάδες αυτών των ατόμων.

  ΑΣΒΕΣΤΙΟ σε κουραμπίεδες

  Οι κουραμπιέδες από την άλλη περιέχουν αμύγδαλα τα οποία όπως και τα καρύδια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε ενώ σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών, και η κατανάλωσή τους έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  Τελικά…
  Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν ίδια θερμιδική αξία με τα μελομακάρονα να έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τους κουραμπιέδες.

  Εναλλακτικά…
  Ίσως η Παρασκευή κουραμπιέδων με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο να αποτελούσε μια πιο υγιεινή εναλλακτική αυτού του γλυκίσματος.

  Leave a Reply

  Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *