Λιπαντικά Σεξ: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για Ασφαλή Λίπανση κατά την Ερωτική Επαφή

Σύμφωνα με μελέτες, τα λιπαντικά κάνουν το σεξ πιο απολαυστικό και για τα δύο φύλα, ενώ παράλληλα ενισχύει τον οργασμό. Μάθετε τα πάντα για αυτά!

Λιπαντικά Σεξ

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των λιπαντικών κατά τη διάρκεια του σεξ και αποδεικνύουν πως το λιπαντικό βοήθημα είναι το σημαντικότερο… sex toy που θα μπορούσες να έχεις στην κρεβατοκάμαρά σου.

Κι αυτό γιατί είναι ο σύμμαχός σου σε περίπτωση κολπικής ξηρότητας, διευκολύνει τον οργασμό σου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την σεξουαλική ευχαρίστηση και για τον σύντροφό σου.

Το να καταλήξεις όμως στο λιπαντικό sex που είναι κατάλληλο για τον κόλπο σου, ίσως να μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς οι επιλογές που έχεις είναι αρκετές.

Μην ανησυχείς όμως, εδώ θα βρεις την απάντηση σε όλα σου τα ερωτήματα.

Βασικοί Τύποι Λιπαντικών Σεξ

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα το 2014 έδειξε ότι το 65% των γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό για να κάνουν το σεξ πιο άνετο, πιο ευχάριστο ή και τα δύο. Και μια άλλη έρευνα επάνω σε ομοφυλόφιλα άτομα έδειξε ότι το 89% των αντρών χρησιμοποιεί πάντα λιπαντικά κατά την πρωκτική επαφή.

Χρήση Λιπαντικών Σεξ ανά Φύλο

Αν λοιπόν και εσύ βρίσκεσαι μέσα σε αυτά τα ποσοστά και χρησιμοποιείς λιπαντικό, είτε για την καλύτερη λίπανση του κόλπου σου, είτε για να πειραματιστείς με τον σύντροφό σου και να το ενσωματώσεις στα ερωτικά σας παιχνίδια, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζεις πως στην αγορά θα βρεις τρία είδη λιπαντικών: λιπαντικά με βάση το νερό, τη σιλικόνη και το λάδι, ενώ η υφή θα είναι τζελ, λεπτόρρευστη ή πιο πυκνή.

Λιπαντικά Νερού

Πλεονεκτήματα

 • Τα λιπαντικά σεξ με βάση το νερό, δηλαδή χωρίς προσθήκη γλυκερίνης, είναι από τα πιο οικονομικά προϊόντα που μπορείς να βρεις σε ένα sex shop.
 • Καθώς η γλυκερίνη περιέχει σάκχαρα, η οποία μπορεί να μεταβάλλει το pH του κόλπου, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα της μυκητίασης, τα λιπαντικά νερού αποτελούν την καλύτερη επιλογή για γυναίκες που είναι ευαίσθητες ή επιρρεπείς σε μυκητιάσεις. Για το λόγο αυτό, μπορείς να βρεις και μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις.
 • Είναι ασφαλή για όλα τα είδη προφυλακτικών αλλά και για οποιοδήποτε ερωτικό βοήθημα θελήσεις να δοκιμάσεις.
 • Προκαλούν λιγότερο ερεθισμό και ξηρότητα στον κόλπο.

Μειονεκτήματα

Τα λιπαντικά σεξ με βάση το νερό δεν έχουν κάποιο σημαντικό μειονέκτημα, καθώς καθαρίζονται εύκολα, είναι ιδανικά για οποιαδήποτε κολπική ευαισθησία και είναι αρκετά οικονομικά.

Όμως, στεγνώνουν πιο γρήγορα συγκριτικά με λιπαντικά που έχουν ελαιώδη βάση. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα χρειαστεί συχνή επανάληψη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Sex Shop SexShopToys.gr

Λιπαντικά Σιλικόνης

Πλεονεκτήματα

 • Σε αντίθεση με τα λιπαντικά νερού, τα λιπαντικά σεξ με βάση τη σιλικόνη έχουν πολύ πιο πυκνή υφή. Αυτό σημαίνει πως έχουν περισσότερη διάρκεια και δε χρειάζεται συχνή επανάληψη.
 • Δεν διασπώνται στο νερό, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για παιχνίδια και πειραματισμούς στο μπάνιο.
 • Τα λιπαντικά σιλικόνης είναι ασφαλή για χρήση με οποιοδήποτε προφυλακτικό, χωρίς να υπάρχει ανησυχία μήπως σπάσει.
 • Είναι πολύ καλή επιλογή για γυναίκες που πονάνε κατά τη διείσδυση, ή που έχουν έντονη κολπική ξηρότητα.
 • Χάρη στη σύστασή τους, θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για το πρωκτικό σεξ.

Μειονεκτήματα

 • Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας αλλά και της σύστασης των λιπαντικών με βάση τη σιλικόνη, μπορεί να παραμείνουν στον κόλπο υπολείμματα και να μην καθαριστούν εντελώς. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε μυκητιάσεις.
 • Μην χρησιμοποιείτε λιπαντικό σιλικόνης όταν χρησιμοποιείτε sex toys που είναι φτιαγμένα από σιλικόνη, καθώς μπορεί να σπάσουν και να ανοιχθεί δίοδος για βακτήρια και μικρόβια. Για τέτοιου είδους χρήση, ιδανικό θα ήταν, όπως είπαμε παραπάνω, ένα λιπαντικό με βάση το νερό.

Λιπαντικά με Βάση το Λάδι

Πλεονεκτήματα

 • Τα λιπαντικά σεξ με βάση το λάδι, καθώς και αυτά που περιέχουν λάδι καρύδας, βαζελίνη και λοσιόν, είναι αρκετά δημοφιλή, λόγω της βιολογικής προέλευσης που μπορεί να έχουν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τα βρείτε στην αγορά. Πολλές φορές αρκετοί χρησιμοποιούν φυτικά έλαια όπως το έλαιο καρύδας ή το ελαιόλαδο ως φυσική εναλλακτική λύση.
 • Άλλα λιπαντικά με βάση το λάδι, όπως η βαζελίνη ή και το baby oil, αποτελούν οικονομικές λύσεις, αλλά προσοχή καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ερεθισμούς στον κόλπο.
 • Είναι ιδανικά αν θέλεις να δημιουργήσεις μια ρομαντική ατμόσφαιρα προσφέροντας ένα μασάζ στο σύντροφό σου.

Μειονεκτήματα

 • Τα λιπαντικά σεξ με βάση το λάδι περιέχουν έλαια που φθείρουν το λάτεξ. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι πολύ πιθανό το σπάσιμο του προφυλακτικού.
 • Το έλαιο είναι δύσκολο να απομακρυνθεί με το νερό και έτσι μπορεί να μείνει στην κολπική περιοχή και να προκαλέσει διαταραχές στο PH του κόλπου, ερεθισμούς και βακτήρια.

Πόσο Ασφαλή Είναι τα Λιπαντικά στο Σεξ

Σύμφωνα με μελέτες, τα λιπαντικά βοηθήματα διευκολύνουν τον οργασμό και κάνουν το σεξ πιο απολαυστικό τόσο για εσένα όσο και για τον/την σύντροφό σου.

Επίσης, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς βοηθάνε σημαντικά στη λίπανση της κολπικής και της πρωκτικής περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τον κίνδυνο ερεθισμών και μικρών εκδορών που αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων.

Εάν αποφασίσατε τώρα να εντάξετε το λιπαντικό σεξ στις προσωπικές στιγμές με τον/την σύντροφό σας και έχετε αμφιβολίες για την αντίδραση της επιδερμίδας σας στο λιπαντικό, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό πείραμα, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτό λοιπόν που θα κάνετε, είναι να απλώσετε μια πολύ μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Αν παρατηρήσετε στο επόμενο 24ωρο κνησμό ή ερυθρότητα, τότε σίγουρα δε θα θέλετε να το εφαρμόσετε σε άλλο σημείο του σώματός σας, πόσω μάλλον στην ευαίσθητη περιοχή σας.

Τέλος, αν πειραματίζεστε ήδη με τα λιπαντικά κατά τη σεξουαλική επαφή και έχετε κάποια ασυνήθιστη αντίδραση σε ένα νέο λιπαντικό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν τα συμπτώματα της αντίδρασης επιμείνουν.

Sex Shop SexShopToys.gr

Επιπλοκές από τη Χρήση Λιπαντικών Βοηθημάτων

Αν θες να πειραματιστείς με τα λιπαντικά σεξ, μάθε πως οφείλεις να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τη βαζελίνη, καθώς σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν βαζελίνη ως λιπαντική ουσία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στην περιοχή του κόλπου.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 141 γυναίκες και όπως διαπιστώθηκε όσες χρησιμοποίησαν βαζελίνη στις σεξουαλικές επαφές τους, διέτρεχαν 220% περισσότερες πιθανότητες να έχουν βακτηριδιακή κολπίτιδα.

Επίσης, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως τα λιπαντικά με βάση το λάδι, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν με προφυλακτικά από λάτεξ, καθώς αλληλεπιδρούν με αυτό το υλικό και το διασπούν.

Σημαντικό είναι να έχεις στο μυαλό σου πως τα εμπορικά λιπαντικά, μπορούν να περιέχουν συστατικά που προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, θερμαντικά λιπαντικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν μενθόλη ή καψαϊκίνη και λιπαντικά που περιέχουν μια τοπική αναισθητική ουσία, τη βενζοκαΐνη, συχνά προκαλούν ένα μικρό μούδιασμα. Αν η αίσθηση του μουδιάσματος δεν υποχωρήσει, μίλησε με τον γιατρό σου.

Επιπλέον, όπως θα γνωρίζεις, υπάρχουν πολλά προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας στην αγορά (κρέμες προσώπου, σώματος, αντηλιακά κ.α.) που περιέχουν αρωματικά συστατικά και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρούς ερεθισμούς σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα λιπαντικά που περιέχουν αρωματικά συστατικά.

Τέλος, αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε και το πρωκτικό σεξ, πρέπει να γνωρίζεις πως θα χρειαστείτε ιδανικά και προφυλακτικό και πρωκτικό λιπαντικό, καθώς οι ιστοί του πρωκτού είναι λεπτοί και μπορεί εύκολα να τραυματιστούν, γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο σε μόλυνση.

Sex Shop SexShopToys.gr

Συμβουλές για την Επιλογή του Σωστού Λιπαντικού

Τώρα που ξέρεις τις διαφορές των λιπαντικών ανάλογα με τη βάση τους, ήρθε η ώρα για μερικές συμβουλές ώστε να διατηρήσεις τη σεξουαλική ζωή με το σύντροφό σου υγιή και διασκεδαστική.

 • Αποφύγετε γλυκερίνη και γλυκόζη καθώς τα σάκχαρα αυτά μπορεί να βλάψουν την περιοχή του κόλπου μιας γυναίκας και να προκαλέσουν διαταραχές στο pH του κόλπου σου, αυξάνοντας την πιθανότητα ουρολοίμωξης ή κολπικής μόλυνσης.
 • Μερικά λιπαντικά σεξ περιέχουν χημικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Εάν έχεις δοκιμάσει αρκετά, αλλά δεν έχεις βρει το σωστό λιπαντικό, ρίξε μια ματιά στα συστατικά και προσπάθησε να αποφεύγεις τη προπυλενογλυκόλη, τη χλωρεξιδίνη ή τη φαινοξυαιθανόλη.
 • Προϊόντα που περιέχουν πετρελαιοειδή συστατικά καλύπτουν το δέρμα και δεν απομακρύνονται τόσο εύκολα με το πλύσιμο, κάνοντας δυσκολότερη την αναπνοή της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα εσύ και το ταίρι σου να εμφανίσετε ερεθισμό και μόλυνση.
 • Όπως είπαμε νωρίτερα, μη βιαστείς να χρησιμοποιήσεις το λιπαντικό σου και κάνε πρώτα ένα τεστ με μια πολύ μικρή ποσότητα του λιπαντικού στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα.
 • Να θυμάσαι πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, οπότε κάτι που αρέσει σε εσένα ίσως να μην αρέσει στο σύντροφό σου. Επικεντρωθείτε στην επαφή μεταξύ σας, παίξτε μαζί, μέχρι να βρείτε το ιδανικό λιπαντικό σεξ και για τους δύο. Μην απογοητεύεστε εάν κάποιο δεν λειτουργήσει για έναν από τους δύο σας, υπάρχουν άπειρες επιλογές!
 • Συμβουλεύσου τον γιατρό σου! Ακόμη κι αν ντρέπεσαι να κάνεις μια τέτοια συζήτηση με τον γυναικολόγο σου, πρέπει να ξέρεις πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία σου και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι. Διασκέδασέ το!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τα λιπαντικά σεξ που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!