Αερόφυτα: Τι Είναι, Διακοσμητικές Κατασκευές, Γούρια, Φροντίδα

Αερόφυτα: Ti είναι, πώς τα φροντίζουμε αλλά και υπέροχες, πρωτότυπες, χειροποίητες κατασκευές & γούρια με αερόφυτα που θα σας συναρπάσουν!

Αερόφυτα: Τι Είναι, Διακοσμητικές Κατασκευές, Γούρια, Φροντίδα

Τα τελευταία χρόνια τα αερόφυτα κάνουν δυνατή την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα και κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της διακόσμησης, καθώς εντυπωσιάζουν το πλήθος με την κομψή και petite παρουσία τους.

Τα πλεονεκτήματά των αερόφυτων; Εξωραΐζουν με απόλυτα αρμονικό και γοητευτικό τρόπο οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για την οικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και κόπο, ούτε βέβαια επιβάλλουν την παρουσία χώματος.

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως κι εσείς για τα πανέμορφα αυτά φυτά! Και που ξέρετε; Μπορεί ένα αερόφυτο να είναι η επόμενη αγορά σας, που χωρίς αμφιβολία δεν θα μετανιώσετε καθόλου!

Τι Είναι τα Αερόφυτα;

Τα αερόφυτα, με την αγγλική ονομασία air plants, είναι εκείνα τα μοναδικά φυτά εσωτερικού χωρου, τα οποία εντάσσονται στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο γένος προσμετρούνται πάνω από 700 διαφορετικά είδη φυτών.

Θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτών είναι ότι ανήκουν στα αείφυλλα, πολυετή, ανθοφόρα φυτά που ενδημούν στις ερήμους, σε βουνά και δάση των περιοχών της Αμερικής, όπως και στις Δυτικές Ινδίες.

Όπως έχει παρατηθεί, τα είδη που έχουν λεπτότερα φύλλα φύονται σε τροπικά δάση, ενώ σε αντίθεση με αυτά, όσα έχουν πιο σκληρά φύλλα προέρχονται από ερήμους.

Επιπλέον, τα αερόφυτα αναπτύσσονται όχι έχοντας ρίζες στο έδαφος, μα ως συνήθως αγκιστρώνονται χάρη στο υποτυπώδες τους ριζικό σύστημα πάνω σε δέντρα ή βράχους, χωρίς όμως να παρασιτούν σε αυτό, αλλά χρησιμοποιώντας τα για υποστήριξη. Εξάλλου από εκεί πηγάζει και το γνωστό τους όνομα ως αερόφυτων.

Όσον αφορά στη γέννηση νέων αερόφυτων, αυτά πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους είτε μέσω σπόρων είτε με τα νέα φυτά που προκύπτουν στην βάση του υπάρχοντος φυτού.

Παρά το γεγονός ότι αυτά δεν καλλιεργούνται για τα άνθη τους, υπάρχει η δυνατότητα να ανθίσουν αν δεχθούν την πρέπουσα φροντίδα.

Τα αερόφυτα απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία από τον αέρα και το νερό μέσω των τριχιδίων, των οποίων η κατασκευή υφίσταται προκειμένου να επιτελεί τον ρόλο αυτό.

Αερόφυτα και Πότισμα

Κατ’ αρχάς, να αναφέρουμε ότι η φροντίδα είναι το “άκρον άωτον” για την υγιή και ομαλή διαβίωση του συγκεκριμένου φυτού. Ιδιαίτερα το πότισμα αποτελεί τη σημαντικότερη διαδικασία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται.

Μάλιστα, οι ανάγκες για νερό από ποικιλία σε ποικιλία διαφέρουν, γι’ αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε και συνάμα να ακολουθούμε όσο το δυνατόν πιο πιστά τις οδηγίες φροντίδας του κάθε αερόφυτου.

Ακόμη, η συγνότητα που πρέπει να ποτίζεται ένα τέτοιο φυτό εξαρτάται πρωτίστως από το είδος στο οποίο ανήκει και από τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στο χώρο που αυτό έχει εδραιωθεί.

Γενικά, ένα αερόφυτο απαιτεί πότισμα κάθε 10-15 μέρες περίπου, όμως στην περίπτωση ύπαρξης θέρμανσης ή aircondition το πότισμα πρέπει να γίνεται συχνότερα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αερόφυτα που έχουν πιο ευσύνοπτο μέγεθος και λεπτότερα φύλλα θα ήταν ιδανικότερο να ψεκάζονται με νερό προς αποφυγή της αφυδάτωσής τους.

Σχετικά με τα αερόφυτα με μεγαλύτερη όψη και πιο σκληρά φύλλα, αυτά τοποθετούνται σε ένα μπολ με νερό για μερικά λεπτά. Έπειτα, για να επιστραφούν στην θέση τους, κρατήστε τα ανάποδα σε μια στεγνή πετσέτα, για να στεγνώσουν όσο πιο καλά γίνεται.

Σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις, τα φυτά αυτά είναι αναγκαίο να στεγνώσουν καλά, ιδίως ανάμεσα στα φύλλα τους, καθώς η υγρασία που θα απορροφηθεί δεν τα ευνοεί καθόλου και ενδέχεται να τα διαλύσει.

Μεριμνήστε να έχουν στεγνώσει ολοκληρωτικά μέσα σε διάστημα 4 ωρών από το τελευταίο πότισμα, ειδικά αν μετά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο κλειστό δοχείο.

Αερόφυτα & Φωτισμός

Όπως και το πότισμα, εξίσου και ο φωτισμός είναι θεμελιώδης παράγοντας για την ευεξία του κάθε φυτού, πόσο μάλλον για ένα αερόφυτο.

Όμως στην περίπτωσή τους δεν πρέπει το φως να προσλαμβάνεται με άμεσο τρόπο από τον ήλιο, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα στα φυλλώματά του φυτού που αναμφίβολα θα προκληθούν από την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία.

Έτσι, λοιπόν, το καλύτερο που έχετε να κάτι του είναι να τους παρέχετε φως με έμμεσο τρόπο, τοποθετώντας τα κοντά στο παράθυρο του σπιτιού σας ή με τεχνικό τρόπο.

Αερόφυτα & Λίπανση

Καλό θα ήταν να προνοήσετε για τη λίπανση ενός αερόφυτου, για να εξασφαλίσετε την ταχύτερη ανάπτυξή του. Η κατάλληλη συχνότητα λίπανσης είναι μια φορά τον χρόνο, αγοράζοντας ειδικό για αερόφυτα λίπασμα ή με λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου.

Η πολύ συχνή λίπανση και η υπερδοσολογία λιπάσματος μπορεί να αποβεί καταστροφική για το φυτό σας!

Αερόφυτα & Αερισμός

Ένα αερόφυτο δεν είναι αρκετά απαιτητικό όπως προς την φροντίδα που χρειάζεται να δεχθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο στο οποίο θα βολέψετε το αερόφυτό σας, για να υπάρχει πρόσβαση στον αέρα.

Με τον καλό αερισμό των φυτών θα απομακρύνεται η υγρασία που ενδέχεται να υπάρχει μετά από κάθε πότισμα.

Διακόσμηση με Αερόφυτα

Τα αερόφυτα συνιστούν την απόλυτη και την πιο ξεχωριστή ανθεκτική επιλογή για να διακοσμήσετε τον εσωτερικό χώρο σας με πρωτοτυπία, μιας και λόγω του βολικού ριζικού τους συστήματος, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε όπως εσείς επιθυμείτε, αρκεί να αφήσετε την φαντασία σας να σας καθοδηγήσει.

Είναι ως επί το πλείστον μικρές εντυπωσιακές ποικιλίες ανθών. Και βέβαια έχετε τη δυνατότητα να τα τοποθετήσετε σε διάφορα αντικείμενα ή δοχεία, και να στολίσουν διάφορα σημεία του δωματίου σας.

Οι ιδέες είναι πολλές: στεφάνια από αερόφυτα και άλλα φυτά που δεν απαιτούν την παρουσία χώματος, αερόφυτα σε άμμο, σε πολυγωνικά terrarium, μικρά γοητευτικά αερόφυτα σε γλαστράκια, σε γυάλες, ή και να δημιουργήσετε άλλες πολλές υπέροχες do-it-yourself κατασκευές, που θα ομορφύνουν εκπληκτικά τον προσωπικό ή επαγγελματικό σας χώρο, ακόμη και να αποτελέσουν ένα πανέμορφο και πρωτότυπο δώρο!

Χειροποίητα Γούρια με Αερόφυτα

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια και θέλετε ένα πρωτότυπο, ξεχωριστό, χειροποίητο γούρι / κατασκευή για το 2019;

Η Alexia φρόντισε γι’ αυτό και σας παρουσιάζει τις παρακάτω τρεις μοναδικές δημιουργίες…

Χρησιμοποιούνται ως βιτρίνες του αερόφυτου και συνδυάζουν τόσο την ποιότητα όσο και την εκπληκτική τιμή. Σίγουρα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα χριστουγεννιάτικο δώρο προς στα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Χειροποίητη Επιτραπέζια Κατασκευή με Αερόφυτο (18 ευρώ)
Αερόφυτα: Τι Είναι, Διακοσμητικές Κατασκευές, Γούρια, Φροντίδα
Χειροποίητο Επιτραπέζιο Γούρι με Αερόφυτο (17 ευρώ)
Αερόφυτα: Τι Είναι, Διακοσμητικές Κατασκευές, Γούρια, Φροντίδα
Χειροποίητο Κρεμαστό Γούρι με Αερόφυτο (17 ευρώ)
Αερόφυτα: Τι Είναι, Διακοσμητικές Κατασκευές, Γούρια, Φροντίδα

Όποιο από τα παραπάνω γούρια κι αν διαλέξετε το παραλαμβάνετε σε μία καλαίσθητη ξύλινη συσκευασία με διακόσμηση δώρου!

Αν σας άρεσε το άρθρο για τον λιναρόσπορο που μόλις διαβάσατε, μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Θα σήμαινε πολλά για τη μικρή μας ομάδα και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό!